Stirile fantasy ale lunii decembrie

Stiri fantasy din tara

In primul rand as dori sa va urez tuturor un An Nou plin de impliniri, de sanatate si de lecturi bune, un an in care sa va bucurati de cartile pe care le visati, un an in care toate fanteziile (literare) sa devina realitate 🙂 . Anul care a trecut a fost un an bun, un an in care am avut parte de surprize placute dar si de asteptari neimplinite. Voi incerca sa fac cat de curand o evaluare a anului literar 2016 vazut din punctul de vedere al unui cititor de fantasy. Pana atunci voi incerca sa „storc” cateva lucruri demne de remarcat din evenimentele lunii decembrie.

Ca de obicei, ultima luna din an nu a adus prea multe surprize: cateva reeditari la Nemira si o aparitie la Paladin, anuntata deja de la sfarsitul lunii noiembrie.

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

robin-hobb-ucenicul-asasinului_c1Ucenicul Asasinului (Trilogia Farseer #1) – Robin Hobb – Nu sunt un  mare fan al reeditarilor, tinand cont ca exista atatea carti excelente care nu au fost inca publicate la noi. Si daca tot este vorba de Robin Hobb, as fi preferat sa vad al treilea roman din seria Omul Aramiu sau, de ce nu, Ship of Magic! Asta e, ne multumim cu ce avem si macar pot sa ma folosesc de ocazie ca sa le recomand celor care nu au facut-o inca, sa citeasca aceasta serie exceptionala, serie de referinta a uneia dintre cele mai bune scriitoare de fantasy.

michael-a-stackpole-hartile-prevestitoare_c1_1Hartile Prevestitoare (Trilogia Marile Descoperiri #2) – Michael A. Stackpole – Mi-am mai dat cu parerea cu privire la decizia ciudata a celor de la Nemira de a reedita aceasta serie. Si daca pot sa accept ca Hobb merita reeditata periodic, tind sa cred ca Stackpole nu este un autor suficient de important incat sa se bucure de aceasta „onoare”. Primul roman a inceput bine dar a scapat de sub control destul de repede, apucand-o pe carari dubioase, fapt ce m-a tinut departe de prima editie a acestui roman cu numarul doi. Astept totusi impresii de la cei hotarati sa porneasca pe cararile marcate pe hartile prevestitoare.

Editura Paladin

assassins-creed-1-renasterea-cover_bigAssassin’s Creed – Renasterea (Assassin’s Creed #1) – Primul roman dintr-o serie de 9 volume (!!!), bazate pe popularul joc video omonim. Nu o sa bag nici un comentariu bazat pe prejudecati generate de eventuale aere intelectualiste de genul „hai no, pe cand primul roman Tetris” si o sa ma limitez la a-l incadra undeva in zona historical fantasy. Si la a recunoaste ca probabil o sa-l citesc, doar ca va rog foarte mult sa nu mai spuneti asta la nimeni. Ramane intre noi 🙂

 Stiri fantasy externe

Ca de obicei, la sfarsit de an goodreads.com a anuntat castigatorii premiilor omonime si a desemnat cele mai bune romane pe categorii ale anului 2016. Iata cateva dintre categoriile care au relevanta pentru profilul acestei pagini si castigatorii fiecareia:

     Fantasy            Young Adult Fantasy          Science Fiction         Roman de debut

cursed-child        26073150               18966806            25776221

Asadar, la categoria fantasy Harry Potter si Copilul blestemat (YA), la categoria YA fantasy A Court of Mist and Furry (YA), science fiction Morning Star (YA), cel mai bun roman de debut Rebels of the Sands (YA). Cred ca orice comentariu este de prisos. Si totusi nu ma pot abtine. Intr-un an cu cateva romane fantasy remarcabile, intr-un an cu romane de R. Scott Bakker si N. K. Jemisin, cel mai bun roman fantasy este o piesa de teatru cu Harry Potter !? Oricat de mult as indragii platforma goodreads, cand vine vorba de votat… mai bine ma abtin. Cel putin ma pot bucura pentru Morning Star, roman pe care nu l-am citit inca dar care, judecand dupa primele doua romane ale seriei sunt convins ca-si merita premiul.

29217027Si daca tot veni vorba de romanele lui Pierce Brown, trebuie sa amintesc (plin de entuziasm) ca a fost facuta publica coperta Romanului Iron Gold, primul roman din viitoarea trilogie a lui Brown, trilogie a carei actiune se petrece dupa evenimentele din Morning Star si care descrie consecintele faptelor lui Darrow, precum si viata intr-o societate a carei ordine sociala a fost zguduita din temelii. Mi se pare extraordinar ca Pierce Brown merge mai departe cu povestea lui exceptionala si isi asuma „responsabilitatea” de a analiza consecintele actelor pe care le-a imaginat. Romanul va fi publicat de catre editura Del Rey in luna august 2017. Pana atunci eu sper din suflet ca Paladin sa ne imbucure cu Morning Star.

Nu pot sa inchei aceasta rubrica fara a semnala cea ce este in opinia mea cel mai bun film al anului 2016 si probabil unul dintre cele mai bune filme din ultimii ani: Arrival. Daca nu ati vazut inca acest science fiction profund si inteligent, ar fi cazul sa o faceti sau veti fi considerati cat de curand ca fiind lipsiti de cea mai elementara cultura generala cinematografica 🙂

Aparitiile editoriale ale lunii decembrie

the-mirrors-truthThe Mirror’s Truth (Manifest Delusions #2) – Michael R. Fletcher – Mi-a placut atat de mult Beyond Redemption incat in momentul in care a aparut continuarea a fost musai sa pun mana pe ea si sa o citesc. Aveam o oarecare teama ca dupa ce m-a trasnit in cap cu ideea extraordinara care a stat la baza primului sau roman, Fletcher nu va mai fi capabil sa se ridice la inaltimea asteptarilor mele. Nici pe departe, The Mirror’s Truth este mai bun decat primul roman, Fletcher a prins curaj ca autor si romanul are o profunzime greu de imaginat atunci cand te gandesti ca aceasta serie este mai grim dark decat orice grim dark si ca majoritatea personajelor sunt indivizi care sufera in mod explicit de dereglari mintale grave.

liberationThe Liberation (The Alchemy Wars #3) – Ian Tregillis – Iata ca povestea lui Jax a ajuns la final si omuletii mecanici olandezi s-au hotarat sa se revolte. Cu ocazia aceasta mi-am adus aminte ca am tot amanat lectura romanului cu numarul doi si ca ar trebui sa ma pun pe treaba. Pana la urma primul roman a fost una dintre lecturile mele preferate din 2015, combinatia de istorie alternativa, steam punk si putin fantasy a lui Tregillis fiind o lecturta captivanta si interesanta.

dead-mans-steelDead Man’s Steel (Grim Company #3) – Luke Scull – Cartea de fata este finalul unei serii grim dark care a facut ceva valva si care l-a propulsat pe Luke Scull in randurile baietilor rai ai genului. Seria promite pe langa ingredientele abercrombiene de tip Prima Lege si o doza sanatoasa de epic fantasy si de elemente magice. Primul roman, The Grim Company este destul de sus pe lista mea de lectura, probabil ca anul acesta ii va veni randul asa ca salut aceasta aparitie care-mi promite o lectura fara asteptari interminabile dupa continuare.

wrathWrath (The Faithful and the Fallen #4) – John Gwynne – Inca una dintre seriile fantasy importante ale ultimilor ani a ajuns la final. Romanul de debut al lui Gwynne, Malice s-a bucurat de o primire excelenta in randul fanilor, entuziasm care a crescut odata cu fiecare roman al seriei. Wrath incheie o poveste epic fantasy cu uriasi, ingeri si demoni, profetii si campioni ai luminii si ai intunericului meniti sa se confrunte intr-un conflict ce are ca miza insasi soarta lumii. Lunga-i lista, scurt e timpul…. 🙂

girl-on-the-liars-throneThe Girl on the Liar’s Throne (Erebus Sequence #3) – Den Patrick – In 2014, in topurile celor mai bune romane fantasy isi gasea locul si romanul The Boy with the Porcelain Blade, romanul de debut al lui Den Patrick. The Girl on the Liar’s Throne este al treilea si ultimul roman al seriei incepute atunci, o serie intunecata, plina de intrigi intr-o lume inspirata din cea a renasterii italiene si cu o pleiada de personaje bine conturate. Asa zice lumea. In plus, mai zice lumea ca romanele se bucura si de o scriitura bogata si savuroasa. Ce sa mai zic, lunga-i lista si … stiti voi mai departe.

the-city-of-iceThe City of Ice (The Gates of the World #2) – K.M. McKinley – The City of Ice este continuarea romanului The Iron Ship, roman de debut al autorului, bine primit la vremea sa, in 2015. Cele doua romane sunt o combinatie de steam punk si fantasy si ne propun o lume aflata in pragul revolutiei industriale, cu motoare propulsate de magie si vase de otel pornite sa descopere noi taramuri dar si artefacte antice.

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

7 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii decembrie

  1. adi zice:

    Ziua buna dragilor. Un an nou fericit si bogat va doresc si eu. Am vazut ca editurile au anuntat carti bune si foarte bune ptr 2017. Sunt optimist la inceput de an si cred ca au sa se tina de cuvant. Spor la citit

    Apreciază

  2. Florin zice:

    Da, suna bine anunturile editurilor, dar cred ca ramane aceeasi problema ca si anul trecut: mai putine planuri concretizate… De seamenea, incepe si Nemia cu abandonul seriilor (Malazan). Sau poate e doar o pauza (sper)…

    Apreciază

  3. Mikey zice:

    Se anunta un an plin. Paladinul pare renascut iar Nemira ne-a pregatit multi autori noi. Totusi, nu imi e clar daca Nemira va continua cu seriile Malazan si Demon. Daca Malazanul pare pus in hold, nu inteleg ezitarea lor de-a continua seria Demon care pare f bine primita de cititori.
    Sa ne spui si noua impresiile de dupa Assassins Creed, sunt si eu curios cum e.
    An nou fericit!

    Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      Salutare, un an nou fericit si plin de carti fantastice sa aveti 😀 Legat de seria Demon, cei de la Nemira au scris intr-un comentariu la un post de-al lor de pe facebook, ca va aparea si volumul 3 din seria Demon anul acesta, insa cu Malazan sunt sceptic.

      Apreciază

    • fansf zice:

      Malazan nu e programtă anul acesta, cel puțin nu în prima jumătate (dar mai sigur nu anul acesta) și nici nimic de Abercrombie. Dar vor fi continuate Demon a lui Brett, Cultura a lui Banks și va apărea și volumul trei din trilogia lui Rajaniemi.

      Apreciază

Lasă un comentariu