Cele mai bune carti fantasy ale anului 2016

Cele mai bune carti fantasy ale anului 2016

O sa incerc sa fac o evaluare a celor mai bune romane fantasy aparute in anul care a trecut, sau cel putin a acelor romane pe care le-am citit. Lista mea nu cuprinde cateva dintre romanele importante ale lui 2016 pe simplul motiv ca nu vreau sa-mi dau cu parerea despre ceva ce nu am citit, dar le voi aminti la finalul acestui top. In plus, de indata ce siteurile importante de limba engleza isi vor afisa topurile (deocamdata hiberneaza toate) voi reveni si cu parerile altora.

the dinosaur knights10. The Dinosaur Knights (Dinosaur Lords #2) – Victor Milan – Am stat putin pe ganduri daca sa pun acest roman in lista, dar pana la urma argumentele pro au avut castig de cauza. Problema cu Victor Milan este acea ca omul are un stil de scris plat, care te tine foarte greu „agatat” de lectura iar personajele sale sunt un fel de figuranti necesari pentru descrierea actiunii, singurul personaj care iasa la un moment dat in evidenta o face luand o decizei complet idioata. In schimb lumea imaginata de Milan este deosebit de interesanta si elaborata iar acest roman aduce lumina in cateva dintre zonele obscure ale acesteia. In plus scenele de lupta cu cavaleri calare pe dinozauri sunt memorabile.

286980369. Mistborn: Secret History (Nascuti din Ceata #3,5) – Brandon Sanderson – Acest mini-roman este o poveste paralela cu trilogia Nascuti din Ceata, o povestea subtila, as putea spune chiar metafizica din spatele actiunii celor trei romane, vazuta prin ochii unui Kelsier mort si captiv intre lumi. Pe langa cateva revelatii interesante, Secret History face legatura cu unele dintre celelalte scrieri din universul Cosmer al lui Sanderson. Practic as putea zice ca aceasta este cea mai cosmeriana proza a autorului, aducand lumina asupra conceptului care uneste majoritatea seriilor, romanelor si nuvelelor lui Brandon Sanderson intr-un singur univers.

emperor's railway8. The Emperor’s Railroad (Dreaming Cities #1) – Guy Haley – Acest mini-roman fantasy/science fiction postapocaliptic are de toate: cavaleri, dragoni, zombie, ingeri si …arme de foc. Povestea este foarte interesanta, decorul este fascinant iar scriitura este de nota 10. Modul in care zugraveste Haley peisajul te „scufunda” in universul fabulos, de ev mediu postapocaliptic. In plus, personajul principal al seriei, Cavalerul Quinn este un dur misterios si invrajbit cu divinitatea  care pare sa guverneze lumea si cu ingerii acesteia, un individ care a intrat rapid in topul meu zece al celor mai tari Gigi-Duru din literatura de gen.

159780813X.01._SCLZZZZZZZ_SL300_7. Chains of the Heretic (Bloodsounders Arc #3) – Jeff Salyards – Chains of the Heretic este finalul excelent al unei serii excelente. Jeff Salyards a venit cu niste idei interesante (un sistem magic si o rasa non-umana care au la baza memoria si manipularea acesteia), a creat un univers complex si coerent si l-a populat cu niste anti-eroi memorabili, in cel mai pur stil grimdark. Iar cand vine vorba de actiune, talentul deosebit al lui Salyards de a descrie batai, rafuieli, ciomageli si batalii epice te tine cu sufletul la gura. Astept cu nerabdare sa vad  ce mai are de spus acest autor.

the waiking fire6. The Waking Fire (The Drakonis Memoria #1) – Anthony Ryan – Faptul ca The Waking Fire se afla pe locul sase in aceasta lista demonstreaza ca am avut un an foarte bun. Imi place cum scrie Ryan si i-am tinut partea atunci cand multa lume ii terfelea continuarile la Cantecul Sangelui. Se pare ca noiamul de critici  l-a facut pe Ryan mai timid, acesta renuntand la profunzime in schimbul actiunii. Si din aceasta avem din plin, intr-un univers ce combina steampunkul cu dragonii si magia. In acest univers, daca esti blood-blessed poti bea sangele dragonilor si in functie de specie dobandesti diferite abilitati, inclusiv acea de a face sa functioneze motoarele cu aburi ale vapoarelor ce strabat oceanele lumii. Iar atunci cand mitul Dragonului Alb se dovedeste a fi real, intreaga lume este in pericol. Tantantaaaam! O carte excelenta, plina de actiune si de personaje interesante intr-o aventura fantastica memorabila.

City-of-Blades-195x3005. City of Blades (The Divine Cities #2) – Robert Jackson Bennett – Bennett este un scriitor exceptional iar seria The Divines Cities este fabuloasa. Totul este la superlativ aici, personajele solide, scriitura fina si profunda, universul fascinant si atmosfera sumbra, uneori de-a dreptul terifianta. Romanul ne reuneste cu unele dintre personajele primului volum, aduce personaje noi si muta actiunea in alt oras post cataclism generat de moartea zeilor. Decorul este la fel de suprarealist ca si in The City of Stairs iar creaturile cu care se confrunta personajele sunt la fel de infioratoare. Adaugati la toate acestea suspans, mister si actiune, plus o doza solida de analiza a razboiului si a violentei si rezultatul este o lectura „divina”.

207533414. The Last Mortal Bond (Chronicle of the Unhewn Throne #3) – Brian Staveley – Finalul unei serii spectaculoase a adus rezolvarea conflictelor si raspuns la multele semne de intrebare generate de primele doua romane. Este uimitor cum un autor apare de nicaieri cu o serie de debut de asemenea amploare si complexitate. Pe langa actiunea abundenta si personajele puternice, Staveley reuseste sa ne ofere un decor „palpabil” si credibil in romanele sale. Cu toate ca firele narative ale seriei sunt duse la final in acest roman, iti doresti parca sa mai stai prin preajma, sa nu parasesti aceasta lume interesanta. Din fericire Staveley revine cu viitorul sau roman in acelasi univers, explorand fatete ale acestuia care au fost amintite in treacat dar nu au fost dezvoltate suficient.

the-mirrors-truth3. The Mirror’s Truth (Manifest Delusions #2) Michael R. Fletcher – Anul trecut Beyond Redemption era pe locul al patrulea in topul preferintelor mele, iata ca anul acesta Fletcher a ajuns pe locul trei. Daca mai continua cu nebunia asta, are sanse sa ajunga in curand pe primul loc 🙂 . Adevarul este ca proza lui Fletcher se detaseaza clar de acea a majoritatii scriitorilor in voga iar personajele acestuia sunt uluitoare. Modul in care autorul scormoneste in mintile unor personaje deraiate rau de pe sine si reuseste nu doar sa-ti induca o stare puternica de empatie fata de acestea dar si sa te faca sa te regasesti in unele din procesele lor mentale, acceptand ca din punct de vedere al psihologului nu exista individ sanatos la cap, este remarcabil. In plus Fletcher a evoluat de la primul sau roman devenind mult mai stapan pe pana dar si mai profund in mesaj. Impresionant!

Obelisk Gate2. The Obelisk Gate (The Broken Earth #2) – N. K. Jemisin – In mod normal acest roman trebuia sa se afle pe primul loc al acestui top, doar ca in 2016 s-a intamplat Bakker. Cu toate acestea The Obelisk Gate ramane un roman exceptional si noua serie a lui Jemisin ramane in continuare una dintre cele mai inovative si interesante serii fantasy/science fiction a ultimilor ani. Lumea romanului devine mai complexa iar limita dintre genuri devine tot mai volatila, Jemisin se joaca cu cititorul introducand mai multa magie dar si mai multa tehnologie si pe masura ce unele intrebari capata raspunsuri, semne de intrebare noi se ridica. Astept cu nerabdare concluzia acestei serii indraznete, serie ce o va propulsa in mod sigur pe Jemisin in randurile „greilor” literaturii de fictiune.

the great odeal1. The Great Ordeal (Aspect-Emperor #3) – R. Scott Bakker – Asta e, imi place atat de mult opera lui Bakker incat in fiecare an in care va aparea o carte din aceasta serie, locul unu va fi ocupat. Nu pot sa compar aceasta serie (ma refer la ambele trilogii care compun A doua Apocalipsa) decat cu seria Dune caci romanele lui Bakker sunt la fel de complexe. In plus, ca si in cazul lui Dune, romanele devin tot mai filozofice si mai profunde pe masura ce seria avanseaza. Al saselea roman al seriei A doua Apocalipsa este intunecat si plin de dramatism. Actiunea romanului ne poarta prin conacele cazute in paragina ale non-oamenilor, pe campiile devastate de sranci pe care le strabate uriasa armata a Imparatului-Aspect Anasurimbor Kellhus in drumul ei spre Golgoterath si prin palatul imperial din Momemn, sufocat de intrigi si de uneltiri, scotand in evidenta o pleiada de personaje pline de zbucium interior, de maretie sau de nebunie. Cea ce trebuia sa fie ultimul roman al seriei a fost divizat in doua de catre autor datorita numarului urias de pagini, astfel incat ultima parte a seriei, The Unholy Consult va vedea lumina tiparului anul acesta.

Asa cum ziceam, acest top a fost realizat pe baza romanelor aparute in 2016 pe care le-am citit. Sa nu uitam insa ca tot in acest an au mai aparut o serie de romane importante pe care daca le-as fi citit, probabil le-as fi inclus aici. Iata cateva dintre ele: The Wheel of Oshiem (Mark Lawrence), A Plague of Swords (Miles Cameron), The Guns of Empire (Django Wexler), Age of Myth (Michael J. Sullivan) sau The Spiders War (Daniel Abraham).

27154427       a-plague-of-swords     guns of empire     Age of Myth     Spiders-War-206x300

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Topuri si premii și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Cele mai bune carti fantasy ale anului 2016

  1. Fennris zice:

    Si un top pentru aparitiile de la noi ? 😀

    Apreciază

Lasă un comentariu