Despre carti, Paladin si fantezie cu Mihai Dan Pavelescu

 

img_20161119_153440   O sa incep acest dialog cu un fragment din postarea unuia dintre vizitatorii fideli ai Paginii cititorului de fantasy: „… Asta este vestea sfarsitului de an. Ramasesem cam descumpanit dupa plecarea lui M. Haulica de la Paladin, insa reaparitia lui M.D. Pavelescu in peisaj ma face sa cred ca ce va urma va fi de bun augur. Succes d-lui Pavelescu in noul post si multa dibacie si putere de lucru in relatia cu cei de la editura.” Dupa cum vedeti, cititorii isi pun mari sperante in abilitatea dumneavoastra de a repune pe roate o colectie pe de o parte indragita si pe de alta parte criticata pentru ritmul lent al aparitiilor editoriale, cu atat mai mult cu cat la editia de anul acesta a Gaudeamusului, Paladin a venit cu cea mai bogata oferta pentru impatimitii de sf/fantasy, surclasand pana si oferta editurii Nemira. In acest context, si tinand cont de faptul ca vestea recentei noastre colaborari de la Gaudeamus i-a indemnat pe cititorii paginii pe care o administrez sa-mi trimita o multime de intrebari pe care sa vi le adresez, va rog domnule Pavelescu sa binevoiti a ne raspunde noua, cititorilor de fantasy, la cateva intrebari.

  1. Ce titluri agreeati mai mult din lista de achizitii de la Paladin si ce autori si titluri noi ati dori sa publicati?

Ar fi multe de spus despre preferințele personale. În mod cert, unele dintre titlurile dragi mie vor apărea foarte repede – sper chiar în ianuarie 2017.

  1. Cata libertatea decizionala are coordonatorul de colectie? (Daca sunt treburi de bucatarie interna, nu sunteti obligat sa raspundeti, precizeaza cititorul care va adreseaza intrebarea.)

Undeva pe la 98,5%.

  1. Veti incerca sa aduceti titlurile cumparate (si abandonate) de editura Trei, in speta Alastair Reynolds, Anthony Ryan si Mark Lawrence?

Deocamdată nu, din considerente de durată a copyrightului, dar asta nu înseamnă că nu putem achiziționa alte cărți ale autorilor respectivi.

  1. Pe cand sa ne asteptam la Words of Radiance? (Cea mai „intrebata” intrebare)

Traducerea va fi predată în aprilie 2017, așa că este imposibil să apară în prima jumătate a anului 2017 L.

  1. Veti continua seriile incepute deja sau aveti in plan alte carti? Veti continua seria Asimov si cu Robotii?

În mod cert vom continua și termina seriile Fundația și Roboții.

  1. Ce se intampla cu Ancillary Justice, A Stranger in Olondria, The Yiddish Policemen’s Union, Kraken, Helliconia. Primăvara, Among others si The wizard knight? Exista sanse sa mai apara?

Ancillary va apărea poate chiar în ianuarie 2017, Kraken și Among Others vor apărea până la Bookfest 2017, sau cu ocazia respectivă. Cu o singură excepție, Paladin va publica toate cărțile enumerate mai sus.

  1. Cum doriti sa abordati seriile lungi de peste 3 volume, la ce rata de aparitie va gandesc sa scoateti volumele din seriile lungi?

Este greu de răspuns la întrebarea asta; obișnuiesc să încredințez o serie unui singur traducător, ca atare seriozitatea lui dă ritmul de apariție a volumelor.

  1. Care sunt planurile de viitor si in special cele pentru 2017?

Ritmicitate în apariții și echilibru între titlurile cele mai recent apărute pe piața externă și reeditări.

  1. Ce asteptari are editura de la publicul sf/fantasy? Si as adauga aici si o alta intrebare, cunoscand echilibrul delicat dintre ritmul aparitiilor editoriale si vanzarea de carte. Cum am putea noi, promotorii literaturii sf/fantasy sa va ajutam pentru a creste pe piata romaneasca de carte, in speranta ca aceasta crestere ar stimula si ritmul aparitiilor editoriale de gen?

Nu există așteptări specifice ale editurii Paladin din partea publicului iubitor de gen. În mod inevitabil, cititorii sunt eterogeni – atât „veterani”, cât și cei care abia descoperă SF&F-ul – și încercăm să-i păstrăm aproape pe toți.

Ar fi absurd de cerut promotorilor de carte să nu fie sinceri în recenziile/comentariile lor, în scopul îmbunătățirii ritmului aparițiilor editoriale, dar poate fi important să țină seama de contextul publicării unor titluri și să atragă atenția asupra sa.

  1. Ce titluri ar vrea sa vada cititorul Mihai-Dan Pavelescu pe rafturile librăriilor?

Mi-aș dori evident să văd titlurile care mi-au plăcut și mie J.

Va multumim pentru bunavointa de a ne raspunde si va dorim mult succes,

Citittorii de Fantasy

Acest articol a fost publicat în Interviu și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Despre carti, Paladin si fantezie cu Mihai Dan Pavelescu

  1. Mikey zice:

    Multumim de raspunsuri! Multumesc Dezideriu de citat! 🙂 Observ o retinere a domnului Pavelescu in a impartasi lucruri, insa asta denota profesionalism iar mie-mi place. Mai observ un avant si o energie proaspata care ma pune pe ganduri, intrebandu-ma cum sa-mi dramuiesc timpul mai bine anul viitor? 🙂 Acuma, o sa iau la puricat putin raspunsurile d-lui M.D. Pavelescu

    1. Intrebarea aceea, evitata elegant, era o curiozitate personala. Pana acum cam toate titlurile aduse si recomandate de d-ul Pavelescu au fost de exceptie, o garantie a calitatii. De aceea, sperasem sa scot cate ceva de la dansul, mai ales ca pana acum Paladinul avea o politica haotica, cu tot felul de minicolectii si reeditari.

    2. 98.5% 🙂 Nu sunt inca convins daca a glumit sau nu. Predecesorul lui, d-ul Haulica, mi-a dat impresia ca a intampinat ceva obstacole in a-si impune politica, de unde si curiozitatea mea. Dar nefiind din bransa, o sa aleg calea optimista; 98,5% sa fie si sa ploua cu aparitii de calitate.

    3. Nu stiu cum se achizitioneaza drepturile pentru un autor, insa, la Reynolds de exemplu, unde s-a achizionat toata seria Revelation Space, primul volum, Prefectul, a fosc scos in 2012. Deci nu am mai avea multi ani de asteptat. 🙂

    4. Am vazut si pe pagina d-nei Ana Veronica Mircea ca e trecuta Words Of Radiance la titluri in lucru.

    5. Fundatiile sunt traduse si probabil asteapta unda verde insa asa cum spunea si d-nul Pavelescu, probabil se intentioneaza o balanta intre titlurile noi si reeditarile.
    Serii fantasy incepute, din pacate nu prea sunt, ar mai fi la sf-uri McAuley si Bujold, desi pe mine nu m-au prea entuziasmat, dar le astept oricum continuarile.

    6. La aceasta intrebare ma bucur ca titlul exclus nu este Ancillary, Kraken sau Among Others care sunt date certe pentru 2017. De abia astept Krakenul 🙂

    7,8. Nice!

    9. Elegant si diplomat. Este adevarat insa ca multe carti sunt desfiintate mult prea usor de fandom, in timp ce cu altele, laudele binemeritate sunt date mult prea greu.
    Sunt complet de acord cu d-ul Pavelescu ca trebuie delimitat contextul publicarii unor titluri insa aici schimbarea trebuie sa vina de la editura. Pana acum, fanii luau in colimator editura, pe buna dreptate, cred eu, pentru ca se indepartase de ceea ce sustinea ca reprezinta, SF/F-ul. Tocmai de aceea sunt sceptic in a pune in wishlistul personal Assassins Creed, de exemplu. Insa nici nu trebuie sa criticam faptul ca editura isi doreste si o alta piata congruenta, atata timp cat isi face datoria si fata de noi.

    10. Who the freck is J?

    Apreciat de 2 persoane

  2. Mikey zice:

    Asa e 🙂 Ma bucur ca ne urmariti si ne raspundeti.

    Apreciat de 1 persoană

  3. Fennris zice:

    MUltumesc pentru ca ai bagat si intrebarile pe care le-am avut eu :D, raspunsurile au fost destul de rezervate, insa sper ca lucrurile vor fi din ce in ce mai bine la Paladin 😀

    Apreciază

  4. Adrian zice:

    O veste excelenta cu Words of radiance. O așteptam cu mare nerăbdare
    Ceea ce nu înțeleg este de ce se începe publicarea unei serii dacă ne oprim la primul volum. Mie unul mi-a plăcut Cântecul sângelui și cred ca ar merita sa se publice și următoarele doua volume.
    La întrebarea 7 situația reala este din păcate în felul următor: o publicam pe prima după care mai așteptăm..pana se termina copyright-ul eventual ca sa scăpăm de o grija. Exista posibilitatea totusi sa mai luam și alte cărți de același autor….. Ma depășește logica asta dar asta e..trecem pe engleza… Întrebarea este de ce m-am complicat cu primul volum în romana…

    Apreciază

Lasă un comentariu