Stirile fantasy ale lunii noiembrie

Stiri fantasy din tara

img_20161119_154055Evident ca cel mai important eveniment al lunii noiembrie a fost Gaudeamus 2016. Cel putin pentru mine, fiind primul targ de acest gen la care am participat, calitatea de „vorbitor” pe care am avut-o conferindu-i un plus de importanta pe plan personal. Evenimente multe, carti si mai multe, ce sa mai zic am fost ca si soarecele in hambar. In plus, interactiunea directa cu una dintre editurile care publica genul meu preferat de literatura m-a ajutat sa vin de acolo putin mai informat (si cu o punga plina cu bunatati). Agitatia tipica unui astfel de eveniment nu  mi-a permis sa stau pe indelete la povesti cu cei de la Paladin si in special cu Mihai Dan Pavelescu dar am reusit sa stabilesc niste legaturi care sper sa ma tina mai aproape de ei de acum incolo. Si ca sa vin totusi cu ceva interesant, pot sa va spun un „secret” care pe mine m-a bucurat enorm: Paladin va achizitiona drepturile pentru „The Fifth Season” extraordinarul roman al lui N. K. Jemisin, castigatorul premiului Hugo pe 2016! Ca fapt divers pot sa va spun de ce „Calea Dragonului”, romanul pe care mi-l doream cel mai mult in straita, nu a ajuns la Gaudeamus. Motivul este hilar si dovedeste ca de multe ori, in spatele „rateurilor” editurilor se afla factori externi care tin mai mult de neseriozitatea unor terti: copertile romanului erau pe undeva, printr-un TIR, intarziind pe drumul de la tipografia din Ungaria unde au fost tiparite! Si tot ca fapt divers trebuie sa amintesc ca trofeul pentru Cea mai râvnită carte a târgului”, stabilit prin Votul Publicului, a revenit Editurii Arthur, pentru seria „Harry Potter” de J. K. Rowling. Adica unei serii fantasy 🙂 . Iar daca tot vorbim de premii iata si aberatia evenimentului: Trofeele GAUDEAMUS, ai căror câştigători au fost stabiliţi prin Votul Publicului, au fost acordate Editurilor Humanitas (locul 1), RAO (locul 2) şi Nemira (locul 3). Locul 2, Rao, o editura neserioasa si fara nici un pic de respect pentru cititorii sai!? Daca ar fi sa fac si eu un top, din punctul de vedere al unui cititor de sf/fantasy  trebuie sa spun (fara a fi partinitor) ca cea mai bogata oferta a venit de la Paladin.

Oricum cea mai mare realizare a participarii mele la Gaudeamus este interviul cu Mihai Dan Pavelescu, interviu in care am incercat sa sintetizez intrebarile pe care le-am primit de la voi si pe care-l veti putea citi aici in cateva zile.

Aparitii editoriale din tara

 Editura Paladin

calea-dragonului-1563Calea Dragonului (Pumnlul si moneda #1) – Daniel Abraham – In mod sigur aceasta este cea mai importanta aparitie editoriala a lunii. Daniel Abraham este jumatatea mai puternica din spatele seriei Expanse, autorul extraordinarei serii fantasy The Long Price Quartet si asistentul lui R.R. Martin de la care a „furat” epicul din scriitura dar nu si – din fericire – lentoarea in scris. Abraham scrie un fantasy inteligent, cu intrigi complexe in care factorul economic este la fel de important ca si cel martial. Sper doar ca cei de la Paladin sa faca fata in mod onorabil acestei serii care are cinci romane in componenta.

bookpic-lavondyss-92720Lavondyss (Mitago #2) – Robert Holdstock – Aleluia! Nici nu vreau sa numar cati ani am asteptat dupa cartea asta. Daca nu ma insel, Mitago a fost primul titlu fantasy scos de Paladin. Primul roman a fost in mod clar altceva decat romanul fantasy clasic, o lectura hipnotizanta care te poarta in zona ancestrala a miturilor, intr-o epoca in care istoria nu se inventase inca, intr-o epoca in care isi au originea cele mai puternice arhetipuri ale umanitatii. Abia astept sa intru din nou in padurea intunecata a imaginilor mit, pasind pe sub arborii codrului Ryhope.

Editura Crux

Conan Barbarul – Misterul fantanii blestemate (Conan – Povestiri #?) – Robert E. Howard – Editura Crux mai publica o nuvela din cea ce numesc ei integrala Robert Howards. Ma bucur de aparitia acestui volum(as) de fantasy clasic si voi citi cu siguranta aceasta povestire cu salbaticul barbar, dar nu pot sa nu remarc ca, daca te uiti cate povestiri din ciclul Conan a scris omul, la ritmul traducerii lor in romana, probabil ca integrala va fi terminata undeva in secolul urmator.

jocul-necromantilorJocul Necromantilor (Arhipelagul Voss #2) – Serban Andrei Mazilu – Nu pot sa zic ca Anotimpul Pumnalelor ma dat pe spate dar nici ca a fost o lectura rea. Romanul are cateva idei interesante si multa actiune, dar in acelasi timp vine cu o serie de clichee nefericit alese si ne ofera o lume minuscula in care indeasa un imperiu care se vrea „maret”. Totusi sunt curios ce aventuri le mai pregateste autorul personajelor in acea lume sumbra si intunecata numita Arhipelagul Voss.

Editura Tritonic

ultima_privireUltima privire (Dincolo de moarte #4) – Adina Speteanu – Sincer nu stiu nimic despre acest roman si nici unde sunt primele trei romane ale seriei din care face parte. De acea nu vreau sa spun mai multe ca sa nu jignesc din greseala o autoare a carei munca nu o cunosc, dar ma folosesc de aceasta aparitie ca sa semnalez faptul ca colectia sf/fantasy a Tritonicului a revenit de dincolo de moarte. Din pacate nu e vorba de miracolul invierii ci mai de graba de fantoma lucrurilor care au fost. Tritonic ne ofera o multime de romane ale unor autori romani si ma bucur ca acestia sunt publicati, dar nu ar putea oare sa strecoare printre ei si (cel putin) Gandul cu o mie de fete? Asta asa, ca daca tot sunt corecti cu scriitorii romani sa fie corecti si cu cititorii romani…

Stiri fantasy externe

choice-logo-large-7c7fd7f575e646683297956227225dd0Ca in fiecare an, excelenta platforma de socializare a cititorilor din toate tarile goodreads.com a dat luna aceasta startul la voturile pentru cea mai buna carte pe diverse genuri literare. Evident ca am votat si eu bucuros nevoie mare la sectiunea dedicata genului fantasy (cu Nemisin, evident) doar ca sa descopar ca pe final, in ultima runda, nu prea mai am cu cine vota. Caci aproape toate romanele intrate in aceasta runda sunt YA sau vre-un roman din vre-o serie urban/paranormal fantay dintr-acelea cu zeci de volume. Intr-un an cu romane fantasy exceptionale, nici unul din acestea nu intra in finala, inlaturate de puhoiul de Ya-uri. Si asta in conditiile in care exista si o categorie YA fiction a premiilor. Da’ nu-i nimeni pe acolo, pe la goodreads, sa-i trimita dom’le pe oamenii astia sa nominalizeze romanele astea la categoria lor, sau sa ne faca si noua o categorie de non-YA, non-paranormal fantasy, sa ne putem si noi bucura nestingheriti?

 Filmul fantasy al lunii noiembrie

Daca tot am vorbit si despre filme de cate ori am avut ocazia, ma simt obligat sa amintesc ca luna aceasta a avut loc premiera unui film fantasy minunat si anume Animale fantastice si unde le poti gasi. Actiunea plasata in universul Harry Potter vine cu o poveste mai adulta decat acea din seria romanelor mai sus pomenite si care se petrece cu cateva decenii inaintea evenimentelor seriei. Filmul este o explozie savuroasa de magie si de animale fantastice, iar actoria superba a lui Eddie Redmayne ii da un plus de savoare. Recomand cu caldura pentru oricine vrea sa aiba o seara minunata.

Aparitiile editoriale ale lunii noiembrie

Daca la noi a plouat cu carti si am avut despre ce sa scriu la rubrica de aparitii editoriale din tara, iata ca noiembrie a fost o luna mai saraca pe plan international si sincer mi-a fost destul de greu sa selectez cateva carti demne de a fi amintite.

arcanum-unboundArcanum Unbounded: The Cosmere Collection (Cosmere) – Brandon Sanderson – Arcanum Unbounded este primul volum de povestiri din universul Cosmere publicat de Brandon Sanderson. Volumul include opt povestiri din care primele sapte sunt: The Hope of Elantris (Elantris), The Eleventh Metal (Mistborn), Sufletul Imparatului (Elantris), Allomancer Jak and the Pits of Eltania, Epsiodes 28 through 30 (Mistborn), Shadows for Silence in the Forests of Hell (Threnody), Sixth of Dusk (First of the Sun), Mistborn: Secret History (Mistborn). Cireasa de pe tort este insa nuvela Edgedancer, aflata la prima publicare si a carei actiune este plasata in lumea romanelor din seria Arhivele Luminii de Furtuna.

the-shadow-of-what-was-lostThe Shadow of What Was Lost (The Licanius Trilogy #1) – James Islington – Romanul de debut al lui James Islington a fost comparat ca ton, poveste, caractere si inovatie cu romanele seriei Arhiva Luminii de Furtuna a lui Sanderson cea ce m-a facut brusc sa fiu interesat de el.  Pana acum recenziile sunt excelente si poate ca aceasta serie va fi urmatorul hit de rasunet al genului. Si chiar daca nu va fi asa, tot pare sa fie o carte care merita citita.

the-burning-isleThe Burning Isle – Will Panzzo – Un alt roman de debut, de data aceasta o poveste grimdark plasat intr-o lume inspirata de Imperiul Roman. Insula Scipio este un loc al infractorilor, al piratilor si al asasinilor. Aici magul Cassius incearca sa manipuleze si sa exploateze in propiul sau folos dusmania lorzilor razboinici care stapanesc acest loc viciat. Povestea pare interesanta iar faptul ca acesta este un roman de sine statator, la care nu mai trebuie sa astepti ani de zile ca sa afli concluzie este incurajator.

firebornFireborn (Seraphim #2) – David Dalglish –  Daglish este un scriitor prolific de literatura fantasy, chiar daca nu a intrat pana acum in prima liga. Cea mai importanta serie a lui (pana acum) este Shadowdance, compusa din sase romane. Seraphim este cea mai noua serie a scriitorului si isi poarta cititorul intr-o lume in care supravietuitorii omenirii locuiesc pe sase insule celeste si duc un razboi civil ucigatori in care lupta razboinici inaripati ce manipuleaza elementele pe post de arme.

silver-roadSilver Road (The Shifting Tides #2) – James Maxwell – Un alt autor de fantasy cu multe carti la activ, din aceasi liga cu Dalglish. Seria propune cititorului calatorii pe mare, contac intre civilizatii, descoperiri uimitoare, rase disparute si artefacte antice, deosebit de puternice, asa cum este si corabia cu care calatoresc eroii seriei. Aaaa, am uitat sa pomenesc magia, profetiile si razboaiele epice 🙂 .

tearlingsThe Fate of the Tearlings (The Queen of the Tearlings #3) – Erika Johansen – Nu puteam sa inchei aceasta editie a stirilor fara un pic de YA fantasy. The Queen o the Tearlings este o serie care si-a facut o multime de admiratori printre fanii genului. Povestea este una clasica, printesa necoapta este nevoita de circumstante sa infrunte marele si raul vrajitor intunecat si contrar tuturor legilor statisticii (care evident ca nu se aplica intr-un taram magic) iese invingatoare. Asa ca se trezeste peste noapte Regina a Tearlingsilor cu toate responsabilitatile din fisa postului, plus o malefica Regina Rosie pe post de dusmanca. Tantantaaaam!

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii noiembrie

  1. george frigura zice:

    Multumim mult pentru articol! Dar in aceasta luna a mai aparut ceva: Assassin’s Creed: Renasterea de Oliver Bowden in curand la Paladin!
    Tantantaaaam!
    🙂

    Apreciază

  2. haggard zice:

    rao a anuntat intr-un comentariu pe fb. aparitia vol.7 din roata timpului.

    Apreciază

  3. haggard zice:

    se pare ca va fi prin martie.

    Apreciază

  4. haggard zice:

    rao si-au propus sa scoata cate un vol.din roata timpului in fiecare an de acum incolo.deasemenea la anul va aparea si vol.4 de sarah j. maas.

    Apreciază

  5. haggard zice:

    nu va fi prea curand.este hold on

    Apreciază

  6. haggard zice:

    vor continua gentleman bastard dar rabdare.se afla la tradus acum. asa ca????

    Apreciază

Lasă un comentariu