Stirile fantasy ale lunii august

Stiri fantasy din tara

Incet, incet, lucrurile incep iar sa se puna in miscare dupa acelasi scenariu cu care ne-am obisnuit deja in peisajul editorial romanesc, cu Nemira pe post de locomotiva, tragand cu greu trenul fantastic, cu vagonul Paladin/Art scartaind din toate incheieturile si comportandu-se de parca e pe cale sa deraieze de pe sine, cu cate un vagon aflat in umbra din care sare pe ascuns, fara surle si trambite un roman surpriza si cu lungul sir de vagoane moarte, carand in spate serii „seduse” si abandonate si asteptarile inselate ale cititorilor. Dar important este ca lucrurile se misca…

Aparitii editoriale din tara

Editura Corint

arhivista_waspArhivista Wasp – Nicole Kornher Stace – Ma plangeam luna trecuta ca nu a aparut nimic demn de semnalat in librariile de la noi. Eeee, aparuse, doar ca, din motive necunoscute, editurile scot carti pe ascuns fara a incerca sa ajunga la fani macar prin intermediul celor care, fara a astepta nici o recompensa le promoveze publicatiile. Asta e, noroc ca ma mai plimb prin librarii si ma impiedic de cate o carte despre care nu aveam habar ca a fost tradusa. Citisem niste recenzii despre Arhivista Wasp mai demult si acestea imi starnisera interesul. Atunci cand m-am „impiedicat” prin Carturesti de traducerea in romana a romanului, interesul s-a retrezit brusc si asa se face ca acum citesc paginile acestui roman misterios si straniu. Pana acum, numai de bine, sper sa ramana asa pana la final si promit sa revin cu detalii.

Editura Nemira

 kim-stanley-robinson---saman---c1Saman – Kim Stanley Robinson – Creatorul vizionar al trilogiei Marte se intoarce de data aceasta in trecut, cu treizeci de mii de ani in urma si ne spune povestea magica a unui trib ce se lupta sa supravietuiasca printre gheturile ultimei glaciatiuni. Descris ca fiind o combinatie de fantasy istoric si realism magic si purtand semnatura unuia dintre cei mai sclipitori scriitori de fictiune, romanul mi-a starnit in mod sigur interesul si abia astept sa-l vad pe rafturile librariilor.

michael-a-stackpole---atlasul-secret-c1Atlasul Secret – (Marile Descoperiri #1) – Michael A. Stackpole – Trebuie sa recunosc ca decizia celor de la Nemira de a reedita aceasta serie m-a luat prin surprindere. Am citit romanul in prima editie si cu toate ca m-am entuziasmat la inceputul lecturii, acest entuziasm s-a pierdut pe parcurs, pana intr-acolo incat nu am mai citit si celelalte romane ale seriei. Ce ar putea aduce in plus aceasta editie este doar coperta excelenta, in rest, povestea banuiesc ca este aceasi. Cu toate acestea, gusturile difera si sunt convins ca romanul isi va gasii fani entuziasti. Poate ii mai dau si eu o sansa…

Editura Arthur

bookpic-harry-potter-si-copilul-blestemat-36475Harry Potter si Copilul Blestemat – (Harry Potter #8 ?) – J.K. Rowling, John Tiffany, Jack Thorne – Iata cum stie Arthur/Paladin sa sara pe piata instant (cartea a aparut in engleza in luna iulie a acestui an) cu un volum de o calitate discutabila dar care, vorba aia, „e de firma” si sa ignore in acelasi timp asteptarile cititorilor fideli care stau si tanjesc dupa continuarile unor serii care par sa nu mai vina. Asta e, las’ c-asteapta fraierii, in timp ce editura jumuleste gasca aia de face oua de aur. Cu toate ca oul s-ar putea sa fie doar poleit si in interior sa fie cam clocit. Caci in primul rand chestia asta nu e un roman Harry Potter ci o piesa de teatru. In al doilea rand, nici macar nu e scrisa de J. K. Rowling, autoarea doar si-a vandut ideea si semnatura. Si in al treilea rand, in afara de recenziile fanilor impatimiti, celelalte recenzii sunt cam asa: Mneah!

 Stiri fantasy externe

The Fifth SeasonIn sfarsit s-a facut dreptate! Dupa ce Uprooted a inrobit cu slovele-i veninoase mintile carturarilor, silindu-i sa-i dea premiu dupa premiu, iata ca vraja s-a spulberat si prestigiosul premiu Hugo a mers acolo unde trebuiau sa mearga toate premiile: la cel mai bun roman fantastic al anului 2015 si anume The Fifth Season! Mai jos sunt nominalizarile si castigatorii pentru cele mai importante categorii:

Cel mai bun roman

Ancillary Mercy de Ann Leckie
The Cinder Spires: The Aeronaut’s Windlass de Jim Butcher
The Fifth Season de N.K. Jemisin
Seveneves: A Novel de Neal Stephenson
Uprooted de Naomi Novik (sic 😉 )

Cea mai buna nuvela

Binti de Nnedi Okorafor
The Builders de Daniel Polansky
Penric’s Demon de Lois McMaster Bujold
Perfect State de Brandon Sanderson
Slow Bullets de Alastair Reynolds

Cea mai buna nuveleta

And You Shall Know Her by the Trail of Dead de Brooke Bolander
Flashpoint: Titan de CHEAH Kai Wai
Folding Beijing de Hao Jingfang, traducere Ken Liu
Obits de Stephen King
What Price Humanity? de David VanDyke

Cel mai bun film, lung metraj

Avengers: Age of Ultron
Ex Machina
Mad Max: Fury Road
The Martian
Star Wars: The Force Awakens

Premiul John W. Campbell pentru cel mai bun scriitor nou de sf/fantasy din 2014 si 2015

Pierce Brown (Furia Rosie)
Sebastien de Castell (Traitor’s Blade)
Brian Niemeier (Nethereal)
Andy Weir (Martianul)
Alyssa Wong (Hungry Dughters of Starving Mothers)

THORN Scott Lynch a anuntat luna aceasta ca termenul de publicare al romanului The Thorn of Emberlain (Ticalosul Gentilom #4) care era stabilit pentru luna septembrie 2016, nu va putea fi respectat, publicarea fiind amanata pentru o data care inca nu a fost hotarata. Si oricat m-as amara, si oricat de mult as astepta aceasta carte, imi aduc aminte ca acest om simpatic, plin de imaginatie si de umor, creatorul uneia dintre cele mai frumoase serii fantasy, se confrunta cu episoade de depresie severa. In plus, unul dintre motivele intarzierii este faptul ca Lynch s-a mutat cu domiciliul la jumatate de continent american distanta, pentru a fi mai aproape de iubita lui, Elizabeth Bear, scriitoare de fantasy, autoarea seriei Eternal Sky, cu care se va casatori in curand. Pai in cazul acesta cum sa te superi. Ii urez omului casa de piatra si sper sa ma reintalnesc cu Locke Lamora cat mai curand.

Aparitiile editorile ale lunii august

Obelisk GateThe Obelisk Gate (The Broken Earth #2) – N. K. Jemisin – Cea mai importanta aparitie editoriala a lunii august este fara doar si poate  continuarea proaspatului castigator al premiului Hugo, romanul The Obelisk Gate al lui N. K. Jemisin. Din punctul meu de vedere Jemisin este cea mai buna scriitoare de fantasy a momentului si sunt convins ca acest roman nu-mi va schimba aceasta parere, ratingul excelent de 4,51 de pe goodreads intarindu-mi convingerea. Mai putin si postasul va suna la usa, aducand un pachet! 🙂

guns of empireThe Guns of Empire (The Shadow Campaigns #4) – Djungo Wexler – The Guns of Empire este o alta aparitie importanta a lunii august, acest roman venind sa completeze seria lui Wexler, preconizata sa cuprinda cinci romane.  Primele trei volume ale seriei au fost foarte bine primite si au facut furori in randul fanilor iar recenziile sugereaza ca si cel de-al patrulea roman le tine isonul. The Thousand Names, primul roman al seriei inca asteapta cuminte in biblioteca mea, pana voi mai termina cateva din multele serii pe care le-am inceput, dar ii promit ca nu mai trebuie sa stea mult si sa adune praf.

26114463Nevernight (The Nevernight Chronicle #1)Jay Kristoff – Nu stiu daca e coperta sau altceva, dar m-am simtit atras de aceasta carte inca de cand am aflat despre iminenta ei aparitie. Din cate am inteles avem un fel de Hogwarts pentru asasini de elita, situat intr-un oras de inspiratie venetiana si prins intr-un conflict stravechi intre Zeul Luminii si Zeita Noptii. La asta se mai adauga ceva intriga politica, niste pisici din umbra si scene care i-au facut pe multi sa comenteze ca romanul nu ar trebui catalogat YA ci adult, ca cica ar leza moralitatea cititorului tanar. Ce sa zic, ma intereseaza.

28765741Spiderlight – Adrian Tchaikovsky – Numele lui Tchaikovsky este bine cunoscut in randul cititorilor de fantasy si asta in primul rand datorita seriei sale epic fantasy Shadows of the Apt care numara nu mai putin de zece romane. Si daca nu cred ca o sa am curajul sa ma apropii prea curand de inca o serie de asemenea dimensiuni, romanul de sine statator Spiderlight, pare o lectura rapida cu cele doar treisute de pagini ale sale si o modalitate foarte buna de a face cunostinta cu acest autor.

26114291Ghost TalkersMary Robinette Kowal – Cautand canditate pentru aceasta rubrica am dat peste Ghost Talkers, carte care mi-a atras atentia ca fiind ceva mai altfel decat ce promovez in general. Inscriindu-se in subgenul fictiune istorica/paranormal, romanul spune povestea unei femei medium, inrolata in timpul Primului Razboi Mondial in Spirit Corps, o agentie care are datoria sa intre in legatura cu spiritele soldatilor morti pe front (fiecare dintre acestia este conditionat sa contacteze agentia in momentul mortii) pentru a afla informatii despre miscarile de trupe ale inamicilor. Bineinteles ca nemtilor nu le place chestia asta si sunt hotarati sa anihileze Spirit Corps, asa ca iaca si intriga…

26848787The Forgetting Moon (Five Warrior Angels #1) – Brian Lee Durfee – Un alt roman care mi-a atras atentia luna aceasta este The Forgetting Moon, roman ce este comparat cu Urzeala Tronurilor cu un adaus de rase si personaje magice a la Malazan. Deocamdata, recenziile de pe goodreads sunt excelente, dar cam putine, adica asa, cam cat ar fi de o familie si de un anturaj de prieteni apropiati 🙂 . Astept mai multe opinii pana la a ma aventura printre paginile sale, dar ramane pe radar.

25558608A Torch Against the Night – (An Ember in the Ashes #2) – Sabaa Tahir – Eu unul nu am fost de loc cucerit de primul roman al seriei asa ca o sa-i zic pas acestuia, dar sunt convins ca exista si cititori carora le-a placut si care se bucura de aceasta aparitie. Cu toate acestea vestea publicarii romanului mi-a starnit trei mari semne de intrebare: 1. Cat va dura pana ce Paladin/Art va veni cu versiunea in limba romana? 2. Oare ce titlu total diferit de cel original vor inventa de data aceasta? 3. Vor reusi sa-l doteze cu o coperta mai urata decat pe primul roman? 🙂

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

17 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii august

  1. dexter zice:

    Imi cer scuze ca repostez anuntul.
    Sunt dispus sa vand cartea Words of Radiance al lui Sanderson noua in varianta cartonata pentru cineva interesat de continurea romanului.
    Multumesc mult!

    Apreciază

  2. Fennris zice:

    Sa speram ca o sa fie o toamna buna, sunt curios daca Rao o sa miste ceva.

    Apreciază

  3. vali zice:

    Șaman si Atlasul secret sunt aparitii de septembrie. HP8 e ptr octombrie. Arthur e imprint Art, ca și Paladinul. Însă a reproșa editurii Arthur că de ce scoate ceva ce așteaptă toată lumea în loc să scoată Paladinul titlurile promise e copilăros. Redacții diferite, strategii diferite, interese și cote de piață diferite. La fel ca și în cazul editurii Art – diferită de Paladin și de Arthur.

    E adevărat, Paladinul a rămas dator vara aceasta. Să vedem ce va ieși până la târg. Nemira s-a mișcat onorabil, deși nu pot înțelege nicicum reeditarea Atlasului secret. Volumul 3 al seriei e și acum la 10 lei prin librării. HP8, bun sau rău, e HP. Și de aici toată industria de rigoare.

    Până acum 2016 mi se pare mai slab decât 2015, dacă ne referim strict la editurile românești.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Adevarul e ca nu am stat sa „cercetez” toate dedesubturile increngaturii Paladin/Art/Arthur. Eu intru pe siteul Paladin in asteptarea anumitor carti care nu mai apar si acolo, sub titlul mare Cartile Paladin si Ultimele Aparitii, gasesc HP8, motiv suficient ca sa ma enervez si sa nu mai stau sa vad cine imprintul cui e 🙂 . Siteul Paladin le tranteste la un loc…
      Si intradevar, daca excludem Nemira din ecuatie, 2016 este mult mai slab.

      Apreciază

  4. Mikey zice:

    As incerca Arhivista Wasp, dar vad ca e trecuta la YA. E pe bune YA sau doar de fatada?

    Apreciază

  5. adi zice:

    incerc sa aflu de la cineva din interior ce si cand va mai scoate ceva Paladinul. Nu sunt sigur ca o sa-mi placa raspunsul, de exemplu habar nu au cand au sa scoata Word of Radiance, cel putin asa mi-a zis acum o luna. Revin cand am vesti.

    Apreciază

  6. mj zice:

    am găsit câteva informații noi despre toamna literară aici http://lauracaltea.ro/articlesite/toamna-literara-2016.

    la paladin văd 5 titluri printre care pierce brown și nk jemisin (frumoasă coperta la jemisin).

    la nemira, sper ca aia să fie doar ce urmează să apară în toamna asta (având în vedere că respectivele titluri sunt deja la precomandă pe site), și nu până la final de an. destul de slab oricum la prima vedere.

    Apreciază

    • Mikey zice:

      La Nemira ar mai trebui sa apara Robyn Young – Renegade, Outlander vol. 3, NK Jemisin – The Shadowed Sun, iar la reeditari se pare ca si Robin Hobb cu Trilogia Farseer. Eu mi-as dori sa reediteze in noul format si Cronicile Malazane.

      Apreciază

      • orizontverde zice:

        Daaaa, niste coperti adevarate la Malazan!!!

        Apreciază

      • mj zice:

        Da, de aceea ziceam că titlurile menționate în mod sigur sunt apariții de septembrie-octombrie, pentru că de reeditarea lui robin hobb știam și eu, iar pe lângă asta am văzut în catalogul bibliotecii naționale și multe volume de sven hassel (probabil tot reeditare). Legat de reeditări, e binevenită aceasta de la farseer, și după cum am mai spus și în trecut, cred că și prima lege a lui abercrombie ar merita așa ceva. Acum sigur, sunt bune reeditările astea, dar ceva nou ar fi fost și mai bun.

        Apreciază

  7. adi zice:

    Am gasit intr-un articol ca Dl Haulica a plecat de la Paladin. Voi ce stiti ? Link : http://www.scena9.ro/article/cele-mai-asteptate-carti-ale-toamnei

    Apreciază

  8. Eu sunt curios daca editura TREI va mai scoate ceva ….au inceput trilogia Raven’s Shadow si ar fi dragut sa o si termine.
    Bine macar ca au terminat Mistborn 🙂
    Eu m-as bucura ca reeditarile astea sa fie si in format electronic – nu inteleg de ce Nemira si alte edituri nu isi scot cartile editate in trecut la vanzare in format electronic. Cred ca la un pret decent ar fi doritori

    Apreciază

Lasă un comentariu