Stirile fantasy ale lunii septembrie

Stiri fantasy din tara

In primul rand ar trebui sa incep prin a-mi cere scuze de la cei care urmaresc aceasta rubrica pentru intarzierea cu care o postez. Apoi ar trebui, in semn de recunostinta pentru rabdarea aratata sa va imbucur cu vesti minunate de la editurile din tara. Din pacate fantezia mea se destrama in fata realitatii crude a spatiului editorial romanesc. Si nu e de mirare caci atunci cand ramai cu o singura colectie serioasa de sf/fantasy, nu te poti astepta la minuni in fiecare luna. Pana la urma mai trebuie sa-si traga sufletul si oamenii aia de la Nemira, ca altfel ajung si ei in concediu pe termen nedeterminat ca si paladinii.

Aparitii editoriale din tara

 Editura Art

bookpic-miss-peregrine-3-biblioteca-sufletelor-8218Biblioteca sufletelor (Miss Peregrine #3) – Ranson Riggs – Am vazut recent ecranizarea primului roman al seriei si mi-a placut povestea originala si atmosfer vintage preluata dupa cate am inteles din roman. Sincer ma bate gandul sa ma delectez cu aceste carti acum ca aven trei romane din serie publicate. Totusi m-as bucura daca editura Art si-ar mai hrani si ratusca cea urata a familiei, comatoasa Paladin de la care inca astept un semn de viata.

Stiri fantasy externe

sins-of-the-empireBrian McClellan, un autor pe care am ajuns sa-l respect tot mai mult pe masura ce ma adanceam in romanele  trilogiei sale de debut Powder Mage, a semnat cu Orbit un contract pentru o noua trilogie al carei prim roman, Sins of Empire este finalizat si va aparea in martie 2017. Trilogia se numeste Gods of Blood and Powder si actiunea are loc in universul Powder Mage dar intr-un decor nou, cu personaje noi. Chiar daca romanul de debut al lui McClellan, Promise of Blood nu m-a cucerit, am avut ambitia sa merg mai departe cu romanele primei sale serii si acestea au devenit tot mai bune, pana intr-acolo incat The Autumn Republic, ultimul roman al seriei l-a propulsat pe scriitor in lista autorilor mei preferati de fanntasy. Astept cu nerabdare noul roman si sunt convins ca nu voi fi dezamagit, universul Powder Mage avand un potential urias, neexploatat pe deplin de romanele primei serii.

more-brettCu toate ca aceasta stire a aparut in primele zile ale lunii octombrie, nu ma pot abtine si profit de intarzierea cu care public aceasta postare pentru a v-o prezenta in avans. Peter V Brett a vandut drepturile de ecranizare pentru Omul Pictat. In plus, autorul va fi implicat in realizarea scenariului cea ce, sper, va oferi garantia unei ecranizari fidele romanului. Oricum Omul Pictat este un roman de-a dreptul „cinematografic” care nu cred ca va fi greu de transpus intr-un scenariu de film. Dupa cum spun cei de la fantasy faction conjunctura contractului este una de bun augur care pare sa garanteze realizarea filmului, drepturile de ecranizare nefiind in mainile uneia dintre casele mari de filme care achizitioneaza drepturi, dor asa, sa fie acolo, ca poate, poate, odata… Oricum, sa fie intr-un ceas bun, abia astept sa ma gasesc cu banii in mana-mi tremuranda de emotie, la coada la bilete, gata sa-l vad pe Arlen hacuind demoni in 3D!

Aparitiile editoriale ale lunii septembrie

crooked-kingdomCrooked Kingdom (Banda celor Sase Ciori #2) – Leigh Bardugo – Cei sase disfunctionali revin cu noi aventuri dupa dezastrul de la finalul primului roman. Chiar daca este YA, mi-a placut mult Banda celor Sase Ciori datorita atmosferei interesante si a personajelor „deranjate” rau la mansarda, pe care abia astept sa le reintalnesc. Sper ca cei de la Trei, dupa ce ne-au lasat balta cu seria sf/fantasy sa ne mai indulceasca amarul aducand acest roman cat mai repede in librariile noastre.

of-sandOf Sand and Malice Made – (The Song of the Shattered Sands #0,5) – Bradley P. BeaulieuTwelve Kings in Sharakhai a fost unul dintre cele mai bune romane fantasy pe care le-am citit anul trecut. Bealieu revine cu o nuvela de 175 de pagini care o are ca eroina pe Ceda, personajul principal al seriei si a carei actiune se petrece inainte de actiunea romanului mai sus mentionat. Tanara luptatoare are de infruntat o creatura fabuloasa ce completeaza bestiarul fascinant, cu iz oriental care da farmec seriei.

summerlongSummerlong – Peter S. Beagle – Ultimul Unicorn este unul dintre romanele clasice ale literaturii fantasy, iar autorul acestui roman este unul dintre greii genului, cu nenumarate premii la activ. La o varsta destul de serioasa (este nascut in 1939) acesta revine cu un roman fantasy cu tenta de realism magic. Subiectul pare interesant si sunt convins ca scriitur este una de exceptie.

peregrinTales of the Peculiar (Miss Peregrin’s Peculiar Childrens #0,5) – Ransom Riggs – Si daca tot vorbeam despre Miss Peregrin, iata ca Ransom Rigss isi dezvolta mai departe universul sau cu iz de „circul ciudatilor” publicand o colectie de povestiri scurte despre monstrii infioratori, copii ciudati si doamne excentrice care-i ascund pe acestia in bucle temporale.

cloudbondCloudbond (Bone Universe #2) – Fran Wilde – In 2015, Fran Wilde intra in lumea fantasy cu romanul Updraft a carei actiune se petrece intr-un oras facut din oase vii, ce se ridica mult deasupra norilor. Universul romanului este straniu si interesant dar se pare ca acesta a avut cateva mici „scartaieli” astfel incat nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor unora dintre cititori. Cloudbond continua povestea din primul roman si deocamdata pare sa se bucure de o apreciere mai buna decat Updraft.

red-tideRed Tide (The Chronicles of the Exile #3) – Marc Turner – Romanul When the Heavens Fall deschidea o serie epic fantasy in spirit malazan, cu zei, batalii magice, artefacte puternice, necromanti si rase arhaice, serie ce a ajuns acum la cel de-al treilea roman. Chiar daca nu am ajuns inca sa citesc primul roman, cu toate ca este pe lista de lectura, acest nou roman de Marc Turner mi se pare un pic „deviat” de la tema primei carti, dar pana nu pun mana pe carte si ma edific nu pot face nici o judecata.

a-shattere-empireA Shattered Empire (Sorcery Ascendant Sequence #3) – Mitchel Hogan – Acest roman incheie trilogia epic fantasy inceputa cu A Crucible of Souls roman care s-a bucurat, la fel ca si continuarea sa, de recenzii pozitive si nenumarate aprecieri. Uitandu-ma acum peste descrierile romanelor si recenzii imi dau seama ca am trecut-o cu vederea si ca in mod sigur merita sa pun si aceasta serie pe lista de lectura.

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

31 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii septembrie

  1. George Frigura zice:

    Multumesc mult pentru articol, sa speram ca pana in 16 Noiembrie vom fi asaltati de noi aparitii ale editurilor romanesti pentru ca in ultimul timp pana si Nemira se pare ca a amortit si a scazut ritmul…Daca pana la Gaudeamus nu avem ceva notabil atunci 2016 se va dovedi un an foarte slab din punct de vedere al aparitiilor sf si f…

    Apreciază

  2. Fennris zice:

    Heheh, in sfarsit :D, insa cred ca puteai amana articolul pentru inca o luna daca te-ai fi bazat doar pe aparitiile de pe plaiurile mioritice.

    Apreciază

  3. mj zice:

    Apropo de Nemira, deși nici nu se compară cu ceilalți pentru că au apariții constante, însă din punctul meu de vedere nu au scos ceva să iasă în față în anul în curs, ceva notabil, ceva nou din peisaj, deși sunt atâtea cărți bune și autori noi, pe care ar fi putut să-i introducă cititorilor români, e păcat.

    Nu mai spun că și din seriile deja începute am citit în niște comentarii că au un viitor incert. De exemplu, au răspuns în comentarii pe facebook faptul că următorul volum de la Peter V. Brett este posibil să apară anul viitor, iar următorul volum din Cronicile Malazane nu este în planul de anul viitor (știu că erau câțiva fani pe aici care așteptau cu nerăbdare cartea a 4-a din serie).

    Și că tot vorbeam de autori noi, chiar zilele astea am văzut că Mark Lawrence a răspuns unei întrebări pe Goodreads referitor la apariția King/Emperor of Thorns în română, că din câte știe el editura Trei a cumpărat drepturile întregii serii. Însă știe toată lumea care e stadiul cu editura Trei, din păcate.

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Minunate vesti, eu ma gandeam ca la Cronicile Malazane vanzarile nu au fost cele scontate si intr-o oarecare masura era normal sa nu mai scoata volumul 4 prea curand, iar in ceea ce priveste editura Trei asta este o veste chiar trista.Este chiar minunat sa blochezi o serie doar pentru ca stii sa te organizezi.Despre Peter V. Brett este posibil sa mai amane din aparitii pentru ca vor sa astepte sa termine Brett seria si sa scoata alternativ, insa nu imi fac probleme ca nu o sa apara mai ales ca o sa fie si ecranizata seria 😀

      Apreciază

      • lannyx92 zice:

        Exact aceea e situatia la Croncile Malazane. La fel si la Brett, mai mult sau mai putin. Degeaba suntem 100 care vrem o carte, cartea se scoate in tiraj de mii de exemplare. Also, luna asta se termina trilogia Marea Sfaramata de Joe Abercrombie,care mi-a placut. Continua si Outlander. Sunt multe care vor aparea spre Gaudeamus, ca asa e industria. La fel cum nu scoti colectia de iarna la inceputul verii 🙂

        Apreciază

      • Golum zice:

        Păcat de Cronicile Malazane. Pe de altă parte seria are 10 romane plus cele 6 scrise de Ian C Esselmont și trilogia prequel – în lucru scrisă tot de Steven Erikson. Să publici în ritmul de 1 roman pe an chiar fan fiind nu voi aștepta 20 de ani să le termine! Seria este, după mine, cel puțin la fel de bună ca Game of Thrones, chiar dacă primele 100-200 pagini din primul volum sunt greu digerabile. Seria Marea Sfărâmată de Joe Abercrombie au dovedit-o într-un an, Magicienii lui Lev Grossman la fel. Știau că vor avea vînzări ? Deci dacă vrei, poți! O promovare mai bună; o copertă mai atractivă, nu înțeleg ce le-a cășunat pe cea originală încît să pună oribilitatea aia de la vol.2 din Grădilile Lunii. Critic și eu ca nesimțitu’ tot pe cei care mișcă câte ceva 😦

        Apreciat de 1 persoană

    • valentino zice:

      Mda, să spui că Nemira n-a scos nimic notabil anul ăsta e deja rea voinţă (sau neştiinţă?). Să amintesc doar câteva titluri: Regina roşie, Frumoasa adormită şi fusul a lui Gaiman, Mila 2.0 (două volume), Tărâmul magicianului (trilogie încheiată într-un an de zile!), Jumătate de lume a lui Abercrombie, Pământul lung (Pratchett&Baxter), Bufonul de aur (Hobb), Outlander (Gabaldon), Sabia destinului (Sapkovski), Victoria vulturilor (Novik), Saman (KS Robinson) etc. Sincer, m-am cam săturat de snobii care nu scot din buzunar niciun leu ca să cumpere o carte, dar strâmbă din nas că editurile nu scot titlurile pe care le văd ei pe net…

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Au aparut destule la Nemira, insa nu la fel de multe ca anul trecut(anul trecut a fost un an WOW), dar eu sunt mega multumit si de anul asta, noroc cu ei ca altfel batea vantul.Paladin are programate cateva aparitii toamna asta asa ca o sa ma declar multumit per total.

        Apreciază

    • simona zice:

      Mda, să spui că Nemira n-a scos nimic notabil anul ăsta e deja rea voinţă (sau neştiinţă?). Să amintesc doar câteva titluri: Regina roşie, Frumoasa adormită şi fusul a lui Gaiman, Mila 2.0 (două volume), Tărâmul magicianului (trilogie încheiată într-un an de zile!), Jumătate de lume a lui Abercrombie, Pământul lung (Pratchett&Baxter), Bufonul de aur (Hobb), Outlander (Gabaldon), Sabia destinului (Sapkovski), Victoria vulturilor (Novik), Saman (KS Robinson) etc. Sincer, m-am cam săturat de snobii care nu scot din buzunar niciun leu ca să cumpere o carte, dar strâmbă din nas că editurile nu scot titlurile pe care le văd ei pe net…

      Apreciat de 1 persoană

  4. Sebastian zice:

    Cei de la Nemira au anuntat, pe Facebook, ca va aparea, in curand, volumul 3 din seria The Shattered Sea de Joe Abercrombie. Macar aceasta serie va fi terminata.

    Apreciat de 1 persoană

  5. adi zice:

    Este greu ca o singura editura sa tina in spate un intreg gen. Daca ar mai misca ceva si cei de la Rao, si cei de la Paladin, ar mai fi ceva. Un mare bravo ptr Nemira

    Apreciat de 1 persoană

  6. Mikey zice:

    In lipsa aparitiilor fantasy exista alternativa romanului istoric, care e the next best thing. Recomand Rebeliunea de Robyn Young si Razboiul Celor Doua Roze de Conn Iggulden.

    Apreciază

  7. adi zice:

    Se pare ca dl Haulica este coordonatorul colectiei SF&F la Editura Tritonic.

    Apreciază

  8. Buna ziua. Pot lua legatura cu dl. Dezideriu Szabo? Adresa mea de e-mail este dpavelescu@gmail.com.
    Multumesc!

    Apreciază

  9. Alien zice:

    As zice sa ne ferim de tritonic……daca o sa continue tot cu traducerlie de doi bani si cu tonele de greseli de tehnoredactare, basca pagini lipsa sau alte pagini legate in carte de 2 ori, mai bine lipsa……daca tin bine minte tot dl haulica era sef pe la ei si atunci….

    Apreciază

    • george frigura zice:

      Sunt sceptic vizavi de Tritonic, nu pot sa uit de varianta mizerabila din toate punctele de vedere a Gradinilor Lunii precum si marea dezamagire cu Scott Bakker atunci cand au abandonat Printul Nimicului dupa primele doua carti…cu toate astea, sunt pregatit sa fiu surprins in mod placut de un nou Tritonic profesionist 🙂

      Apreciază

  10. adi zice:

    Eu sper sa nu va fi oferit o informatie eronata, dar, a dat Share Bogdan Hrib la un eveniment ce va avea loc la Cluj, si pe afis era trecut dl Haulica ca si coordonator Tritonic la sf &f. Postarea apare si pe pagina de fb a lui MH

    Apreciază

  11. vladt zice:

    La Paladin va aparea si Assassin’s creed :)) cine stie cand… am numarat ca ar fi trebuit sa apara 21 de carti fata de cele adaugate anul acesta. Poate explica cineva de curiozitate care e problema amanarilor? eu nu mai inteleg ceva:))

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Sunt vreo 8 carti in serie, chiar daca o sa apara o sa ma gandesc serios daca o sa incep seria asta, ma tem ca este o serie mult prea mare incat nu stiu daca o sa fie dusa la bun sfarsit.

      Apreciază

  12. Xander zice:

    Cele O Sută de Mii de Regate , a aparut la Paladin. Ma intreb daca sa o iau sau nu.Sincer nu vad sa apara integral toata seria.Dl Haulica este urmarit de ghinion, in colaborarea sa cu edituri neserioase.In ciuda flerului si a profesionalismului cu care alege numai titluri unul si unul ,in calitate de editor nu a facut altceva decat sa blocheze aparitia, pe piata sf/fantasy a multor titluri de referinta.Si daca ma gandesc bine nesansa il urmareste si pe domnul Pavelescu (tot ca editor, ca sa fim bine intelesi)…

    Apreciază

  13. Cătălin zice:

    Ce păcat ca a pus Rao mâna pe Discworld. Se scoate un volum la 3 ani… sunt 41 de volume. 🙁 Nesimțire mai mare decât la Rao nu cred ca exista!

    Apreciază

    • george frigura zice:

      Editura #ruiemao a ajuns o rusine nationala…apreciez atat de mult traducerile lor(unele chiar reusite), formatul si copertile cartilor dar frecventa aparitiei este rusinoasa… cu toate acestea Pratchett are un stil aparte care nu vinde mereu si este aproape imposibil de tradus…

      Apreciază

  14. vali zice:

    Cele O Sută de Mii de Regate e în librării, am luat-o și sunt aproape la trei sferturi din roman. Și e f mișto. Paladinul scoate acum și Furia aurie (undeva săptămâna viitoare în librării). Cum primul volum e bun și promițător, iar despre al doilea se zică că e și mai și – eu zic că sunt vești bune.

    La Nemira trebuie să apară Robogeneza, continuarea de la Robopocalipsa. Primul roman, chiar dacă nu e o capodoperă, se citește f repede, intriga e mișto și sunt câteva secvențe excelente. Ptr cine e fan apocalipse cu roboți și mașini ucigașe e un must. Nu știu însă în zona de fantasy ce vor mai publica, și dacă iese ceva nou la târg.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu