Stirile fantasy ale lunii mai

Stiri fantasy din tara

Trebuie sa-mi exprim punctul de vedere chiar daca risc sa supar pe unii. Asta e, nu ma pot abtine, trebuie sa pun punctul pe „i” si sa spun cu voce tare ca la ora actuala avem o singura editura care publica sf/fantasy in mod profesional, la un nivel comparativ cu marile edituri din lume. Este evident vorba despre Nemira. In rest, avem cativa nou veniti care incearca cu succes pana acum sa ocupe anumite nise ale genului, avem doi mari „tradatori” care au repetat istoria tritonico-milleniumista si ne-au lasat cu ochii in soare si cu serii neterminate si mai avem un Paladin care mi-a inflamat asteptarile la maxim atunci cand a aparut dar care acum nu sunt sigur in ce ape se scalda. Fiindca anul acesta, in afara de Furia Rosie si Trezirea Leviatanului, excelente ambele trebuie sa recunosc, nu am vazut altceva de la Paladin/Art/Arthur decat reeditari. Pe bune, ne lipsesc din „palmares” romane importante si primim reeditari! Si as intelege daca s-ar reedita Printul Nimicului sau Imperiul Sfaramat sau seriile abandonate de la Rao, serii cu care cititorii romani au fost batjocoriti de edituri fara simtul moralitatii. Dar sa reeditezi Harry Potter! Pe bune, nici nu cred ca s-a uscat cerneala de pe ultimul roman Harry Potter aparut la Rao. In fine, asta avem, cu asta defilam. Stiu piata, etc, etc… Doar ca Nemira ne arata ca se poate si pe piata romaneasca. Asa ca, va prezint aparitiile editoriale ale lunii mai:

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

robin-hobb---bufonul-de-aur---c1Bufonul de Aur (Omul Aramiu #2) – Robin Hobb – Ma bucur foarte mult sa vad acest volum caci primul roman al seriei aparuse deja de ceva timp si imi era teama ca Nemira a uitat de el. Orice poarta semnatura lui Robin Hobb merita citit, aceasta este una dintre maestrele genului si sper ca Nemira sa continue si cu excelenta serie Liveship Traders. Pana atunci astept si al treilea roman al Omului Aramiu caci Hobb se citeste dintr-o rasuflare si nu vreau sa astept un an ca sa vad cum il scoate aceasta din necaz pe amaratul de Fitz, unul dintre cele mai napastuite personaje din lumea fantasyului.

andrzej-sapkowski---sabia-destinului-c1Sabia Destinului (seria Witcher #2) -Andrzej Sapkowski – Am avut niste trairi foarte contradictorii atunci cand am citit Ultima Dorinta. Pe de o parte mi-a placut scriitura lui Sapkowski, povestile lui pline de talc si evident personajul principal, pe de alta parte mi-a displacut lipsa de coeziune a lumii imaginate de autor. Sper ca acest al doilea volum sa ma ajute sa-mi fac o impresie mai clara despre seria Witcher.

m.r.-carey---fata-cu-toate-darurile-c1Fata cu toate darurile – M. R. Carey – Chiar daca nu e fantasy ci un fel de sf distopic, postapocalipsa zombie, Fata cu toate darurile s-a bucurat de recenzii excelente si pare un roman care merita citit. In plus demonstreaza inca odata ca se poate veni cu trei volume (patru daca adaug si fictionul istoric Talismanul) de sf/fantasy intr-o luna pe piata din Romania.

Stiri fantasy externe

Mistborn-Chinese-712x1024Nu s-a intamplat nimic demn de remarcat in fantasy de-a WoK-1lungul lunii mai asa ca o sa va delectez cu un pic de arta. Excelenta serie Nascuti din Ceata a lui Brandon Sanderson (ca tot nu am mai vorbit de el de ceva vreme) va fi publicata in China. Si deoarece in China toate sunt mai altfel si coperta romanului Ultimul Imperiu are un design propriu, evident made in China. Imaginea este realizata de artistul Jian Guo care are in mod cert un stil aparte, pe care il puteti remarca si in imaginea din dreapta care reprezinta coperta romanului Calea Regilor varianta chinezeasca. Puteti vedea mai multe lucrari de ale lui Gao, inclusiv alte coperti sf/fantasy aici.

Si evident, nu pot sa ma abtin si trebuie sa ma manifest si online, ca in forul meu interior, acolo unde nu ma vede nimeni, dau din coada ca un catel fericit de ceva vreme. Vine luna iunie si odata cu ea vine WARCRAFT la cinema! Mda stiu ce o sa zica unii, film facut dupa un joc, mai mult ca sigur va fi lipsit de profunzimi, elevari si intrebari existentiale. Dar mie nu-mi pasa si cred ca la fel gandeste orice om normal, care si-a pierdut nopti din viata cu legendarul joc de strategie. Orci, cavaleri, gnomi, grifoni, necromanti, magi, tot fantasyul din lume e in acest film. Si chiar daca nu o sa-i dea nimeni Oscar eu tot o sa fiu in sala de cinema, napadit de emotii ca fata mare la maritat 🙂

Aparitiile editoriale ale lunii mai

The Malice HB.inddThe Malice (The Vagrant #2) -Peter Newman – The Vagrant a fost una dintre lecturile mele preferate de anul trecut. Peter Newman scrie extrem de bine si a reusit sa infuzeze mai multa personalitate unui nou nascut si unei capre decat reusesc alti autori sa puna in eroul principal. Ca sa nu mai vorbim de cel mai expresiv mut pe care l-am „intalnit”. Sabia cu mega personalitate numita Malice e dornica sa hacuie demoni din nou. Acum e randul fostei nou nascute sa-i asculte chemarea, sa o ridice si sa o puna fata in fata cu inamicii infernali. De neratat!

61MjhpQLMDL._SX329_BO1204203200_-199x300Children of Earth and Sky – Guy Gavriel Kay – Scriitorul canadian Guy Gavriel Kay este cea ce se poate numi un clasic in viata. De la seria The Fionavar Tapestry, la mult laudatul roman Tigana si pana la mai recentele romane cu iz oriental Under Heaven, Kay a fost laudat pentru scriitura cizelata si intrigile inteligente. Imi propun de mult sa fac cunostinta cu acest autor si sper din suflet sa reusesc cat de curand.

0765379449.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Dancer’s Lament (Path to Ascendancy #1) – Ian C. Esslemont – Esslemont este co-creatorul universului Malazan, alaturi de Steven Erikson, avand pana in prezent sase romane in seria Malazan Empire. Acest roman este primul dintr-o noua serie care spune povestea ascensiunii Imparatului Kellanved sustinut de Dansator si de Dassem si a intemeierii Imperiului Malazan. Si dupa cum spun recenziile acesta este primul roman Esslemont care este peste medie si se ridica la nivelul romanelor lui Erikson.

a blade of black steelA Blade of Black Steel (The Crimson Empire #2) – Alex Marshall – Primul roman al acestei serii grimdark, A Crown for Cold Silver s-a bucurat atat de recenzii excelente cat si de criticii. Totusi este clar ca seria este peste medie si merita amintita. Se zice ca eroul principal este una dintre cele mai bataioase muieri din peisajul fantasy si ca romanele seriei sunt pline de violenta, intrigi, batalii si inca un pic de violenta, asa, de sezon.

the silent armyThe Silent Army (Seven Forges #4) – James A. Moore – James A. Moore este autorul multipremiat a peste 30 de romane horror, thriler si dark fantasy. Dupa ce s-a plictisit de toate astea s-a apucat de epic fantasy si cica rezultatul este de nota zece. The Silent Army este ultimul roman al seriei si un semnal clar pentru mine ca ar trebui sa ma apuc de lectura primului volum pe care o aman deja de mai mult timp.

summer dragonThe Summer Dragon (The Evertide #1) – Todd Lockwood – Lockwood este un artist talentat, ilustrator a numeroase romane sf/fantasy, dragonii avand un loc de cinste in pictura sa minunata. Se pare ca acesta s-a hotarat sa ne spuna povestea dragonilor din picturile sale. Recenziile spun ca foloseste pana la fel de bine ca si pensula si ca romanul este plin de mister si de… dragoni si ca lumea pe care a conceput-o autorul este complexa si interesanta.

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

25 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii mai

  1. vali zice:

    Acuma, depinde cum o iei. In cazul Harry Potter chiar era nevoie de o ediție nouă, tradusă profi și care să arate ok. Cea veche nu mai e disponibilă de ani buni de zile iar editura egmont s-a retras din ro. Elantris cred că merita o traducere nouă și ediție pe măsură. Cea de la tritonic era orice, mai puțin carte pentru citit.

    Acum la târg văd omul ilustrat care arată f mișto și e, în cele din urmă, ediție completă. în rest, mai aștept și alte titluri pe sf/fantasy, ei au scos 4 titluri din zona noir, crime. Așa că nu stau chiar așa rău cum zici tu.

    Apreciază

  2. george frigura zice:

    Long live NEMIRA!!!
    Sper din toata inima ca Nemira sa cumpere si drepturile pentru Glen Cook si Scott Bakker, unde culmea similaritatii din ambele serii au aparut doar primele doua carti, suficient cat sa naraveasca cititorul si sa il lase in asteptare, cu nervii intinsi la maxim…Acum sinceri sa fim pe primul loc in clasamentul deceptiilor de afla celebra editura #ruiemao care are un ritm aparte(ati observat ca scoate cate o carte din seria Lumea Disc o data la 2 ani?…poate cartile masive cum este creatia lui Robert Jordan apar una per decada iar Lumea fara Zei una la 5 ani?..Locul doi cu felicitari -Tritonic, unde nici calitatea cartilor nu era ceea ce trebuie(traduceri ciudate, carti lipite/legate defect precum si mari probleme de editare – vezi Gradinile Lunii de Erikson)..Locul trei – editura Milennium – hmm inca tanjesc dupa „Roza Alba” dar ei au un mare plus pentru trilogiile caselor din seria Dune…Locul patru din pacate o editura de la care am avut asteptari mari – Editura Trei, care a inceput senzational dar nu a continuat proiectul pe care il incepuse….Locul cinci in topul deceptiilor il reprezinta Paladinul dar numai din punct de vedere al frecventei noilor aparitii, recunosc si ca sunt oarecum frustrat de faptul ca scot prea multe reeditari…
    Cu toate acestea, am ce citi, Nemira ma aprovizioneaza din plin si tin sa ii multumesc si pe aceasta cale!

    Apreciat de 1 persoană

    • Adevaruri despre dacisti zice:

      Exact la Glen Cook şi a lui „The Black Company” îmi stă şi mie gândul de ceva vreme (a se citi „câţiva ani”). Ştiu că au apărut DOAR primele două volume la Millennium Books acum câţiva ani, dar chiar şi alea două sunt de negăsit în prezent. N-ar strica să le ia Nemira la publicat. Însă dacă le traduce la fel de prost ca „Grădinile lunii” a lui Erikson, mai bine mă lipsesc. Eu chiar nu am putut să citesc cartea asta din cauza traducerii. Deci a fost tradusă cuvânt-cu-cuvânt, trebuia să citesc o frază de câteva ori până să înţeleg ce se spune acolo, dialogurile erau sterile, nu au reuşit să scoată nici o urmă de emoţie de la mine, ideile parcă nu se legau între ele ş.a.m.d. Tare cred că traducătorul era vreun debutant. Pur şi simplu nu faci aşa ceva cu o serie ca asta; ori o dai la un maestru ori o laşi baltă. Altfel cititorul preferă să-şi ia varinta în limba engleză (adică exact ce am făcut şi eu), doar e aporoape la acelaşi preţ. Eu susţin în totalitate editurile autohtone, dar să pună şi ele ceva calitate la bătaie.
      Ştiţi cine avea mereu traduceri bune? Rao. Din câte cărţi am citit de la ei nu am găsit nicimăcar una de care să mă plâng. Şi spun lucrul ăsta cu adâncă durere pentru că mi-e ciudă de turbez să văd că o editură atât de competentă lasă baltă (sau amână pe o durată nedeterminată, probabil până la a doua venire a lui Hristos) două serii fantasy atât de reuşite, mă refer la „Wheel of Time” şi „Minciunile lui Locke Lamora”.
      Dar, vorba cuiva, dacă nu noi măcar nepoţii să apuce să le termine.
      Până atunci să ne rugăm pentru Rao!

      Apreciază

      • orizontverde zice:

        haha, sa ne rugam sa ce? sa le creasca o constiinta 🙂 Cu Compania Neagra e si mai nasol. In ultima vreme s-a publicat in engleza doar editia omnibus cu primele trei romane intr-un singur volum. Am sapat luni intregi pe ebay-ul englez pana am gasit o editie veche cu Roza Alba!

        Apreciază

      • vali zice:

        să ne gândim totuși că majoritatea seriilor neterminate au ca motiv principal lipsa vânzărilor. se vinde foarte puțin la noi și te costă mult drepturile de autor, traducerea, editarea. suntem o mână de fani, însă nu e suficient pentru a susține o piață profi. știu ce spun. pe net toată lumea se plânge că apar puține traduceri, însă editurile abia reușesc să vândă uneori câteva sute de exemplare.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Si totusi Nemira poate…

        Apreciază

      • vali zice:

        Poate pentru că principala colecție de carte la Nemira e cea de sf și fantasy. La Trei era o colecție minoră, probabil mai mult test de piață. Iar Paladinul e doar un imprint al editurii Art şi nu unul pricipal cum e Arthur, Young Art sau Artul original. de aici şi diferenţele de abordare, cred.

        Apreciază

      • Adevaruri despre dacisti zice:

        @orizontverde
        Doar rugăciunea ne-a mai rămas ca speranţă să vedem duse până la capăt seriile amintite.

        @vali
        Sunt total de acord cu tine. Dar eu cred că şi editurile sunt de vină că nu-şi promozează cât de cât apariţiile, cu anumite excepţii evident. În ziua de azi sunt nenumărate mijloace de promovare gratuită la îndemâna oricui cu o conexiune la internet. De unde să afle lumea dacă ei nu le fac cunoscute publicului?

        Apreciază

  3. mj zice:

    Apropo de reeditări și de editura Nemira. Văzând noua colecție nautilus, eu sunt singurul care dorește să vadă reeditate niște serii sub acest nou format (mai ales că au apărut deja câteva astfel de reeditări)? De exemplu, The First Law de Joe Abercrombie sau Farseer Trilogy de Robin Hobb, că tot era menționată în cadrul articolului. Mă gândesc la această reeditare, nu doar pentru că sunt serii consacrate, dar unele dintre volumele actuale sunt cu stoc epuizat pe site-ul nemira (la first law este 1/3 cu stoc epuizat, iar la hobb sunt 2/3 cu stoc epuizat).

    Acum, eu am încercat să contactez editura Nemira să întreb de acest aspect prin intermediul formularului de contact de pe site, dar nu am primit nici un răspuns. Nu-mi dau seama dacă o fi din cauza formularului sau e alt motiv. Pe vremea când era site-ul vechi am primit răspunsuri la diverse întrebări/sugestii. Dacă cineva știe o altă modalitate de contact aș fi recunoscător.

    Apreciază

  4. Fennris zice:

    Nemira o sa rupa norma la vanzari cand o sa apara Winds of winter(si e doar meritul lor), in alta ordine de idei, Rao sper sa termine macar seria lui Rothfuss in rest nu mai am asteptari de la ei.Iar despre Nemira sper sa o tina tot asa.

    Apreciază

    • Gotal zice:

      Nu poti spune ca e doar meritul lor la Winds of Winter. Fiind o editura cu traditie pe sf/f au avut norocul sa cumpere drepturile pana ca GoT a devenit fenomen. Dar chiar si Nemira se misca la unele serii cu incetinitorul. Rao nu exista deja de o perioada lunga de timp. Iar Paladin isi aminteste cred de maxim 2 ori pe an ca trebuie sa scoata carti in librarii. In ultima vreme din ce in ce mai des ma gandesc sa ma reprofilez doar pe carti scrise in engleza. Ca altfel niste serii vor fi finalizate POATE cand voi fi eu prea batran sa mai citesc 🙂

      Apreciază

  5. haggard zice:

    legat de viitoare aparitii se pare ca la paladin vor fi 100 mii de regate si lavondyss iar la mult hulita rao vor aparea vol 7 roata timpului si urmatorul volum de scott lynch in acest an.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      wow, rao continua doua serii!!!!!! pana nu vad cu ochi mei…

      Apreciază

    • Adrian zice:

      La Bookfest mi-au zis cei de la Rao ca volumele 7 si 8 din Roata Timpului vor aparea anul viitor ambele. Sper sa ai tu dreptate! 🙂

      Apreciază

    • George Frigura zice:

      Ar fi super, dar intai sa vedem cartile si abia dupa aceea vor primi laude..Rao cel putin a primit muuuult credit in ultimii 2 ani si pe ei ii mai spala de pacate doar faptele, abia astept totusi sa citesc si Roata Timpului nr.7 si Locke Lamora nr.3, sper sa continue si Lumea fara Zei(prima carte mi-a lasat o impresie foarte puternica) si sa scoata si a treia carte din trilogia lui Hoffman – Mana stanga a intunericului(parca asta era numele primei carti, a trecut atat de mult timp ca nu imi mai amintesc nici macar numele seriei)…

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Am auzit ca o sa apara si volumul trei a lui Hoffman, tot anul acesta, acum asa se zvoneste, nu ramane decat sa vedem daca intr-adevar Rao se trezeste sau e doar un foc de paie.

        Apreciază

  6. haggard zice:

    lumea fara zei se pare ca este in stand-by

    Apreciază

Lasă un comentariu