Tower Lord de Anthony Ryan

Tower Lord

                               Tower Lord    (Lord al Turnului)

                            de Anthony Ryan

 

 

   Sunt profund dezamagit! Sunt profund dezamagit de toti aceia care, datorita unor asteptari ridicole, au vorbit de rau aceasta carte extraordinara si m-au facut sa ma apropii de ea cu teama. Am inceput sa o citesc asteptand stresat sa apara „hibele” doar ca, teapa, nici urma de asa ceva, din contra romanul devenea tot mai bun si mai captivant pana intr-acolo incat acum, la final, pot sa zic ca din multe puncte de vedere Tower Lord  mi-a placut mai mult decat Cantecul Sangelui! Si ca sa imi sustin punctul de vedere o sa incerc sa aduc contraargumente la principalele critici aduse acestei carti dar mai intai, pentru a avea o baza de pornire voi incerca sa fac un rezumat al romanului.

   Ca si Cantecul Sangelui, Tower Lord  este impartit in cinci parti, fiecare dintre ele incepand cu relatarea cronicarului alpiran Verniers Alishe Someren, relatare care reprezinta prezentul povestii, capitolele ce urmeaza relatand desfasurarea cronologica a evenimentelor pana la situatia relatata de cronicar, structura narativa fiind identica cu cea din primul roman al seriei. Diferenta majora fata de Cantecul Sangelui este acea ca, pe langa relatarile lui Verniers nu avem doar punctul de vedere al lui Vaelin al Sorna ci si capitole scrise din punctul de vedere al altor trei personaje. Inca de la prima relatare a cronicarului imperial alpiran e clar ca situatia este dezastruoasa. Acesta este sclavul unui general aflat in fruntea unei uriase armate a Imperiului Volarian care se pregateasca sa ia cu asalt capitala Cumbraeliana Alltor, ultimul bastion necucerit al Taramului Unificat. Deci e clar, e stramba!

   Povestea incepe cu reintoarcerea lui Vaelin in Taramul Unificat dupa ce l-a invins in duel pe Scutul Insulelor Meldeneane (finalul romanului anterior) si o introduce pe Reva Mustor, primul dintre noile personajele al carui punct de vedere il vom urmari, fiica nelegitima a lui Hentes Mustor, Taisul Adevarului, profetul razboinic al Cumbraelului infrant de Vaelin si ucis de Barkus in Cantecul Sangelui. Reva a fost rapita de la o varsta frageda de un preot fanatic si crescuta si modelata cu multa bataie pentru a deveni o asasina si o razboinica desavarsita pentru „maretul” scop de a-l ucide pe Vaelin si a recupera sabia sfanta a tatalui sau. Doar ca intalnirea ei cu al Sorna nu va decurge asa cum se asteapta aceasta si personalitatea puternica a fostului frate al celui de al Saselea Ordin o va fascina pe tanara fata si va sadi samanta indoielii in cea ce priveste rolul ei „divin”.  Dupa ce va petrece un timp cu Vaelin, Reva se intoarce in Alltor, acolo unde va lua o decizie care-i va schimba viata si care o va aduce in pozitia de a guverna Fieful Cumbrael ca mostenitoare a unchiului ei Sentes Mustor.

   Reintors in Varinshold, capitala Taramului, Vaelin se va sacrifica pentru binele surorii sale Alornis si va accepta sa slujeasca din nou coroana, fiind numit de catre Regele Malcius ca Lord al Turnului de Nord. Odata ajuns in Tinuturile de Miazanoapte, Vaelin o va cunoaste pe Dahrena al Myrna, fiica adoptiva a fostului Lord si Prim Consilier al acestuia, atinsa de Intunecime cu darul de a putea calatori in spirit in afara corpului. Tot aici isi va intalni vechile cunostinte din grupul celor cu daruri intunecate din Cetatea Prabusita alaturi de care se afla si Nortah, fostul frate al celui de al Saselea Ordin. Si tot aici Vaelin va alege o abordare pasnica la problema migratiei ultimilor supravietuitori ai Oamenilor Ursi, locuitori ai gheturilor nordice care au capacitatea de a controla ursii si isi va face un aliat puternic in persoana samanului acestora, Urs Intelept.

   Cel de al doilea punct de vedere nou este al printesei Lyrna al Nieren, fica fostului Rege Janus si sora actualului Rege Malcius, un personaj greu de „inghitit”, cunoscut cititorilor primului roman al seriei. Aceasta porneste intr-o misiune diplomatica in Dominionul Lonak din nord la cererea liderei spirituale a poporului Lonak care doreste pacea cu Tinutul Unificat datorita unei urgii profetite care urmeaza sa se abata asupra Taramului si sa afecteze toate neamurile. Lyrna, fascinata de mica de zvonurile despre Intunecime si aflata in cautarea unor dovezi ale existentei celor daruiti va fi martora prinderii si eliberarii unei femei posedate de una dintre creaturile Celui ce Asteapta. Lyrna se intoarce in Varinshold cu un acord de pace si cu o prietena loiala si puternica, Davoka, noua Ambasadoare Lonak si gaseste orasul in sarbatoare, caci cel ce i-a salvat viata Regelui Malcius in campania alpirana, Fratele Frentis, crezut mort s-a intors dupa cinci ani avand alaturi de el o frumoasa si misterioasa femeie.

   Si asa ajungem la unul dintre cele mai importante puncte de vedere noi, cel putin pentru prima parte a romanului, acela al lui Frentis, fostul copil al strazii pe care Vaelin l-a ajutat sa ajunga frate al celui de al Saselea Ordin. Disparut in timpul campaniei alpirane, il regasim ca si Garisai (sclav gladiator) in arenele din Volar, de unde este luat in „posesie” de o femeie puternica, cu o agenda personala foarte ambitioasa. Aceasta are abilitatea de a-i subjuga vointa lui Frentis si de a-l obliga sa-i indeplineasca orice ordin mental. Impreuna vor pleca din Imperiul Volarian trecand prin cel Alpiran si continuand pana in Taramul Unificat, ucigand persoane de pe o lista lunga si aparent fara nici un sens. Periplul lor sangeros se va sfarsi in Varishold unde va fi taiat si ultimul nume de pe lista, cel al Regelui Malcius. Si in aceste capitole aflam esenta povestii romanului. Caci Imperiul Volarian este o societate sclavagista bazata pe cruzime si putere. Cel care nu are capacitatea sa-si implineasca ambitiile de a avansa in cadrul acestei societati isi merita soarta de sclav. Daca nu esti capabil sa ucizi si sa dai din coate ca sa te aperi, viata ta nu are nici o valoare. Imperiul este condus de un Consiliu format din cei mai mari stapani de sclavi, indivizi ce traiesc de secole gratie Aliatului, o entitate malefica ce-si exercita influenta din lumea de Dincolo. Nimeni altul decat Cel ce Asteapta. Caci Imperiul Volarian este creatia lui si unealta cu care este determinat sa treaca lumea prin foc si sabie. Iar  seria de omoruri ale stapanei lui Frentis, una dintre cele mai puternice slugi ale Aliatului si membra a Consiliului nu este decat primul pas in planul de distrugere al acestuia. Urmatorul este invadarea si inrobirea Taramului Unificat. Frentis este obligat sa ia parte la toate crimele si la distrugerea Taramului sau si a Ordinului din care face parte fara a putea sa se opuna. In plus acesta este obligat sa suporte iubirea (mai mult o obsesie compulsiv dementa) pe care stapana lui ajunge sa i-o poarte.

   Si asta e partea introductiva, caci de aici incepe povestea epica a caderii si ridicarii Taramului Unificat. Cu familia regala ucisa, cu Lyrna arsa si mutilata in toiul acestor evenimente si cu Frentis eliberat de sub jugul stapanei sale pe care reuseste sa o ucida. Taramul este invadat de teribila armata volariana formata din Sabiile libere, soldatii sclavi Varitai si elitele acestora, teribilii Kurisai. Locuitorii acestuia sunt luati in sclavie sau ucisi. Ultima reduta este Cumbraelul si capitala acestuia Alltor, acolo unde Reva se pregateste sa infrunte asediul condus de generalul volarian Tokrev. Lyrna este luata sclava si trimisa spre Volar dar reuseste sa scape cu o mana de alti prizonieri ajungand sa-i avertizeze pe Lorzii Insulelor Meldeene de flota volariana care vine sa-i cucereasca, incheind cu acestia o alianta pe care o pecetluieste ca Regina a Taramului. In fruntea unei flote condusa de Scutul meldeean, Regina desfigurata Lyrna va infrunta flota volariana si va pleca in sprijinul Alltorului. Ascultand vocea cantecului sangelui, Vaelin porneste din nord in fruntea unei armate pestrite formata din Garda Nordului, calaretii Eorhil, misteriosii Seordah din Marea Padure Nordica si toti supravietuitorii care li se alatura pe drum, pentru a o salva pe Reva si orasul acesteia. Ajuns in umbra zidurilor orasului Alltor Vaelin pune pentru prima data in paginile acestui roman mana pe sabie si-si croieste o alee sangeroasa pana la ultima baricada a locuitorilor orasului, acolo unde Reva este pe cale sa piarda eroica rezistenta a cumbraelienilor.

   Puterea lui Tower Lord aici o gasim, in modul in care Anthony Ryan reuseste sa zugraveasca transformarea complexa a unor personaje puse in situatii extreme, ba chiar transformarea unei intregi natiuni atunci cand este oprimata si pusa in lanturi. Caci victoria de la Alltor se va datora in primul rand determinarii si urei (da, Ryan are curajul sa-i inzestreze pe cei buni cu o ura teribila impotriva acelora care i-au calcat in picioare) celor care si-au vazut rudele si prietenii ucisi sau tarati in sclavie de un invadator crud si lipsit de orice morala. Si trebuie sa spun ca acest razboi de eliberare este intunecat si teribil, la fel ca si Regina Focului in jurul careia se aduna toti cei care au supravietuit.

   Si acum, sa vina criticile. Prima si cea mai mare nemultumire a celor nemultumiti a fost acea ca EROUL LOR, Vaelin nu mai este vocea unica si atotputernica, trebuind sa-si imparta paginile cu alte personaje. Si eu am fost un mare fan Vaelin atunci cand am citit Cantecul Sangelui, dar complexitatea intrigii din Tower Lord nu putea fi spusa doar prin vocea acestuia (doar daca nu intervenea Ryan cu niste clonare, de dragul majoretelor isterice care nu vor sa auda decat de idolul lor). Nu doar ca m-am bucurat de perspectiva celorlalte trei personaje, dar aceasta era absolut necesare pentru a cladi o poveste de asemenea amploare. Tot la aceasta categorie as adauga si vocile pline de gelozie care se plangeau ca Reva este irelevanta ca personaj sau ca aceasta a ajuns prea maiastra in manuirea sabiei, riscand sa-l puna in umbra pe mult prea adoratul Vaelin. Cred ca nu are rost sa comentez, e suficient sa spun ca transformarea Revei din fata constransa sa fie o fanatica religioasa in conducatoarea hotarata sa-si salveze poporul este o poveste in sine si ca Reva este un personaj cheie al povestii. S-a mai spus ca Ryan a dus povestea din primul roman intr-o alta directie, neasteptata si neagreata de respectivii hulitori. Pai eu as zice altceva: Cantecul Sangelui a fost un roman introductiv pentru o poveste complexa care incepe cu adevarat in Tower Lord. Si sincer, daca mi-a placut modul in care Ryan si-a construit personajul principal in primul roman, nu pot sa zic ca povestea in sine m-a dat pe spate, mai putin misterele presarate pe ici pe acolo si anume Intunecimea, cei daruiti cu ea si Cel ce Asteapta. Aceste mistere stau de fapt la baza povestii din Tower Lord, asa ca semintele erau acolo si cred ca Ryan stia incotro vrea sa se indrepte. Doar ca i-a trebuit un prim roman ca sa-si „faca mana” pentru povestea epica pe care vroia sa o scrie. Sau plans unii inclusiv de faptul ca sunt prea multe personaje in roman. Le recomand cu caldura Un veac de singuratate! Si inchei cu un alt repros adus acestui roman si anume acela ca Vaelin este prezentat in Tower Lord  ca un pacifist satul de razboi si ca acesta nu pune mana pe sabie decat in finalul romanului. Pai respectivii cred ca nu au inteles nimic nici din primul roman, pe care-l ridica atat in slavi. Punctul forte din Cantecul Sangelui a fost chiar conflictul interior dintre repulsia lui Vaelin fata de violenta si razboi si nevoia lui constanta de a apela la acestea pentru a-i proteja pe altii.

   Asa ca hulitorii vor hulii si nu au decat. Pentru mine Tower Lord ramane un roman extraordinar, inteligent si cu o intriga complexa pe care rareori am intalnit-o in alta parte. In plus Ryan reuseste sa creeze o lume vie, populata cu o multime de personaje care vin si pleaca si care tes o panza literara vasta pe care autorul reuseste cu maiestrie sa o tina sub control. Sincer cred ca de la Cantec de Gheata si Foc incoace nu am mai intalnit un roman atat de dens populat si cu atatea linii narative care converg toate spre un scop epic. Asa ca regret sincer faptul ca editura Trei a lasat balta aceasta serie, sper ca in viitor alta editura sa duca povestea mai departe, iar pe cei care se incumeta cu lectura in limba engleza dar care se feresc de Tower Lord din cauza criticilor ii sfatuiesc sa ii dea o sansa. Atata timp cat nu pleaca la drum cu asteptari vane sau cu prejudecati fondate, le garantez o aventura captivanta.

Dezideriu Szabo

Seria Umbra Corbului:

2770_4b1f728c             tower lord

Cantecul Sangelui     Tower Lord                  Queen of Fire

 

Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Tower Lord de Anthony Ryan

 1. Valmon zice:

  Asupra Lordului turnului parerile sunt impartite. Despre partea a treia am auzit numai lucruri rele si asta m-a influentat si pe mine. Am lasat-o pe mai tarziu.

  Apreciază

 2. Gotal zice:

  Iar ai amintit de editura Trei cu seria fantasy lasata balta si iar ma enervez. Prima carte din seria lui Ryan a fost pentru mine peste prima carte GoT. Asa ca eu am asteptari mari de la urmatoarele 2 carti din serie. Dar cum Trei nu mai este pe domeniul fantasy, voi avea de asteptat niste ani buni ca sa termin si eu seria.

  Apreciază

  • Fennris zice:

   SI mie mi-a placut primul volum destul de mult, poate ma voi apuca de celelalte doua in engleza, candva 😀 Nu ma bazez ca vor scoate altii seria

   Apreciază

 3. George Frigura zice:

  Totusi este undeva scris negru pe alb faptul ca editura Trei a abandonat colectiile de SF si Fantasy?…Cartea nr.3 din trilogia Southern Reach a aparut de curand(2-3 luni) desi toata lumea spunea ca a fost abandonata, idem cu Eroul Evurilor…poate cineva sa confirme oficial ca toate seriile Fantasy incepute de editura Trei au fost sistate?

  Apreciază

 4. Valmon zice:

  Am gasit aici o recenzie laudativa pentru Queen of Fire:
  http://www.fantasybookreview.co.uk/Anthony-Ryan/Queen-of-Fire.html

  Ii da chiar mai multe puncte decat pentru primele doua. 😀

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s