Stirile fantasy ale lunii februarie

Stiri fantasy din tara

suport-de-vin-dragonul-de-apa~388Scormonind pe net dupa noutati de pe la noi care sa tina de domeniul fantasyului, domeniu care nu abunda de „breaking news”- uri, am gasit un magazin on line care m-a bine dispus in mod deosebit si care poate sa transforme castelul (sau vizuina, dupa caz) a oricarui pasionat de fantasy intr-un lacas plin de magie si de creaturi desprinse din paginile cartilor suport-hartie-igienica-dragon~94favorite. Este vorba despre Gothic Fairy, care dupa cum ne zic zanele care-l administreaza este ” locul plin de mister unde dragonii, zânele, elfii, spiritele pădurii, garguii, vampirii, vârcolacii, vrăjitoarele, lupii, sirenele și celelalte creaturi fantastice  lucrează pentru a-ți oferi cadoul perfect.”  Nu vreau sa insir aici o lista de produse, dar sunt uimitor de multe lucruri care mi-au atras atentia, iar dragonii din imagine m-au dat efectiv pe spate 🙂 Va invit sa dati un ochi aici.

Aparitii editoriale din tara

Editura FinalChapter

LUNA-NEBUNA-Dresden-Files-coperta1-309x500Luna Nebuna (Dosarele Dresden #2) – Jim Butcher – Chiar daca nu a aparut inca in momentul in care scriu aceste randuri, sper sa fie „pe tzeava” si sper ca FinalChapter sa se ridice la nivelul asteptarilor. Oricum sunt nerabdator sa ma reintalnesc cu vrajitorul Harry Dresden, cu atat mai mult cu cat fiecare roman aparut ne aduce tot mai aproape de cel de-al cincelea, de unde lucrurile cica devin mult mai serioase.

Editura Art

bookpic-furia-rosie-73432Furia Rosie (Furia Rosie #1) – Pierce Brown – Chiar daca este science fiction si chiar daca este YA, nu pot sa nu semnalez aparitia acestui roman care s-a bucurat de o primire extraordinara prin lumea larga. Si chiar daca mi-am promis sa nu mai citesc YA, o sa-mi calc promisiunea penrtu acest roman. Totusi nu pot sa nu fiu carcotas si ma intreb oare cum ar fi daca am avea si romane fantasy de succes publicate cu aceasi promptitudine ca si ultimele hituri YA?

Editura Nemira

hannu-rajaniemi---printul-fractal-c1-3Printul Fractal (Jean le Flambeur #2) – Hannu Ranajiemi – Si daca tot am deviat la science fiction (din lipsa de fantasy, dar nu numai), iata si un roman de care ma bucur nespus de mult. Hotul Cuantic m-a vrajit intr-atat de tare incat si acum mai scot cate un „wow” cand imi aduc aminte de el. Si sincer, pentru noi astia, amarastenii de secol 21, stiinta din lumea lui Flambeur este magie pura.

vernor-vinge---copiii-cerului-c1Copiii Cerului (Zones of Thought #3) – Vernor Vinge – Nu ma pot abtine si trebuie sa o postez si pe aceasta. Uitati-va la coperta si spuneti-mi ca nu este demna de un roman fantasy! In plus, pentru cei care au citit Foc in Adancuri, actiunea se petrece pe planeta Stiletelor, la zece ani de la cataclismul galactic din primul roman si este lipsita de partea space opera, concentrandu-se asupra societatii medievale a haitelor inteligente de caini.

 Stiri fantasy externe

 A-Darker-Shade-of-Magic-cover-199x300Chiar daca nu prea avem ocazia sa vedem romane fantasy importante devenind filme pentru marile ecrane, ne putem bucura in ultima vreme de tot mai multe ecranizari pentru televiziune. Dupa Urzeala Tronurilor, Jonathan Strange & Mr. Norrel, Magicienii sau Cronicile Shannara, este randul romanului A Darker Shade of Magic a lui V.E. Schwab sa devina serial de televiziune. Se pare ca acest roman devine tot mai greu de ignorat si va trebui sa dau cat de curand un ochi peste el, sa vad care-i treaba. Patru universuri paralele, patru orase Londra diferite, patru viziuni diferite asupra magiei si un personaj care se plimba printre ele, in mare despre asta pare sa fie vorba. Doar ca, se spune ca toate cele patru lumii sunt deosebit de complexe si de bine construite, fapt care va da putin de furca realizatorilor serialului. Din acest motiv, in echipa care scrie scenariul episodului pilot a fost cooptata si autoarea romanului, V.E. Schwab. Astept serialul, iar pana atunci sper sa  imi fac timp si pentru roman.

 Harry-Potter-Patronus-credit-Jonny-Duddle-702x1024Pe data de 5 februarie a avut loc evenimentul Harry Potter Book Night, eveniment in cadrul caruia s-au organizat peste 10.000 de petreceri cu tematica potteriana in Marea Britanie. Ca parte a sarbatoririi celebrei serii de romane fantasy, Bloomsbury Books i-a invitat pe cititori sa voteze pe retelele de socializare, vraja lor favorita din universul Harry Potter. Vraja care a adunat cele mai multe voturi a fost, dupa cum era de asteptat, Expecto Patronum, una dintre cele mai puternice vraji din serie. Urmatoarele preferate ale publicului au fost Accio, Wingardium Leviosa, Expelliarmus si Lumos. Sunt convins ca daca fanii grim dark fantasy se bagau pe fir, invingatoare iesea Avada Kadavra 🙂

Aparitiile editoriale ale lunii februarie

159780813X.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Chains of the Heretic (Bloodsounders Arc #3) – Jeff Salyards – Este in mod sigur cea mai importanta aparitie editoriala a lunii acesteia. Si pot sa spun asta in cunostinta de cauza deoarece am citit deja 90% din roman. Salyards a reusit performanta deosebita ca fiecare roman al seriei sale sa fie mai bun decat precedentul iar Chains of the Heretic este cireasa de pe tort. Seria Bloodsounders are un sistem magic inedit si foarte interesant iar lumea este una dintre cele mai complexe din zona grim dark-ului. Daca mai adaug la acestea personajele memorabile, dialogurile savuroase si scenele de lupta de o acuratete deosebita, pot sa zic ca aceasta este una dintre cele mai bune serii din subgenul mai sus amintit.

A-Gathering-of-Shadows-205x300A Gathering of Shadows (A Darker Shade of Magic #2) – V.E. Schwab – Iata ca mentionez pentru a doua oara seria lui Schwab in aceasta postare, luan aceasta aparand cel de-al doilea roman. Acesta are deja pe goodreads.com 1.081 de evaluari, 469 de recenzii si un punctaj de 4,53 din 5 maxim, cea ce trebuie sa recunosc ca este impresionant intr-un timp asa de scurt. Cum ziceam si mai sus, nu mai pot sa ignor aceasta serie asa ca voi incerca sa-i fac primului roman un loc pe lista mea de lectura.

calamity-205x300Calamity (Reckoners #3) – Brandon Sanderson – Nici o luna fara Sanderson! Masina de scris branderson si-a publicat ultimul roman (sau poate nu, nu se stie niciodata u el) al seriei cu super eroi si super raufacatori. Sincer as prefera ca Sanderson sa se concentreze pe romanele Stormlight Archives, serie care este in mod sigur opera sa cea mai importanta, dar se pare ca omul are prea multe idei si trebuie sa se descarce si in alte directii.

28698036Mistborn: Secret History (Mistborn #3,5) – Brandon Sanderson – Semnalam aparitia acestui volum luna trecuta la stiri, dar Sanderson m-a luat prin surprindere si l-a si publicat la sfarsitul lui ianuarie. Am incercat si eu sa ma adaptez la ritmul lui si am citit repede mini-romanul. Fara sa fie extraordinar, acesta aduce o serie de informatii care completeaza atat romanele Nascuti din Ceata cat si Universul Cosmere in care se petrec majoritatea romanelor importante ale lui Sanderson. In plus povestea este spusa din punctul de vedere al lui Kelsier, sau ca sa fiu mai exact al fantomei lui Kelsier! Oricum, Mistborn: Secret History este lectura obligatorie pentru orice fan al lui Sanderson.

Dancers-Lament-1-198x300Dancer’s Lament (Path to Ascendancy #1) – Ian C. Esslemont – Ian Esslemont este cel care impreuna cu Steven Erikson a creat universul Malazan si care a scris mai multe romane in acest univers. Dancer’s Lament este o noua serie Malazan si spune povestea ascensiunii la putere a Imparatului Kellavend si a adjunctului sau, Dansatorul, cei care vor ridica imperiul Malazan si vor deveni ascendentii Casei Umbrei.

SilverTide-196x300The Silver Tide (The Copper Promise #3) – Jen Williams – Aceasta serie epic fantasy plina de aventuri, lupte si magie, dotata cu un set de personaje interesante pare sa se ridice deasupra romanelor fantasy obisnuite care abunda pe piata externa si sa merite atentia iubitorilor genului care sunt in cautare de ceva deosebit.

DragonHunters-comp-203x300Dragon Hunters (The Chronicle of the Exile #2) – Marc Turner – Acest roman este continuarea lui When the Heavens Fall, roman care a fost descris ca fiind tributar lui Steven Erikson si Glen Cook, fapt ce trebuie sa recunosc mi-a atras imediat atentia. Romanul este recomandat celor care prefera un fantasy mai clasic dar plin de magie si supranatural.

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy, Uncategorized și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii februarie

  1. Luna nebuna, de Jim Butcher, este gata de tipar. Asteptam descrierea CIP de la Biblioteca Nationala. Cum vine, cartea apare imediat.

    Apreciază

  2. Fennris zice:

    Intr-adevar, cam liniste pe piata fantasy atat intern cat si extern.Paladinul a anuntat Elantris pt in curs de aparitie.

    Apreciază

Lasă un comentariu