Pasarea Domnului de Mary Doria Russell

 

 

Pasarea Domnului

pasarea domnului                                           de Mary Doria Russell

 

   A existat un dans ciudat intre mine si aceasta carte care m-a atras inca din momentul aparitiei acesteia la editura Trei. De fiecare data cand o vedeam in vreo librarie o luam in mana, o “cantaream” si o asezam la loc, pe raft, deoarece intotdeauna era randul altei carti sa-mi subtieze bugetul. Pana cand am gasit-o pe siteul editurii la un pret care nu mai putea sa justifice nici o amanare. Am inceput sa o citesc imdeiat ce a ajuns acasa. Trebuie sa recunosc ca am facut-o cu o usoara strangere de inima, temandu-ma ca, dupa un “preludiu” atat de indelungat sa nu ma confrunt cu o noua deceptie monumentala gen Cartea judecatii de Apoi. Dar nu, departe de balbaielile lui Connie Willis, Pasarea Domnului s-a dovedit a fi una din acele carti care-ti ajung direct la inima si raman acolo. Caci exista carti care spun povesti, mai bune sau mai rele si exista carti atinse de har, carti scrise de scriitori care fac pasul de la creator la Creator, inzestrandu-si creatia cu suflet. Si Pasarea Domnului este una dintre aceste carti cu suflet. Iar numele acestui suflet este Emilio Sandoz.

   Mary Doria Russell nu vrea sa ne amageasca si ne spune inca de la bun inceput ca povestea ei se va termina printr-o tragedie de proportii. Emilio Sandoz, singurul supravietuitor al expeditiei iezuite pe planeta Rakhat si al primului contact cu o rasa extraterestra se intoarce in 2059 pe Pamant, schilodit atat fizic cat si sufleteste si acuzat de catre cei care l-au recuperat de fapte grave ce includ prostitutia si uciderea unui copil bastinas. Parintele General al Societatii lui Isus, Vincenzo Giuliani, impreuna cu cativa colaboratori iezuiti incearca sa afle cum s-a ajuns la acest dezastru si intre timp sa readuca o farama de umanitate in ruina care este parintele Sandoz. Si dupa acest avertisment, Russell incepe sa ne spuna povestea expeditiei pe Rakhat.

   In 2019, Jimmy Quinn, un tanar fizician care lucreaza la radiotelescopul din Arecibo, detecteaza o emisie extraterestra ce provine dinspre Alfa Centauri. Transmisia odata decodata se dovedeste a fi acea a unor cantece corale inaltatoare. In timp ce birocratii Natiunilor Unite dezbat la nesfarsit oportunitatea initierii unui contact, Societatea lui Isus, folosindu-si resursele vaste si capacitatea decizionala eficienta organizeaza in taina o expeditie stiintifica proprie, formata din opt oameni pe care-i trimite catre sursa transmisiei. Asa incepe totul, doar ca Russell nu este o scriitoare oarecare iar povestea pe care o spune aceasta este in primul rand povestea oamenilor si abia apoi povestea expeditiei. Asa ca il vom cunoaste intai pe inimosul parinte iezuit Emilio Sandoz, doctor in lingvistica si un poliglot cu un talent inascut in invatarea limbilor straine. Vom vedea cum acesta ii cunoaste pe Anne si George Edwards, doctorita si inginer, un cuplu matur, fara copii, aflati mereu in cautarea de oameni exceptionali de a caror companie sa se bucure. Anne este o fiinta cu o empatie deosebita, o adevarata „mama a ranitilor”, capabila sa deschida si sa aline orice inima si aceasta va fi atrasa imediat de personalitatea plina de energie a lui Sandoz. O vom cunoaste apoi pe Sofia Mendez, o analista geniala in domeniul IA, o tanara cu un trecut intunecat de care a scapat acceptand o forma de sclavie intelectuala pentru o perioada lunga de timp, aflata la Arecibo pentru a analiza daca o IA poate prelua munca angajatilor radiotelescopului. Vom vedea apoi cum Sandoz ii convinge pe sotii Edwards sa-l urmeze in Puerto Rico, din ale carei mahalale se trage tanarul preot lingvist si sa-l ajute cu misiunea umanitara pe care acesta o preia acolo. Atras de radiotelescopul din apropiere, inginerul Edwards il va cunoaste pe Jimmy Quinn si pe Sofia si-i va atrage in cercul lor, punand bazele unei prietenii trainice intre tanarul fizician si iezuit. Asa se face ca atunci cand Jimmy isi face extraordinara descoperire, Emilio Sandoz si cercul sau de prieteni vor fi primii care vor afla. Si tot atunci, in mintea lui Sandoz ia nastere o convingere de nezdruncinat si un vis pe care este decis sa-l transforme in realitate. Faptul ca destinele a cinci oameni cu competentele lor au fost atrase spre punctul de convergenta reprezentat de descoperirea primului mesaj extraterestru, trebuie sa fie voia lui Dumnezeu. Deus vult, expresie pe care o vom auzi de multe ori in roman dar a carei conotatie va suferi transformari dramatice. Si daca Dumnezeu a pus oamenii potriviti la locul potrivit, inseamna ca vointa Lui este acea de a-si vedea copiii despartiti de 4,5 ani lumina intalnindu-se si facand cunostinta. Astfel ca Emilio Sandoz isi va investi intreaga energie si pricepere pentru a pune pe picioare proiectul expeditiei spre Alfa Centauri.

   Si daca personajele romanului sunt memorabile, legatura care se naste intre acestea este superb zugravita de autoare, caci dincolo de a fi doar o creatoare de personalitati complexe, Russell este o excelenta cunoscatoare a relatiilor interumane, reusind sa creeze nu doar caractere credibile ci si o dinamica de grup complexa. Si exact aceasta dinamica, cu suisurile si coborasurile ei, cu atractiile subtile, cu tensiunile sexuale, dar mai ales cu implinirile nascute din apropierea dintre aceste persoane echilibrate, inteligente si pline de empatie este cea care il incanta pe cititor in timp ce intriga se construieste incet, undeva in fundal. Acestei echipe armonioase i se alatura inca trei membri iezuiti dintre care se remarca D.W. Yarbrough, mentorul lui Sandoz si cel care va deveni conducatorul expeditiei.

   La bordul unui asteroid echipat cu sisteme de propulsie echipajul va porni spre Alfa Centauri si va ajunge intr-un final pe Rakhat. Planeta este idilica, propice vietii iar populatia Runa cu care expeditia intra in contact este o rasa visatoare si pasnica de vegetarieni sufletisti si fara inclinatii spre violenta. Sandoz va „inflori” in acest mediu idilic bucurandu-se de provocarea asimilarii unei limbi complet diferite de cele pamantesti si de armonia cu care Dumnezeu pare sa fi binecuvantat acest prim contact. Expeditia este integrata in comunitatea Runa si in schimbul gazduirii, membri ei vor incerca sa imbunatateasca viata gazdelor, transformandu-i din culegatori in cultivatori. Dar orice schimbare intr-un sistem, chiar si una pozitiva, inseamna dezechilibru, iar efectele nu se lasa mult asteptate.

   Este clar inca de la inceput ca Runa nu sunt cantaretii care si-au trimis vocile pe unde radio pana pe Pamant. Dincolo de paradisul rural al rasei Runa se afla civilizatia sofisticata si urbana a Jana’ata, o rasa inteligenta evoluata dintr-o specie de carnivore. In pragul industrializarii, civilizatia rigid stratificata si mercantila a Jana’ata se invarte in jurul a doua notiuni: prestigiul si profitul. Reprezentand doar 4 procente din intreaga populatie a planetei, restul fiind blajinii Runa, intre pradator si prada s-a instaurat de-a lungul mileniilor de evolutie un echilibru stabil si o relatie economica simbiotica, un sistem functional care va reactiona prompt la orice factor menit sa-l destabilizeze. Cum ar fi o misiune iezuita plina de intentii bune…

   Aceasta este scena, acestea sunt personajele si aceasta este piesa; minunate, memorabile si superb alcatuite. In spatele scenei sunt intrebarile, conceptele si dilemele morale care fac din Pasarea Domnului un roman extraordinar. Fiindca Russell nu doar ca exploreaza adancurile sufletului uman pe toata scala sa de trairi, de la agonie la extaz, precum si modul de manifestare a individului si relativitatea moralitatii acestuia in functie de natura si intensitatea acestor trairi, dar creaza in imaginea societatii de pe Rakhat o oglinda a propriei noastre societati si a cutumelor de care aceasta este macinata. Oare pana unde este capacitatea individului de a se autoamagi binevenita si roditoare si cand devine aceasta distructiva? Caci credinta si convingerea lui Sandoz ca evenimentele din jurul sau sunt aranjate de o forta superioara lui il va ajuta pe preotul iezuit sa demareze si sa duca la bun sfarsit cea mai indrazneata intreprindere din istoria umanitatii, dar atunci cand acestea vor fi zdruncinate din temelii il vor arunca pe Emilio intr-o cursa autodestructiva cu efecte dezastruoase asupra tuturor. Si oare nu gasim in incapacitatea lui Supaari, primul contact Jana’ata al expeditiei, de a vedea in strainii din alta lume altceva decat o oportunitate de profit si de crestere a prestigiului personal, tendinta civilizatiei noastre de a mercantiliza orice eveniment, oricat de sublim? Oare nu regasim in structura sociala de pe Rakhat, unde un procent infim din populatie detine intreaga putere si manipuleaza restul „turmei” (sa nu uitam ca Runa se trag din ierbivore) in interes personal, o metafora a societatii in care traim? Este oare morala pacea si prosperitatea in care traiesc Runa, atunci cand aceasta are la baza un compromis amoral? Si oare, asa cum se intreaba Sandoz, este mai buna societatea noastra care nu este construita pe baza unui compromis asemanator, dar care este macinata de foamete, razboaie si nedreptate? Acestea sunt doar o parte din intrebarile cu care ne confrunta Mary Doria Russell, intrebari care ridica Pasarea Domnului la rangul de „hrana pentru minte”.

   Totul, de la personaje, la scriitura, la poveste, dar mai ales la mesaj, este la superlativ in Pasarea Domnului. Romanul transcende limitele science fictionului fiind o lectura obligatorie pentru oricine are curajul sa se confrunte cu anumite intrebari dureroase referitoare la natura noastra umana si la societatea pe care am construit-o. Il recomand cu tarie si pot sa garantez ca fiecare cititor va gasi ceva special in acest roman, indiferent de ce va cauta in paginile sale. Lectura placuta!

Dezideriu Szabo

Seria The Sparrow:

pasarea domnului             children of god

Pasarea Domnului     Children of God
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Pasarea Domnului de Mary Doria Russell

  1. adi zice:

    Frumoasa recenzie. M-ai convins, am facut si eu comanda…chiar ca e super pret

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu