Stirile fantasy ale lunii decembrie

Inaite de a incepe cu stirile lunii decembrie as vrea sa urez tuturor cititorilor acestui blog un An Nou Fericit, plin de sanatate, bunastare si multe lecturi fantastice. Va multumesc pentru interesul vostru care ma face sa merg mai departe cu acest proiect.

Stiri fantasy din tara

Nu aveam mari asteptari pentru luna decembrie – in afara de Star Wars VII 🙂 – asa ca mesajul „Nu sunt produse care corespund selectiei” de la pagina In curs de aparitie de pe siteul Nemira nu mi-a mai starnit depresii adanci. Asa cum ziceam, Mos Craciun a fost la Nemira in octombrie si stim cu totii ca acesta vine doar o data pe an. In rest am urmarit cum colectia sf/fantasy de la Trei isi da obstescul sfarsit cu mars funebru nascut din ceata si cum Paladin scoate pe ascuns un roman bun si nu-i face reclama bine meritata, nu cumva sa afle cineva de el. Noroc cu prietenii de pe FB care mi-au atras atentia asupra lui ca altfel il ignoram cu succes.

Aparitii editoriale din tara

Editura Trei

28287133Eroul Evurilor (Nascuti din Ceata #3) – Brandon Sanderson – Cea mai importanta aparitie editoriala a lunii decembrie si un mic pas inainte in peisajul editorial romanesc. Chiar daca renunta la colectia sf/fantasy, cei de la Trei au dus macar aceasta serie pana la capat. Nu stiu ce se va intampla cu celelalte serii importante ale lor dar pentru Mistborn li se iarta o parte din pacate.

28184367Un fel de basm – Graham Joyce -Premiul pentru cel mai bun roman fantasy 2013 acordat de British Fantasy Society – Mi-ar fi trecut pe sub radar daca nu primeam un pont de la un prieten virtual ca merita. Paladin ar trebui sa mai lucreze un pic la promovare si sa puna niste sageti rosii pe site cu mesajul „Asta e bun”, sau ceva de genul 🙂

Stiri fantasy externe

27160926Cea mai apriga dorinta a mea are acum o imagine si un termen de indeplinire. The Great Ordeal, al treilea roman din trilogia The Aspect-Emperor va vedea lumina tiparului in 6 iulie 2016. Sunt un mare fan al seriei A doua Apocalipsa a lui R. Scott Bakker si consider abandonarea acesteia de catre editura Tritonic una dintre cele mai mari „tzepe” trase cititorului roman de fantasy. Si daca romanele trilogiei Printul Nimicului m-au dat pe spate, cele doua romane Aspect-Emperor m-au tulburat si m-au fascinat cu profunzimea lor si cu pasiunea lor intunecata si devastatoare. Tinand cont ca The White Luck Warrior a aparut in 2011, ma resemnasem deja cu ideea ca Bakker nu-si va finaliza opera – cu toate ca se vorbea despre trei trilogii – asa ca aceasta a fost una dintre cele mai bune vesti de final de an.

HBO-PosterBaietii de la HBO s-au gandit sa faca putin misto de amaratii de fani Game of Thrones aflati acum in ceata deasa. Caci daca pana acum, noi astia de citisem seria ne uitam de sus la „televizionarii” care asteptau cu sufletul la gura sa vada ce se mai intampla in serial, e randul celor de la HBO sa ne priveasca cu superioritate. Si sa ne arunce un teaser care se concentreaza pe moartea lui Jon Snow si un afis de sezon 6 care-l prezinta pe acelasi Snow, in timp ce ne asigura, 8732247._SX540_razand pe infundate, ca omul e mort. Si de ce-l puneti cap de afis, ma! Oricum se zvoneste (chiar daca nu este oficial) ca The Winds of Winter va fi lansat tot prin aprilie, fapt ce s-ar incadra in teoria mea, cum ca ASoIF s-a transformat intr-o mare masinarie de facut bani si toata povestea o sa mearga mai departe nu din sufletul autorului ci din nevoile celor de la departamentul de marketing al corporatiei MBO (Martin Box Office).

war_of_the_worlds_by_annpars-d4or7kr-230x300Si ca sa vedeti cam ce-i duce mintea pe unii, cei de la Gollancz au anuntat ca vor publica in 2017 continuarea romanului Razboiul Lumilor de H. G. Wells! Aceasta se va numi The Massacre of Mankind (!?) si va fi scrisa de multipremiatul Stephen Baxter. Pe scurt, martienii se intorc in 1920 si se dau la Marea Britanie, asa, de razbunare ca le-au facut-o la prima invazie, doar ca de data asta au invatat din greselile trecutului si vor fi mult mai greu de alungat.

 Aparitiile editoriale ale lunii decembrie

Si ca sa vedeti ca se poate intampla si la case mai mari, mi-a fost destul de greu sa gasesc ceva demn de remarcat dintre aparitiile editoriale ale lunii decembrie.

0316248010.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Rising (The Alchemy War #2) – Ian Tregillis – Din punctul meu de vedere acesta este singurul roman important care a aparut in luna decembrie. The Mechanical a fost una dintre surprizele literare foarte placute ale lui 2015 si astept cu nerabdare sa vad care va fi „destinul” lui Jax si cum va evolua aceasta poveste de istorie alternativa deosebit de originala.

B0167S4L5S.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Unbound – Shawn Speakman – Unbound este o antologie de povestiri fantasy care mi-a atras atentia prin idee: autorii au fost rugati sa participe cu o nuvela pe care ar dori sa le-o ofere cititorilor, fara a fi constransi de o tema anume, cum se practica in general. Tinand cont ca in cuprins apar nume ca Mark Lawrence, Jim Butcher, Brian Staveley sau Anthony Ryan, in mod sigur merita rasfoita.

B016VCHZLW.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Log Goblin – Brian Staveley – O alta mica bijuterie de la Tor, o nuvela de la preferatul meu dintre noii autori de fantasy, Brian Staveley. Dupa cat se pare este o poveste de iarna in care un goblin este prins furand lemne, fapt ce genereaza o serie de evenimente care mai de care mai ciudate. In mod sigur nu o sa ratez aceasta lectura.

B016VCHZM6.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Phantom in the Maze (The Mongolian Wizard #7) – Michael Swanwick – Pe Swanwick vreau sa-l adaug de mult pe lista mea de lectura dar nu l-am putut inca strecura. Si s-ar parea ca am gasit cea mai buna oportunitate descoperind aceasta nuvela (tot de la Tor), care face parte dintr-o serie de nuvele fantasy/istorie alternativa/steam punk pe care in mod sigur le voi explora.

1595147071.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Frozen Tides (Falling Kingdoms #4) – Morgan Rhodes – Si iata si o aparitie pentru iubitorii de YA fantasy, un nou roman dintr-o serie de epic fantasy ce pare sa se ridice putin deasupra nivelului mediu al „inundatiei” de fantezie pentru tineri. Regate, magie, rebeli si vrajitoare se amesteca intr-un noiam de tradari si intrigi. Eu unul tocmai mi-am luat portia de YA pentru o perioada lunga de timp, dar sunt sigur ca sunt altii care se pot bucura de o carte din acest gen.

In final va urez din nou un sincer La Multi Ani!

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy, Uncategorized și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

11 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii decembrie

  1. Fennris zice:

    Multumim pentru recenziile (si nu numai) cu care ne-ai incantat in decursul anului ce a trecut.Ma bucur ca o sa continui cu acest mic blog, mult succes in continuare si va doresc un calduros LA MULTI ANI atat tie, cat si celoralti cititori ai blogului.

    Apreciază

  2. Adevaruri despre dacisti zice:

    La mulţi ani şi spor la recenzii pe anul viitor!

    Apreciază

  3. Andrei zice:

    La multi ani!!!

    Ca totul s-a transformat in MBO s-a vazut de cand in fiecare an s-a gasit cateva ceva de scos: o intelepciune a lui Tyrion, o lume de gheata si de foc. Asta pe langa calendare, cani, tricouri s.a.m.d. E sper doar ca Martin sa termine seria mai repede si sa-si vada in continuare de $$$ fara sa se mai joace cu nervii nostri. El si mai ales hienele din jurul lui care cauta sa profite de toata povestea si succesul comercial pe care il are.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Fennris zice:

    A anuntat Mos Martin pe blog ca winds of winter nu e gata si ca inca mai are cateva sute de pagini de scris si cele scrise trebuie corectate si completate.Eu cred ca renunt la serie, este prima oara(cred) in istoria cinematografiei cand un serial/film apare inainte de terminarea cartilor, incredibil si asta doar pentru bani.Pacat !!!

    Apreciază

Lasă un comentariu