Stirile fantasy ale lunii aprilie 2018

Știri fantasy din țară

Dincolo de toate vânzolelile realității, de căldurile anormale sau de furtunile politice, pe tărâmul fanteziei românești a fost călduț. Nici prea cald, să te ardă la buzunare, dar nici frig de să nu-ți scoți cartea din editură. O carte ici, o carte colo, un Pierce Brown față în față cu cititorul român și bineînțeles, dinozaurii la taclale în Jurasik Hyde Park. În concluzie, călduț…

Apariții editoriale din țară

Editura Nemira

Vremea disprețului (Seria Witcher #4) – Andrzej Sapkowski – E reconfortant să vezi că există o editură care funcționează normal în țara asta. Și chiar dacă nu m-au dat pe spate cu noutăți anul acesta, faptul că se țin de seriile începute și publică continuările cu o frecvență decentă este îmbucurător. Witcher e o serie importantă în peisajul fantasy și mă bucur să o văd la cel de-al patrulea volum, chiar dacă asta mă obligă să o reiau de unde am lăsat-o, adică de la primul volum.

Adunarea umbrelor (Culorile Magiei #2) – V. E. Schwab – Încă o dovadă în plus că afirmația de mai sus este adevărată și că Nemira funcționează așa cum trebuie. Nu am citit încă mult lăudatul roman numărul unu al seriei dar sper să o fac cât de curând, chiar dacă e vorba (din nou) de YA fantasy. Ideea mi se pare interesantă și mi-a plăcut de Schwab în Acest cântec neîmblânzit, suficient de mult încât să îmi doresc să o aud din nou povestindu-mi de această dată despre cele patru Londre.

Editura Paladin

Helliconia – Primăvara (Helliconia #1) – Brian Aldiss – Țin minte că atunci când, cu mulți ani în urmă am citit acest roman extraordinar al maestrului Aldiss, am fost fascinat și îmi doresc să profit de această ocazie și să recitesc această bijuterie. Și chiar dacă seria este considerată science fiction, cel puțin acest prim roman al ei, cu conflictul său inter rasial dintre oameni și phagori are o puternică tentă de fantasy. Oricum recomand cu căldură acest roman tuturor acelora care nu aveau statut de cititor pe vremea când a apărut prima traducere în limba română și nu s-au putut bucura de el.

Editura Trei

Invadarea Ținutului Tearling (Regina Ținutului Tearling #2) – Erika Johansen – După cum se știe, nu sunt un mare fan al YA fantasy, chiar dacă, din când în când se întâmplă să-mi placă câte un roman din zona aceasta. Și tot din când în când se întâmplă ca din tonele de serii YA să mai apară și unele suficient de importante încât să-mi atragă atenția, mai ales dacă acestea sunt traduse și în limba română. Seria Regina Ținutului Tearling face parte din această categorie, chiar dacă nu face parte și din categoria seriilor pe care le voi citi.

Editura Leda Edge

Orașul de Bronz (Trilogia Daevabadului #1) – S.A Chakraborty – Cu toate că ne aflăm din nou în supra-publicata zonă a YA fantasy, acest roman mi-a atras atenția din două motive. În primul rând deoarece acesta a văzut lumina tiparului în limba engleză în noiembrie anul trecut și mă bucur întotdeauna când văd că pot apărea „prospături” și pe piața din România. În al doilea rând mi se pare foarte interesantă tema orientală cu acțiunea plasată într-un Cairo alternativ, un Cairo învecinat cu o civilizație ascunsă a djinilor.

 

Știri fantasy externe

Cei de la HarperVoayger au anunțat achiziționarea unei noi trilogi semnată de Peter V. Brett pentru o sumă cu șase cifre. Acțiunea noii trilogii se va desfășura în universul seriei Demon, la 15 ani după evenimentele din The Core. Primul roman se va intitula Prințul Deșertului și îi va avea ca protagoniști pe Olive Paper, fiul/fiica lui Jardir și al Leeshei și Darin Bales, fiul lui Arlen și al Rennei. Sincer asta explică multe dintre lucrurile care îmi ridicaseră semne de întrebare în The Core, cum ar fi motivul pentru care Brett a depus atâta efort în crearea personajului Olive, personaj care nu are nici un rol în roman, fiind la stadiul de sugar, incapabil să hăcuiască demoni, dar și de ce am avut pe parcursul romanului impresia că Brett se grăbește să termine firul narativ al seriei ca să postă trece la altceva.

Am tot stat să mă gândesc dacă Moș Martin mai merită să-mi bat gura despre el. Dar opera acestuia este o parte prea importantă a fantasyului modern ca să pot să-i ignor bișnițăraiele. Vorbeam nu de mult despre planurile celor de la HBO de a scoate noi seriale în universul Cântec de Gheață și Foc după finalizarea Urzelii Tronurilor și că primul candidat este un serial despre ascensiunea Casei Targaryen. Nici nu s-a răcit bine vestea că Martin a și anunțat că va lansa în luna noiembrie a acestui an romanul Fire&Blood care are ca subiect exact istoria Targaryenilor. Cât despre The Wind of Winter, putem să ne punem pofta în cui, sunt convins că Martin ne-a vândut dreptul de a ne bucura de acest roman înainte de finalizarea serialului pe bani grei. Mi se pare o lipsă totală de respect față de proprii cititori, un mercantilism grețos prin care Martin se %@%@ pe ei de fani pentru o căruță de bani de la HBO. Rușine…

BBC  a lansat în luna aprilie o ecranizare în patru episoade a romanului lui China Mieville The City and The City. Nu am găsit încă o subtitrare în limba română dar filmul poate fi „închiriat” de pe siteurile de specialitate.

Aparițiile editoriale ale lunii aprilie

Grey Sister (Book of the Ancestor #2) – Mark Lawrence – E sărbătoare pe strada mea, ca de fiecare dată când Mark Lawrence lansează câte o carte. Povestea lui Nona continuă în fascinantul univers al Coridorului, magia devine tot mai complexă, umbrele și întunericul prind viață proprie și intriga devine tot mai interesantă. Tonul seriei, complet diferit de acela al romanelor din universul Imperiul Fărâmițat este dovada că Lawrence este un scriitor complex, capabil să își adapteze scriitura la cerințele acțiunii sau a personajelor. Și cred că nu mai trebuie să menționez ce citesc în acest moment 🙂 .

Season of Storms (Witcher #8) – Andrzej Sapkowski – Și dacă tot vorbeam de Witcher, iată că seria scriitorului polonez de fantasy continuă, de data aceasta cu un roman de sine stătător care îl are ca protagonist pe vestitul mutant vânător de monștri. De data aceasta se pare că Geralt devine neglijent și își pierde cele două săbii, romanul explorând urmările acestui incident nefast.

Witchy Winter (Witchy Eye #2) – D. J. Butler – Remarcam anul trecut la un moment dat apariția romanului Witchy Eye, o istorie alternativă care se petrece într-un Ohio magic și ciudat. Iată că a apărut și cel de al doilea roman al seriei și cea ce am citit despre el îmi întărește convingerea că trebuie să mă apuc de primul roman. Și ca să vă ispitesc, iată doar câteva teme: politică imperială în Imperiul Lumii Noi, lupta pentru tronul unui regat din nordul Ohio-ului, bătălii împotriva mamelucilor din Lumea Veche pentru controlul guri râului Mississippi, cavaleri, o zeiță ascunsă și un pirat catalan…

Night Dahlia (Nightwise #2) – R. S. Belcher – L-am descoperit pe Belcher prin intermediul seriei sale Golgotha, serie prin care am descoperit genul Wierd West. Seria Nightwise ține de genul urban fantasy și spune povestea lui Laytham Ballard, o legendă vie, membru al ordinului secret Nightwise ai cărei membrii, magi cu toții, luptă să țină în frâu forțele supranaturale ale iadului care vor să aducă haosul în lumea noastră.

Born to the Blade (Born to the Blade #1 – 11) – Marie Brennan, Cassandra Khaw, Malka Older, Michael Underwood – Born to the Blade este un serial literar fantasy publicat de platforma online Serial Box. Principiul este interesant, câțiva autori se reunesc și crează universul ficțional la inițiativa unui coordonator (în cazul de față Michael Underwood) și apoi se apucă de scris episoade. Cea ce mi-a atras atenția la serialul acesta, a cărei primă serie tocmai s-a finalizat este prezența printre autori a lui Marie Brennan, cunoscuta creatoare a lui Lady Trent, vestita cercetătoare a dragonilor.

The Wolf (Under the Northern Sky #1) – Leo Carrew – The Wolf este romanul de debut al lui Leo Carrew și pare. cel puțin deocamdată să iasă în evidență din marea masă de romane fantasy care apar lunar. Pacea fragilă dintre două rase foarte diferită este sfărâmată atunci când sudiștii invadează teritoriile nordului. Din acest război se vor ridica doi lideri a căror luptă pentru putere va genera intrigi politice și vărsări de sânge. Și evident, doar unul dintre ei va ieși învingător.

 

Dezideriu Szabo

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

62 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii aprilie 2018

  1. Bogdanel zice:

    Prea mult vitriol pentru GRRM, boss.

    Apreciază

  2. Andrei zice:

    Eu cred ca GRRM pur si simplu s-a plictisit de firul principal. SI e oarecum normal din moment ce s-a intins pe mai bine de doua decenii. Romanul trebuia terminat cat inca era „in vana”. Eu ma gandesc cu groaza ca TWOW nu e ultima carte .

    Dar, eu voi cumpara si Fire and Blood. Poate zice oricine, orice, dar universul creat de Martin ramane unul din cele mai fascinante din literatura fantasy. Si „Lumea de gheata si de de foc” l-am cumparat cu nervi si nesigur, ca in final sa imi placa mai mult decat ma asteptam.

    Apreciază

  3. Andrei zice:

    Apropo de Nemira, au si ei mici probleme. Cronicile Malazane deja se apropie de trei ani de la ultima lansare. Daca scot in ritmul asta tinand cont de lungimea seriei, mi-e ca scoate GRRM cartea a saptea inaintea lor.

    Paladinul nici nu mi-a raspuns cand i-am intrebat de „The Dagger and the Coin”. Inca avem, din pacate, serii scoase intr-un ritm trist. SI nu ar fi bai daca nu ar fi lungi.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      Mos Martin a declarat in aprilie ca Wind od Winter sigur NU apare in 2018.

      Nemira a spus ca nu continua Cronicile.

      Iar Paladinul achiztioneaza doar primul volum din serii, si apoi decid daca le continua…intr.o postare pe fbk au spus ca e sub semnul intrebarii continuarea la Dagger and the Coin…

      Numai vesti bune 😀

      Apreciază

      • Andrei zice:

        Nu știam că Nemira nu mai continuă cronicile. Nici de ce a zis Paladin. Trist…

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        am revazut discutia cu cei de la Paladin, si revin cu o precizare. Sub semnul intrebarii este continuare la City of Stairs. Pentru Dagger and the Coin, au declarat ca se negociaza achizitionarea unei continuari.

        Apreciază

  4. vali zice:

    Din ce ştiu, cronicile malazane nu mai apar. sau sunt în aşteptarea unor vremuri mai bune. Din Dagger and the Coin Paladin a luat drepturile doar ptr primul volum, încă nu au anunţat dacă iau şi pentru următoarele. Aşa că da, veşti proaste.

    Apreciază

  5. Fennris zice:

    Despre Mos Martin numai de bine, nu cred ca o sa apuce sa termine seria 😂😂😂 si apropo de edituri si despre afacerea de carte din Romania, sper ca ati citit interviul/articolul lui Liviu cu tipul de la Herg Benet. Situatia editurilor nu este tocmai roz cam cum este situatia din tara noastra.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      Am citit articolul respectiv. dincolo de perspectiva sumbra pictata de respectivul, care sincer, mi se pare un pic exagerata, revenim la aceeasi problema…..editurile se plang de lipsa de bani. Dar, in acelasi timp, habar nu au sa faca respectivii bani. Editurile noastreau impresia ca daca au tiparit o carte, si au pus-o la vanzare, lumea o sa navaleasca si o sa se bata pe ea. Cu exceptia celor de la Nemira, care se promoveaza masiv macar in mediul online, nimeni nu face nimic. La noi editurile sunt niste tarabe in care cineva pune la vanzare niste carti si se asteapta ca cineva sa treaca pe acolo si sa le descopere.
      Nu mai zic de cartile care se pun la vanzare….vezi Paladinul, care aleg sa isi ignore ceea ce le cer zi se roaga de ei cititorii sa le ofere, cu o incapatanare de catarca ruginita.

      Singurii de la noi care stiu sa isi conduca afacerea sunt Nemira. Si noile coperti ale cartilor scoase de ei in ultima vreme dovedeste faptul ca acolo cineva se uita si invata de la altii. Restul…..

      Apreciat de 1 persoană

      • fansf zice:

        Aici te pot contrazice, Dragoș (parcă tu ești): și Herg Benet știe să-și promoveze producția și sunt foarte activi în mediul online, ba chiar au și grup pe facebook, în afară de pagina lor, a editurii, și ale lor, ale patronilor, Alex și Cristina; cu toate astea, până în iarnă vânduseră 300 de exemplare din cartea lui Becky Chambers, care e un SF foarte reușit. Nemira promovează foarte bine cărțile, cu toate astea, unele serii chiar nu merg. Nu putem da vina doar pe edituri, pentru că nu-și promovează așa cum credem noi că ar trebui de fapt promovată producția.

        Apreciat de 3 persoane

      • Andrei zice:

        Eu unul de multe ori nu cumpar carti tocmai pentru ca nu vreau sa-mi iau vreo teapa cu serii neterminate. Am patit-o cu Rao, cu Trei si mai nou, se pare, si cu Malazan la Nemira. Cand vezi neseriozitatea asta, ti se cam ia sa mai cumperi si sa dai bani degeaba. Si cred ca, pe langa niste probleme pe care le putem intelege, neseriozitatea cantareste mult. Acum ma duc sa ma uit in biblioteca la doua rafturi de serii neterminate, pentru ca asa sunt editurile din Romania.

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        Da, eu sunt. Singurul loc in care am auzit de cei de la Herg Benet este blogul tau. Tot acolo am citit si review-ul cartii de Chambers, dar am ales sa nu o cumpar, dat fiind faptul ca al treilea volum al seriei abia trebuie sa fie publicat anul asta, si nu stiu cand si daca urmeaza sa apara si in Romania. Poate daca cei de la Herg vin si cu volumul doi pe piata, o sa le iau pe ambele. Poate. Si da, acest comportament al meu nu sustine efortul editurilor, pe care le criticam un pic mai sus, dar sunt satul de cate volume intai si atat am pe rafturi. Asta e un cerc vicios, pe care doar recastigarea increderii cititorilor de catre edituri il poate destrama.

        Ai dreptate, nu puteam da vina doar pe edituri, dar o mare parte este a lor.

        Apreciat de 1 persoană

  6. Mikey zice:

    Luna aceasta oglindeste bine aparitiile in limba romana din ultima perioada; 1 SF, 1 Fantasy, 3 YA-uri. Imi doresc ca explozia aceasta de YA-uri non urbano-vampiresti sa creasca in timp piata cititorilor de SFF.
    Legat de luna aprilie, pentru mine e un mare plus pentru editura Paladin, aducerea in tara a lui Pierce Brown si intregul turneu, care din afara mi s-a parut f bine organizat.

    Apreciază

  7. vali zice:

    Apar la editura Art (imprintul Grafic): V for Vendetta şi Watchmen – două romane grafice esenţiale- Aşa că mai citim benzi desenate până una-alta

    Apreciază

  8. george frigura zice:

    Nu pot sa ma plang ca nu avem aparitii noi, Nemira si Paladin au livrat cate ceva dar ma doare faptul ca nimeni nu spune nimic despre absenta totala a WoR din rubrica „In Pregatire” a Paladinului cu doar 14 zile inainte de Bookfest 2018…poate am ramas cu o impresie gresita din anii anteriori cand simteam o anumita emulatie in jurul Bookfestului, editurile prezentau liste de noutati pe care le vor lansa in cadrul targului in timp ce devoratorii de SFF comentau de pe margine si isi exprimau entuziasmul vizavi de oferta editoriala…acum e doar liniste…

    Apreciază

    • vali zice:

      Liniştea de dinaintea furtunii 🙂 Nemira are multe titluri noi sau reeditări ptr Bookfest, probabil vor mai anunţa un titlu-două care să ne intereseze. Paladin nu a actualizat oferta încă. Aici cred că putem spera la mai multe titluri. Văd ca Rao anunţă Duelul vrăjilor de Sebastien de Castell. Însă e seria YA şi nu cea care mă interesa…

      Apreciază

  9. adi zice:

    Referitor la discutia cu vanzarile de carte, eu cred ca este un cerc vicios. Pe de o parte editurile nu continua o serie ca nu se vinde, pe de alta parte cititorii nu cumpara ptr ca este o sansa mare ca seria respectiva sa fie anulata. Oricat ar vrea editurile sa arunce pisica in bratele cititorilor, rezolvarea este tot la ei. Chiar daca pe termen scurt e posibil sa piarda, pe termen lung lucrurile se pot schimba. Daca tu, ca editura, iei decizia de a publica Seria X, scrisa de autorul Y, serie care poate avea 3, 4 sau 5 volume, pai atunci iti asumi decizia luata si publici toate volumele. Poate seria respectiva nu are mare succes, dar cititorii au sa aprecieze seriozitatea si data viitoare nu vor mai astepta sa scoti toate volumele ca sa inceapa achizitiile. Editua Trei ar fi avut o mare sansa, ptr ca nu avea multe serii incepute si ar fi putut sa le termine. Editura Nemira e cam singura care da dovada de seriozitate. Da, au si ei Malazanul care ii trage in jos si e pacat de serie, dar poate vor reveni asupra deciziei. Cat despre Paladin, ce sa mai spui? Cam asta e discutia. Editurile culeg ce au semanat. Degeaba se plang acum. Si la capitolul promovare stau prost, orice ar spune Liviu. Promovarea doar pe fb e cam subtire. Cine te urmareste pe fb? Cei care deja citesc sf&f. Eu aveam impresia ca trebuie sa-i convingi sa cumpere pe cei care nu citesc acest gen. Dar e doar parerea mea.

    Apreciat de 1 persoană

    • rrrevan zice:

      exact asta spun si eu. foarte bine pus punctul pe i

      Apreciază

    • valentinoooo zice:

      Nu există niciun cerc vicios, explicaţia e simplă, dar nu vreţi/nu puteţi să o înţelegeţi: cititorii care cumpără un titlu de nişă cum e SF-ul (sau fantasy-ul) sunt în număr de 3000, maximum! E caraghios, la o populaţie de 16-19 milioane (depinde de cine numără), dar acesta e adevărul. Asta în timp ce în Ungaria, cu o populaţie pe jumătate, se cumpără de vreo 5 ori mai mult, în valoare absolută. Cum să-ţi faci planuri de viitor, ca editură, când vinzi 3000 de bucăţi dintr-un titlu? Mai citiţi odată interviul respectiv şi gândiţi-vă puţin: 3000 DE EXEMPLARE !!! Şi asta după minimum un an sau doi… Românii nu citesc cărţi, asta e realitatea şi nu e vorba neapărat de preţ. Iar problema cu seriile e falsă, nici titlurile unice sau seriile formate din două volume, apărute la un interval scurt unul faţă de celălalt, nu se vând în mai mult de 3000 de exemplare.
      În ceea ce priveşte „Cronicile malazane”, acesta mi se pare cel mai incitant fantasy care a apărut vreodată la noi. L-am devorat când a apărut la Tritonic, deşi traducerea a fost una mizerabilă, iar dacă ar fi să aleg pentru apariţii viitoare între Erikson şi G.R.R. Martin, „Cronicile” ar câştiga detaşat. Aş da orice să le pot citi, dar nu pot să condamn editura că s-a oprit la volumul trei, ţinând cont că eforturile extraordinare pe care le-a făcut până atunci nu s-au regăsit şi în vânzări. Cred că dacă ar fi convinsă că s-ar vinde măcar 5000 de bucăţi în primul an, Nemira ar continua seria, fără probleme. Din păcate, nimeni nu poate garanta asta, în condiţiile în care în România nici titlurile din mainstream nu vând 5000 într-un an (în afara elucubratiilor lui Boia).
      Iar de publicitate nu are rost să vorbim. Ştiţi cât costă un minut la ProTv sau la Antene? Mult, foarte mult. Iar emisiunile de cultură au murit încet. Te rog, dă tu o soluţie de publicitate care să nu coste cât soarele de pe cer şi atunci mai vorbim. Dar una cu adevărat reală, nu de chibiţ de genul celor care oricând lovesc mingea mai bine ca Messi şi mânuiesc racheta mai bine ca Simona Halep.
      Sper că nu am jignit pe nimeni, nu vreau să deschid nicio polemică, am vrut doar să arăt realitatea şi să deschid ochii celor care sunt de bună credinţă. Nu se poate face mare lucru în acest domeniu până când nu există o masă critică de cumpărători constanţi. Iar în ţara votanţilor lui Liviuţ şi Veoricăi nu se va întâmpla prea repede acest lucru. Din păcate.

      Apreciat de 2 persoane

      • Fennris zice:

        Perfect de acord cu Valentino, ce spuneti voi acolo cum ca o editura ar trebui sa publice o serie desi ar iesi pe minus doar ca sa vada cititorii ca sunt serios mi se pare putin ridicol, nimeni nu vrea sa iasa pe minus ca sa nu mai zic cu 2-3 serii, in Romania actuala o decizie de genul asta ti-ar putea pune afacerea pe butuci.
        Iar in ceea ce priveste promovarea s-ar putea face ceva mai bine dar fara bani multi nu prea se poate.

        Apreciază

      • SeniL zice:

        In mare sunt de acord cu tine ,dar ce vina am eu cand vad prima parte dintr-o serie de succes pe care o cumpar, ca pe urma sa nu mai pot achizitiona si restul,deci bani aruncati degeaba,ori faci o treaba ori nu mai faci .

        Apreciază

      • adi zice:

        Nu stiu cat costa minutul de publicitate la un trust tv, dar stiu ca fie ca vinzi seminte si te cheama Nutline, sau vinzi masini si te cheama Mercedes, sau te cheama Marvel si faci filme, toti au bugete de promovare. Ca asa fucntioneaza lumea astazi. Poti sa ai cel mai bun produs pe nisa ta, daca nu stie nimeni de el, degeaba speri la minuni. Lucrez in privat de peste 15 ani si am observat ca daca vrei sa faci bani, trebuie sa cheltui bani. Sincer, nu cred ca exista in Romania 5000 de oameni care stiu de Cronicile Malazane. Si daca nu stiu, de ce sa le cumpere? Dar observa te rog cati oameni platesc bilet la cinema sa vada Avengers sau alte titluri. Pana la urma cartea, ca si filmul, este ptr deconectare, ptr timp liber. Doar ca trebuie promovata. Si nu ma refer doar la sf&f. Si se intampla cate ceva si in domeniul asta. De exemplu Ovidiu Raetchi a lansat un proiect legislativ „Pactul ptr carte”. Link : http://adevarul.ro/news/politica/proiectul-legislativ-pactul-carte-initiat-ovidiu-raetchi-depus-semnat-partidele-parlament-masuri-urma-aplice-1_5ac73984df52022f757e4000/index.html

        Sunt chestii interesante care ar putea ajuta industria. Ideea e ca daca nu se schimba un pic abordarea, tot in aceeasi situatie o sa fim si peste 10 ani. Da, e greu ptr edituri ca au costuri mari si poate profit mic sau spre deloc. Dar ptr mine, sau altcineva, care are in biblioteca in jur de 18 serii incepute si neterminte e ok? E corect? Daca eu maine imi deschid o fabrica de mobila, sa zicem, si promit ca fac mobila ptr toata casa, mai multe modele, dar incep cu scaunele, le scot pe alea la vanzare, si dupa aia promit sa fac si restul dar ma opresc ca nu am vandut destule scaune , e ok? Mai vine lumea la mine? Sau cand te duci sa iti cumperi un apartament si verfici un pic cine e constructorul si dai de review-uri negative, mai cumperi? Cartea e un produs ca oricare altul. Dar, ok, sa spunem ca e greu cu vanzarea de carte fizica, dar cu ebook-urile? Ca cerere este. Dar audiobook-uri?
        Nu mi-am propus sa fiu un vesnic gica contra, asta este doar parerea mea. Ca asa e in Romania. Trebuie sa intelegem pe toata lumea. Pe astia ca nu fac drumuri, pe doctori ca nu au chef sa te trateze, pe aia de la banca ca vor sa te fure, etc. Ni se cere sa fim un popor foarte intelegator. Pana la urma cumpar ce se scoate. Nu e fantasy, ok, iau sf. ( am inceput Problema celor trei corpuri, foarte frumusica) Si asta e. M-am hotarat sa reincep sa citesc in engleza. O sa fie mai greu la inceput dar sper sa ma reacomodez repede. Si am sa comand de afara ce vreau sa citesc si cu asta am sa incetez sa ma plang. Pana la urma trebuie sa ne adaptam.
        Sper ca nu am suparat pe nimeni, o zi frumoasa va doresc.

        Apreciat de 2 persoane

      • Fennris zice:

        Nu cred ca ai suparat pe cineva, ne spunem fiecare parerea. Ai si tu dreptate, ni se cere sa fim cam prea intelegatori ca si popor. Dar hai sa privim si partea plina a paharului, daca ne apucam sa citim in engleza o sa stim mai bine engleza 😁😁😁

        Apreciat de 1 persoană

  10. valentinoooo zice:

    Îţi înţeleg perfect frustrarea în ceea ce priveşte seriile neterminate, mie mi s-au lungit urechile de când aştept volumele următoare din Expanse sau Dagger and Coin, ca să dau doar câteva exemple. E OK să ne punem întrebarea de ce nu apar continuările la seriile dorite, dar trebuie să fim realişti. Dădeai exemplul cu fabrica de mobilă: tu ce ai face dacă ai rămâne pe stoc cu 2000 x 4 din 5000 x 4 de scaune dintr-o garnitură? Ai scoate încă 5000 de mese din aceeaşi garnitură, plus 5000 de dulapuri, plus 5000 de cuiere doar ca să ai o imagine bună în faţa potenţialilor (subliniez, potenţialilor) clienţi?
    De acord şi cu bugetele de publicitate, care nu ar trebui să lipsească din nicio afacere. Dar asta e valabil într-o societate căt de căt stabilă, unde poţi să-ţi faci planuri de lungă durată, nu ca la noi, unde legile se schimbă de la o zi la alta. Iar orice buget, nu numai cel de publicitate, este strâns legat de tiraj+vânzări. Şi conform datelor statistice, suntem pe unul din ultimele locuri din Europa în ceea ce priveşte cititul, aşa că…
    Iar e-book-urile nu reprezintă o soluţie altenativă, preţul de cost nu este mult mai mic decăt cel al cărţii tipărite. Trebuie plătit copyright, traducere, machetare etc, singura difenţă fiind lipsa costurilor pentru tipar. Dar protejarea prin DRM a fiecărui exemplar înseamnă costuri sensibil apropiate. În plus, ca editură ai „şansa” ca un băiat „deştept” să pună cartea „liber” a doua zi după ce ai scos-o în format e-book, c-aşa-i la noi. Şi dacă le scoţi şi-şi (caz în care vei plăti de două ori copyright-ul), o variantă va face clar concurenţă celeilalte.
    Soluţia cea mai bună mi se pare stimularea cumpărării de cărţi de către toate categoriile sociale, iar iniţiativa lui Ovidiu Raeţchi mi se pare potrivită. Punerea ei în practică va fi mult mai grea, ţinând cont de specificul românesc, în care profesorii vin la librării şi cerşesc facturi prin care să justifice banii primiţi de la stat, în loc să-i folosească în scopul pentru care au fost alocaţi.

    Apreciat de 1 persoană

    • Nik.3000 zice:

      Da,Buna ziua eu sant unul din cei 3000 de cititori sf,fantasy .imi place sa citesc foarte mult carte scrisa,urmaresc blogul de aici si de pe alte site,astept cu nerabdare comentarile si stirile despre noi apariti,am cumparat seri de carte sf,fantasy in vol,1,in 2 volume, cu multe regrete ca nu sint continuoate serile incepute,da speram la mai bine,si cronicele malazane ,mare pacat ca nu sint continuoate,o carte ce putine sint in domuniul fantasy, multumirile mele pentru stirile si comentarile voastre,si speram sa trecem de cei 3000 de cititori sf,fantasy sa putem sa ne bucuram de cartile pe gustul nostru,noi cei care nu stim limba engleza, salutari si multe comentari si stiri mai departe.

      Apreciază

    • Andrei zice:

      Eu nu inteleg de ce nu se face un studiu de fezabilitate. Se intampla prea des ca editurile sa fie uimite ca „ia uite dom’le! alta serie care nu s-a vandut”. Am inteles la prima serie. La a doua. La a treia. Asta apropo de intrebarea „tu ai mai scoate?”. Editurile fix asta fac. In loc sa termine o serie, incep o alta. Se mira iar ca nu se vinde si o opresc. Apoi iar o iau de la capat. E clar ceva in neregula in primul rand la ele. Abordarea, planul de actiune, publicitatea, antecedentele etc. Din punctul meu de vedere, sa mai scoata SFF daca nu se vinde si basta. Sau sa-mi dea banii inapoi pe seriile incepute.

      Niciun prestator de servicii nu ar rezista cu servicii oferite pe jumatate. De ce editurile ar fi mai speciale? Eu stiu multi oameni care pur si simplu s-au reprofilat pe carti in engleza tocmai pentru ca au vazut cum se publica la noi. Editurile au pierdut si din cititorii constanti, nu e vorba doar ca nu atrag.

      Apreciat de 1 persoană

  11. adi zice:

    Hai sa lasam 5 minute sfada si sa ne bucuram. S-a bagat marfa calda la Paladin, vol2 din Expanse.

    Apreciat de 2 persoane

  12. rrrevan zice:

    mda, sa speram ca or sa fie suficiente exemplare vandute si pentru o continuare a seriei.

    am facut un mic poster, si l-am distribuit pe pagina mea de fbk, poate reusesc sa aduc cartea in atentia a macar cativa cititori….daca vreti, poate o distribuiti si voi.

    Apreciat de 1 persoană

  13. george frigura zice:

    Referitor la vanzarea de carte, fiind un outsider al fenomenului editorial ma intreb care anume este publicul tinta pentru aceste carti?…Ma gandesc ce metode de vanzare folosesc editurile dupa epuizarea clientilor fideli si comenzilor de la librarii/siteuri etc…s-a incercat vreodata vanzarea catre primariile din judete prin intermediul Consiliilor Judetene? O promisiune de sponsorizare pe latura politica cu 5% din valoarea comenzii ar putea reprezenta un imbold in vederea completarii bibliotecilor din cadrul primariilor cu exemplarele ramase nevandabile in inventarul editurilor…In paralel ar trebui sa se incerce aceeasi abordare la inspectoratele scolare pentru bibliotecile institutiilor de invatamant si chiar si la Protectia Copilului pentru casele de copii, aceste actiuni avand un beneficiu dublu prin potentialul de crestere a bazei de cititori. ONG-urile care activeaza in domeniul invatamantului reprezinta iarasi un potential client pentru edituri…Poate au fost deja testate aceste idei dar daca nu eu cred ca merita ca cineva sa incerce…

    Apreciat de 1 persoană

  14. Andrei zice:

    Eu nu vreau sa fiu perceput drept carcotas. Si nici altii. Sunt niste critici care ar trebui sa fie constructive, dar si dovedite ca neintemeiate daca exista argumente. Dar la argumente ma indoiesc. De cand comentez pe blogul asta (m-am semnat in trecut cu „Altul” si am avut si un blog o scurta perioada de timp; poate il voi relua), lucrurile nu s-au schimbat mai deloc.

    Pe langa serii neterminate, mai este si ritmul agonizant in care scot unele edituri continuarile. Si nu ma refer la RAO (nu mai e de bagat in seama editura asta), ci la Paladin. Mereu au minim doi ani intre continuari. Nici macar la Expanse nu s-au chinuit sa fie mai rapizi. Pentru mine e iarasi o problema. Au serii de cate 5-6 volume. Cine sta zece ani dupa Paladin ca sa citeasca o serie?

    Apreciat de 2 persoane

  15. AlexColita zice:

    Volumul 2 al cartii Steelheart de Brandon Sanderson va aparea la sfarsitul acestui an.

    Apreciază

  16. Fennris zice:

    Au postat astia de la Rao ca vor publica seria(Spellslinger) lui Sebastien de Castell, aia mai putin cunoscuta si care e compusa din 6 volume si nu e inca finalizata :))

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      😂😂😂😂😂😂😂😂 o fi 1 Aprilie in redactia RAO

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Chiar au cartea la Bookfest, cel putin asa se laudau, nu pot sa confirm ca nu am ajuns inca, dar nu ma bag sa mai incep o serie de la ei in conditiile in care seria asta are 6 volume si autorul inca scrie la cartea 4 din serie.

        Apreciază

  17. adi zice:

    Gene Wolfe, Cavalerul, la Paladin, disponibila la precomnada.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      nu mai comand nimic de la Paladin….iar am o experienta neplacuta. Am postat o comanda pe site-ul lor ieri, si am primis acel e-mail automat de raspuns, cun continutul comenzii plus un mesaj ca aceasta va fi expediata numai dupa confirmarea telefonica.

      24 ore mai tarziu, inca nu m-a contactat nimeni…eu cred ca Editura Paladin este un birou mic pe undeva pe la subsolul sediului grupului art, pe undeva cineva trece o data la cateva zile sa mai verifice daca totul merge din inertie….

      sa fie sanatosi cu cartile lor. O sa mai comand ce am nevoie sa imi completez colectiile incepute, cand aceste carti or sa apara prin ofertele unor site-uri serioase, gen Elefant. Dar direct de la Paladin, niciodata.

      Apreciază

      • adi zice:

        Nu vreau sa te dezamagesc dar ultima data cand am comandat direct de la ei a durat o saptamana sa ajunga coletul. Si am dat si doua telefoane. :))) Keep calm si citeste si tu altceva pana trimit astia 😀

        Apreciază

      • george frigura zice:

        Eu am primit coletul direct, fara confirmare telefonica..culmea, exact cand asteptam confirmarea telefonica pentru a suplimenta comanda cu o integrala Asimov…:)

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        😂 inca nu am primit nici macar un semn, nu comanda. Este inca o dovada a ignorantei si amatorismului celor de la paladin. Dar nu imi mai bat capul, am trimis mail de anulare a comenzii. O sa se elimine singuri de pe piata. Sincer, sper ca o sa fie curand. Sa nu mai incurce lumea

        Apreciază

      • Mikey zice:

        Am impresia ca ai prins o ura deplasata impotriva Paladinului. Raporteaza-te la piata de carte din Romanai in general si la SFF in special si-ai sa privesti altfel lucruile. Eu unul apreciez orice eforturi de-a aduce ceva in peisajul nostru cultural, chiar daca nu e perfect.

        P.S. Dezideriu, haide odata cu luna mai! 🙂

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        Ura? :))) Nu, lehamite as zice. Si m-am saturat de aceleasi argumente…ca piata de carte e de vina, ca cititorii sunt putini. Si m-am saturat de aceasta gandire tipic romaneasca, „eh, ce sa facem, asta e, trebuie sa intelegem…poate noi suntem de vina”. Asta e exact gandirea pentru care societatea romaneasca e in mizeria in care se afla acum.

        Ce legatura are piata de carte cu faptul ca paladinul da dovada de o nesimtire crasa in relatia sa cu clientii?

        Ce legatura are piata de carte cu faptul ca paladinul habar nu are sa isi vanda marfa? Ca nu stapanesc nici cele mai elementare tehnici de vanzare?

        Sa iti spun eu, nu are absolut nici o legatura. Staff-ul editurii Paladin este caracterizat de ignoranta si lipsa de profesionalism. Ei ar trebui sa se numeasca tipografia sau redactia Paladin, si sa angajeze pe altcineva care sa le vanda cartile.

        Daca tie ti se pare normal ca o comanda sa dureze 7 zile ( si numaratoarea continua) fara absolut nici un semn, mie nu. Eu platesc pretul produselor, si astept in schimb servicii la un nivel macar decent! Eu am pretentia ca sa ma sune cineva, sau sa primesc un e-mail in care sa fiu anuntat despre problema X care a intervenit si din cauza careia comanda mea va fi intarziata. Aceste amanunte fac diferenta, aceste amanunte iti castiga sau iti indeparteaza clientii.

        Si eu apreciez eforturile, dar pe banii mei astept sa fiu apreciat la randul meu.

        Apreciază

  18. Mikey zice:

    Eu nu am cum sa simt lehamite pentru o editura care incearca, la nivel mai mult sau mai putin profesionist, sa mai aduca putina diversitate in peisajul nostru.
    Si la mine a durat vreo 2 saptamani pana au ajuns cartile de la ei dar nu vad un incovenient in asta.
    Am incercat si alte surse; elefant, cartepedia, libris, insa la ei noile aparitii ajung mult mai tarziu in stoc deci paradoxal alea doua saptamani sunt cel mai rapid mod de-a le avea. Ca sa nu mai zic ca la ei prinzi si cele mai bune preturi.
    Legat de intrebarile tale:
    „Ce legatura are piata de carte cu faptul ca paladinul da dovada de o nesimtire crasa in relatia sa cu clientii?” Eu nu plec de la premisa ca e vorba de nesimtire ci doar de lipsa de putinta. Nu cunosc organizarea interna a editurii, numarul de angajati in departamente si balanta de venituri/cheltuieli incat sa-mi permit sa le dau sfaturi de organizare.

    „Ce legatura are piata de carte cu faptul ca paladinul habar nu are sa isi vanda marfa? Ca nu stapanesc nici cele mai elementare tehnici de vanzare?” De la piata de carte pleaca totul. Daca nu sunt cititori, nu sunt vanzari, daca nu sunt vanzari nu sunt bani, daca nu sunt bani, de unde resurse de investitii in ceea ce spui? Oricum, eu nu cred ca problema este de marketing. Oamenii interesati de SFF afla despre noile aparitii si fara mare tam-tam si investitii aiurea in publicitate. Iar non SFF-istii vor ramane oricum dezinteresati. Problema cu piata de SFF sta in perceptia publica iar aici nu editurile sunt de blamat.

    Ok, dispare Paladin. Si mai departe ce? Ramanem cu Nemira si atat? Anul acesta, la Nemira, pentru mine au fost cel mult 4-5 titluri care m-au interesat. Restul de reeditari si Ya-uri nu intra in sfera mea de interes. E putin. Crezi ca din cauza Paladinului nu se dezvolta sau apar alte edituri care sa scoata SFF? Marile edituri (Humanitas, Polirom, Curtea Veche, etc) nu se incurca cu SFF-ul, in viziunea lor aceasta reprezentand o non-literatura. Eu tin minte si perioada „neagra” din istoria nu foarte indepartata a Nemirei, in care apareau vreo 2-3 carti semi-interesante pe an. Noroc atunci cu Tritonicul si Milleniumul, care mai mentinea pulsul si care din punct de vedere calitativ erau sub Paladinul de azi. A disparut Trei-ul, nu a aparut nimic nou in schimb. Decat omul care a fost la Trei a trecut la Paladin. Daca dispare si Paladinul cum va fi mai bine?

    Eu iti inteleg punctul de vedere ca nu ar trebui sa ne multumim cu putin dar nu trebuie sa cadem nici in extrema cealalta. Pentru ca tot „romanism” este si ideea asta ca pe banii mei fac ce vreu si ca mie mie se cuvine totul.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      Nu cred ca vreuna din afirmatiile facute de mine se incadreaza in categoria „pe banii mei fac ce vreau si mie mi se cuvine totul”, si intr-o stare normala de functionare a unei piete.

      Editura Paladin face urmatoarea declaratie in momentul unei comenzi : ” Livrarea se va face după confirmarea telefonică, în aproximativ 2-3 zile lucrătoare, iar cărțile vor ajunge prin curier…Editura noastră nu va fi răspunzătoare pentru întârzieri de livrare datorate unor circumstanțe neprevăzute pe care nu le poate controla, cum ar fi întârzieri cauzate de suprasolicitarea firmei de curierat, vreme rea, dezastre naturale sau greve.”

      Au trecut 5 zile lucratoare din momentul plasarii comenzii mele, asta fara a pune la socoteala ziua de azi, Sambata, desi sunt numeroase firme care livreaza si Sambata produsele. Vreme rea? NU. Dezastre naturale sau greve? NU. Firma de curierat e de vina? NU (intre timp aceeasi firma mi-a livrat alte doua pachete de pe alte site-uri, deci ei sunt bine mersi). O fi o alta posibila circumstanta neprevazuta? Posibil, dar putin probabil. Dar hai sa spunem de dragul discutiei ca da, a intervenit ceva. Mie mi se pare absolut normal, si, pentru Paladin ca si vanzator imperativ, sa fiu contactat, ori telefonic, ori prin e-mail, ori prin SMS, si sa fiu informat asupra acestei intarzieri, si asupra unui nou estimativ termen de livrare. Am facut si fac multe cumparaturi in mediul online, si de fiecare data cand au fost probleme cu produsele dorite de mine, excat asta s-a intamplat: o persoana din cadrul firmei respective m-a sunat, mi-a explicat care e problema, si ca o sa intarzie comanda.

      Nu este lipsa de putinta sa iti tratezi clientii cu un pic de respect, care pana la urma e in interesul tau ca si vanzator, este ori lipsa de interes ori lipsa de „know-how”. In ambele cazuri, da, e vina editurii.
      Daca editura Paladin e constienta ca are dificultati in a livra produsele la timp, e foarte simplu sa spuna chestia asta de la inceput, si sa indice ca timp de livrare 7-8 lucratoare. Iarasi, lipsa de interes.

      „Oricum, eu nu cred ca problema este de marketing. Oamenii interesati de SFF afla despre noile aparitii si fara mare tam-tam si investitii aiurea in publicitate. Iar non SFF-istii vor ramane oricum dezinteresati. Problema cu piata de SFF sta in perceptia publica iar aici nu editurile sunt de blamat.” Serios? Din punctul meu de vedere toate aceste afirmatii sunt complet eronate. Exact asta este mare problema a editurilor de la noi, marketingul. Da, cititorii hardcore, afla despre noile aparitii si fara tam-tam, dar o editura care isi propune doar sa isi satisfaca cititorii existenti, nu va face niciodata mare profit si nu va avea mare succes. O editura trebuie sa caute sa iti atraga NOI cititori, sa formeze cititori de SFF, sa isi formeze cererea.
      Nu m-am trezit eu la 3 ani, am avut o revelatie si am zis, gata! eu de azi sunt fan SFF! Nu, m-a atras poate o coperta, poate am gasit o carte pe care scria mare „o capodopera a genului”, si m-a imboldit curiozitatea. Asa m-am format ca cititor de SFF. Investiitile in publicitate nu sunt aiurea, ele formeaza exact acea perceptie publica de care vorbesti. Si aici, editurile sunt iar de blamat.

      Ca su crezi ca sunt eu un hater al Paladinului, am sa postez si un mic fragment preluat din articolul „Final Frontier 7: Schimbarea de paradigmă la grupa mică” de pe blogul Jurassic Hyde Park unde domnii Michael Haulica si Horia Ursu poarta dialoguri despre teme SFF si Horror: „Noutăți – sau, mă rog, noi apariții – au fost și la Paladin, dar de lansări n-am avut parte. Precum se întîmplă în cazul tuturor seriilor coordonate de Mihai Dan Pavelescu, a cărui concepție despre cum se promovează o serie de SF s-a potrivit perfect cu mentalitatea de tip „timpul trece, leafa merge” a foștilor noștri colegi de la Paladin, PR-ul, relația cu cititorii a Paladinului este nulă. Cărțile lor sînt o marfă pusă pe tarabă și atît. Cine vrea să cumpere, cumpără, cine nu știe că e marfă proaspătă trece pe lîngă, că doar n-o să-l tragă de mînă precupețul din spatele tarabei, care e exact asta: un tip pus să vîndă cui întreabă și atît. Și e păcat, căci au apărut niște cărți faine acolo (chiar dacă-s doar reeditări în ultimul grupaj de apariții).”

      Apreciază

      • Mikey zice:

        Deci pe tine te-a suparat, mai exact, faptul ca ti s-au dat ca termen de livrare 5 zile in loc de cate sunt in realitate. OK, asta s-ar putea remedia usor din partea lor, nu inteleg de ce n-o fac, dar nici nu e un capat de tara ca nu o fac. Pe bune acuma, dupa toata tevatura unei aparitii; drepturi de autor cu licitatie sau fara, traducere, editare, coperta, tipografie, etc, sa ma dau de ceasul mortii ca intarzie comanda o saptamana mi se pare deplasat.

        In rest, let’s agree to disagree! Nu cred ca un necititor va pune vreodata mana pe-o carte doar ca a auzit de ea pe undeva… Iar un cititor de Cartarescu nu poate fi transformat in unul de SF prin campanii publicitare. E o prapastie prea mare pentru a putea fi trecuta atat de usor. Oricum, la nivelul copiilor lucrurile se misca inspre bine. Exista Nemi Junior sau Arthur si mai nou Graphic care pot atrage viitoarele generatii.

        Declaratiile „dinozaurilor” nu le comentez. Pentru mine, Mihai-Dan Pavelescu este cel care i-a adus in Romania pe Vinge, Hamilton sau Reynolds, care altfel nu stiu daca ar fi ajuns in bibliotecile noastre.

        Apreciat de 1 persoană

  19. Fennris zice:

    Au scos cei de la RAO primele volume din Roata timpului si mai sunt si la promotie, stiu ca erau cativa interesati pe aici de primele volume ale seriei.

    Apreciază

  20. adi zice:

    Am terminat Razboiul lui Caliban. Extraordinar de faina cartea. Dar ceea ce ma uimeste e ca din 2012 oamenii astia scot cate o carte de asa un calibru in fiecare an.

    Apreciază

Lasă un comentariu