Stirile fantasy ale lunii martie 2018

Știri fantasy din țară

Cel mai important eveniment al lunii martie a fost evident Final Frontier, Târg de carte sf&fantasy, ajuns la cea de a șaptea ediție. La invitația lui Horia Ursu de la editura Millenium, căruia doresc să-i mulțumesc și pe această cale, am ajuns și eu pe acolo după șase ani de eveniment. Am o scuză, locuiesc în Ardeal 🙂 . Și fiind pentru prima dată la un astfel de eveniment, am avut parte atât de dezamăgiri dar și de satisfacții. Dezamăgiri, căci mă așteptam să dau „groapă” în buget și să nu fac față la avalanșa de bunătăți literare. Nu a fost așa, căci în afară de câteva lansări de  carte de la editurile Crux, Tritonic sau Quantum, toate ale unor autori români, greii nu au venit cu nimic nou așa că tot ce am făcut a fost să-mi completez biblioteca cu câteva restanțe. Satisfăcător a fost tot restul, standurile cu de toate, de la cărți (evident) la board game-uri, la obiecte de colecție pentru fani, stick-ere, tricouri, etc. Am făcut cunoștință cu

împătimiții Star Wars, l-am cunoscut personal pe Darth Vader, am stat la povești cu băieții de la Societatea Tolkien Romania, m-am bucurat alături de toată lumea de concursul de cosplay, chiar dacă identitatea unor personaje inspirate din zona manga a rămas până azi un mister total pentru mine și am asistat la discuții interesante. Dar cel mai mult mi-au plăcut oamenii! De la forfota vizitatorilor animați de aceiași pasiune pentru sf și fantasy, până la oamenii dedicați total genului, oameni pe care am avut onoarea să-i cunosc personal, oameni ca Horia Ursu, Michael Hăulică, Marian Coman, Liviu Szoke, Bebe Librarul și mulți alții. Așa că, dacă e să fac un bilanț, a fost o experiență minunată pe care o recomand oricărui pasionat sf/fantasy!

Tot la Final Frontier, Horia Nicola Ursu alături de Michael Hăulică, absent cu fizicul din cauza unui accident minor dar prezent cu sufletul și-au lansat noua platformă intitulată Jurassick Hyde Park, platformă prin intermediul căreia cei doi dinozauri, așa cum se autointitulează, vor „toca mărunt” tot ce se întâmplă în sf/fantasyul românesc. Prima postare a apărut deja și are ca subiect exact evenimentul Final Fantasy. Vă recomand cu căldură această lectură.

https://jurassichydepark.wordpress.com/2018/03/31/schimbarea-de-paradigma-la-grupa-mica/

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

Prințul Spinilor (Imperiul Fărâmițat #1) – Mark Lawrence – Probabil că este pentru prima dată când mă bucur cu adevărat de o reeditare. Faptul că Nemira a preluat seria Imperiul fărâmițat este de bun augur și o garanție că cititorul român se va putea bucura în totalitate de una dintre cele mai bune serii fantasy din ultimii ani. De asemenea sper din tot sufletul ca acest lucru să însemne și apariția pe viitor ale celor trei romane din seria Red Queen’s War, serie a cărei acțiune se petrece în același univers, practic în paralel cu acțiunea primei serii și care reușește cumva să fie mai bună și mai inteligentă decât prima trilogie. Și pentru cei care nu au citit încă acest roman vă rog nu pierdeți timpul. Nu puteți să ratați așa ceva.

Gregor si profeția despre Năpastă (Cronici din Subpământ #2) – Suzanne Collins – Din ciclul „Nemira pregătește viitorii cititori de fantasy” a apărut cel de-al doilea roman dintr-o serie fantasy dedicată copiilor și scrisă de Suzanne Collins. E suficient să amintesc că după ce a terminat de scris cele cinci romane ale acestei serii autoarea a trecut la ceva mai young adult și anume Jocurile Foamei. Restul este istorie. Nu cred că mai are rost să menționez din nou că Nemira rămâne singura editură serioasă pe care te poți baza atunci când citești fantasy în România, fie că ești adult, tânăr adult sau copil.

Editura StoriaBooks

Prințul Nemilos (Făpturile Văzduhului #1) – Holly Black – Menționam la știrile fantasy ale lunii decembrie 2017 despre proaspăta editură StoriaBooks și despre acest roman aflat în pregătire la ei. Și iată că la scurt timp după lansarea acestuia în limba engleză romanul apare și la noi. Se pare că tânăra editură nu m-a dezamăgit și a reușit această performanță, așa că nu-mi rămâne decât să-i felicit și să le urez: La mai multe, La mai mare și La cât mai mulți cititori.

Editura Art/Young Art

Cititoarea (Marea de Aur și Cerneală) – Traci Chee – Chiar dacă este vorba despre un roman YA fantasy, Cititoarea mi-a atras atenția deoarece eroul principal este o cititoare într-o lume de analfabeți, o supraviețuitoare a cărei abilitate este acea de a citi. Mi s-a părut genială ideea și dacă mai punem la socoteală și faptul că, după cum zic recenziile Traci Chee chiar știe să scrie, mai că m-aș da la ea. La carte mă refer… De remarcat faptul că romanul are o copertă minunată (s-a păstrat coperta originală) cea ce înseamnă că maladia îngrozitoare care desfigurează coperțile de la Paladin nu s-a transmis și la Young Art. Singura problemă este acea că dat fiind grupul editorial care propune romanul, nici Ăl de sus nu poate ști dacă va apărea și continuarea…

Editura Herg Benet

Râurile din Londra (Peter Grant #1) – Ben Aaronovitch – Încet, încet, Herg Benet pare să devină o editură de care trebuie ținut cont. De data aceasta editura are în pregătire două titluri care mi-au atras atenția. Primul este Râurile din Londra, urban fantasy în manieră Dresden doar că acțiunea se petrece în Londra și protagonistul este un polițist englez. După cum zic recenziile, personajul principal este interesant, scriitura este dășteaptă și așa cum specifică Patrick Rothfuss romanul nu a fost „stupidizat” pentru publicul american :). Mie mi-a atras atenția și sigur voi da un ochi.

Omul Focului – Joe Hill – Cel de-al doilea roman Herg Benet care mi-a captat atenția este Omul focului, roman care a luat premiul Goodreads în 2016 și premiul Locus în 2017 pentru cel mai bun roman horror. Cea ce m-a atras în primul rând este premisa deosebit de interesantă: „O epidemie globală determină combustie spontană la cei infectați, orașele cad pradă flăcărilor unul câte unul, iar nimeni nu știe de ce, cum și de unde a pornit. Doctorii o denumesc Draco Incendia Trychophyton, însă toți ceilalți îi spun Solzu’ Dragonului, rezultatul unui spor extrem de contagios ce marchează trupul gazdelor în cruste de un negru-auriu splendid – totul înainte de izbucnirea în flăcări.” Hmmm…

Stiri fantasy externe

Neil Gaiman va produce o adaptare tv a seriei Gormenghast de Mervyn Peake, serie considerată o capodoperă clasică a genurilor gotic și fantasy. Acțiunea celor trei romane ale seriei care va deveni serial tv se petrece în castelul-oraș Gormenghast, aflat în ruină și spun povestea lui Titus Groan, cel de-al 77-lea conte de Groan și a monstruos de ambițiosului băiat de bucătărie Steerpike. Asocierea dintre Gaiman și acestă poveste stranie și întunecată mi se pare una fericită și sunt convins că rezultatul va fi unul excepțional, pe care îl aștept cu nerăbdare.

φ

După regretabila moarte a celei care a fost Ursula K. Le Guin s-a reeditat albumul de muzică Music and Poetry of the Kesh, album scos de aceasta împreună cu compozitorul de muzică electronică Todd Barton în 1985. Povestea acestui album nu face decât să sublinieze geniul și dedicația cu care Le Guin s-a implicat în actul de creație al unor lumi imaginare. Albumul a fost creat și înregistrat pe casete audio pentru a însoți romanul Always Coming Home al celebrei scriitoare. Romanul este considerat una dintre cele mai fascinate și sub-apreciate creații ale acesteia și reprezintă studiul literar al unui popor ficțional numit Kesh, popor ce va popula nordul Californiei peste sute de ani în viitor. Cartea este un roman, un caiet de însemnări și un studiu antropologic imaginar și este plină de hărți, povești, cântece, rețete culinare, poezii, grafice și ghiduri lingvistice, dar și de ilustrații desenate manual. În plus acesta este însoțit și de albumul muzical amintit, album pentru care Todd Barton a inventat o serie de noi instrumente descrise în roman. Muzica este ciudată și fascinantă, la fel ca imaginația celei care va rămâne un monstru sacru al literaturii science fiction și fantasy.

 

Aparitiile editoriale ale lunii noiembrie

A Veil of Spears (The Song of the Shattered Sands #3) – Bradley P. Beaulieu – Voi începe această rubrică cu o rectificare a unei postări de luna trecută, din dorința de a vă informa cât mai corect. A Veil of Spears  a apărut doar în luna martie a acestui an. Dar fac această rectificare și fiindcă îmi este drag să vorbesc despre această serie excepțională. Și o mai fac și în speranța că pomenind-o de cât mai multe ori, poate vreun djin  ascuns prin subsolurile editurilor noastre va face o minune și va aduce această serie și prin librăriile din România.

Master Assassins (The Fire Sacraments #1) – Robert V.S. Redick – E luna aprilie așa că era timpul să apară candidații pentru cele mai bune romane ale lui 2018 și Master Assassins s-a calificat încă de la primele pagini pentru această categorie, datorită scriiturii alerte, a atmosferei cu tentă orientală, a celor două personaje principale, doi frați vitregi și a relației complicate și excelent construite dintre aceștia. Dar cea ce nu știam la începutul romanului era faptul că acesta mă va purta de-a lungul capitolelor sale printr-una dintre cele mai interesante lumi imaginare despre care am citit. Au rămas atâtea mistere și atâtea lucruri de descoperit încât aștept deja cu jind cel de-al doilea roman al seriei.

Hero of the Fall (Rebelul Nisipurilor #3) – Alwyn Hamilton – Dacă tot am venit de la Final Frontier cu Rebelul Nisipurilor în traistă mă văd obligat să menționez apariția celui de al treilea și ultimul (din câte știu eu) roman al seriei. Trebuie să recunosc că această combinație de O mie și una de nopți cu pistolari a la vestul sălbatic mi se pare interesantă și mă va determina cât de curând să mă aventurez din nou pe tărâmul nesigur al fanteziei pentru tineri adulți ca să văd cum se împacă pistolarii cu sultanii însetați de sânge.

Children of Blood and Bone (Legacy of Orisha #1) – Tomi Adeyemi – Dacă e să ținem cont de N.K Jemisin sau de Nnedi Okorafor putem spune fără greș că scriitoarele de culoare au adus un aer proaspăt, bine venit în literatura sf/fantasy. Recenziile excelente și faptul că romanul este deja în curs de ecranizare îmi dau mari speranțe vis-a-vis de această carte fantasy de inspirație africană a tinerei scriitoare americane de origine nigeriană. Nu am citit încă nici un fantasy a cărei lume să aibă ca inspiprație Africa Neagră așa că mă simt atras în mod deosebit de acest roman.

Princess of Blood (The Gods Fragments #2) – Tom Lloyd – Primul roman al acestei serii, Stranger of Tempest m-a captivat datorită unei lumi interesant construite și a unor personaje dure, complexe și credibile. Cu toate acestea, a reușit să-mi spulbere interesul în momentul în care s-a transformat într-o fugă prin Moria și dincolo de Podul Khazad Dum cu tot cu Balrogul de rigoare. E clar că toate acestea la un loc îmi dau o serie de sentimente contradictorii față de acest al doilea roman. Să-l citesc, să nu-l citesc… Și dacă mă trezesc de data asta în Lothlorien, sau doamne ferește de-a dreptul în Mordor?

Arm of the Sphinx (The Books of Babel) – Joshiah Bancroft – Semnalam în luna ianuarie faptul că cei de la editura Orbit au publicat excelentul roman independent Senlin Ascends. Iată că la scurt timp apare și cel de-al doilea roman, la fel de bun ca și primul și care dă o tentă de steampunk mult mai accentuată seriei și dezvoltă în continuare fascinantul univers al Turnului Babel conceput de Bancroft. Aștept cu sufletul la gură luna septembrie atunci când va apărea și cel de al treilea roman, The Hod King, roman care sper să aducă lumină asupra tuturor misterelor cu care sunt împânzite primele două. Până atunci, recomand cu tărie această serie tuturor celor care au curaj să se „ia la trântă” cu cititul în limba engleză.

 

Dezideriu Szabo

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

43 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii martie 2018

  1. Fennris zice:

    Leda a anuntat ca vor publica City of Brass cat de curand, o noutate interesanta si extrem de noua pana si pe piata internationala 😊

    Apreciază

  2. Cătălin Maria zice:

    O noua coperta de senzație marca Paladin.
    https://www.editura-paladin.ro/info/carte/orasul

    Apreciază

  3. rrrevan zice:

    macar nu e vorba de inca o serie. asa ca se vinde sau nu se vinde de pe taraba Paladin, asta e.

    Apreciază

  4. rrrevan zice:

    lasaca nici nu Nemira nu mi.e rusine. M.au dezamagit si astia. O singura serie imi doream de la ei, Malazanele…..dar s.au razgandit si nu o mai continua.

    Apreciază

  5. Catalin Maria zice:

    Dar macar continua seriile lui Peter Brett si cea a lui Hobb. Foarte multi suntem dezamagiti de abandonarea seriei Malazan, dar macar astia au publicat 3 carti, au vazut ca nu merge si asta este, altii le abandoneaza dupa o carte. Daca le termina pe cele de mai sus, Abercrombie, Whitcher si Lawrence eu sunt multumit. La SF nu stiu ce sa zic, pentru ca au multe serii in care s-au cam impotmolit.

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Corect, eu pot sa trec cu vederea ca au renuntat la Malazan au incercat si nu a mers si e o serie de 7 caramizi de carti, ceilalti nu sunt in stare sa scoata o trilogie cap coada. Stiti vorba aia, pe astia ii avem cu astia defilam, eu cat de curand am sa trec pe citit in engleza macar seriile bune care nu sunt aparute la noi.

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        nici nu ma asteptam ca tu sa nu treci cu vederea, esti un sfant in viata 😛

        si nu are zece volume seria?

        ma gandesc de f mult timp sa o iau si eu pe engleza, dar, asa cum am mai zis pe aci, nu stiu cat de placuta ar fi experienta

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Nici nu mai stiu cate carti are seria, dar ai dreptate parca erau 10 😂😂 Doar incerc sa vad si partea plina a paharului 😁😁🍺 nimic mai mult. Sa stii ca eu am inceput cu Sanderson ca e mai usor si mai m-am apucat si de audiobookul pentru The Skull Throne pe care il gasiti full pe youtube.

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        hmmm. o sa descarc si eu Warbreaker.ul lui Sanderson, sa vad cum merge.

        Apreciază

  6. adi zice:

    Adevarul e ca bate vantul la toate editurile cand e vorba de fantasy. Asa ca, in lipsa de altceva mai bun, am sa ma apuc de seria Turbion. A citit-o cineva? E hard sf? Referitor la Cronicile Malazane, nu era vorba ca le reediteaza cu grafica noua si dupa aia continua seria? Parca asa citisem pe undeva. Posibil pe la Liviu, dar nu bag mana in foc.

    Apreciază

  7. rrrevan zice:

    RAO la fel se lauda ca scoate un volum din Roata Timpului pe an. I.am intrebat si pe ei cand apare urmatorul volum, si m.au expediat elegant. ” nu apare cel putin primavara aceasta, pentru vesti noi urmariti site.ul „.

    Apreciază

    • adi zice:

      Faza tare la Roata Timpului e ca am luat vol 7, sta de cateva luni bune in biblioteca si nu prea am curaj sa ma apuc de el. Adica l-am inceput de cum l-am primit, dar am citit vreo 50 de pagini si mi-am dat seama ca nu imi mai amintesc mai nimic ce s-a intamplat in volumul 6. Si eram asa ca picat din luna. Asa ca l-am pus inapoi pe raft. Am zis ca am sa caut undeva un rezumat sa imi mai amintesc cate ceva. Cam asa se intampla cand faci pauza de cativa ani si apoi reiei o serie. Cu ocazia asta ma gandeam ca daca ar scoate ca prin minune Rothfus volumul 3, si acolo as avea ceva probleme sa-mi amintesc de unde am ramas. Nu am citit Hamilton. Cu toate ca ma tenteaza. Nu stiu daca e sau nu hard sf, ca daca e nu ma tenteaza foarte tare. Si ca veni vorba de sf, Paladinul ce mai face? La ce volum a ajuns The Expanse? La al 8-lea? Trist, foarte trist.

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        Da, apare volumul 8 anul asta. Paladinul scoate anul asta volumul 2, la mai bine de doi ani dupa ce au scos primul volum. Probabil aici va muri editia Paladin a Expanse.ului….

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Hahaha la fel am patit si eu cu volumul 7 din Roata timpului 😂😂 Hamilton recomand, unul din cei mai buni pe space opera. Si Rotfuss si mos Martin sunt in acceasi situatie, cam tre sa reiei ultima carte sau sa citesti rezumatul inainte.

        Apreciază

      • Mikey zice:

        Eu sunt fan inrait Hamilton si pot spune doar: Get to it! E sf moderat, adica scriitura, actiunea si ideile te fac sa treci usor peste alambicarile specifice. Preferata mea ramane mega trilogia Zorii Noptii. Sunt multe scene memorabile acolo.

        Apreciază

  8. Fennris zice:

    Si ca sa privim si partea plina a paharului, Liviu Szoke tocmai a anuntat pe facebook ca sumt sanse sa apara anul acesta la editura Epica(i-am cautat pe net si am gasit nimic de ei) una din cartile prezentate in acest articol, si anume “Children of Blood and Bone”. Ar trebui sa privim si dincolo de Editura Paladin, zic 😁😁

    Apreciază

  9. george frigura zice:

    Sunt curios daca a mai auzit cineva ceva de Final Chapter…avem vreo sansa sa mai auzim de Dresden sau ne consolam cu faptul ca si din aceasta serie au aparut 3 carti?

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Si Nemira a anuntat Adunarea Umbrelor a lui Schwab, am citit primul volum si mi s-a parut extrem de reusit si daca ma iau dupa reviewurile de pe net urmatoarele volume sunt unul mai bun ca altul, deci premisele sunt bune. 😊😊

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        a aparut deja de cateva zile

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Hahaha, nici nu am observant, vazusem o postare pe fb despre carte si ma gandeam ca urmeaza 😀 😀 :D, in alta ordine de idei mos Martin a anuntat Primul volum din noua serie, care o sa apara in Noiembrie si a facut anuntul ca Winds of Winter nu o sa apara anul asta, cel mai probabil anul viitor, sau niciodata 😀

        Apreciază

  10. rrrevan zice:

    dati niste like-uri, poate isi revine Paladinul cu mizeriile alea de coperti 😀

    Apreciază

  11. adi zice:

    @Fennris : Uau, ce surpriza, cum nu o sa avem nici anul asta Winds of Winter?? :))))) Eu nu inteleg de ce s-a suparat omul cand i-a zis unul ca o sa moara si nu o sa termine seria. Sa fie Mos Martin sanatos, eu ma multumesc cu ultimul sezon de la hbo de la anul. Si faza misto e ca si celalalt elefant din incapere, Rothfuss, a afirmat ca astea cele 3 romane din Cronicile Ucigasului de Regi vor fi niste romane introductive la o serie mult mai ampla. Link : /www.tor.com/2018/03/07/patrick-rothfuss-kingkiller-chronicle-prologue-the-doors-of-stone-book-3/

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Hahaha, adevarat! Stiam si de Rothfuss, insa eu nu o sa stau sa astept sa termine unu ca Rothfuss o serie in 50 de ani, trec pe Sanderson complet si poate ma apuc de cartile celor doi mai sus amintiti doar cand or sa termine seriile pe care le incep. Desi cred ca si eu o sa ma multumesc cu sfarsitul din serial pt seria lui mos Martin, sa fie sanatos.

      Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s