Pericol de moarte
Ascultam cu tristete mai deunazi la televizor o statistica care zicea ca suntem codasi in Europa si la lectura. Asa ca ma bucur cu atat mai mult sa vad ca pe o piata care functioneaza sub astfel de auspicii sumbre, o editura mica reuseste sa duca mai departe un proiect asa de ambitios cum este Dosarele Dresden, serie care cuprinde deja cincisprezece romane si mai are doua in curs de aparitie. Nu stiu pana unde va reusi FinalChapter sa duca proiectul Dresden, deocamdata incerc sa ma bucur de cea ce avem.
Habar nu am cum functioneaza rotitele din mintile oamenilor si mai ales cele din capul scriitorilor de fantasy, dar am impresia ca Pericol de moarte a reprezentat momentul in care, cea ce a pornit pentru Jim Butcher ca o poveste usoara si simpatica despre un vrajitor pierdut in hatisurile lumii moderne, s-a transformat in mintea scriitorului (probabil si datorita succesului primelor doua romane) intr-o serie cu potential de dezvoltare foarte mare. Am avut aceasta impresie de „altceva” pe intreg parcursul lecturii, o senzatie ca tot ansamblul de elemente care compun romanul nu numai ca au trecut la urmatorul nivel, dar ca povestea sta in pragul unei usi catre un univers mult mai larg decat cel intrezarit pana acum.
Poate ca singurul lucru care nu s-a schimbat este modul in care Butcher trateaza subiectul romanului. Asa cum ziceam si atunci cand vorbeam despre Luna Noua, acesta pare sa ia o tema din aria urban fantasy/paranormal si sa o „stoarca” de tot ce are mai bun. Si daca in romanul anterior Dresden intalnea toate combinatiile imaginabile dintre lup si om, de data aceasta este randul celor morti sa-l puna la grea incercare pe cel mai simpatic vrajitor din Chicago (ok, e singurul dar tot simpatic ramane). Si fiindca e vorba de Butcher, vin la pachet morti imateriali si spectrali, totusi suficient de puternici incat sa dea cu vrajitorul nostru de toti peretii, dar si morti din cei materiali, cu dinti si insetati de sange.
Totul incepe cu o fantoma nervoasa care face ravagii in maternitatea din Chicago si pe care Dresden si Michael (da, ca orice erou care se respecta, a primit si Dresden un Robin al lui propriu si personal) o urmeaza in Niciodatanicicand unde descopera ca motivul pentru care fantomele au luat-o razna, dandu-le atat de mult de lucru in ultima vreme este acela ca cineva (sau ceva) le tortureaza. Tot aici se intalnesc cu nasa de botez a lui Dresden, zana Leanansidhe (cu toate ca zana nu reda exact complexitatea termenului fae) si intalnirea nu este deloc una prietenoasa. Una peste alta, se pare ca toata agitatia spectrala este creata de demonul Cosmar, invocat de un practicant al magiei negre pe care Dresden si Michael l-au eliminat de curand. Doar ca, atunci cand Dresden este invitat sa reprezinte Consiliul Alb al vrajitorilor la un bal al Curtii Rosii a vampirilor, descoperim ca lucrurile sunt mult mai complicate in realitate si ca in spatele intregii tarasenii se afla Bianca, lidera Curtii Rosii pe care am mai intalnit-o in Nori de furtuna si care s-a asociat cu mai multe creaturi dubioase pentru a se razbuna pe vrajitor. De aici Butcher calca acceleratia la maxim. Cei doi eroi se aliaza cu Thomas, un vampir al Curtii Albe, Susan, iubita ziarista a lui Dresden apare si ea la petrecere pentru a incurca si mai tare itele iar Lea, nasa care vrea sa-l „fure” pe vrajitor si sa-l duca in imparatia ei din Niciodatanicicand pe baza unei intelegeri mai vechi a celor doi, pare sa aiba si ea un rol in complot. Actiunea alerta si suspansul se tin lant pana la finalul exploziv in care Dresden dovedeste ca roata se intoarce, folosind sufletele celor ucisi de vampiri pentru a-i casapi pe acestia din urma, pornind drept urmare un razboi intre Consiliul Alb si Curtea Rosie. Nu vreau sa zic mai mult, va las sa savurati singuri tot suspansul si adrenalina.
O sa ma intorc in schimb la cea ce ziceam la inceput, despre upgrade-ul pe care consider ca l-a primit seria odata cu Pericol de moarte. In primul si in primul rand, personajul principal pare sa castige noi dimensiuni. Dresden ramane acelasi individ plin de autoironie, de sarcasm, acelasi vrajitor ce pare putin defazat si neadaptat la lumea moderna dar care devine o forta de temut atunci cand isi face „meseria”. Insa de data aceasta Butcher ne lasa sa intrevedem motivatiile intime si personale din spatele actiunilor si deciziilor eroului, fapt ce te ajuta nu doar sa-l placi pe vrajitor (nu ai cum sa nu-l placi dupa primele doua romane) dar sa si empatizezi cu el la un nivel mai profund. Pe langa aceasta, anumite detalii din trecutul lui Dresden vin sa dea si mai multa consistenta personajului. Si daca vorbim de personaje trebuie sa-l amintesc si pe Michael Carpenter (adica Tamplarul) un Cavaler al Crucii, manuitor al sabiei divine Amoracchius si vajnic companion al lui Dresden in lupta cu fortele intunericului. Michael este opusul lui Dresden, un crestin pios cu o credinta de neclintit, luminos si sufletist, familist convins, cu o sleahta de copii, cuviincios acolo unde Dresden este spurcat la gura. Faptul ca Butcher ii ofera vrajitorului un partener da un plus de valoare considerabil povestii, nu numai prin intermediul dialogurilor savuroase dintre cei doi dar si prin modul in care personajul Dresden se dezvolta datorita interactiunii dintre cei doi. In plus Michael este si el remarcabil, probabil unul dintre cele mai bine conturate personaje secundare ale seriei de pana acum.
Un alt salt inainte este dat de dezvoltarea universului seriei cu noi detalii importante. Butcher incepe sa consolideze un cadru mai complex pentru naratiune, sugerand si prin aceasta ca povestea se va dezvolta. Acesta pare sa largeasca lumea imaginara pentru a putea cuprinde un personaj Dresden tot mai complex si o intriga ce pare sa se ramifice in mai multe directii interesante. Este pentru prima data cand Butcher lasa in aer cel putin trei fire narative importante, sugerand niste directii viitoare ale seriei si ma refer aici la razboiul declansat de vrajitor intre Consiliul Alb si Curtea Rosie, la relatia extrem de complicata dintre Dresden si nasa sa dar si la soarta lui Susan, iubita eroului pe care curiozitatea a varat-o in niste necazuri care cu siguranta vor avea repercursiuni pe viitor. Naratiunea capata in mod sigur un iz de „va urma”.
Per ansamblu, scriitura pare sa fi ramas aceasi si nu zic asta ca pe ceva negativ. Ea ramane asa cum ne-am obisnuit, alerta, exploziva, amuzanta pe alocuri. Butcher a gasit reteta perfecta ca sa te acapareze: te face sa-i indragesti personajul dupa care il chinuie pe acesta la maxim, tinand intre timp actiunea „pe val” astfel incat nu ai nici o sansa sa te plictisesti si sa pui cartea deoparte. Cu toate acestea, la o analiza mai atenta cred ca si aici Butcher a evoluat, reusind sa tina sub control o naratiune mult mai complexa decat cea de pana acum si sa dezvaluie misterul treptat si gradat, „injectand” intre timp suficienta adrenalina incat sa nu fii tentat sa sari paginile si sa cauti raspunsurile la final.
In concluzie, Pericol de moarte este o calatorie excelenta, plina de suspans, de umor si de mister, o lectura care te umple de energie si de voie buna, in ciuda subiectului intunecat si o experienta literara care, fara a fi pretentioasa sau plina de profunzimi filozofice, iti ofera satisfactia unui timp de calitate petrecut in compania unui roman de calitate. Si este pentru prima data de cand m-am „dresdenizat” cand astept cu nerabdare sa vad ce se va intampla in continuare. Dar daca va mai fi o continuare (in limba romana) depinde de noi, cititorii. Stiu ca, dezamagiti de multele serii abandonate de edituri mai mari, unii dintre potentialii cititori ai acestei serii asteapta inca sa vada daca vor mai aparea si urmatoarele romane. Probabil ca daca nu mai asteptati, vor aparea si acelea. Pana atunci, lectura placuta!
Dezideriu Szabo
Seria Dosarele Dresden
Nori de furtuna Luna Nebuna Pericol de moarte Summer Knight Death Masks Blood Rites
Dead Beat Proven Guilty White Night Small Favor Turn Coat Changes
Ghost Story Cold days Skin Game
Si Liviu a laudat acest volum, insa inca nu ma incumet sa cumpar seria si nu doar din cauza imensitatii seriei, ci si din motive personale(lipsa timpului) care pare sa ma ocoleasca inca.
Insa este pe lista seria, dar doar dupa ce termin cartile cu care am ramas in urma, si sunt multe 😂😂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Mie imi place seria. Cel mai bine ar fi sa le achizitionezi, altfel patim ca si cu Cronicile Malazane, le tot asteptam, pana le anuleaza din lipsa de vanzari…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Perfect de acord, insa fiecare cu prioritatile lui 😊
ApreciazăApreciază
Eu le-am cumparat pe toate si sunt ok, lectura usoara de vacanta :)…sper sa reuseasca sa duca seria cat mai departe…
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Pingback: Recenzia lui Dezideriu Szabo la Pericol de moarte, al treilea volum din seria Dosarele Dresden – FinalChapter.RO