Stirile fantasy ale lunii aprilie 2017

Stiri fantasy din tara

Probabil ca daca ar fi o competitie intre personajele fantastice care aduc daruri cu ocazia sarbatorilor, Iepurasul de Paste, editia 2017 ar da cu Mos Craciun de pamant si ar incasa toate medaliile. Sincer, nu cred ca am mai avut asa avalansa de aparitii editoriale prin tara de cand tin eu evidenta pe aici, pe pagina. Pai bine ma Iepurasule, mie-mi arde gura dupa o bere, da’ nu, tre sa dau toti banii pe cultura ca ‘telectualu, mama ta de pufosenie. Evident ca glumesc si o fac bucurandu-ma de o luna cum nu a mai fost alta. Caci avem belsug de fantasy, cat despre science fiction, ce sa mai zic. Razbunare Ancilara la Paladin, Povestea vietii tale si Luna Noua la Nemira si Un drum lung spre o planeta mica si furioasa la Herg Benet, numai titluri unul si unul, greu de ignorat chair si de catre unul ca mine, care am pus sf-ul pe locul al doilea in topul preferintelor.

Editura RAO

Coroana de Sabii (Roata timpului #7) – Robert Jordan – Probabil la concurenta cu miracolul invierii de Paste este miracolul resuscitarii seriei Roata Timpului la Rao. Dupa ani buni de coma se pare ca cei de la editura mai sus amintita ca au reusit sa-l aduca inapoi din morti pe Rand al’Thor. Si chiar daca nu cred ca mai am nervi sa ma apuc de vre-unul dintre mega romanele lui Jordan (am gasit alte modalitati de a-mi dezvolta bicepsii), aceasta aparitie imi da speranta ca poate vom vedea vreodata si excelentul The Republic of Thieves sau continuarea la Nasterea Iernii.

Editura Paladin

Asasinul din Umbra (Ingerul Noptii #1) – Brent Weeks – Pe bune, chiar nu putea sa fie Calea Umbrelor asa cum s-ar traduce titlul original? De ce trebuie pocite titlurile unor romane care ar suna bine in romaneste si daca ar fi traduse mot-a-mot? Oricum, chiar daca mi-am cam pierdut interesul dupa doar doua romane pentru mult laudata serie Lightbringer din cauza unor derapaje ale lui Brent, asta nu inseamna ca nu astept cu nerabdare sa lecturez acest prim roman al seriei umbrelor.

Editura Herg Benet

Acest Cantec Neimblanzit (Monstri din Verity #1) – Victoria Schwab – Vedeti, asa se traduce un titlu, pastrand esenta origonalului si nuantele care-l definesc. Acest roman mi-a atras atentia inca de anul trecut, atunci cand ii semnalam aparitia in limba engleza. Ma bucur foarte mult ca il pot citi in limba romana datorita unei edituri noi, pe care nu o urmaresc in mod constant. Dar cu romanul lui Schwab si cu Un drum lung spre o planeta mica si furioasa cei de la Herg Benet au intrat in mod sigur sub radarul meu si voi sta cu ochii pe ei, asteptand si alte surprize la fel de placute.

Editura Nemira

Destinul Bufonului (Omul Aramiu #3) – Robin Hobb – In sfarsit a aparut si cel de-al treilea roman al celei de a doua trilogii Farseer. Am asteptat dupa el, stiind ca daca ma apuc de aceasta serie mai repede o sa ma enervez tanjind dupa continuare. Acum e gata. Trebuie sa-mi pregatesc doza de antisdepresive si sa urmaresc cu inima stransa la ce chinuri l-a mai supus maestra Hobb pe oropsitul si batutul de soarta Fitz. In plus, mi-a soptit mie o pasarica cum ca va urma trilogia Liveship Traders, in opinia mea, cea mai buna dintre seriile din universul Elderlings.

Femei Periculoase – vol.2 – Gardener Dozois, George R.R. Martin – M-am delectat cu cateva dintre nuvelele primului volum si mai am cateva in asteptare si pot sa zic ca pana acum sunt multumit. Cel de-al doilea volum nu mai vine cu nume atat de mari ca si primul, dar contine in schimb nuvela Printesa si Regina sau Negrii si Verzii a lui George R.R. Martin, nuvela ce spune povestea razboiului civil numit Dansul Dragonilor, razboi in care doua factiuni rivale ale casei Targaryen au luptat pentru Tronul de Fier si care a dus la extinctia dragonilor, pana cand… stiti voi pana cand. Deci asta e, chiar daca celelalte nuvele nu ma intereseaza in mod deosebit, nu pot rata acest volum, cu asa o poveste intre paginile sale.

UrzealaTronurilor, Inclestarea Regilor (Cantec de Gheata si Foc #1,2) – George R.R. Martin – Nici nu mai pot sa tin evidenta si sa imi dau seama a cata reeditare e asta. Dar tinand cont de calitatea excelenta a copertilor pot sa trec peste acest aspect si sa incerc sa-mi sterg din subconstient imaginea „bantuitoare” a ororilor de pe editiile cartonate ale seriei.

Taisul Sabiei, Fara Indurare (Prima lege #1,2) – Alta reeditare pe care o salut cu bucurie datorita copertilor excelente ale acestei editii. Oare nu stiti pe nimeni care vrea sa faca schimb cu exemplarele vechi? Sau mai bine nu, ca-mi incarc karma la greu daca insel pe cineva si dau editia acea cu coperti … aaa, hai sa zic „nefericite” pe minunatiile astea. Cu parere de rau trebuie sa constat insa ca maltratarea titlurilor din limba engleza s-a pastrat. Pacat, tinand cont ca titlurile originale sunt excelente si pline de substrat.

 Stiri fantasy externe

Gata, Zeii Americani sunt aici, primul episod e deja liber si dezlantuit. Si cum zice o nana de prin vecini, „tat ma-nadus si ma-nbat de cap”. Ce sa fac, sa ma arunc ca si fata mare la maritat pe serial, sau sa astept cu nervii-n pioneze sa se stranga episoade si sa fac apoi o (scuzati-mi metafora) orgie cinefilica? A fi sau a nu fi… rabdator, aceasta e intrebarea.

Philip Pullman, autorul binecunoscutei trilogii Materialele lui Intunecate a anuntat ca dupa saptesprezece ani de la publicarea celui de-al treilea roman al seriei va reveni cu o continuare. Si nu un roman, asa de forma ci cu o intreaga trilogie, care va purta numele de The Book of Dust. De fapt, asa cum zice Pullman, seria nu va fi neaparat o continuare ci mai mult o „paralela”, actiunea primelor doua romane derulandu-se in paralel cu prima trilogie, pornind de la inceputul povestii lui Lyra si sarind apoi cu douazeci de ani mai tarziu. Si tinand cont ca mi-a placut Busola de Aur si am savurat filmul, dezamagit fiind de lipsa unei continuari ma bucur sa aud ca Pullman se intoarce in acest univers fascinant.

Si chiar daca nu mai e neaparat un breaking news, nu ma pot abtine si trebuie sa recomand cu tarie tuturor celor care nu l-au vazut inca si care apreciaza un film inteligent, care-ti pune mintea la lucru, serialul Legion. Spunand povestea unuia dintre cei mai puternici dar si mai putin cunoscuti mutanti din universul X-Men, schizo-para-psiho-dus-cu-pluta David Haller, aka Legio, serialul are parte de un joc actoricesc de zile mari, de o imagine suprarealist-geniala si de o regie pe masura. Nu ratati!

Aparitiile editoriale ale lunii aprilie

 Red Sister (Book of the Ancestor #1) – Mark Lawrence – Evident ca, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai importanta aparitie editoriala a lunii, sau de ce nu, a anului. O serie noua de Mark Lawrence !!! Mor de nerabdare sa vad cum „se descurca” acesta in afara universului Imperiului Faramitat. Sincer, sunt mai curios de lumea construita de Lawrence decat de poveste sau de personaje, acolo unde stiu ca autorul exceleaza, cu atat mai mult cu cat, dupa sase romane de fantasy postapocaliptic cu multe elemente de sf (bombe nucleare, IA-uri si fizica cuantica) este prima data cand acesta scrie fantasy pur si simplu.

Skullsworn (Chronicle of the Unhewn Throne) – Brian Staveley – Staveley este un alt autor care m-a cucerit. Trilogia sa de debut este epic fantasy de cea mai buna calitate, cu un univers complex si interesant, insuficient exploatat de primele carti. Si iata ca Staveley revine in acest univers, aducand in prim plan unul dintre cele mai interesante personaje secundare ale trilogiei, Pyrre Lakatur, asasina si preoteasa a Zeului Mortii, Ananshael. La cum scrie Brian Staveley si la cat de interesante sunt povestile lui, acest roman este un „musai de citit”.

Within the Sanctuary of Wings (The Memoirs of Lady Trent #5) – Marie Brennan – Iata ca Memoriile dom’soarei Trent, aceasta Charles Darwin a dragonilor, ajunge la final cu al cincelea roman. Si trebuie sa recunosc ca seria a capatat moment cinetic si s-a lansat pe orbita stelelor fanteziei stralucind ispititor de acolo. Numai daca te uiti la coperti si-ti vine sa afisezi cartile prin casa. Sper sa le vad cat mai curand la Nemira si sa ma apuc temeinic de studiul stiintific al dragonilor.

The House of Binding Thorns (Dominion of the Fallen #2) – Aliette de Bodard – Tin minte ca primul roman al seriei, The House of Shattered Wings imi atrasese la un moment dat atentia, cu amestecatura sa de urban fantasy parisian, ingeri cazuti si Apocalipsa magica. Acum, in timp ce Parisul se chinuie sa renasca din cenusa si ruine, Casele orasului conduse de ingerii cazuti par sa nu reuseasca nici cum sa cada la pace, deci Parisul se mai zguduie nitel. Deh, francezii astia…

The End of the Day – Claire North – Primele cincisprezece vieti ale lui Harry August este pe lista mea de lectura asa ca aparitia acestui nou roman al lui Claire North mi-a atras atentia si pe buna dreptate, se pare. North se joaca cu concepte mai neconventionale si se pare ca aduce un suflu nou in literatura fantastica. De data aceasta povestea este despre Charlie a carui slujba este sa vina inaintea Mortii si sa fie martor. Asa ca Charlie calatoreste prin lume si cunoaste tot felul de oameni. Si se pare ca Charlie este un „instrument” prin intermediul caruia Claire North face o analiza profunda a naturii umane.

Winter Tide (The Innsmouth Legacy #1) – Ruthanna Emrys – TRebuie sa recunosc ca nu am citit nici una din scrierile lui Lovecraft, dar sunt cat de cat familiar cu temele acestuia. Actiunea romanului Winter Tide are loc in universul Cthulhu si dezvolta temele acestuia intr-un limbaj contemporan. Pe scurt, Cthulhu, FBI, razboi rece, lagare pentru cetatenii americani de origine japoneza, spionaj sovietic, multa magie si evident sfarsitul lumii, deci un coctail exploziv si exotic.

The Dragon’s Legacy (The Dragon’s Legacy #1) – Deborah A. Wolf – Si ca sa inchei in nota epica, iata si un roman de debut al unei autoare ale carei nuvele au aparut in Grimdark Magazine. Povestea este clasica, cu razboi, cu magie, cu dragoni si cu personaje care sunt nevoite sa se schimbe odata cu lumea in care traiesc. Deocamdata, primele recenzii (putine inca) sunt pozitive, ramane de vazut daca romanul va supravietui criticii publicului larg.

Dezideriu Szabo

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

32 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii aprilie 2017

  1. AlexColita zice:

    Salutare, in legatura cu RAO e ceva care imi scapa , anu asta am vrut sa ma apuc sa citesc si eu seria „roata timpului” si surpriza , primele 3 volume din serie sunt de negasit , am cautat 2 luni pe toate librariile si toate anticariatele , nu le-am putut gasi. Oare de ce nu mai editezeaza primele volume ? Eu ca cititor mai nou cum sa cumpar volumul 7 daca nu le pot cumpara si citii volumele vechi?

    Apreciază

  2. george frigura zice:

    Multumesc mult pentru articol, abia astept targul sa vin sa culeg noile aparitii. Are cineva noutati legate de stadiul traducerii lui Words of Radiance?…stiu ca doamna Ana Veronica Mircea lucreaza temeinic la traducere dar parca citisem pe undeva ca termenul de predare era pe la jumatatea lunii mai, poate cineva sa confirme aceasta informatie?…termenul de la Nemira pentru Daylight War il stie cineva?

    Apreciază

  3. george frigura zice:

    Inca ceva, in data de 10 Mai 2016 a postat George RR Martin ultima data in sectiunea Winds of Winter, deci astazi se implineste un an si astept ca astazi sa posteze ceva nou…la momentul in care postez eu la americani e 7-8 dimineata, deci daca se va anunta ceva anuntul va fi in urmatoarele ore…

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Nu m-as baza pe asta, eu am cam renuntat sa mai astept WoW, cand o sa apara, o sa apara si basta.Si eu sunt surprins de cat de multe aparitii au fost anuntate in ultima perioada(ceea ce e bine ca nu mai am ce citii), astept sa vina bookfest sa dai iama la cumparaturi.Legat de aparitii, cei de la rao au anuntat si volumul patru din seria „Tronul de clestar”.Iar in ceea ce priveste a doua parte a anului, cei de la Paladin au anuntat la ei pe blog(un fel de mini interviu, numit joi raid, cu domnul Mihai-Dan Pavelescu) ca sunt la tradus Poarta obeliscului(care e volumul 2) de Jemisin si Toate pasarile din cer de Charlie Jane Andres si ca vor aparea anul acesta O_o, asta inseamna ca sunt sanse ca anul asta sa apara cele doua volume a lui Jemisin 😁😁 ceea ce ar fi o mega surpriza.

      Apreciat de 1 persoană

    • skandalouz zice:

      Si eu am renuntat la GRRM. Sunt atatea carti bune de citit si savurat ca nu are rost sa ma gandesc cand s-o trezi Martin sa mai scrie. Chiar mi-ar placea sa renunte de tot si sa se apuce sa scrie altceva – mai degraba SF, ceva care sa-i placa si sa nu fie o corvoada pentru el.

      Apreciază

  4. divagaţii zice:

    Te rog hold your horses pentru orgia cinefilica. Eu așa fac mereu, cu greu, dar cu mari satisfacții.
    Multumesc de postari. Le astept mereu cu nerabdare, le citesc cu incantare.

    Apreciat de 2 persoane

  5. haggard zice:

    la rao se pare va mai fi un vol.din roata timpului vol 8 in acest an.scott lynch va fi si el la toamna plus sarah j maas.asa ca rao trebuie felicitatat de aceasta data.la nemira este la precomanda uprooted.

    Apreciază

  6. haggard zice:

    deasemenea la rao va fi la bookfest si paul hoffman cu vol.3

    Apreciază

  7. Fennris zice:

    Paladin a anuntat pe facebook(dar si pe site) ca au in pregatire pentru Bookfest volumul doi din Assassin’s Creed si inca vreo 3 SF-uri, printre care Asimov, Nova si inca ceva(n-am retinut).Cred ca si-au propus sa ne falimenteze 😂😂😂

    Apreciază

  8. george frigura zice:

    Ok, deci Rao m-a dat pe spate, in catalogul de noutati primnavara-vara 2017 de la Rao se regaseste „Patrick Rothfuss – Tainica iscodire a celor tăcute” cu data publicarii 10.05.2017, chiar daca traducerea titlului lasa de dorit trebuie sa recunosc ca Rao ridica stacheta si incet-incet isi recapata locul in inima mea 🙂

    Apreciază

    • Sorin zice:

      Cu o floare nu se face primavara si nici cu 2-3, astept sa isi continue seriile incepute, zicea haggard mai sus ca vor sa mai scoata volumul 8 din roata timpului si Republica hotilor a lui Lynch in toamna asta, doar daca se va intampla asta isi vor mai spala din pacate(din punctul meu de vedere), insa asta nu m-a impiedicat sa cumpar volumul 7 din roata timpului si voi cumpara in continuare daca le vor scoate. Sper sa nu intre iar in letargie cativa ani asa cum s-a intamplat.

      Apreciază

      • george frigura zice:

        Este deja evident trendul pozitiv: Roata Timpului 7, Cartea a 3-a din trilogia lui Hoffman, Rothfuss cu cartea din universul Cronicilor Ucigasului de Regi, zvonuri despre Scott Lynch si a lui Republica a Hotilor, zvonuri despre Roata Timpului 8….singura serie de care nu am auzit nimic este Lumea fara Zei, dar astept cu rabdare…

        Apreciază

  9. Dragos Luci zice:

    Asa cum spunea cineva mai sus, si eu as dori sa ma apuc sa citesc Roata Timpului, dar imi este imposibil sa gasesc primele 3 volume pe undeva…i-am intrebat pe cei de la RAO daca exista vreo posibilitate sa apara la ei pe site, dar ma ignora total….

    Apreciază

  10. AlexColita zice:

    Tocmai am terminat de citit „Aleasa dragonului”(uprooted) de Naomi Novik aparuta la Nemira si surprinzator e foarte buna , chiar m-a luat pe nepregatite , ma asteptam la un fantasy mai light dar nu este asa , duce chiar putin spre un dark fantasy .

    Apreciază

  11. rrrevan zice:

    Stie cineva daca Nemira are in plan sa continue Cronicile Malazane? Mie, intr.un post de pe pagina lor de acum cateva luni, mi.au raspuns ca nu mai intra in planul lor.

    Poate ati mai auzit ceva….

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Eu am deja volumul 4 in engleza deoarece nu sunt sperante sa-l vedem in romana…

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        Mda. Acum o ora m.am uitat pe bookdepository dupa toata seria. Bine ca Nemira e prea ocupata sa scoata 3 editii din ASOIAF…

        Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        Nu cred ca sr trebui sa fim suparati, mai ales pe Nemira, daca nu mai continua seria inseamna ca e chiar o problema cu vanzarile, prefer sa se concentreze pe alte serii care au si succes decat sa mearga in pierdere doar de dragul de a termina o serie.

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        De acord cu tine in privinta profitabilitatii. Totusi, la fel ca si cazul Roata Timpului, m vazut multi care intrebau de continuarea seriei. Si este vorba de una din cele mai apreciate serii fantasy. Una care este si completa, deci daca ai scoate cartile intr.un ritm mai alert, asa dupa cum Nemira a aratat ca poate daca vrea, nu cred ca nu ar avea profit. Mai faci si un pic reclama si gata…

        Dar si aici e o problema a editurilor romanesti….in afara de linkuri si postari pe fbk, nu prea am vazut actiuni de promovare.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Asa este, dar sa stii ca am si eu cativa prieteni carora li s-a parut foarte dificila seria si nu au mai cumparat dupa primul volum, ceea ce inseamna ca e o problema, mie mi se pare cea mai greoaie/dificila/complexa serie si pe multi i-a speriat, poate si datorita faptului ca sunt multe carti in serie(coroborat si cu complexitatea seriei).Din ce stiu eu, cei de la Nemira, au cam renuntat la serii doar atunci cand chiar nu a prins seria.

        Asa este, s-ar putea face mai mult din punct de vedere al promovarii, insa si faptul ca oamenii care citesc fantasy nu sunt foarte numerosi cred ca este o problema.

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        Da..este o nisa de piata a cititorilor de sf/fantasy. Dar aici se poate interveni, se poate educa cititorul..sau ma rog, poate nu ma exprim bine..se poate creea o cerere pentru fantasy si sf. Mai ales in contextul ultimilor ani, cand avem serii de filme ca Harry Potter, Stapanul Inelelor, seriale ca Games of Thrones, care au deschis apetitul pentru fantasy.

        Degeaba vii tu paladin, sau nemira cu postari pe paginile de fbk, ca acolo oricum doar fanii fantasy ii urmaresc. Dar fa un clipulet video, fa un afis ” cea mai.noua serie…urmasul lui tolkien…etc etc” si il distribui in librarii, etc, nu stam acum sa facem politica de marketing a editurilor…dar mijloace exista. Pacat ca nu sunt folosite.

        De exemplu Paladinul…in loc sa profite de serialul Expanse si sa publice cartile din serie mai alert, stau din februarie 2016 in primul volum…

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Clar se pot face mai multe(poate pe viitor o sa vedem o promovare mai buna), insa pe de alta parte eu sunt si mega incantat de aparitiile din acest an, fara sa fiu carcotas, a fost primul an in care n-am mai avut buget sa imi cumpar tot ce imi doream, ceea ce spune multe.

        Ca s-a renuntat la Malazan sau ca nu au scos cei de la Paladin al doilea volum din seria Expanse eu zic ca e mult prea putin incat se ne plangem si de data asta, nu am nici un motiv sa ii critic, chiar si cu minusurile astea.

        De la mine au nota 10 pentru acest an, atat Paladin cat si Nemira.

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        Da, merita intr.adevar.

        Apreciază

Lasă un comentariu