Stirile fantasy ale lunilor mai si iunie

Știri fantasy din țară

Este evident că cel mai important eveniment legat de carte, deci implicit și de cartea de fantezie al acestei perioade a fost ediția 2018 a Bookfest. Și dincolo de importanța în sine a evenimentului, ediția de anul acesta a avut două efecte pozitive majore. Unul dintre ele a fost acela că, așa cum au anunțat editurile, această ediție a fost una dintre cele mai profitabile. Deci românii cumpără mai multă carte. Dacă românii cumpără mai multă carte, editurile publică mai multă carte. Dacă editurile publică mai multă carte, vedem și noi mai multă carte fantasy! Sau nu? Al doilea efect a fost stimularea productivității la editura Paladin, care ne-a bombardat cu o avalanșă de cărți sf/fantasy. Și ca să fiu cârcotaș, ne-a mai bombardat și cu o avalanșă de coperți oribile. Dar cum zice un proverb, hai să nu judecăm cartea după coperți, nu de alta, dar ar da Paladinul faliment și asta chiar nu vrem.

Apariții editoriale din țară

Editura Nemira

Tropicul șerpilor (Memoriile lui Lady Trent #2) – Marie Brennan – Sincer, sunt puțin stresat vis-a-vis de această carte, cu toate că îmi doresc să o citesc. Traducerea primului volum a fost atât de rea încât am reușit cu greu să savurez romanul în sine. Nu e normal ca tu, ca cititor să faci exerciții de imaginație ca să-ți dai seama cam cum a sunat textul original și care era sensul frazei, sens pierdut de multe ori sau denaturat datorită traducerii. Dar asta tot nu schimbă faptul că Memoriile lui Lady Trent este o serie interesantă care a adus ceva nou în peisajul fantasy-ului modern.

Alegerea celor trei, Ținuturile Pustii (Turnul Întunecat # 2, 3) – Stephen King – Este pentru prima dată când mă bucur de o reeditare, nu numai pentru faptul că era nevoie și de o ediție paperback a celei mai complexe opere a maestrului King dar și pentru faptul că, la fel ca la toate cărțile scoase de Nemira mai nou, coperțile sunt excelente. Și dacă la ediția hardback, până la volumul patru imaginile coperților au fost ok, ultimele trei volume au coperți oribile care culminează cu aceea a ultimului volum.

Editura Paladin

Războiul lui Caliban (The Expanse #2) – James S. A. Corey – Chiar dacă este vorba de un roman science fiction prin excelență, trebuie să-mi exprim entuziasmul că, iată, după o așteptare luuuungă, avem și noi în sfârșit cel de-al doilea roman Expanse. Când va veni și al treilea, nici nu vreau să mă gândesc. Totuși le voi mai da deocamdată o șansă Paladinilor cu această serie, lucru pe care nu am fost capabil să-l fac cu seria Pumnalul și Moneda, serie pe care m-am văzut obligat să o continui in limba engleză. Dar dacă mă gândesc câte volume are Expanse

Cavalerul (Cavalerul Vrăjitor #1) – Gene Wolfe – Din punctul meu de vedere, Cavalerul va fi probabil cea mai importantă apariție fantasy a acestui an. Știu că Wolfe nu este pe gustul tuturor, dar asta se datorează faptului că acesta este un autor din cu totul altă ligă decât autorul comun de fantasy. Este suficient să spun că mulți îl consideră pe Gene Wolfe cel mai bun scriitor de limbă engleză (indiferent de gen!) în viață. Eu unul am fost fascinat de povestea torționarului Severian din Cartea Soarelui Nou și abia aștept să mă scufund în cele șapte realități magice ale acestei serii care este un epic fantasy clasic.

Vremea Schimbării – Robert Silverberg – Din nou vorbesc despre un roman science fiction, cu toate că din câte îmi amintesc planează pe acolo un iz de fantasy, la fel ca și în Mâna stângă a întunericului a lui Le Guin, roman cu care îl pot și compara de fapt pe acesta. Și din nou vorbesc despre un roman excelent, profund și complex, o capodoperă a unui scriitor excepțional. Este foarte bine că Paladinul s-a gândit să reediteze acest roman deoarece probabil că vechea ediție din colecția Cyborg este greu de găsit în zilele noastre. Cât despre copertă, ar trebui să mă abțin dar nu pot, căci încă sper că cineva de la editură va vedea reacția mea și a voastră și va lua o măsură care să ne scape de programul de agresiune a simțului nostru estetic lansat în ultima vreme de această editură.

Editura Rao

Duelul Vrăjilor (Duelul Vrăjilor #1) – Sebastian de Castell – Vestea că un roman de al lui de Castell va apărea la editura Rao m-a bucurat. Mă uitam la exemplarul proaspăt achiziționat al lui Traitors Blade reproșându-mi că nu am mai avut și eu un pic de răbdare, să-l cumpăr în limba română. Doar că mi-am dat repede seama că reproșul era inutil. Rao a găsit o serie YA a autorului și a decis că e mai interesant de publicat decât seria care l-a făcut celebru pe acesta și mă refer aici la Greatcoats. Asta e, ne mulțumim cu ce avem.

 

Aparițiile editoriale ale lunilor mai și iunie

Wrath of Empire (Gods of Blood and Powder #2) – Brian McClellan – Brian McClellan se impune tot mai mult, cu fiecare roman publicat, ca o voce de referință a fantasyului modern, depășind la ora actuală, după părerea mea, voci mai consacrate ca Brandon Sanderson, Brent Weeks sau alții. Cea ce a început cu Promise of Blood și trilogia Powder Mage a devenit acum, cu cel de-al doilea roman al celei de-a doua serii din universul Magilor Prafului de Pușcă o saga plină de imaginație, de forță și de personaje remarcabile. În plus, nu doar că această nouă trilogie e mai bună decât prima, dar acest nou roman le întrece pe toate de până acum, McClellan îmbunătățindu-și mâna cu fiecare rând scris.

The Testament of Loki – (Loki #2) – Joanne Harris – Scriam acum câțiva ani o recenzie la romanul The Gospel of Loki, o abordare a miturilor nordice povestită din perspectiva Zeului Înșelăciunii. Iată că Joanne Harris îi dă din nou voce lui Loki într-un nou roman. Ragnarok a trecut de secole dar Loki revine. Chiar dacă a pierdut la fel de mult ca și cei împotriva cărora a complotat, mincinosul-șef e gata să scape din închisoarea lui eternă și să-și croiască drum cu vorbe înșelătoare într-o nouă realitate.

 

The Grey Bastards (The Lot Lands #1) – Jonathan French – Iată că i se face dreptate unui excelent roman de debut auto-publicat de către autorul său anul trecut și acesta își face intrarea oficială în librării sub tutela excelentei edituri OrbitThe Grey Bastards este un roman fantasy captivant care reinterpretează serialul Sons of Anarchy în cel mai pur stil epic fantasy. În loc de cluburi de motocicliști certați cu legea aici avem găști de semi-orci călare pe mistreți uriași, elfi, magi puternici și orci pur sânge, hotărâți să-i calce pe toți în picioare. Romanul este una dintre cele mai savuroase lecturi de care m-am bucurat anul acesta.

A Reaper at the Gates (An Ember in the Ashes #3) – Sabaa Tahir – A apărut și cel de-al treilea roman al seriei YA fantasy publicată la noi de editura Paladin. Și dacă ai o vacă productivă, de ce să nu o mulgi până la capăt. Așa că autoarea s-a hotărât să mai adauge și un al patrulea roman la cea ce trebuia să fie o trilogie. Eu unul mi-am pierdut interesul încă de la primul roman, pe care trebuie să recunosc că m-am chinuit să-l termin, dar succesul de care se bucură seria e dovada clară că de gustibus non disputandum

The Poppy War – R. F. Kuang – The Poppy War, roman apărut la începutul lunii mai, pare a fi până acum, cu un scor de 4,21 pe goodreads și cu o mulțime de recenzii excelente, unul dintre cele mai bune romane de debut ale lui 2018. Universul inspirat de China preindustrială, magia de inspirație shamanică, zeii întunecați, conflictul de talia unui război mondial și energia care pare să vibreze în paginile romanului l-au propulsat brusc pe lista mea de lectură, cu șanse mari să ajungă destul de curând în fruntea acesteia.

Outcast of Order (The Saga of Recluce #20) – L.E. Modesitt Jr. – Modesitt face parte din acea generație de scriitori de fantasy ai anilor 80-90 care și-au dedicat energia unor serii interminabile care se învârteau în jurul acelorași teme stereotipice, generație al cărei reprezentant de frunte a fost Robert Jordan și a sa serie Roata Timpului. Saga lui Modesitt a ajuns la cel de-al douăzecilea volum și încă continuă. Culmea e că are o mulțime de fani care o urmăresc cu ardoare. Și dacă mai pun la socoteală că aceasta nu e singura serie scrisă de Modesitt, ajung la concluzia că Branderson e mic copil.

King of Ashes (The Firemane Saga #1) – Raymond E. Feist – Și dacă tot vorbeam de acea generație a anilor 80-90, iată că un alt „maestru” al acelei generații lovește din nou. Este vorba despre Feist, creatorul interminabilei serii de serii de romane Riftwar Saga. Cu acest roman Feist începe o serie nouă nouță, fără nici o legătură cu universul Riftwar. Din punctul meu de vedere, Feist este unul dintre cei mai supraevaluați autori de fantasy, întâlnirea mea de acum mulți ani cu Magicianul, primul roman al mega seriei mai sus amintite s-a soldat cu un eșec total, stilul execrabil de scris violându-mi în așa hal „simțul liric” încât am dat cu ea de toți pereți. Poți să ai orice idee de idee, dacă scrii ca un copil de clasa a doua făcându-și compunerea despre vacanța de vară, pe mine m-ai pierdut.

The Thousand Death of Ardor Benn (Ardor Benn #1) – Tyler Whitesides – O altă apariție de la Orbit care mi-a atras atenția este The Thousand Death of Ardor Benn și asta în primul rând fiindcă romanul este recomandat fanilor Minciunilor lui Locke Lamora, cea ce eu sunt în mod clar. Și da, recenziile de până acum sunt excelente iar tonul pare a fi acela al unui roman cu hoți, multă acțiune și comploturi complexe, deci probabil că este cea ce trebuie.

 

Dezideriu Szabo

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

29 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunilor mai si iunie

  1. Fennris zice:

    Hehehe, bine ai revenit cu un nou articol despre stirile fantasi ale lunilor mai si iunie 😁😁. Titluri unul si unul si pe plan international dar si pe plan mioritic.

    Apreciază

  2. adi zice:

    Salutari la toata lumea. Multumim de articol. Ca sa comentez la subiect, coperta la Caliban imi place mult, restul discutabil. Eu sper ca o sa apara si vol2 la Stormlight Archives anul acesta. Ptr mine aia ar fi cartea anului. Dar normal ca am sa cumpar si Gene Wolfe. Din cauza discutiilor referitoare la calitatea traducerii ezit sa ma apuc de Marie Brennan. Dar cel ma probabil am sa comand Schwab. Spor la citit si concediu placut la cei care ati plecat spre locuri mai mult sau mai putin exotice :))

    Apreciat de 1 persoană

  3. Avalanșa Paladin se datorează faptului că erau deja cumpărate de mult, s-au lungit cu ele și expirau drepturile. Deci nu te entuziasma, nu este un indiciu al ritmului viitor. Despre coperte, extrem de nereușite, iar speri degeaba: pe pagina lor de FB au reacționat așa țâfnos că le-am dat unfollow și am promis că nu le mai cumpăr cărțile. Ceea ce m-am ținut de cuvânt. Gene Wolfe si eu sunt fan, încă sper că va publica cineva toate seriile Sorilor. Dar nu cred, publicul român de fantasy e predominant romance si ya

    Apreciat de 1 persoană

    • adi zice:

      Toata lumea se intreaba ce e cu avalansa asta e YA. Raspunsul presupun ca e unul simplu: YA vinde. Am vazut copii pe la 15 – 17 ani prin parc citind YA .Si asta se intampla in Suceava, unde nu am mai vazut pe altcineva citind prin parc pe o banca. Din punctul meu de vedere e ok. Si ptr ca tot suntem la rubrica de stiri, am gasit un articol cum ca Mark Lawrence se apuca ( si ) de SF. Link : https://themartianmagazine.wordpress.com/2018/07/04/interview-mark-lawrence/

      Apreciază

      • orizontverde zice:

        Mersi de articol. Pai oricum Lawrence cocheteaza cu sf-ul. Practic ambele universuri pe care le-a creat pana acum sunt la baza sf, peste care a reusit sa teasa armonios un val de fantasy. Asta este unul dintre lucrurile care imi plac foarte mult la el, modul in care a reusit sa imbine cele doua genuri dragi mie.

        Apreciază

  4. mj zice:

    Daca tot au trecut 6 luni din an, cred ca pot sa fac si eu o radiografie a situatiei pana in acest moment.

    Din punctul meu de vedere ce a scos anul asta Paladinul, fata de ce ar fi putut sa scoata, lasa de dorit (Seveneves? Words of Radiance? The Traitor Baru Cormorant? – asta dintre cele despre care au amintit ei, nici nu ma gandesc la altele pentru care sigur au drepturi cumparate dar nu au fost inca anuntate). Ma uit pe lista aparitiilor din primele 6 luni si sa spun ca vreo 3 carti ar merita amintite (sunt si alte carti bune, dar nu vad nimic nou, nimic ce mi-as dori sa citesc). Legat de coperti, cred că au spus altii deja ca e cu siguranta o problema. Problema pe care o am eu insa cu copertile nu este legata de design-ul efectiv, ci de un alt detaliu la care cei de la Nemira/Trei/Rao se vede ca sunt profesionisti. Nu stiu cum e la voi in biblioteca, dar la mine cand ma uit la cartile Paladin aranjate una langa alta in picioare si apoi ma uit la cotoare si vad sigla Paladin ca nu este pozitionata in acelasi loc (uneori e mai sus, alteori mai jos, desi cartile au toate aceeasi dimensiune) mi se pare mult mai problematic.

    In partea cealalta, la Nemira, de asemenea lucrurile nu stau prea bine. Multe reeditari, cateva carti noi, insa nimic nu iese in evidenta, nimic din ce au scos anul asta nu imi doresc sa citesc. Mi se pare ca s-au orientat spre alta categorie de cititori mai mult. L-au preluat ei pe Mark Lawrence, care posibil sa fie aparitia cea mai buna a acestei jumatati de an, apoi mai ar fi Children of Time, insa cam atat. Iar legat de Lawrence, mie cel putin mi-ar fi placut mai mult sa publice a doua serie, Prince of Fools, decat Prince of Thorns. In primul rand pentru ca Thorns a fost deja la Trei si posibil sa nu fi prins avand in vedere rezultatul final de acolo, insa cea de-a doua serie pare mai „abordabila” pentru o gama mai larga de cititori. Insa plusul fata de Paladin vine din faptul ca ce au spus ca o sa iasa pana acum a iesit. Exclud de aici reeditarea Cronicilor Malazare, care desi ar fi meritat niste coperti mai frumoase (ca o paranteza, a se vedea ce minunatii a facut Marc Simonetti pentru editiile frantuzesti), nu cred ca au spus ceva oficial de continuarea seriei – corectati-ma daca gresesc. Mai incolo ramane sa vedem.

    Nu credeam ca o sa spun asta, dar având in vedere ca Rao a reeditat primele volume din Wheel of Time, precum și Spellslinger de Sebastien de Castell (Greatcoats binenteles ca ar fi fost o alegere mai buna dintre cele doua), i-as considera pe picior de egalitate cu celelalte doua pentru aceasta jumatate de an.

    Apreciat de 1 persoană

    • Mikey zice:

      Si eu mi-as fi dorit Seveneves, Words of Radiance sau The Traitor Baru Cormorant in loc la orice s-a scos pana acum. Totusi, Heliconia mi-a placut destul de mult. Iar partea buna e ca lista anuntata de MDP se epuizeaza usor, iar apoi sunt convins ca el va face o alta politica de achizitionare a drepturilor de autor.
      Nici cu Nemira nu m-as lauda prea mult, poate doar Copii Timpului si Lavie Tidhar (care nu mi-a placut dar o apreciez fiind mai noua) plus ceva fictiuni istorice; Rebeliunea, Treimea, Gladiatorul. in materie de fantasy poate doar continoarea la Sapkowski, Mark Lawrence nefiind totusi o noutate.
      Pe RAO eu nu-i mai iau in serios de ceva vreme, iar cu YA-ul lui Spellslinger nu ma convinge. Decat RAO mai bine vorbim de Herg Benet sau Storia Books. BTW, a citit cineva Holly Black – Printul Nemilos? Sunt sceptic daca sa ma apuc de ea sau nu…

      Apreciază

    • Fennris zice:

      Cred ca e o gluma ce ai spus in legatura cu Rao, pai daca e sa luam in considerare si reeditarile Nemira e la ani lumina de toti ceilalti. Nu mentionez decat primele 3 volume din Turnul intunecat si volumele din Game of thrones si cu asta am cam spus tot 😂😂 iar Paladinul a scoate in editie paperback seria lui Peter Brown(cred ca si iesit deja) deci despre ce vorbim ? De abia astept sa termine Nemira Turnul intunecat sa iau si eu seria intreaga, spre rusinea mea inca nu am citit-o.

      Apreciază

      • mj zice:

        Sa ne intelegem, am specificat la inceput ca ma refer doar la primele 6 luni ale acestui an. Ce spui tu cu reeditarea Game of Thrones, de exemplu, nu a avut loc anul asta, e de anul trecut.

        De ce am considerat aceste aparitii importante astfel incat sa consider Rao pe picior de egalitate cu celelalte in aceste prime 6 luni se datoreaza faptului ca:

        1. Ei nu mai scosesera ceva fantasy de o buna perioada de timp.
        2. Desi spuneam ca poate ar fi trebuit sa aleaga Greatcoats ca serie de introducere a lui Sebastien de Castell, este totusi un autor bun din noul val, era nevoie de o asemenea aparitie pe meleagurile autohtone. Daca ar intra si ceilalti autori noi de calibru in vizorul editurilor ce bine ar fi…
        3. De cat timp (poate ani?) erau epuizate primele volume din Wheel of Time? Se mai gaseau pe undeva de cumparat? Nu. Editiile hardcover de la Red Rising nu cumva sunt inca disponibile spre a fi cumparate? Sunt disponibile inclusiv pe site-ul editurii.

        Sper ca te-am lamurit ca nu glumeam. Am cantarit foarte bine argumentele, de aceea am si spus ca nu-mi vine sa cred ca voi face acea afirmatie.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Ai dreptate in legatura cu Game of thrones, aveam inpresia ca au fost anul acesta, dar hai sa numaram la Nemira, Rebelul Nisipurilor, Colovia Regelui, Adunarea umbrelor, Tropicul serpilor (toate YA si autori din noul val) cele trei volume din Turnul intunecat si mai avem si Mana stanga a intunericului( toate reeditari care se gaseau cam greu) si am impresia ca mai imi scapa ceva dintre noile apritii. Eu am apreciat Rao intodeauna pana ne-au lasat balta cu cateva serii pe care le asteptam cu sufletul la gura, iar in ceea ce priveste seria lui Castell nu am de gand incep o serie de 6 volume care nici macar nu e finalizata de autor si cu atat mai mult scoasa de Rao. Cu punctul 1 pe care l-ai mentionat sunt de acord restul nu 😁, m-as bucura sa isi revina insa nu cred. A am citit un articol la cineva(nu mai imi amintesc la cine) cu cifra de afacere a editurilor de la noi si profitul pe care l-au avut anul trecut, Rao era situata destul de slab cu 60 si ceva de mii de euro cifra de afaceri si pierderi de 200 mii. Sper ca memoria sa nu imi joace feste dar parca astea erau cifrele.

        Apreciază

  5. Mikey zice:

    Nemira nu prea misca in sezonul de vara. Se si vede, doar cu Marie Brennan in doua luni, e cam jenant. Dar am incredere ca-si revin din toamna. La Paladin multe surprize placute, Calibans War, in sfarsit, Cavalerul, despre care sunt chiar curios, si Silverberg, care e o aparitie ok mai mult de dragul colectiei „clasicilor”, nemaiavand rabdarea necesara sa citesc sf-uri din anii 70.

    PS: Ar cam fi cazul sa-l ia si cineva de la noi pe Brian McClellan, for Gods sake!

    Apreciază

  6. AlexColita zice:

    Eu unul sunt total dezamagit pana acum de acest an. Doar 2 sau 3 carti din aparitiile de pana acum merita atentie ceea ce e putin avand in vedere ca a fost si bookfest.

    Apreciază

  7. RM zice:

    Salut, stii ce ar fi cu adevarat util ? Un articol, mai mult sau putin extins, despre criterii de apreciere, discernamant si calitate, asa cum le vezi tu, atunci cand apreciem fantasy ul, fie literatura fie film etc Evident ca indirect ele tind sa transpara din articole, fara insa sa fie atacate direct. Problema e ca destul de des imi par derutante. A pune pe masa deschis subiectul asta poate fi delicat sau chiar pagubitor, zic, dar pe termen lung un beneficiu. Bafta!

    Apreciază

  8. vali zice:

    Cavalerul e disponibilă pe Paladin, probabil intră și în librării pe final de iulie, început de august.
    În pregătire apare un alt fantasy/roman istoric: Pământul iubit de zei de Guy Gavriel Kay.

    Apreciază

  9. nik zice:

    Domnilor, nici un comentariu nimic, noutati in legatura cu Cavaleri Radianti,ce mai stiti ,ce se aude,va fi publicata anul acesta,sau alte noutati…………………

    Apreciază

  10. adi zice:

    Ziua buna. Vad ca apare pe site la Paladin, in pregatire, Abraham Merritt, Corabia zeitei Isthar. Pe Goodreads vad ca are cam 3 stele. Nu stiu de ce nu imi vine sa ma apuc de ea, dar posibil sa ma insel si sa fie o carte buna.

    Apreciază

  11. rrrevan zice:

    mda. eu nu am chef de o lectura din anii 1920….inca o data nu inteleg politica celor de la paladin, dar deja incepe sa nu imi mai pese.

    Mi.am luat deja toata seria The Divine Cities de pe Amazon, probabil voi face incet incet si cu restul seriilor incepute de paladini si lasate asa, in timp ce ei mai gasesc prin anii interbelici ceva nuvele interesante de publicat

    Apreciază

  12. adi zice:

    Salutare!!! Paladinul ne flutura pe la nas prima parte din Words of Radiance. In curand probabil se traduce prin decembrie dar e bine si asa.

    Apreciază

    • AlexColita zice:

      cartea e tradusa in totalitate , partea a 2a va intra si ea la tipar si probabil pe la sf anului va aparea.

      Apreciază

    • mj zice:

      Am aruncat o privire pe site. Cateva lucruri pe care le-am observat:

      1. Pentru inceput, coperta este o imbunatatire fata de cele ale celorlalte carti lansate in ultima vreme. Insa nu este deloc in aceeasi linie cu prima carte aparuta! La momentul respectiv se intreba lumea de ce nu au facut ceva apropriat de coperta originala, care arata foarte foarte bine (asa cum a fost de altfel posibil de exemplu la Red Rising sau Claire North). Daca-mi aduc bine aminte s-a spus ca au mers pe varianta copertilor din Anglia, lucru care intr-adevar se observa in felul in care arata. Dar acum la a doua carte din serie oare de ce nu se continua la fel? Se creeaza o discrepanta care nu-si are rostul.

      2. Din modul in care este afisat pe coperta, titlul cartii este „Campiile Sfarmate”, nu? Doar e scris cu dimensiunea cea mai mare a fontului. Volumul 1 din seria „Cuvinte despre lumina”. Eu asa inteleg din modul in care sunt afisate cele doua titluri. Asta e ceva ce tine de regulile de baza, lucrurile mari atrag atentia si semnifica importanta – titlu mare inseamna ca e cel mai important, titlul mic – subtitlu in cazul de fata -, nu e la fel de important. De ce oare nu s-a putut mentine felul in care a fost afisat la prima carte, titlul pe bune al cartii cu dimensiunea cea mai mare a fontului si sub el numarul volumului, nu stiu. Inca o discrepanta creata.

      3. Din moment ce a durat asa de mult ca sa apara acest volum, cred ca se mai putea astepta si volumul al doilea ca sa fie gata pentru a putea fi impreuna. Este ceva de neimaginat sa cumperi o prima parte a unei carti acum si sa fie nevoie sa astepti nu stiu cata vreme pentru a citi continuarea.

      Apreciază

  13. Fennris zice:

    Surpriza surprizelor, Rao scoate al doilea volum din seria lui Sebastian de Castell in toamna asta. Doua volume in 6 luni, cred ca e o performanta la ei, cel putin in materie de fantasy-uri. Cred ca o sa avem o toamna bogata.

    Apreciază

Lasă un comentariu