Cele mai bune cărți fantasy ale anului 2018

Cele mai bune cărți fantasy ale anului 2018

La fel ca și la începutul anilor precedenți, voi încerca să fac un top al celor mai bune romane apărute în anul care a trecut și pe care le-am citit. Și deoarece 2018 a fost plin de apariții editoriale excelente iar eu nu am reușit să citesc decât o mică parte din ele, voi prezenta și topul celor de la Fantasy-Faction pentru a avea o imagine mai largă a cea ce a însemnat 2018 pentru literatura fantasy. Per ansamblu a fost un an bun, cu autorii importanți continuându-și seriile, cu romane noi de la autori grei ca Robert Jackson Bennett sau Miles Cameron, cu nou-veniții de anul trecut rămânând pe val, dar și cu câteva debuturi remarcabile. Pe scurt, un plin de fantezie. Probabil că nu același lucru l-aș putea spune dacă aș încerca să analizez ce a însemnat 2018 pentru apariția de fantasy din țară. Dar mă abțin…

10. Flamura Neagră (Cronicile Kanjerilor #1) – Miloș Dumbraci – Să fie clar, faptul că acest roman se află pe locul zece al acestui top nu înseamnă că este la coadă. Pur și simplu acesta face parte dintr-o altă categorie, acea a romanelor fantasy românești și în mod clar la această categorie ocupă locul întâi (și nu este singurul pe care l-am citit anul trecut). În plus, am dat la o parte câteva romane noi și am ales să-l pun pe acesta aici deoarece romanul lui Miloș Dumbraci este mai bun decât unele romane străine care au făcut mare vâlvă anul trecut. E suficient să amintesc de dezamăgitorul Urmași de sânge și Os, tradus și în limba română.

9. The Armored Saint/The Queen of Crows (The Sacred Throne #1 și 2) – Myke Cole – M-a atras la The Armored Saint numărul mic de pagini și faptul că era scrisă de Myke Cole, un autor pe care vroiam să-l ”cunosc”. La The Queen of Crows m-a atras faptul că citisem primul roman. Într-o lume foarte asemănătoare cu cea din ciclul Demon, dar sufocată și de o religie opresivă, dacă folosești magia riști să deschizi un portal spre Iad și să lași un demon să intre în lume. Cu mult timp în urmă Sfântul Împărat i-a învins pe demoni și acum Inchiziția acestuia trece prin foc și sabie orice comunitate bănuită că ar adăposti magie. Până când o fată măruntă dar bătăioasă îmbracă o armură alchimică construită pentru mai marii Bisericii, răpune un demon și pornește o revoluție. Omul Pictat și Ioana D`Arc, într-o serie excelent scrisă, cu personaje puternice și o grămadă de acțiune.

 8. The Bitter Twins (The Winnowing Flame #2) – Jen Williams – Descopeream plin de uimire în toamna anului care a trecut excelentul The Ninth Rain al lui Jen Williams, roman care m-a dat pe spate cu universul extraordinar creat de autoare, univers populat de oameni, de vrăjitoare, de o rasă de ființe aproape nemuritoare și de creaturi mitice de genul dragonilor, a grifonilor, etc. luptând cu implacabilii Jure`lia unii dintre cei mai teribili inamici pe care i-am întâlnit în lecturile mele. Dacă adăugăm la acestea și trei personaje principale pe care nu te poți stăpâni să le îndrăgești, avem în mod clar o rețetă de succes. The Bitter Twins continuă poveste din primul roman dar din păcate, odată surprizele epuizate, nu mai reușește să se cațere pe aceleași culmi. Totuși, o serie de întorsături total neașteptate dovedesc că Williams mai are multe de spus și romanul rămâne unul demn de remarcat.

 7. Master Assassins (The Fire Sactraments #1) – Robert V.S. Redickk – Master Assassins m-a cucerit în primul rând cu originalitatea universului creat. Autorul vine cu niște idei noi în fantasy pe care le servește cu generozitate. Acțiunea se petrece pe un continent ținut în carantină de restul lumii datorită unei epidemii devastatoare, condus de o Profetesă nebună și crudă în numele unei religii marțiale. Soldați în armata sfântă, doi frați vitregi, Kandri și Mektu sunt luați din greșeală drept asasini plătiți și sunt nevoiți să fugă printr-un deșert numit ”Ținutul care mănâncă oameni”, urmăriți de unități de elită și de alte grozăvii. Redick scrie cu eleganță, personajele sunt minunat conturate iar dinamica și relația dintre cei doi frați este profundă și mișcătoare.

6. The Monster Baru Cormorant (The Masquerade #2) – Seth Dickinson – După o lungă așteptare, iată că a apărut în 2018 continuarea unui roman care m-a impresionat profund la vremea lui, The Traitor Baru Cormorant. Trebuie să recunosc că pentru o vreme am crezut că Dickinson a dat un rateu epic de data aceasta, una din cauze fiind probabil și multele referințe la evenimente din primul roman pe care nu mi le mai aminteam. Dar odată trecută această etapă, noile elemente pe care autorul le aruncă în joc m-au ținut lipit de pagini. Extrem de complexa și fascinanta națiunea Oriati Mbo, principalii rivali ai Imperiului Mascat și terifianta societatea secretă a Carcinomului ridică ștacheta jocului geopolitic al seriei la un alt nivel. Și chiar dacă nu m-a mișcat la nivel emoțional la fel ca primul roman, pot să spun liniștit că am fost profund ”mișcat” la nivel intelectual!

5. The Tower of Living and Dying (Empires of Dust #2) – Anna Smith Spark – Am citit abia în 2018 The Court of Broken Knifes, din punctul meu de vedere cel mai bun roman de debut al anului 2017 și unul dintre cele mai bune romane ale acelui an. Nu am mai pierdut timpul cu cel de al doilea roman al serie și l-am citit la scurt timp după ce a apărut. Nu credeam să descopăr vreodată un anti erou mai teribil decât Jorg, dar Marith, personajul principal al seriei care acum și-a luat în primire atributele ce-i revin ca reîntrupare a teribilului tiran Amrath, Regele Morții și al Distrugerii e cu câteva clase mai sus. Anna Spark scrie devastator de frumos dar în același timp extrem de macabru și de crud iar personajele sale te bântuie multă vreme după ce ai lăsat cartea jos, scriitoarea fiind probabil cea mai promițătoare nou venită, o zeiță sclipitoare și întunecată în același timp a genului grimdark.

4. Wrath of Empire (Gods of Blood and Powder #2) – Brian McClellan – Au trecut câțiva ani de când intram cu Promise of Blood în universul fascinant al magilor prafului de pușcă și trebuie să recunosc că a fost o călătorie plină de adrenalină. Și nu știu cum se face, dar se pare că McClellan scrie tot mai bine cu fiecare roman pe care îl scoate pe piață. Wrath of Empire vine cu acțiune explozivă, cu personaje excelente și cu revelații nebănuite. Faptul că Taniel si iubita sa, exotica vrăjitoare Ka-poel, personaje care apăreau și în prima trilogie, sunt tot mai prezenți în acest roman este cireașa de pe tort. Iar tortul era oricum plin de bucate dintre cele mai alese.

3. Foundryside (Founders #1) – Robert Jackson Bennett – Cu seria sa Orașele Divine Bennett m-a convins că este un autor care merită urmărit. În momentul în care a apărut noul său roman, am intrat la boutique, la bookdepository și am cumpărat-o fără să stau pe gânduri. Și așa cum mă așteptam, marfa a fost de calitate superioară. În noua sa serie Bennett mai lasă puțin din aerul sumbru și scriitura elevată și cultă dar compensează în schimb cu acțiune turată la maxim. Practic, de la prima pagină acesta turează motoarele și uită să mai calce pe frână, tot romanul fiind un iureș neîntrerupt. Ce rămâne la fel la Bennett este imaginația debordantă, acesta reușind să creeze un univers uluitor, ”dotat” cu cea mai complexă magie pe care am întâlnit-o, scriving-ul sau programarea modului cum obiectele relaționează cu realitatea și cu legile fizicii. Monumental!

2. A Veil of Spears (The Song of the Shattered Sands #3) – Bradley P. Beaulieu – Din punctul meu de vedere A Song of Shattered Sands este la ora actuală cea mai bună serie fantasy în ”desfășurare”. Cu o scriitură complexă și matură, la nivel de R.R. Martin, cu o intrigă la fel de complexă și de solidă, cu personaje ”tridimensionale”, cu magie exotică, creaturi fantastice de sorginte orientală, zei stranii și implicați în intrigi oculte și cu un iz plăcut de Dune, această serie se detașează cu succes de multe altele. Și chiar dacă, momentan seria pare să nu fi intrat în radarul publicului larg consumator de fantasy pe cât de mult ar merita, editorii par să-i fi simțit potențialul, dovadă fiind faptul că Beaulieu a semnat deja contractul pentru încă trei romane, astfel încât seria va cuprinde în final șase romane.

1. Grey Sister (Book of the Ancestor #2) – Mark Lawrence – Asta e, sunt un fan Lawrence înrăit și dacă acesta scoate un roman într-un an, probabil că îl veți găsi pe primul loc în topul meu. Omul are o imaginație excelentă, susținută de o inteligență sănătoasă și de un talent solid în a modela personaje și situații. Totul în acest roman este viu, universul straniu și (încă) plin de necunoscut, facțiunile și personajele care se înfruntă în intrigi complexe și întrețesute și în primul rând Nona, personajul principal. Aceasta este dovada vie că Lawrence poate să dea viață și unui personaj feminin lipsit de malițiozitate sau de superficialitate, cu la fel de mult succes ca și atunci când creează prinți anti eroi cu caractere dubioase.

 

Și dacă eu mi-am dat suficient cu părerea, e timpul să-i las și pe alții. Iată ce zic cei de la Fantasy-Faction despre romanele fantasy ale lui 2018:

12. A time of Dread (Of Blood and Bone #1) – John Ggwyne – Noua serie a autorului seriei de mare succes The Faithfull and the Fallen, același univers, un secol mai târziu

11. Wrath of Empire (Gods of Blood and Powder #2) – Brian McClellan

 

 

 

 

 

10. Priest of Bone (War for the Rose Throne #1) – Peter McLean – Întors acasă de la război, preotul de trupă Tomas Piety descoperă că imperiul crimei pe care-l conducea i-a fost furat. Premisa e interesantă și romanul pare să apară prin toate topurile. De citit.

9. We Ride the Storm (The Reborn Empire #1) – Devin Madson – O alegere interesantă, un autor cu cinci cărți publicate pe cont propriu, toate de inspiratie orientală.

8. The Bitter Twins (The Winnowing Flame #2) – Jen Williams

 

 

 

 

 

7. The Poppy War (The Poppy War #1) – R.F. Kuang – Romanul scriitoarei de origine chinezească pare să fie cel mai apreciat roman de debut al anului 2018.

6. Spinning Silver – Naomi Novik – Mehhh… Dacă ai avut succes cu o reinterpretare a unui basm, ce faci? Mai reinterpretezi unul. Îți imiți până și coperta, ca să știe fanul că e la fel ca și romanul de ”succes”, chiar dacă cele două nu sunt parte dintr-o serie. He,he, știu. sunt rău, dar Novik a furat premii de la Jemisin 🙂

5. King of Assassins (The Wounded Kingdom #3) – R.J. Barker – Seria de debut a lui Barker pare să facă tot mai multă vâlvă. Primul volum zace prin bibliotecă… Cred că ar trebui să șterg praful de pe el.

4. Grey Sister (Book of the Ancestor #2) – Mark Lawrence

 

 

 

 

3. Foundryside (Founders #1) – Robert Jackson Bennett

2. City of Lies (Poison Wars #1) – Sam Hawke – Un roman de debut pe tema asasinilor, doar că de această dată arma este otrava.

1. Bloody Rose (The Band #2) – Nicholas Eames – Trebuie să recunosc că am savurat în 2017 Kings of the Wyld dar i-am ignorat continuarea. Se pare că Eames a ”comis-o” din nou, de data asta și mai și. Ok, am înțeles, trebuie să o citesc și pe asta.

Dezideriu Szabo

 

 

 

 

Reclame
Acest articol a fost publicat în Topuri si premii și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

26 de răspunsuri la Cele mai bune cărți fantasy ale anului 2018

 1. adi zice:

  Stau si ma uit la Urmasi de sange si os cum sta in biblioteca si acum parca nu imi mai vine sa ma apuc de ea.

  Apreciază

 2. nik zice:

  Pentru cei interesati George Frigura Nu vreau sa fiu rau dar va rog sa ne dati un update despre „Campiile Sfaramate”….au trecut 4 ani de cand ne aburiti cu aceasta carte, sunt 3 ani de cand a aparut Oathbringer si nu am auzit nimic nici despre asta…Raspunsul Editura Paladin, cărţi F&SF Nu sunteți ”rău” și aveți tot dreptul la un update. Vă înțelegem frustrarea și poate o veți înțelege și pe a noastră, care am investit bani în cumpărarea dreptului de publicare, în traducere și apoi în tipărire. Nu ”aburim” pe nimeni, pentru că nu văd ce am câștiga printr-o ”aburire”. Povestea este lungă și poate fi rezumată scurt; de altfel, am spus-o de câte ori am fost întrebat. Din considerente obscure/întortocheate/etc. care țin în principiu de copyright, așteptăm o aprobare externă. Cartea este tipărită și stă cuminte (blocându-ne și nouă banii) în tipografie. Este greu de precizat un termen de apariție; poate ați observat că în aceeași situație au fost Orașul și Heliconia, care au așteptat un an publicarea. Acestea sunt datele concrete. Speculațiile….

  Apreciază

 3. Pingback: Știri S.F. & F. – luna ianuarie 2019 - Revista Helion Online

 4. haggard zice:

  daca aveti probleme de copyright dati afara juristul sau pe cel care se ocupa de acest aspect nik.de ce nu au aceste probleme celelalte edituri.q.e.d.

  Apreciază

 5. nik zice:

  pentru haggard,din pacate nu depinde de mine,eu am gasit acel anunt pe fb,ca raspuns unui cititor,si am postat pentru cei interesati de vesti noi,in legatura cu Campiile Sfaramate,daca era dupa mine,eheeiii,acum era gata tradus si tiparit si poate si citit si urmarea Oathbringer de toti cei pasionati.

  Apreciază

  • Fennris zice:

   Da, inca nu am citit volumul anterior, nici nu mai stiu ce naiba s-a intamplat in cartile anterioare, totusi o sa cumpar si volumul nou.
   Eu inca astept Scott Linch 😞 desi am impresia ca asteptarea mea o sa fie in van.

   Apreciază

   • george frigura zice:

    Si eu astept continuarea aventurilor gentilomului si inca sper ca vom vedea si continuarea seriei The godless world a lui Ruckley…poate, daca avem noroc, in urmatorii 5 ani primim si The Kingkiller Chronicles #3 🙂

    Apreciază

   • adi zice:

    La fel am patit si eu cu Roata Timpului. Dar am gasit niste comentarii interesante referitoare la subiect, pe un grup fb, Malazan Empire. Sunt acolo niste baieti si fete (inclusiv romance, dap don’soare) foarte pasionati de opera lui Erikson. Pasionati la genul ca termina seria si o iau de la capat a mia oara. Cateodata mai cere cineva recomandari ptr alte lecturi. Si ajunsesera la Jordan. Aici am vrut sa ajung. Unul dintre ei zicea ca la seria asta se poate sari lejer, fara sa pierzi mare lucru, peste romanele 7-10, de citit ceva rezumate pe net desprea astea si de citit incepand cu volumul 11 ( bine, de citit si 1-6).Parca de acolo preia Sanderson seria, dar nu bag mana in foc. Adevarul e ca Jordan nu se abtine de la a descria a o suta oara acelasi lucru. Eu probabil am sa le citesc pe toate, asta daca nu ma duc in vesnicile plaiuri pana termina astia de publicat. Oricum, eu zic sa le cumparam, ca doar asa o sa duca seria la bun sfarsit.

    Apreciază

 6. Adrian zice:

  Daca? Mai ai indoieli in privinta asta?
  Devine din ce in ce mai clar ca seriile ceva mai lungi sunt ca Moldova lui Stefan cel Mare din Apus de soare: sunt ale urmasilor urmasilor nostri, in veacul vecilor. :))
  PS Nu e un citat cuvant cu cuvant, de aceea nu am pus ghilimele. :))

  Apreciază

 7. adi zice:

  Se pot face precomenzi la Paladin ptr Seth Dickinson cu livrare in februarie si la Sanderson cu livrare in martie. Ptr mine Steh Dickinson este o surpriza placuta.

  Apreciază

  • adi zice:

   O mica rectificare la ce ziceam ieri. Se pare ca nu sunt precomenzi, ca ieri le-am facut ptr ambele carti si azi le am in fata, livrate de curier. Si baieti buni, astia de la Paladin, cu toate ca eu facusem 2 comenzi, ca na, scria ca una se livreaza in februarie si alta in martie, le-au pus intr-un singur colet, deci nu am platit transport ptr doua.

   Apreciază

 8. nik zice:

  Asta da veste…..

  Apreciază

 9. nik zice:

  Si sa pus in vinzare vol 1 Cuvinte despre Lumină (#1). Câmpiile Sfărâmate,,,dar ce se aude de vol 2,are cineva o stire ceva, cind va aparea…

  Apreciază

  • adi zice:

   Recunosc ca a fost o mare surpriza. Este prima oara cand fac comanda la Paladin si a doua zi le am pe masa. Nik, au anuntat parca, pe fb. Eu am primit mail de le ei ca le aveam in whislist. Si e o metoda care functioneaza asta cu whislistul. Seara faina.

   Apreciază

 10. adi zice:

  *wishlist, scuze

  Apreciază

 11. Cătălin Maria zice:

  La Trei o sa apară volumul 5 din Mistborn.

  Apreciază

 12. rrrevan zice:

  a aparut deja. e disponibil ptr comenzi

  Apreciază

 13. adi zice:

  Tor referitor la aparitii, nu pot sa nu remarc ca Armada nu prea se inghesuie sa ne ia banii. Brett, Hobb, Abercrombie, Lawrence… nimic la inceput de an. Ceva reeditari la sf si cam asta e.

  Apreciază

 14. nik zice:

  Dupa ce veti citi vol 1 Cuvinte despre Lumină (1). Câmpiile Sfărâmate veti dori vol 2,cit mai nerabdatori,acesta este raspunsul ce lam primit,Editura Paladin, cărţi F&SF După cum am scris de (mai) multe ori pe pagina aceasta, ambele volume sunt traduse + tipărite. Ele așteaptă deblocarea unor condiții de copyright pentru a fi publicate. Pentru primul volum, condiția respectivă a fost deblocată. Credeți-ne că nici nouă nu ne place/convine să stăm cu banii investiți într-un tiraj care nu poate ieși pe piață.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s