Stirile fantasy ale lunilor iulie si august

Știri fantasy din țară

Spunea cineva, cândva, că iarna nu-i ca vara. Se pare că acest adevăr este valabil în ultima vreme și în viața mea. Un proiect important în care sunt implicat îmi acaparează tot timpul și mă ține departe de tastatură. Dar ca să fim sinceri nici editurile noastre nu-mi dau prea mult subiect de bârfă, dovadă fiind și sărăcia rubricii de mai jos. Sperăm ca toamna să alunge de prin edituri moleșeala verii și să-mi aducă și mie timpul liber înapoi. Până atunci, cei care sunteți prin București în perioada 15-16 septembrie, vă puteți bucura de știință și imaginație la Biblioteca Națională în cadrul celei de a trei-a ediții a festivalului Sci + Fi Fest. Mai multe detalii puteți găsi pe pagina evenimentului  .

Apariții editoriale din țară

Editura Paladin

Câmpiile Sfărâmate – Cuvinte despre lumină volumul I  (Arhiva Luminii de Furtună #2) – Brandon Sanderson – Chiar dacă romanul a apărut la secțiunea în pregătire a editurii la începutul lunii septembrie, știind că pentru mulți dintre cititorii de fantasy din România acesta este cel mai așteptat roman al anului, mă grăbesc și-l postez aici. E clar că efortul lui Branderson cu această serie este unul impresionant și chiar dacă am fost puțin agasat de dimensiunile gigantice ale lui Oathbringer, recomand cu tărie oricui dorește să intre într-unul dintre cele mai elaborate universuri ficționale imaginate vreodată să se ia la trântă cu aceste romane. Nu numai că antrenează mintea dar face și bicepsul mare.

Pământul iubit de Zei (Pământul iubit de Zei #1) – Guy Gavriel Kay – Pentru mine, deoarece m-am delectat de mult cu Cuvinte despre Lumină, cel mai important anunț al acestor luni este acela conform căruia un roman de Guy Gavriel Kay este în pregătire la Paladin. Vroiam de mult să mă apuc de opera lui Kay, unul dintre cei mai importanți autori de fantasy și iată că voi avea ocazia să o fac. Și chiar dacă Pământul iubit de Zei, roman de inspirație orientală nu ar fi fost prima mea alegere, probabil că aș fi optat pentru Tigana, e bine și așa. Romanele lui Kay (mai puțin cele din trilogia Fionavar care sunt de inspirație tolkieniană) sunt plasate în tărâmuri ficționale ce se aseamănă cu locuri reale din diverse perioade istorice reale, în cazul romanului de față fiind vorba despre China secolului al VIII-lea.

Corabia Zeiței Ishtar – Abraham Merritt – Știu că ar trebui să mă abțin de la a fi un veșnic cârcotaș dar nu-mi iasă. Oare de ce ai vrea să reeditezi un roman deloc senzațional și care nu s-a bucurat de prea mare succes nici atunci când a apărut pentru prima dată la Nemira, într-o perioadă când era penurie de science fiction și în care fantasy-ul aproape că nu exista pe piața din România? Dar probabil că ar trebui să mă abțin să caut un fir logic în acțiunile Paladinului și să mă bucur de faptul că din toată nebuloasa planului lor editorial mai ies constant și nestemate ca cele două romane de mai sus. Corabia Zeiței Ishtar este un roman pulp din acea perioadă a fantasyului în care nu venise încă Tolkien ca să arate lumii cum se scrie acest gen.

Editura Herg Benet

Soho în lumina Lunii (Peter Grant #2) – Ben Aaronovitch – Cel de al doilea roman al seriei Peter Grant este în pregătire la Herg Benet, lucru bun, chiar dacă nu am reușit încă să mă delectez cu primul roman al seriei și să văd cum sună Dresden cu accent britanic. Lucru bun și fiindcă îmi dă speranța că cei de la Herg Benet sunt oameni serioși care-și continuă seriile și care o să mă îmbucure cât de curând cu continuarea minunatului roman al lui Becky Chambers pe care l-au publicat aceștia. Nu-i așa? Până atunci, Aaronovitch combină în acest roman jazz-ul cu supranaturalul dându-i detectivului și ucenicului vrăjitor Peter Grant un nou caz.

Editura Nemira

Răzbunarea Văduvei Albe (Neîmblânziții #3) – Jacob Grey – Și ținând cont că iată, sunt două luni în care nu a trebuit să vorbesc despre YHAAA, mă scuzați, despre YA, pot cu bucurie să anunț apariția acestui roman fantasy pentru copii. Garantat de aici nu curge siropul dintre pagini și coperta este excelentă. Este minunat că apar astfel de serii și este excelent că Nemira le duce până la sfârșit, educând tinerii cititori cu literatura și cu continuitatea lecturii. Povestea tânărului Caw, băiatul-corb, pare interesantă și chiar dacă nu am „spațiul”necesar să adaug această serie în lista mea de lectură, mi-a stârnit suficient de mult interesul încât să dau un ochi peste câteva rezumate și recenzii.

Vrăjitorul și globul de cristal (Turnul întunecat #4) – Stephen King – Este de remarcat modul în care cei de la Nemira știu să profite de orice avantaj de marketing și cum s-au mobilizat să reediteze seria Turnul întunecat într-o prezentare grafică de excepție imediat după apariția filmului omonim. Coperta acestui roman este excelentă și abia aștept să le văd și pe următoarele două. Cât despre ultimul roman al seriei, voi avea în sfârșit bucuria de a-l achiziționa la momentul reeditării, căci trebuie să recunosc că nu m-am putut îndura să scot banii din buzunar pentru a cumpăra paginile aflate dedesubtul hidoșeniei numită imagine de pe coperta primei ediții.

Știri fantasy externe

Este evident că cel mai important eveniment al verii a fost decernarea în luna august a premiilor Hugo în cadrul Worldcon-ului de la San Jose, California. Un eveniment care mi-a adus multă bucurie în suflet deoarece a confirmat (dacă mai era nevoie) că N. K. Jemisin este cel mai puternic scriitor (și folosesc genul masculin ca să nu credeți că mă refer doar la doamnele scriitoare) de science fiction și fantasy al momentului. Odată cu câștigarea premiului Hugo pentru cel mai bun roman cu The Stone Sky, Jemisin a reușit și performanța de a fi primul scriitor care a câștigat acest premiu trei ani consecutiv. Practic fiecare dintre romanele fabuloasei trilogii Pământul Sfărâmat a luat câte un Hugo, fapt ce dovedește încă odată valoarea acestei serii. Și în contextul a cea ce spuneam mai sus legat de strategiile de marketing, nu pot să nu remarc lipsa de viziune a celor de la Paladin, care nu profită de această ocazie pentru a ieși rapid pe piață cu întreaga serie, inclusiv primul roman reeditat cu o copertă care să fie la înălțimea conținutului și să atragă privirile pe raft. Știu. e urât cea ce voi spune în continuare, dar cred că cititorul român merita ca trilogia să fie achiziționată de Nemira…

Tot o știre legată de premiile Hugo, dar una mult mai apropiată de literatura fantasy este acea că trilogia Lumea celor cinci Zei de Lois McMaster Bujold, tradusă și în limba română de editura Tritonic a luat premiul Hugo pentru cea mai bună serie.

Și ca să rămân în același registru trebuie să amintesc că în luna iulie au fost anunțați finaliștii pentru premiile World Fantasy Awards 2018. Sincer am rămas puțin dezamăgit de titlurile din lista cu nominalizările pentru cel mai bun roman, dar cine sunt eu să judec. Remarcabil mi se pare că Orașul de Bronz, singurul dintre titluri care îmi sună cunoscut este publicat deja în limba română!

Nominalizările la secțiunea cel mai bun roman fantasy al anului 2018 sunt:

  • Orașul de Bronz de S. A. Chakraborty
  • Ka: Dar Oakley in the Ruin of Ymir de John Crowley (probabil cel mai interesant roman din listă, cu o premiză care l-a propulsat direct în lista mea de lectură)
  • The Strange Case of the Alchemist’s Daughter de Theodora Goss (YA)
  • Spoonbenders de Daryl Gregory (paranormal)
  • The Changeling de Victor LaValle (realism magic, horror)
  • Jade City de Fonda Lee (urban fantasy)

Aparițiile editoriale ale lunii iulie

The Empire of Ashes (The Draconis Memoria #3) – Anthony Ryan – Aceasta este cea mai importantă apariție editorială a lunii din puncul meu de vedere și abia aștept să citesc finalul acestei serii epice, o combinație excelentă de steam punk, dragoni, roman de spionaj, aventuri a la Indiana Jones și război epic pentru supremație între dragoni și oameni. Mi-am susținut întotdeauna părerea că Anthony Ryan este un autor excelent, cu toate controversele create în jurul continuărilor la Cântecul Sângelui iar această serie nu face decât să-mi întărească convingerea. Sincer abia aștept să văd care va fi următorul roman Ryan, acum că Draconis Memoria a ajuns la final. În mod sigur va avea un loc în biblioteca mea.

Age of War (The Legends of the First Empire #3) – Michael J. Sullivan – Am citit toate cele șase romane ale seriei The Ryiria Revelations și trebuie să recunosc că acestea au avut suișuri și coborâșuri. Până la urmă coborâșurile au cântărit cel mai greu în balanță și am decis să nu mai pornesc pe drumul acestei noi serii a autorului. Totuși recenziile sunt excelente și trebuie să recunosc că, chiar dacă pe mine m-a pierdut, Sullivan rămâne un bun povestitor și sunt convins că este pe gustul multor cititori. În plus trebuie remarcat ritmul bun de apariție al acestei serii care va avea în total șase romane pe care în mod cert fanii le vor putea citi pe parcursul unei singure  vieți 😉 .

Redemption’ Blade (After the War #1) – Adrian Tchaikovsky – Chiar dacă pe mine m-a pierdut definitiv ca și cititor cu Copiii Timpului, Tchaikovsky rămâne un nume important în peisajul fantasy și mă văd obligat să-i menționez noile romane publicate. Premisa acestei noi serii, pare destul de interesantă. Aceasta spune povestea unei eroine după un război devastator pornit de un Semizeu și de hoardele de monștri ale acestuia. După ce a reușit împreună cu o mână de eroi să-l ucidă pe acest lord întunecat Celstaine se vede acum nevoită să pună ordine printre ruinele fumegânde ale unui imperiu prăbușit.

Spinning Silver – Naomi Novik – Uite cu trebuie eu, în numele corectitudinii și al imparțialității să anunț apariția unui roman care probabil că-mi va „freca” nervii cât de curând. Cu același gen de copertă ca și Aleasa Dragonului și venind din nou cu o reinterpretare a unui basm clasic (de data asta este vorba despre Rumpelstiltskin), Naomi Novik se pare că a găsit rețeta perfectă pentru a lua anumite premii de la romane mult mai epice ale genului. Știu, sunt rău și părtinitor, dar romanul apare deja pe lista de propuneri a Goodreads pentru cele mai bune romane fantasy ale anului și eu sunt bântuit de un deja vu.

Aparițiile editoriale ale lunii august

 

Foundryside (Founders #1) – Robert Jackson Bennett – După ce am fost dat pe spate în stil mare de romanele trilogiei Orașele Divine, orice titlu nou apărut semnat Robert Jackson Bennett este lectură obligatorie pentru mine. În această nouă serie autorul ne introduce în povestea unui oraș care funcționează pe magie industrializată folosită pentru a alimenta un sistem capitalist lipsit de milă. Sancia Grado, o spărgătoare de geniu este angajată să fure un artefact magic care poate însufleți obiectele cu coduri de comenzi, artefact care va permite Caselor Comerciale care-l vor controla să rescrie realitatea pentru a le servii propriilor interese egoiste. Evident că Sancia se va opune stârnind un război secret a cărui miză va fi însăși natura realității. Wooooow!

The Tower of Living and Dying (Empires of Dust #2) – Anna Smith Spark – Doar faptul că am citit excepționalul The Court of Broken Knives doar anul acesta m-a făcut să nu-l postez în capul listei celor mai bune romane de debut ale anului 2017. Chiar dacă nu este pe acea listă, romanul este după opinia mea cel mai bun debut fantasy al unui an 2017 plin de debuturi excelente și în plus este unul dintre cele mai bune romane fantasy ale anului trecut. Cu o scriitură de zile mari, cu personaje de o complexitate rar întâlnită și cu o poveste întunecată și teribilă, The Court of Broken Knives este primul roman grim dark pe care l-am citit și pe care îl consider o adevărată operă de artă! Să spun că abia aștept să citesc acest nou roman al seriei ar fi o subestimare a nevoii care mă macină în cele mai adânci cotloane ale sufletului.

Ravencry (Raven’s Mark #2) – Ed McDonald – E clar că luna august a fost luna superlativelor în cea ce privește literatura fantasy de calitate, fiind și luna în care unele dintre cele mai bune debuturi ale anului trecut și-au văzut publicate continuările. Este și cazul lui Ravencry, continuarea excelentului Blackwings, roman care m-a cucerit cu forța și pasiunea lui dar mai ales cu complexitatea și originalitatea universului imaginat de McDonald. Mă gândesc cu plăcere și cu spaimă în inimă că mă voi adânci din nou în acest univers întunecat, că mă voi întâlnii din nou cu ororile Regilor Adânci dar și cu fantoma teribilă și luminoasă a unuia dintre personajele principale ale primului roman.

Bloody Rose (The Band #2) – Nicholas Eames – Tot din aceași categorie a continuărilor unor debuturi excelente de anul trecut face parte și acest roman ce duce mai departe povestea din Kings of the Wyld. Și probabil că îmi voi programa lectura acestui roman între cele ale celor două de mai sus ca să mai iau o gură de umor și bună dispoziție între două doze de întuneric. Eram luat prin surprindere anul trecut de faptul că am savurat un roman fantasy cu tentă umoristică, gen pe care nu-l agreez în mod normal, dar Eames știe cum să te bine dispună fără a cădea în ridicol sau în absurd și o face spunând în același timp o poveste interesantă și plină de profunzimi nebănuite. Deci da, să vină Bloody Rose așa cum este cunoscută în rândul eroilor din Sălbătycie fiica lui Clay Cooper, personajul principal din primul roman!

The Fall of Gondolin (Middle Earth Univers #?) – J.R.R. Tolkien, editor Christopher Tolkien – Iată că a apărut un nou roman al maestrului Tolkien… nu, stați puțin, ceva nu e în regulă. Iată că neobositul fiu al maestrului a mai găsit în lada cu minunății lăsată de tatăl său în podul conacului familiei (sic) schițele încă unui roman din fantasticul univers al Tărâmului de Mijloc. Și cu toate că de la progenitura lui Frank Herbert îmcoace, cel care a făcut praf și pulbere universul capodoperei Dune, am o oarecare alergie la fii care continuă opera taților pe baza unor schițe de romane, trebuie să recunosc că mi-a plăcut Silmarilion și că mă voi adânci la un moment dat din nou în tainele Tărâmului de Mijloc.

Dezideriu Szabo

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

80 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunilor iulie si august

  1. adi zice:

    Salutari tuturor. Se pare ca Nemira scoate Living ships de la R. Hobb. Vedeti la Liviu articolul. Alte notati nu sunt dar cine stie. Mai e pana in decembrie.

    Apreciat de 1 persoană

  2. vderevlean zice:

    Eu zic că toamna se anunță mult mai bogată decât tot restul anului. Să recunoaștem că ptr SF/Fantasy 2018 a fost un an destul de slab. Posibil ca toamna editorială, Gaudeamusul din noiembrie să șteargă această etichetă pesimistă.

    Apreciază

  3. florinperianu zice:

    Apropo de Paladin, se mai aude ceva de volumul 2 al seriei „The Dagger and the Coin”?

    Apreciat de 1 persoană

  4. florinperianu zice:

    Ah … ok. Sunt deja aproape doi ani de cand a aparut primul volum. Chiar daca ar rezolva cu drepturile de autor, tot mai trece aproximativ un an pana sa apara continuarea. Trei ani e deja prea mult oricat de rabdator ai fi, si mai ales prin prisma faptului ca seria are 5 volume. Cred ca si celebra „Roata Timpului” are ritm mai bun de aparitie. :)))

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Eu am renuntat de mult, tocmai am inceput al patrulea roman in engleza.

      Apreciat de 1 persoană

      • florinperianu zice:

        Asa am facut si eu cu Roata Timpului. Cred ca deja s-au obisnuit cititorii cu situatia asta si incep sa speculeze. Cel putin eu, am serii la care astept traducerea integrala in romana, iar pe altele le citesc direct in engleza. Si mai este cazul de mai sus, cand am apucat deja sa citesc unul sau mai multe volume in romana si aman continuarea 1-2 ani, poate-poate apare in romana. Daca nu … continui in engleza.

        Apreciază

  5. rrrevan zice:

    Politica editoriala a celor de4 la Paladin este o enigma pentru toata lumea. Mie imi pare rau ca unele serii au ajuns pe mana lor. Ma intreb ce ar fi facut Nemira cu seria The Expanse si capitalul de imagine pe care il are, la al catelea volum am fi fost acum. Dar asta e…

    Paladinii in schimb continua sa alterneze publicarea de romane din perioada interbelica cu inceperea de noi si noi serii. De exemplu, urmeaza sa apara primul volum din seria The Masquerade – The Traitor Baru Cormorant si primul volum din seria Inspector Troy – Black Out. Sincer, as fi preferat continuarile la Dagger and the Coin, The expanse, Divine Cities…sau macar ultimile doua volume din Robotii, dar nah….editura lor, planurile lor. Macar o sa incheie duologia lui Gene Wolfe ( pacat totusi de coperta aia oribila….din nu am cumparat cartea pentru simplul motiv ca nu suport acea coperta).

    Ce sa mai zic de Sanderson si Cuvinte despre lumina …pe langa alegerile total neinspirate privind titlul cartii si cum e prezentat, mai e si mov! Adica Elantris-ul si Calaea regilor stau frumos pe alb, si pac! o sa pun langa ele un volum mov….in fine.

    Eu va recomand sa tineti aproape de editurile Epica – in special seria lui Laini Taylor, care e publicata complet, si Leda Edge. De la ei mi-au placut mai multe carti, dar in special Saga Cuceritorului. Mai ales ca e cu influente Tepeliene.

    Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      De unde ai informatiile legate de noile aparitii de la Paladin ? Nu am vazut pe nicaieri ce ai spus tu mai sus. De Rao stie cineva ceva ? Roata timpului si Scott Lynch, sanse de aparitie anul asta ?

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        Din catalogul CIP al Bibliotecii Nationale.

        Cei de la RAO au spus pe facebook ca urmeaza sa apara in curand urmatorul volum din Roata. Asta probabil inseamna la anul

        Apreciază

      • florinperianu zice:

        Haha … foarte tare asta cu Roata Timpului. Deci de la volumul 5 am trecut pe engleza, cred ca totusi o sa il cumpar si pe-asta. RAO mereu surprinzatoare… Poate si Nemira se razgandeste cu Malazan…

        Apreciază

    • mj zice:

      Buna observatia privind Words of Radiance, acelasi lucru m-a frapat si pe mine.

      Cat despre Nemira, nu putem sti ce ar fi facut daca ar fi publicat ei anumite serii, insa eu unul nu le inteleg alegerile din ultimul timp. Daca la inceput si in anii trecuti ei erau cei care publicau cu adevarat ce inseamna fantasy, acum pauza, foarte mult YA, nimic impresionant, multe reeditari, si din ce observ Sci-Fi-ul a cam trecut pe primul loc. M-am uitat pe lista de publicatii de anul asta si am vazut urmatoarele: 2 YA/Romance, 3 reeditari, 1 Dark Fantasy ce exista deja la alta editura (in lipsa alternativelor, preluarea acestei serii – sau a autorului de fapt -, e un lucru bun daca se va continua), 2 Fantasy/Romance, 1 Fantasy/Dragons, 1 Fantasy (categoriile sunt conform Goodreads).

      Nu spun ca nu trebuie si asa ceva, dar mi se pare ca se urmeaza o singura directie si se pierde din vedere esentialul. Am citit recent articolul de pe blogul lor privind aparitiile din toamna aceasta, se mentioneaza de Robin Hobb (Ship of magic cel mai probabil) si unele surprize care vor fi anuntate mai tarziu. M-am uitat pe catalogul Bibliotecii Nationale sa vad daca sunt deja ceva ISBN-uri in acest sens, dar nu am zarit nimic.

      Pot spune ca sunt dezamagit, unde sunt acele aparitii din categoriile Epic/High Fantasy? Dar Dark/Grimdark Fantasy? Sunt atatea romane de calibru care pot fi publicate din aceste categorii…

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Perfect de acord, insa ramane doar sa asteptam sa vedem ce planuri au pentru la anul, eu unul nu cred ca Nemira mai scoate vreun fantasy care sa nu fie YA anul acesta, in afara de Ship of Magic( asta e ca s-a anuntat de ceva timp). Iar in afara de Paladin nimeni nu a mai scos carti/serii fantasy cu exceptia celor YA. Pe Rao nu ii bag la socoteala ca sunt dezamagit de ei.

        Eu astept noua editie a seriei The Dark Tower de la Nemira sa o pot achizitiona integral 😁😁

        Apreciază

    • fansf zice:

      Mă bag și eu… un pic: trebuie începute și seriile noi care au fost deja achiziționate de ceva ani și nu mai durează mult și le expiră și acestora copy-rightul, cum e Traitor Baru Cormorant, anunțată de aproape trei ani. Black Out avea traducerea predată de vreo cinci ani, nu trebuia să apară și ea? Tot ce apare în perioada asta și nouă ni se par vechi au fost achiziționate cu ani buni în urmă și trebuie să apară cât mai curând, altfel ar fi pierdut banii. Și eu aș vrea să apară o serie întreagă, de cinci volume, într-un singur an, dar alții poate vor altă serie, alții alta și tot așa, deci se încearcă să se împace cât mai multe gusturi.
      De acord, sunt unele decizii învăluite în mister, copertele fiind una dintre ele, ritmul alta și tot așa, dar sunt mult mai mulți factori la mijloc.
      Apropo, Fenris, zici că vrei să cumperi seria Turnul Întunecat integral. Le-ai luat pe rând sau aștepți să apară toată seria, și apoi le iei pe toate odată? În cazul ăsta e o problemă, căci ce fel de feedback va primi editura? Mai merită să scoată toată seria, dacă se așteaptă apariția ei integrală? De acord, suntem sătui de țepe, dar nici editurile nu sunt Cruci Roșii, gata să facă fapte de binefacere și să primească doar mulțumiri.
      Nu cert pe nimeni, fiecare e liber să facă ce vrea cu banul lui, dar trebuie să înțelegem că și editurile sunt afaceri, iar afacerile merg cu bani.

      Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        Ai dreptate Liviu, inca nu am cumparat cartile aparute pentru ca am tot evitat ca sa imi pot achizitiona si alte carti pe care le astept sa pot face o comanda mai mare, dar aici nu cred ca o sa fie o problema fiind vorba de Nemira, desi e posibil sa ma insel. O sa cumpar cartile care sunt deja aparute. 😁😁 In ceea ce priveste cartile pe care le scot cei de la Paladin si eu consider ca trebuiau scoase pentru a nu se pierde banutii investiti in ele.

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        Ai dreptate doar pe jumatate, in opinia mea. Dar am mai vorbit despre asta in mai multe randuri, nu vreau sa ma repet. Ideea e ca da, este o afacere, si afacerile merg cu bani. Dar ca sa iti aduca bani, trebuie sa si stii sa te ocupi de toate aspectele afacerii. Nu e suficient sa tiparesti niste carti, si gata, sa astepti ca lumea sa iti rupa usile ca sa le cumpere.
        Dar oricum nimeni nu baga in seama ce spunem pe aici, asa ca, ce mai conteaza….

        Apreciat de 1 persoană

  6. vderevlean zice:

    Nu pot să nu remarc că e un obicei cât se poate de obișnuit pe blogul ăsta ca 90% dintre comentarii să fie negative: de ce nu se traduce X, de ce e tradus Y, dar când apare volumul 2, dar de ce nu apare Z și tot așa…

    Dacă aș lucra în redacția uneia dintre editurile pomenite aici, cu siguranță că după 2-3 luni nu aș mai citi nimic din ce se scrie pentru că orice ai face, nu ai cum să mulțumești piața celor 500-1000 de cititori de sf și fantasy care cumpără cărți la noi :))))

    Cel mult, renununți ca editură și scoți YA, că acolo toți fanii sunt super încântați de orice titlu nou și comentează cu multe inimioare pe facebook și îl și cumpără 🙂

    Apreciat de 2 persoane

    • Fennris zice:

      Hai ca lucrurile nu mai sunt chiar asa 😁 doar rrrevan e mai acid ca nu poate sa accepte ca lucrurile sunt asa cum sunt :))), ne-am mai domolit cu totii. Pana la urma daca oamenii sunt nemultumit apeleaza la cartile in engleza.

      Ce sa mai zicem de mos Martin si Rothfuss care acum 5 ani spuneau ca volumele pe care le scriu sunt aproape gata 😂😂😂, eu cred ca astia doi se asteapta unul pe celalalt, pun pariu cu voi ca atunci cand or sa apara cele doua volume o sa apara ambele in acelas an 😂😂😂

      Apreciat de 1 persoană

    • florinperianu zice:

      Eu cred ca cei care comenteaza pe aici (inclusiv eu) apreciaza consecventa. Exact asta lipseste din politicile editoriale de pe la noi. A ajuns ceva „obisnuit” sa iei teapa cu 1-2-10 serii din diverse motive.

      Vad ca in ultimul timp se practica si „preluarea” seriilor de la o editura la alta, cum e cu: Prince of thorns, Malazan, Old Man’s War, etc. De ce unele serii merg mai bine la a doua editura care le traduce? Sa vedem totusi daca seriile asta ajung la final…

      Si apropo de feedback … cred ca au fost destule sondaje pe cele cateva bloguri de sf/fantasy pe care le urmaresc cei 5-10k de cititori de la noi. Nu cred ca ar fi vreun cititor de pe-aici suparat daca ar vedea 2-3 volume din Expanse sau The Dagger and the Coin traduse in acelasi an. Nu asa obtii banii care iti trebuie pentru a cumpara serii sau titluri noi? Sincer, nu imi imaginez cum vreo editura ar crede ca o asteptare de 2-3 ani pentru un al doilea volum dintr-o serie e ceva ce un cititor poate considera ok sau normal…

      Doar Nemira profita de plusul de marketing oferit de serialele inspirate din carti sf/fantasy. Asta ar putea fi un semn de intrebare pentru edituri.

      Apreciază

  7. Catalin Maria zice:

    Se pare ca Editura Litera a ajuns la zi cu seria The Saxon Stories a lui Bernard Cornwell (10 titluri). Stiu ca este „historical” si apare cu ziarul, dar seria merita mentionata. Poate ii convinge cineva sa publice epic fantasy cu ziarul, pentru ca astia intr-un an au publicat toate cele 10 carti.
    P.S. vderevlean are dreptate. Dar ce putem face? Suntem romani, asa ca ne plangem. Eu raman la parerea ca editurile care vor sa publice fantasy ar trebui sa inceapa 2-3 serii si sa le finalizeze, nu 10 si vedem daca prinde vreuna. Dar poate ei stiu mai bine. Eu in afara de ai sustine prin cumpararea fiecarei carti aparute si recomandarile facute prietenilor nu prea am ce face.

    Apreciat de 1 persoană

  8. adi zice:

    Ziua buna. Referitor la vechea discutie, cu aparitiile noi si ritmul in care se publica, eu zic ca daca nu e rentabil ptr editura, sa nu mai scoata. Dar sa nu mai scoata nimic sf & f. Ok, intelegem e o afacere, trebuie sa fie rentabila. Dar daca tot ne plimbi pe sub nas cate 1 volum din serii de 3. 4 ,5 etc si apoi te opresti ce ai realizat? Eu nu sunt unul din cei care asteapta sa apara toate volumele dintr-o serie ptr a face o achizitie. Le cumpar atunci cand apar. Si? Ce am rezolvat? Daca incepi o treaba, fa-o pana la capat. Totul in tara asta se face anapoda. Deci nici piata de carte nu putea face exceptie. Exista o metoda normala de a face ceva si exista metoda romaneasca. Ptr orice. Ca fapt divers, se mai aude ceva Cronicile Malazane? Sau sa imi vad linistit de treaba si sa le comand de pe book depository? Weekend fain la toti va doresc. Si keep calm ca viata e scurta:)

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Keep calm si cumpara Cronicile Malazane in engleza, cei de la Nemira s-au tot sucit, ba ca o continua, ba ca nu, din cate stiu eu a ramas ca nu. Daca stie cineva altceva il rog sa ma contrazica 😁

      Apreciază

  9. adi zice:

    Aruncati un ochi la Liviu. Paladinul recupereaza pe sf de an. Eu am pus ochii pe 3, hai 4 carti.

    Apreciat de 1 persoană

  10. fansf zice:

    Îmi aduc aminte că și eu văzusem ISBN pentru „Poarta obeliscului”, dar acum că l-ai menționat tu, îmi dau seama că lipsește. Am verificat și în seara asta și nu mai este. Traducerea este predată de mai bine de un an, acum este la redactare.

    Apreciat de 1 persoană

  11. nik zice:

    Cine imi poate spune mai multe despre Cavalerul de Gene Wolfe ,vad ca nimeni pe aici nu o pomeneste si nici la apariti noi, nu este descrisa, cu toate ca este aparuta de vreo luna, ce imi puteti spune despre aceasta carte si daca a citito cineva,este carte pentru adolescenti.

    Apreciază

  12. Fennris zice:

    M-am uitat si pe siturile celor de la Art si peste ce dau ? Peste The bear and the Nightingale cu o traducere a titlului ce aduce a carte pentru copii si o coperta aleasa nefericit ca mai toate copertile din ultimul timp, dar hei, hai sa privim si partea plina a paharului, ar trebui sa apara cat de curand, este listata cu “in curs de aparitie” la Youngart.

    Ciudat ca pana nici Liviu nu a sesizat-o desi a prezentat viitoarele aparitii alea grupului in ultimul lui articol de pe blog. Tot pe muteste se face treaba la grupul Art, bag seama ca e de succes aceasta abordare 😂😂😂 ca tot o folosesc.

    Apreciat de 1 persoană

  13. fansf zice:

    Explicații de ce n-am remarcat-o: postarea a fost cu ISBN-uri luate de pe site-ul Bibliotecii Naționale, unde acest volum nu apare nici măcar acum; coperta mi-e indiferentă, în colecția respectivă apar multe care nu au treabă nici cu ce ne interesează pe noi, nici cu YA-ul (Flori pentru Algernon, un SF minunat, dar pentru adulți, Mințile lui Billy Milligan, Alif Nevăzutul etc.), iar de Katerine Arden cred că nici n-am auzit până nu i-am văzut cartea, aseară, la YoungArt. Dar mersi mult că mi-ai atras atenția asupra ei, am trecut-o și eu pe listă.

    Apreciază

  14. Catalin Maria zice:

    Buna ziua. Am avut o discutie aseara cu cei de la Paladin in legatura cu seriile SF/F incepute si acesta este raspunsul lor.
    Colectia SF:
    – Asimov Robotii 3 din 5 publicate – vor termina seria,
    – Bujold 2/16 – serie abandonata,
    – Gluhovski 2/3 – vor termina seria,
    – Aldiss 1/3 – vor termina seria,
    – Morgan 1/3 – vor termina seria,
    – Niven 1/4 – vor publica doar 3 din 4, ultima fiind considerata fara importanta,
    – Bennet 1/3 – serie abandonata,
    – Leckie 1/3 – vor termina seria
    – McAuley 1/5 – serie abandonata,
    – Corey 2/7 – vor abandona seria dupa cartea 3.
    Colectia Fantasy:
    – Sanderson 1.5/3 – vor continua,
    – Bowden 3/8 – vor continua cu Assassin’s Creed – The Last Descendants, de Matthew KIrby,
    – Jemisin 1/3 si 1/3 – vor continua,
    – Weeks 1/3 – vor continua,
    – Abraham 1/5 – serie abandonata,
    – Holdstock 2/7 – serie abandonata,
    – Wolfe 1/2 – vor continua,
    – Kay 1/2 – vor continua.
    Le-am recomandat sa incerce finalizarea cat mai rapida a unor serii deja incepute si dupa sa inceapa altele. Vom vedea.
    Si acum o mica recapitulare a ceea ce se intampla la Nemira.
    Nautilus SF:
    – Asher 2/16
    – Banks 3/9
    – Le Guin 4/8
    – Scalzi 4/6
    – Clarke 1/4
    – Prachett/Baxter 1/5
    – Cronin 1/3
    – McDonald 1/3
    – Cixin 2/3
    – Reynolds 1/3
    – Patrick Black 1/2.
    Nautilus FANTASY:
    – Abercrombie First law 4/6 – lipsesc 2 stand-alone (trilogie finalizata)
    – Gabaldon 5/8
    – Brennan 2/5
    – Brett 3/5
    – Hobb 6/16
    – Sapkowski 4/8
    – Lawrence 1/3.
    Serii terminate in colectia noua: Vernor Vinge 3 carti, Bernard Werber 3 carti, Daniel Wilson 2 carti, Rajaniemi 3 carti, Wilson 3 carti, Howey 3 carti, Abercrombie 3 carti, Stackpole 3 carti, Jemisin 2 carti.

    Apreciat de 1 persoană

    • adi zice:

      Multumim de informare. Sper ca Nemira sa achizitioneze pe viitor serii faine. Cu mici exceptii, ei macar le duc pana la capat. Cat depre Paladin, ce sa mai zic nou. Ramane cum am stabilit. Da stiu, problema e la noi, nu e la ei….bla bla

      Apreciază

    • Mikey zice:

      Te felicit pentru initiativa, Catalin!
      Pentru mine dezamagirea vine de la Abraham. Nu ma asteptam sa nu prinda! Cred ca vor mai urma cel putin doua abandonuri la Paladin, sper sa nu cobesc.
      La Nemira pare sa nu se mai scoata Asher si Banks, din pacate, desi Cultura lui Banks ar mai putea fi exploatata serios, mai ales ca sunt stand alone-uri. Scalzi si Sapkowski apar regulat iar Prachet/Baxter si McDonald nu m-au dat pe spate. Nici nu cred ca se vor continua. La Reynolds spunea MDP ca lucreaza la traducere, eu sper sa o vedem chiar anul asta. De Abercrombie nu stiu sa se fi spus ceva de curand, parca erau ceva planuri dar mai demult.

      Apreciază

  15. Fennris zice:

    Dezamagitor cu City of stairs ca nu mai continua seria ca sa nu mai zic de seria SF a lui Corey pe care o vor abandona, asta este, mergem inainte.

    Super tare micul tau research si discutia avuta cu cei de la Paladin, felicitari!!!

    Apreciază

  16. Gotal zice:

    Jur daca inteleg. La noi se renunta la The Expanse, in timp ce ungurii (populatie mult mai mica si ma indoiesc mare consumatoare de SF) au seria la zi.
    Cu tot respectul, Mihai-Dan Pavelescu cred ca nu e aducator de noroc. Mai intai editura Trei, acum Paladin…
    Daca tot se produce globalizarea, atunci e cazul sa trec la lecturi in limba engleza. Altfel o sa am o biblioteca plina cu carti vol. 1, max 2 din serii ce nu vor fi ever publicate in limba romana. Va crede lumea ca sunt prea sarac sa imi permit si urmatoarele volume sau ca sunt carti proaste, ce nu merita a fi citite 🙂

    Apreciază

  17. Fennris zice:

    Au publicat cei de la Paladin pe site la sectiunea „in curs de aparitie” Poarta obeliscului, se pare ca o sa avem o toamna buna, desi avem si vestile nefericite de mai sus.

    Spor la lecturat in oricare limba va doriti 😁😁

    Apreciază

  18. george frigura zice:

    Nu inteleg, e prea scump Corey/Abraham de se renunta la seriile lui?

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Au zis ca nu s-a vandut, cel putin seria fantasy nu a avut deloc succes. Inca nu se stie daca o sa continue si cu seria SF dupa cartea a treia, au zis ca ramane de vazut cum o sa fie vanzarile dar sunt sanse sa se renunte si la seria SF.

      Am vazut discutia de pe facebook pe care a avut-o Catalin cu ei.

      Apreciază

  19. adi zice:

    @rrevan : :)))) da am vazut si eu. :))))) daca nu ai notiuni elementare de ce te bagi in discutie:)))) Nu e frumos sa critici, trebuie doar sa le plangi de mila pe fb si sa la trimiti inimioare. Macar nu te-au injurat. Pe viitor am sa cumpar de la ei doar carti ce nu sunt parte a unei serii.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      😂 sa stii, am scapat ieftin…dupa ce ca nu inteleg nimic, mai si comentez…

      am fost tentat sa continui discutia dar nu are rost. eu o sa astept sa isi finalizeze o serie inainte sa cumpar ceva de la ei de acum.

      Apreciază

  20. Catalin Maria zice:

    Vesti noi: Nemira lanseaza o nou colectie SF/Fantasy/Horror – ARMADA. Dar o sa reduca aparitiile in Nautilus, adica doar seriile pe care le-au inceput deja, ceea ce ma intristat putin (mai mult). Poate ar fi trebuit sa faca un sondaj printre cititori daca vor sa schimbe numele colectiei sau nu. Dar asta este, important sa publice cat mai multe titluri. Noutati: Orasul companiei de MADELINE ASHBY, Umbra magiei de KAT HOWARD, Frumoasele adormite de STEPHEN KING, OWEN KING si Dirk Gently. Agentia de investigatii holistice de DOUGLAS ADAMS.
    Iar cei de la Paladin au raspuns pe facebook ca au avut vanzari putine la The Expanse, mai mici decat Gluhovski, de exemplu. Si inca un lucru foarte realist: „Anul trecut am scris saptamanal rubrica Joi raid, dar n-am vazut nici macar un share, sau referire la articolele respective, so….”. Asa este, eu chiar le verific blogul si imi placea Joi Raid, dar nu comentatm nimic sau sa il recomand altora. Poate ar trebui sa „mergem” noi mai des peste ei cu recomandari si comentarii pro sau contra, nu conteaza.
    Oricum se anunta o toamna bogata. Nu o sa fim toti multumiti, dar poate unii au sa-si gaseasca dorintele implinite.

    Apreciază

  21. Catalin Maria zice:

    P.S. O chestie tampita: cand „o sa apara” Winds of Winter ua sa o publice in format hardcover, paperback sau mass market paperback in Nautilus sau in Armada? Raspuns: nici o problema, Mos Martin nu are de gand sa publice nimic in urmatorii ani si au sa uite cei de la Nemira cate editii au scos.

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Au zis ca o sa continue seriile incepute in Nautilus si da, nu cred ca o sa vedem prea curand WOW, eu m-am resemnat, asa ca nici nu conteaza in ce format o sa apara, ca sa nu mai zic ca eu am primele 4 carti in formatul vechi de paperpack si A dance of dragons in hardcover ca nu au mai scos formatul initial, deci cand o sa apara toata seria si daca o sa apara vreodata o sa o reachizitionez intr-un format oricare ar fi ala. 😊

      Apreciază

      • Cătălin Maria zice:

        Au scos și mmp, 3 volume. Dar nu știu dacă se mai găsește.
        https://nemira.ro/dansul-dragonilor-soft

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Stiu, doar ca nu am mai luat-o pentru ca scosesera un nou format pt paperpack si eram ferm convins ca nu o sa finalizeze seria si in formatul initial(asta credeam in momentul in care imi imaginam ca mos Martin o sa finalizeze seria in viata asta 😂😂😂), asta e deja a treia varianta pentru paperpack si nu mai cumpar nimic pana nu e seria completa 😂😂

        Apreciază

  22. Mikey zice:

    Cu ocazia asta mi s-a si „raspuns” unei nelamuriri legate de Abercrombie, postata mai sus; deci in 2019 vom avea The Heroes. Cam singurul epic fantasy anuntat…

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Am vazut si eu anuntul, putin ciudat dar ramane sa vedem daca o sa fie de bun augur sau nu. Si eu cred ca hard SF.urile si fantasyurile adevarate vor fi din ce in ce mai putine, se pare ca YA-urile sunt mult mai bine primite de o are mai larga de cititori.

      M-am bagat si eu in discutie cu cei de la Paladin pe fb, mie mi se par ca puerile scuzele lor. Au avut 2-3 luni chestia cu Joi raid unde nu aveai posibilitatea sa comentezi pe blog dar probabil era prea greu sa poarte discutii cu cititorii. De asemenea, le-am scris despre anunturile pentru noile titluri care nu sunt anuntate pe facebook.

      Una peste alta o sa fie o toamna buna ramane sa vedem cum o sa se prezinte viitorul 😁😁

      Apreciază

    • adi zice:

      Am vazut in comentarii ca lumea cerea sa se reia Cronicile Malazne. Ei au dat un raspuns diplomatic, ca o sa vada. Cine stie…

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Eu nu cred, sa fim seriosi cronicile malazane desi e una din cele mai complexe serii fantasy este destul de grea tocmai prin prisma complexitatii iesite din comun, eu sunt un avid al seriilor fantasy, insa pentru un novice ar fi destul de greu de asimilat o astfel de serie.
        Nu multi ar aprecia aceasta serie, poate doar noi care ne tot perindam pe acest site.
        Eu mi-as dori ceva mai light ca sa prinda si la alt public iar editura sa aiba succes cu seria respectiva.

        Apreciază

  23. adi zice:

    Nu cred ca se supara nimeni pe Paladin daca nu aveau atatea serii exceptionale care au ramas in aer. Si apropo de vizibilitate, incercati va rog sa gasiti pe goodreads varianta de la Paladin a Pamantului Iubit De Zei a lui Kay. Eu nu am gasit-o.

    Apreciază

  24. Andrei zice:

    Eu unul sincer, dupa vestile de mai sus si dupa ce am constatat ca ajung la vreo doua rafturi de serii neterminate (de la Tritonic, Rao, Paladin, Trei si Nemira) am luat decizia clara sa nu mai cumpar nicio carte in Romania pana cand nu vad seria terminata. Imi pare rau. Inteleg si editurile, dar nici buzunarul si biblioteca mea nu sunt batai de joc. App, daca intereseaza totusi pe cineva Bujold, Abraham, McAuley, Cronicile Malazne si altele, le si vand.
    Eu va sfatuiesc si pe voi sa nu mai cumparati. O buna parte din vanzarile proaste de care se plang editurile se datoreaza lipsei lor de profesionalism. Cei care si-au luat tepe pe vremuri cu Tritonicul de exemplu, citesc de mult timp in limba engleza. Asta e solutia ca sa termini seria sau sa o termini intr-un timp rezonabil, nu in 10 ani cat ii ia Paladinului sa publice 4 carti dintr-o serie.

    Apreciază

  25. Catalin Maria zice:

    Editura Paladin prinde viteza. Au anuntat in curs de aparitie si Furia de fier de Pierce Brown. Daca mai apare ceva nou, pe langa Jemisin – Poarta obeliscului, Neal Stephenson – Seveneves, Brandon Sanderson – Cuvinte despre lumina, Gluhovski – Metro 2034, Claire North – Atingerea, o sa ne cam inchida gura, macar pentru o perioada.

    Apreciază

  26. Fennris zice:

    Am citit un articol cu interviul noului coordonator al colectiei Armada de la Nemira si avem cateva noutati in legatura cu viitoarele aparitii fantasy la Nemira. A fost anuntat aparitia volumului 4 din seria Demon undeva in apropierea Bookfestului si tot pana atunci vor sa publice si primul volum din Fire and Blood a lui mos Martin si a mai anuntat inceperea unei noi serii The Magicians guild(am citit cateva despre trilogie pe goodreads si pare interesanta, iar notele sunt decente) si a mai anuntat continuarea seriei the Witcher la inceputul anului viitor.

    Eu zic ca suna destul de bine treaba la Nemira, plus Paladinul care au anuntat destul de multe aparitii si ei.

    Apreciat de 1 persoană

  27. DeadPixel zice:

    Oameni buni, se pare că „Orașele divine” nu a fost totuși abandonată, dacă e să dăm crezare unui răspuns la întrebarea adresată de un cititor pe pagina editurii la postarea din 19 octombrie care anunță „Poarta Obeliscului”. Redau mai jos cu copy și paste că n-am cum să atașez o captură de ecran:

    „Sergiu Hasna: Cand va aparea al doilea volum din seria Orasele divine?
    Îmi place · Răspunde · 2z
    Editura Paladin, cărţi F&SF: Deocamdată se poartă negocieri pentru achiziție.”

    Am lăsat „2z” ăla ca să vedeți de când e întrebarea raportat la momentul postării mele de aici.

    Apreciază

  28. adi zice:

    La editura Epica a aparut Tomi Adeyemi : Urmasii de sange si os. Nu le merge site-ul dar poate fi gasita pe Libris.

    Apreciat de 1 persoană

  29. AlexColita zice:

    Din cate am citit pe blogul celor de la paladin cartea „cuvinte despre lumina” de Sanderson nu se numara printe apartiile de la gaudeamus … pe site a aparut la sectiunea „in pregatire” din septembrie.

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Nu e o tragedie pt mine, desi e cartea pe care o astept cel mai mult, avand in vedere ca este doar prima parte din volumul doi pot sa mai astept, poate or sa apara amandoua.

      Cert e ca o sa apara sigur in Decembrie, avem si altele pe care le asteptam 😁🙈

      Apreciază

Lasă un comentariu