Stirile fantasy ale lunii februarie 2018

Stiri fantasy din tara

Intr-o luna de o saracie crunta din punct de vedere… Sau stai, de fapt e invers, nici o editura nu ne-a umblat pe la buzunare, nici macar Nemira, care a dat iama doar in bugetele cititorilor de science fiction. Deci, intr-o luna plina de belsug (neliterar) vine una dintre cele mai minunate vesti din ultima vreme. Nemira s-a hotarat sa publice seria Imperiul Sfaramat a lui Mark Lawrence si Printul Spinilor va aparea in luna martie! Nu am dat un ochi peste traducerea de la Trei, dar se plangea lumea ca acea scartaia asa ca sper ca traducerea celor de la Nemira sa fie mai buna. In orice caz, Lawrence este unul dintre cei mai buni autori de fantasy ai momentului, cartile lui sunt inteligente si scrise impecabil iar personajele… pot sa spun doar atat: putini autori pot sa dea viata unui personaj asa cum o face Lawrence. Cred cu tarie ca Nemira va duce aceasta serie pana la capat si sper sa publice si The Red Queen’s War, serie a carei actiune se petrece in acelasi univers si care, dupa o analiza atenta mi s-a parut mai buna decat prima, fapt absolut remarcabil. Si cu toate ca i-am citit toate romanele lui Lawrence nu pot sa nu ma bucur ca cititorii romani vor avea ocazia sa se bucure pana la final de o serie monumentala.

Si inainte de a trece mai departe, as vrea sa urez La Multi Ani si lecturi cat mai epice pentru toate cititoarele de fantasy din lumea larga 🙂

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

Colivia Regelui (Regina Rosie #3) – Victoria Aveyard – Din ciclul „Nemira te YA-izeaza”  iata si cel de-al treilea roman (penultimul) din seria Regina Rosie. Subtitlul ne zice ca: Toti vor sfarsi in flacari! Tamtaaaaam! Ok, nu o sa ma apuc de seria aceasta, rezumatul imi prezinta prea multe iubiri si deceptii in dragoste plus o lume tipic YA impartita in cateva categorii simpliste gen carturarii si razboinicii (in cazul acesta rosii si argintii) ca sa simt vreo atractie. Dar ma bucur ca Nemira e consecventa si daca chestiile astea se vand, foarte bine, la cat mai multi cititori, poate intr-un an doi (sau mai multi?) se apuca tineretul si de Imperiul Sfaramat sau de Malazan si creste cererea de fantasy de calitate in Romania. Poate…

Mana stanga a Intunericului (Ciclul Hianish #6) – Ursula K. Le Guin – Cu toate ca este considerata sf nu ma pot abtine sa nu semnalez aceasta reeditare cu o coperta fabuloasa a unui roman extraordinar, un roman de referinta al genului, un roman care a demonstrat ca science fictionul poate fi la fel de profund ca orice alt gen literar mai „serios”. Si ca sa ma simt eu bine, pot sa remarc ca, chiar daca nu la fel de intens ca in Lumea lui Rocannon, si aici se simte un iz de fantasy adaugat temei sf.

Stiri fantasy externe

Mentionam luna trecuta la rubrica de aparitii editoriale romanul Shroud of Eternity al lui Terry Goodkind. Iata ca la scurt timp dupa aparitia acestuia, Goodkind si-a cerut public scuze pentru ca a afirmat intr-o postare pe Facebook ca acesta „este un roman excelent cu o coperta foarte proasta. Proasta de te ia rasul.” Afirmatia i-a atras o multime de critici de la unii ilustratori si autori, dar si de la cititori, fapt care l-a determinat pe scriitor sa-si exprime mai sus amintitele scuze.

Dupa aproape 20 de ani, Neil Gaiman alaturi de o echipa de alti patru autori de fantasy revine la universul Sandman. Primul volum va aparea in august si va fi urmat de alte patru, fiecare scris de unul dintre colaboratorii lui Gaiman. Seria va fi lansata tot de imprintul Vertigo al celor de la DC si va urmari aventurile unora dintre cele mai indragite personaje ale universului celebrelor benzi desenate. Cele zece volume Sandman sunt considerate de multi ca fiind cele mai bune romane grafice publicate vreodata si il au ca personaj principal pe Morpheus, Stapanul Viselor si fratele Mortii. La fel de interesante sunt si numeroasele personaje secundare, dintre care as aminti nume ca John Constantine sau Lucifer Morningstar, acesta din urma „beneficiind” de propriul sau spin-off  dar si de un serial tv de succes.

Si daca tot s-au dat recent statuetele aurite, nu pot sa trec mai departe fara a va recomanda un fim fantasy. Si nu orice film, ci unul coreean (sud-coreean, evident 🙂 ) si anume Along with the Gods, The Two Worlds. Filmul combina urban fantasy cu mitologie budista si scene a la Matrix iar rezultatul este interesant, depasind cu mult unele productii hollywoodiene. CGI-urile sunt decente, elementele fantasy sunt interesante, filmul are „corason” si trebuie sa recunosc ca m-a captivat si mi-a facut o impresie buna.

 

Aparitiile editoriale ale lunii ianuarie

A Veil of Spears (The Song of the Shattered Sands #3) – Bradley P. Beaulieu – Nu stiu cum se face ca am ratat luna trecuta acest roman, cu toate ca il asteptam cu inima la gura, asa ca imi fac datoria si il amintesc acum. Cel de al treilea roman al excelentei serii cu iz oriental spune mai departe povestea aprigei Ceda si a misiunii acesteia de a-i ucide pe cei doisprezece regi tiranici din Sharakhai si de a-i elibera pe asirimi, sclavii nemuritori ai acestora. Si oricat de mult mi-as dori sa descopar concluzia acestei serii, ma bucur sa aflu ca va mai fi si un al patrulea roman. Odata ce ai intrat in aceasta poveste, nu te mai poti satura.

The Armored Saint (The Sacred Throne #1) – Myke Cole – Iata si romanul despre care a vorbit toata lumea in luna februarie, poate si datorita faptului ca acesta deschide o noua trilogie scrisa de Myles Cole, autorul seriei de urban fantasy militar Shadow Ops. De data aceasta, intr-o lume in care orice act de magie poate deschide un portal spre iad si poate elibera demoni in lume, o fata de la tara se opune atotputernicului Ordin, o institutie religioasa care nu se sfieste sa ucida oricat de multi inocenti pentru a se asigura ca nici un vrajitor nu va trai ca sa aduca ororile iadului pe pamant. Dimensiunea redusa (practic este vorba de un mini-roman) ma incurajeaza sa dau un ochi dupa ce termin cu „giganticul” Oathbringer cu care ma lupt acum.

Child of a Mad God (Coven #1) – R.A. Salvatore – R.A. Salvatore a scris o tona de romane fantasy, majoritatea facand parte din interminabilele serii Forgotten Realms/The Dark Elf/The Legends of Drizzt toate din acelasi univers, dar si din seria The DemonWar Saga din universul Corona, univers in care se petrece si actiunea acestei noi serii marca Salvatore. Pe scurt Child of a Mad God este despre barbari, vrajitori si demoni. Mai pe larg, orfana Aoleyn este crescuta de un trib de barbari, isi insuseste magia acestora si devine cea mai puternica vrajitoare, fapt ce ii atrage antipatia tuturor demonilor muntilor.

Blood of Assassins (The Wounded Kingdom #2) – R.J. Barker – Blood of Assassins este continuarea lui Age of Assassins, roman pe care cei de la fantasy faction il plasau pe locul 6 in topul celor mai bune romane fantasy din 2017, fapt care, alaturi de un scor bunicel de 4,04 pe goodreads il plaseaza intr-o lumina pozitiva. Faptul ca cel de-al doilea roman apare la jumatate de an dupa primul si pare sa se bucure de acelasi succes imi da mari sperante vis-a-vis de R.J.Barker care pare sa revitalizeze tema asasinului cu aceasta serie.

The Tangled Lands – Paolo Bacigalupi, Tobias S. Buckell – Autorul cu nume greu de pronuntat al Fetei Modificate o da pe fantasy si s-ar putea sa fie un lucru bun daca tinem cont de calitatea si originalitatea mai sus amintitului roman, oferit cititorilor romani de cei de la Nemira. Este vorba despre putere si revolta intr-un oras decadent, ultima ramasita a unui imperiu prabusit, condus de un tiran si de mana dreapta a acestuia, ultimul arhimag din lume. Romanul este compus din patru parti, fiecare fiind practic o nuvela de sine statatoare care completeaza povestea de ansamblu.

Blade and Bone (The Book of Black Earth #3) – Jon Sprunk – Dupa o pauza de 3 ani apare si ultimul roman din seria inceputa in 2014 cu Blood and Iron, serie a carei actiune se petrece intr-o lume ce se inspira din Egiptul antic si Babilon. Un vrajitor, un gladiator si o spioana se unesc pentru a lupta impotriva tiraniei, apoi pentru a-i apara pe cei eliberati de dusmanii din exterior, iar acum, in cel de al treilea roman, de o armata de morti plimbareti, iertata sa-mi fie traducerea mot-a-mot.

 

Pride and Prometheus – John Kessel – Si din ciclul „ce le mai trece prin minte unora”, va prezint astazi Pride and Prometheus! Dupa ce in 2009 Seth Grahame-Smith lua clasicul Mandrie si Prejudecata si indesa o apocalipsa zombie printre paginile acestuia, bucurandu-se de un asemenea succes incat mai sus amintita struto-camila s-a bucurat si de o ecranizare, iata ca vine dl Kessel si-l indeasa pe Victor Frankenstein, cu tot cu monstruletul din dotare intre paginile aceluiasi clasic. Ce aveti fratilor cu cartea aia ca sigur face Jane Austen tumbe in mormant de cat le terorizati pe nemaritatele domnite Bennet cu toate monstruozitaile. Probabil ca mai ramane sa le rapeasca si extraterestrii cat de curand si avem tot tacamul. Asteptam ecranizarea…

 

Dezideriu Szabo

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

38 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii februarie 2018

  1. Imperiul Sfărâmat e YA sau pt adulți? Că de la Nemira am ajuns automat să presupun că e YA tot ce apare.

    Apreciază

  2. Dar dacă traducătoarea de la Trei s-a mutat la Nemira cu tot cu Mark Lawrence? :))

    Apreciază

  3. adi zice:

    Nu-mi aduc aminte sa fi avut vreo problema cu traducerea de le editura Trei la Lawrence. Si daca oamenii astia de la Nemira fac un gest frumos si incep seria asta, am sa cumpar si varianta de la ei, ca doar nu o sa mor de banii a doua pachete de tigari. Nu e ca si cum au aparut puzderie de carti si nu am buget ptr cultura :)))) Eu zic sa faceti si voi la fel. Weekend fain va doresc

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      e asa si nu prea e nici asa. Nu prea iti vine, sau cel putin mie nu imi vine sa fac gesturi frumoase pe banii mei. Dau un ban, dar ma astept sa obtin in schimb un produs de calitate, nu? Si Nemira in ultima perioada e destul de neglijenta cu tehnoredactarea cartilor.,…cel putin eu am intalnit probleme la Sfarsitul Copilariei, cineva se plangea de alt roman de al lor cu probleme……

      Apreciază

    • george frigura zice:

      Eu am avut o problema cu traducerea de la editura Trei pentru Printul Spinilor a lui Lawrence…imi amintesc ca erau fraze care dadeau impresia ca au fost scrise de un strain, aveau dezacorduri si erau greu de citit..pur si simplu au fost alineate care mi-au lasat impresia ca au fost traduse cuvant cu cuvant fara a interesa pe cineva cum suna fraza la final..sa nu se inteleaga ca a fost un dezastru, cartea a fost ok la general dar a avut parti unde era greu de citit din cauza traducerii alambicate(asta a fost impresia pe care mi-a lasat-o mie personal, dar eu mai si gresesc :)…)

      Apreciază

  4. Bronn zice:

    Apropo de asta mie imi lipsesc vreo 20 de pagini din „Taramul Magicianului”. Cel putin nu parea un moment cheie din povestire. 😛

    Apreciază

  5. rrrevan zice:

    intr-o liniste totala au aparut la imprinturile Grupului Art si sunt disponibile pentru comanda : Asimov – Fundatia si Pamantul, Neil Gaman – Mitologie Nordica, Walter Miller – Leibowitz.

    Apreciază

  6. calin ne bunu' zice:

    Doar o notă: Pride and Prometheus de John Kessel a apărut mai întâi ca nuveletă în 2008.

    Apreciază

  7. george frigura zice:

    Suntem in 12 Martie si inca nu a fost predata traducerea la Words of Radiance…:(…ar trebui sa devin putin mai realist, chiar speram sa se mediatizeze faptul ca vom avea cartea la targul de la sfarsitul lunii mai dar se pare ca m-am inselat…

    Apreciază

  8. rrrevan zice:

    Nemira scoate toata trilogia Silozul in doua luni. Impresionant, desi cine stie de cand stau cu traducerea dupa ultimul volum (mi se pare ca e trecut ceva vreme de cand lumea il asteapta). Dar, e totusi o lovitura de imagine destul de buna reeditarea primelor doua volume si publicarea intregii trilogii in mai putin de doua luni

    Apreciază

  9. rrrevan zice:

    In sfarsit, Paladin apare in catalogul CIP cu descrierea pentru Words of Radiance… „Cuvinte despre Lumina” este titlul.

    Apreciază

  10. rrrevan zice:

    Si alta veste buna, Liveship Traders este in curs de traducere la Nemira 😉

    Apreciază

  11. adi zice:

    Fennris, despre ce serie vorbesti cu Fitz personaj principal? Ca nu inteleg ce serie asteapta Dezideriu. Ca doar trilogia Omul Aramiu a iesit de ceva vreme la Nemira.

    Apreciază

  12. AlexColita zice:

    A aparut prin 2016 intr-o liniste totala Steelheart de Brandon Sanderson la editura art , stie cineva ceva daca o sa mai continue seria aceea?

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Stim de ea, cel putin noi care mai frecventam blogul asta, insa vesti despre continuarea seriei nu avem. Sper sa termine seria…

      Apreciază

    • orizontverde zice:

      Tinand cont ca este vorba despre Art, nimic nu e sigur. S-ar putea sa apara peste vreo 20 de ani 🙂

      Apreciază

    • rrrevan zice:

      Probabil ca nu. Nu se stie daca macar vreuna din seriile incepute de ei o sa fie terminata….am avut o discutie cu cei de la Paladin pe gacebook, si o sa va expun pe scurt ideile, in cazul in care nu urmariti pagina lor, si ati ratat-o.

      City of Stairs se pare ca o sa fie abandonata pentru ca „ecourile din partea cititorilor sunt modeste, ramane de discutat pentru volumele viitoare” (citat din raspunsul reprezentantului Paladin pe facebook).
      Pentru urmarile la Calea Dragonului, Asasin din umbra, Cele o suta de mii de Regate, se „negociaza drepturile de achizitie”.
      Macar pentru seria Robotii aveam sperante sa o termine anul acesta, si sa pot citi linistit tot ciclul lui Asimov, dar cel putin anul acesta nu mai apare nici un volum.

      Or sa apara continuarea la Metro – in a doua jumatate a anului, deci probabil la Gaudeamus; Sanderson, impartit in doua volume, din care unul tot asa, probabil tinut pentru Gaudeamus; al doilea volum din Expanse ( au fost achizitionate si drepturile pentru al treilea volum, yeeeeeeey!!!! ce fericireeee….asta in timp ce pe la unguri de exemplu, seria e tradusa la zi. numai la romani nu „are succes”); probabil o sa apara si inca un volum din Broken Earth. Mai apare si primul volum din seria Carbon Modificat, pentru care, desi au fost achizitionate toate trei volumele, se preconizeaza sa se scoata un volum pe an, si probabil cele doua carti din anii 40-50, am uitat acum cum se cheama. L-am intrebat si eu curios de ce se tot achizitioneaza aceste carti destul de vechi, despre care multi in afara pasionatilor hardcore nu au auzit in loc sa se urgenteze aparitia seriilor in voga, pe care lumea le doreste si le cere, si raspunsul a fost naucitor: „”interbelicele” au fost achizitionate si TREBUIE publicate pina la anumite date” . De parca cineva i-a pus arma la cap domnului Pavelescu si l-a fortat sa achizitoneze respectivele carti. In fine.

      Politica celor de la Paladin este, se pare, sa achizitioneze cate un volum dintr-o serie. sa il tipareasca si in functie de vanzari, sa decida ce serie se continua si care se arunca deoparte. Acum, o sa vina lumea si o sa spuna ca da domnule, asa trebuie facut, deoarece e o piata mica in Romania a cititorilor de sf&f, editurile trebuie sa traiasca, cartile sunt scumpe, etc etc. Toate aceste argumente sunt false! Exista o piata destul de dezvoltata pentru sf&f in Romania, doar ca oamenii sunt sictiriti de toate tepele date de edituri, si sunt circumspecti inainte sa inceapa sa cumpere o serie de 3-4 volume. Daca cineva ar scoate doua volume, nu mai mult, anual dintr-o serie, dublate de o minima promovare, altfel ar sta lucrurile.

      Si asta e paradoxul celor de la Paladin….achizitioneaza (in mare masura) drepturi pentru carti foarte bune, de succes. Si atat. Asta e singurul lucru pe care il fac bine. Mai aveau si un om talentat care se ocupa de designul copertilor, dar se pare ca l-au concediat :))) daca ma iau dupa Leibowitz si Lumea Inelara. (le-am vazut in librarie pe viu, si sunt oribile….parca sunt scoase din podul bunicii.). Atat. In rest….taraba fratilor. TARABA. Si in piata cand merg sa iau un marar, babutele alea incearca sa ma atraga..ia mama de la mine, ca uite e verde, azi l-am cules…domnii de la paladin isi scot cartile si le pun in tacere in vanzare pe site-ul dumnealor, si uneori mai posteaza cate un anunt pe facebook. Daca cineva le vede si e interesat sa le cumpere bine, daca nu…asta e, nu exista interes! Nu exista piata in Romania!

      Apreciat de 2 persoane

      • orizontverde zice:

        Bine zis, faza cu taraba am trait-o pe viu la Final Frontier. Cat despre coperti… Oribil. In plus oamenii reusesc sa-si piarda si clientii fideli, eu am renuntat sa mai astept continuarea la Calea Dreagonului si am cumparat deja seria in engleza.

        Apreciază

  13. Catalin Maria zice:

    Nici eu nu inteleg de ce au aceasta politica de aparitii foarte proasta. Bineinteles ca ies in pierdere si mai mult ca sigur ca vor inchide „taraba”. Este mai mult decat ciudat de ce ei nu coreleaza aparitiile cu dorintele cumparatorilor. Au inceput asa multe serii fantasy si nici macar una nu „a prins”. Nu au profitat deloc de The Expanse si nici de seria lui Sanderson, din care s-a vandut foarte bine prima carte. Asta este, eu cred ca noi vorbim degeaba in ceea ce ii priveste pe cei de la Paladin, nu asculta nimeni. Nu au invatat nimic din seria lui Pierce Brown pe care au publicat-o relativ repede si care s-a vandut foarte bine. Au inceput 2 serii de Jemisin si poate se opresc aici. Au inceput Abraham si Weeks fara a continua. Simplu era sa publice Broken Earth in intregime si daca prindea, fiind laudata si premiata, sa publice si alta serie.
    Singurii care au inteles ceva sunt cei de la Nemira, care chiar daca au multe serii incepute, mai si termina din ele. Si oricum profita mult mai mult de aparitiile TV, au publicat o editie noua a Ready Player One odata cu lansarea filmului si isi faca reclama multa pe Facebook, radio, TV, oriunde. Poate sunt sfatuiti mai bine si poate vad si asculta ce isi doresc si cei care le cumpara cartile.
    Eu am sa cumpar in continuare tot ce scoate Paladin, dar voi avea o biblioteca incompleta.
    Chiar sper sa asculte ceea ce zicem noi pe aici si pe alte platforme media, dar nu cred. Astept cu nerabdare urmatoarea serie noua pe care o vor publica cu surle si trambite doar pe site-ul lor.
    P.S. AU publicat Fundatia si Pamantul la un an si jumatate dupa Marginea Fundatiei, desi era tradusa cu peste un an inaintea publicarii. Foarte multi dintre noi au intrebat, semnalat, strigat aceasta problema si am cerut aceasta carte si ei nu au profitat. „Daca astia o cer, da-le baaaa!”

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Se pare ca optimismul meu se transforma cu pasi repezi intr-un pesimism ingrijorator, sunt extrem de dezamagit sa aud ca nu vor continua cu City of Stairs o serie care este una din cele mai apreciate serii din ultimii ani, mi-e teama sa nu asistam la o noua editura Tritonic ☹️ Editura care dupa ce m-a lasat cu seriile neterminate nu am mai cumparat nici macar un semn de carte de la ei, inca sper sa nu fie si Paladin la fel, desi vestile nu sunt prea optimiste.

      Apreciază

  14. Încă mă uimește cum Paladin a ratat din plin chestia cu The Expanse (mai ales cînd a fost atît de bine primit și de critică, și de fani – de serial zic). Ar fi trebuit să fie deja pe tarabă cu volumul 3, că acuși apare sezonul 3 din serial.
    Și cred că problema este la managementul de (foarte) sus. Și dacă e să comparăm cu Nemira (deși nu prea avem ce compara), evident că Nemira e din altă ligă, dar știți de ce? (Re)citiți articolul ăsta, informațiile sunt acolo, chiar pe la început.

    https://www.forbes.ro/ana-nicolau-nemira-nu-sunt-tabara-celor-care-cred-ca-pana-la-urma-cartea-digitala-va-duce-la-disparitia-cartii-pe-print-63004

    Apreciază

Lasă un comentariu