Stirile fantasy ale lunii ianuarie 2018

Stiri fantasy din tara

Am iesit dintr-un an extraordinar din punct de vedere al literaturii fantasy si astept cu nerabdare sa vad ce va aduce 2018. Daca e sa ma iau insa dupa ce ne propun editurile pentru luna ianuarie semnele nu sunt cele mai optimiste. Cu atat mai mult cu cat, cea ce ne dezvaluiau recent baietii de la fansf ca ne-ar pregati Nemira, l-a entuziasmat putin pe cititorul de science fiction din mine dar l-a last rece pe cel de fantasy. Singura serie noua este un YA fantasy si singurele continuari sunt ale unor serii pe care nu le astept cu prea mare interes. Sper ca macar din tot haosul de la Paladin/Art/Arthur sa mai iasa cate o surpriza ca si aceea pe care ne-au pregatit-o luna aceasta si despre care o sa vorbesc imediat. Dar cum se zice, om trai si om vedea. Sau, fericiti cititorii de limba engleza ca a lor e imparatia cartilor fantasy…

Aparitii editoriale din tara

Editura Arthur

Mitologia Nordica – Neil Gaiman – Cea mai mare surpriza a lunii vine de la… Editura Arthur care, asa cum se precizeaza pe siteul grupului Art se adresează copiilor cu vârste între 0-14 ani! La intrebarea daca acest roman este pentru copii, un utilizator goodreads care l-a citit, a raspuns: „De obicei, cartile pentru copii nu vorbesc despre consumul de mied care provine din curul unui zeu.” Lasand la o parte mistoul binemeritat, faptul ca … Grupul (as fi vrut sa zic Paladin) ne cadoriseste la un an de la aparitie cu aceasta reinterpretare a miturilor nordice realizata de unul dintre cei mai talentati scriitori ai genului fantasy, nimeni altul decat Neil Gaiman, nu poate sa fie decat o veste buna.

Editura Paladin (Grupul 🙂 )

Assassin’s Creed: Cruciada Secreta (Assassin’s Creed #3) – Oliver Bowden – De-ar avansa Paladinul cu toate seriile in acelasi ritm… Eee, dar gata cu visele, se pare ca asta e realitatea, asta se vinde, cu asta defilam. Nu mi s-a parut aceasta serie suficient de importanta incat sa o indes printre zecile de romane pe care vreau sa le citesc, dar pentru aceia dintre voi care ati ales sa o faceti, felicitari. Ati pariat pe calul castigator. Eu am pariat pe Calea Dragonului si pe Trezirea Leviatanului. Da caii astia is asa de lesinati, ca nu stiu daca vor ajunge la linia de sosire…

Editura Nemira

Rebelul Nisipurilor (Rebelul Nisipurilor #1) – Alwyn Hamilton – Sunt convinsa ca  Nemira vrea sa ne transforme pe toti in cititori de YA fantasy, caci in ultimul timp, singurele serii fantasy noi pe care le incepe sunt din aceasta zona. Si o sa ii fac pe plac editurii, o sa citesc si romanul asta dar sa ne puna pe rafturile librariilor si ceva serios anul acesta, ca daca nu ma las. Am reusit eu sa ma las de fumat, cat de greu o fi cu YA-ul? In alta ordine de idei, Rebelul Nisipurilor  castiga in 2016 premiul goodreads pentru cel mai bun roman de debut (nu ca aceste premii ar mai insemna mare lucru) si este o combinatie de western si fantasy de inspiratie orientala, cu djini si toate cele!

Stiri fantasy externe

Cu doliu in suflet trebuie sa incep aceasta rubrica cu o veste trista: in data de 22 ianuarie 2018, la varsta de 89 de ani s-a stins din viata una dintre marile doamne ale literaturii science fiction si fantasy, Ursula Le Guin. Cea care mi-a aprins imaginatia cu romane sublime ca Mana stanga a intunericuluiLumii ii spuneau PadureUn vrajitor din TerraMare si multe alte titluri excelente, va spune de acum povesti minunate pe alte taramuri. Fie ca dragonii sa-i poarte sufletul peste miile de insule din TerraMare!

Si fiindca mi-am dat cu parerea asupra celor mai bune carti fantasy din 2017, o sa va impartasesc si opinia altora asupra acestui subiect. Asa cum veti vedea, parerile difera si numarul mare de romane de calitate de anul trecut a dat fiecaruia posibilitatea sa aleaga dupa bunul sau plac, chiar daca unele romane apar nu doar in topul meu si in cele doua de mai jos ci si in altele pe care nu le mai mentionez.

topul bestfantasybooks.com  (bfb)                                 topul fantasy-faction.com (ff)

bfb – 11. Tyrant’s Throne (Greatcoats #4) – Sebastien de Castell  – Povestea variantei fantasy a celor trei muschetari a ajuns la final.                                                                                          ff – 11. The core (Ciclul Demon #5) -Peter V. Brett – bestfantasybooks a plasat acest roman pe locul 17, se pare ca finalul seriei lui Brett a fost una dintre dezamagirile anului.

 bfb – 10. Bound (Alex Verus #8) – Benedict Jacka – Un fel de Dresden dar mai intunecat.                                                                  ff – 10. Godblind (The Godblind Trilogy #1) – Anna Stephens – Zicea cineva intr-o recenzie ca acest roman este „grimdark as fuck” si ca l-ar face pana si pe Michael Fletcher sa roseasca…

bfb – 9. The Seven (The Vagrant #3) – Peter Newman – Daca e la fel de bun ca si primul roman, isi merita locul in orice top.  ff – 9. The Ninth Rain (The Winnowing Flame #1) – Jen Williams – Primul roman dintr-o nou serie a autorului seriei The Copper Cat.

bfb 8. With Blood upon the Sand (The Song of Shattered Sand #2) – Bradley P. Beaulieu – O serie excelenta, un deliciu literar.                                                                                                      ff – 8. Sins of Empire (Goods of Blood and Powder #1) – Brian McClellan – Excelenta!

bfb – 7. An Echo of Things to Come (The Licanius Trilogy #2) – James Islington – Primul roman al seriei este urmatorul de pe lista mea de lectura, deci cat de curand o sa stiu si eu de ce se extaziaza toata lumea.                                                                   ff – 7. The Stone Sky (The Broken Earth #3) – N.K. Jemisin – Chiar daca sunt un fan infocat al lui Jemisin si al acestei serii, The Stone Sky e science fiction si ar trebui sa fie pe primul loc al tuturor listelor dedicate acelui gen.

bfb – 6. Skullsworn – (Chronicle of the Unhewn Throne #0,5) – Brian Staveley – Eee, pe asta am ratat-o, cu toate ca am fost un mare fan al seriei. De remediat…                                                   ff – 6. Age of Assassins (The Wounded Kingdom #1) – R.J. Bakker – Unul dintre multele debuturi care au facut furori in 2017.

bfb – 5. City of Miracles (Orasele Divine #3) – Robert Jackson Bennett – Era clar ca acest roman nu putea sa lipseasca de pe lista baietilor de la bfb.                                              ff – 5. Blackwing (Raven’s Mark #1) – Ed McDonald – Un alt debut extraordinar, unul pentru care pot sa garantez si eu ca e la inaltime.

bfb – 4. Sins of Empire (Goods of Blood and Powder #1) – Brian McClellan – Cum ziceam mai sus, excelenta 🙂                       ff – 4. Red Sister (Book of the Ancestor #1) – Mark Lawrence – Pe aproape, oricum pe primele locuri in toate topurile. Hai cu continuarea!

bfb – 3. Fall of Dragons (The Traitor Son Cycle #5) – Miles Cameron – Una dintre cele mai uimitoare si mai explozive serii pe care le-am citit!                                                                                  ff – 3. Assassin’s Fate (The Fitz and the Fool #3) – Robin Hobb – Astept sa o vad la Nemira, dar sper ca dupa Liveship Traders.

bfb – 2. Red Sister (Book of the Ancestor #1) – Mark Lawrence – E clar ca Mark Lawrence a devenit un nume de referinta in fantasyul modern, dovada e in toate topurile.             ff – 2. Oathbringer (Arhivele Luminii din Furtuna #3) – Brandon Sanderson – Exemplarul meu se taraste pe undeva, pe drumul dinspre Anglia spre Romania 😦 .

bfb – 1. Oathbringer (Arhivele Luminii din Furtuna #3) – Brandon Sanderson – La cat de complexa este aceasta serie, ma asteptam sa vad acest roman pe primele locuri ale tuturor topurilor.                                                                                                   ff – 1. Kings of the Wyld (The Band #1) – Nicholas Eames – Oricat de mult mi-ar fi pacut acest roman mi se pare exagerata decizia celor de la fantasy faction de a pune Kings of the Wyld inaintea unor romane mult mai valoroase. Dar vorba aia: nu te poti #@&@ in gusturile omului…

Aparitiile editoriale ale lunii ianuarie

 Iron Gold (Furia Rosie #4) – Pierce Brown – Da, stiu, e science fiction si numai ce ziceam mai sus ca nu ar trebuie incurcate genurile. Dar era vorba de topuri. Mi-a placut atat de mult seria lui Brown incat nu ma pot abtine. Abia astept sa vad cum arata lumea dupa furtuna starnita de Darrow, cu atat mai mult cu cat povestea este spusa acum de patru personaje diferite, oferind o perspectiva mai larga. Si imi pare rau de Paladin/Art dar se pare ca nu sunt hotarati sa profite de succesul acestei serii si nu se grabesc sa aduca acest roman in librariile de la noi. Eu mi-am pierdut rabdarea si o sa-l citesc pe Brown in engleza de acum incolo. Pacat…

The Infernal Battalion (The Shadow Campaigns #5) – Django Wexler – O serie care s-a bucurat de un succes serios ajunge la bun sfarsit cu acest roman, o serie care a reusit sa se impuna ca una dintre cele mai bune dintr-un subgen al literaturii fantastice denumit flintlock fantasy, subgen ce pune in aceiasi oala magia si praful de pusca. Am primele doua romane in biblioteca si cred ca ar fi timpul sa ma alatur acelei categorii de oameni care au citit seria.

A Time of Dread (Of Blood and Bone #1) – John Gwynne – Nici nu si-a terminat bine Gwynne seria The Faithful and the Fallen ca a si aparut cu un nou roman pe piata. A Time of Dread deschide o serie a carei actiune se petrece in acelasi univers ca si al mai sus amintitei serii doar ca la o suta de ani dupa evenimentele din Wrath. Gwynne s-a impus cu Malice ca unul dintre autorii pe val ai momentului si pare sa se foloseasca la maxim de impulsul dat de succesul romanelor sale. Musai de citit!

Shroud of Eternity (Sister of Darkness: The Nicci Chronicles #2) – Terry Goodkind – Terry Goodkin s-a remarcat prin anii ’90 cu seria Sword of Truth, serie care a ajuns pe la 15 romane(!) si care a fost ecranizata in serialul The Legend of the Seeker, un serial destul de simpatic dar care nu m-a incurajat sa ma apuc de romane. Actiunea acestei serii se petrece in acelasi univers si o are ca protagonista pe unul dintre personajele secundare ale seriei initiale.

The Cruel Prince (The Folk of Air #1) – Holly Black – Am mai vorbit despre acest roman de curand si nu pentru ca as fi devenit un vajnic promotor al YA-ului ci pentru ca semnalam o posibila minune in spatiul editorial romanesc. Aparitia unei traduceri la scurt timp dupa aparitia pe piata a romanului original. Ei bine originalul e aici. Ramane sa vedem daca cei de la proaspata editura StoriaBooks vor reusi sa ne uimeasca. Eu am pornit cronometrul si promit ca daca la rubrica de stiri din luna februarie pot sa anunt aparitia romanului in limba romana, il cumpar si il si citesc, chiar daca nu intra in zona mea de interes.

Senlin Ascends (Books of Babel #1) – Josiah Bancroft – Am scris despre Selin Ascends de mult timp, de fapt, i-am citit si continuarea! Si totusi, iata ca acum, cand cei de la Orbit s-au decis sa publice acest roman independent, el apare in toate postarile despre aparitiile de romane fantasy ale lunii ianuarie. Eu nu ma supar, e o ocazie in plus sa laud aceasta bijuterie literara si sa sper ca acum, daca va intra in atentia publicului larg si va face furorile pe care sper ca le va face, se va milui si vreo editura de la noi sa-l cadoriseasca cititorului roman.

Midnight Front (Dark Arts #1) – David Mack – Care este legatura dintre cel de al Doilea Razboi Mondial si magie? Midnight Front, evident, acesta fiind numele unitatii top secrete de razboi magic a Aliatilor, infiintata pentru a lupta impotriva vrajitorilor nazisti. David Mack a scris pana acum o tona de romane din universul Star Trek si se pare ca acum s-a decis sa publice si ceva mai original. Mult mai original…

Dezideriu Szabo

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii ianuarie 2018

  1. rrrevan zice:

    eh, ce atata Trezirea Leviatanului si Calea Dragonului…sau de ce sa scoata Iron Gold…..uite, o sa te bucuri la Paladin de noua nuvele de succes, una din anul 1971 si cealalta din 1952…pentru detalii uita-te pe catalogul CIP

    eeeeeeee? super nu? asta da surpriza 😉

    Apreciază

  2. rrrevan zice:

    * de doua…

    de nervi nici nu mai vad ce scriu 😀

    Apreciază

  3. „David Mack a scris pana acum o tona de romane din universul Star Trek si se pare ca acum s-a decis sa publice si ceva mai original. Mult mai original…”

    Mie nu-mi pare chiar așa original – sau poate erai doar ironic. :)) Subiectul îmi place, sună foarte interesant, dar l-am citit deja în „Noaptea vrăjitoarelor” a Katherinei Kurtz – carte publicată la Nemira în 1995. 🙂

    Wikipedia: ” relatează povestea unui grup de vrăjitori englezi care încearcă să își salveze țara de atacul nazist în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

    Ofițerii britanici sunt la curent cu interesul lui Adolf Hitler pentru științele oculte și înființează un serviciu care să reînvie ritualurile oculte și să asigure comanda unitară a școlilor de magie din Marea Britanie. În fruntea acestui serviciu este pus colonelul John Graham din contraspionajul britanic, prieten apropiat al unuia dintre prinții familiei regale, William.”

    Apreciază

  4. Fennris zice:

    Ehh e inca inceput de an, doar nu voiati sa scoata toate cartile pt anul asta acum in ianuarie. Vom vedea ce se intampla anul acesta.

    Apreciază

  5. rrrevan zice:

    bre, am vazut o postare pe facebook si ma grabesc sa o impartasesc cu voi :))))

    Paladinii afirma ca au cumparat deja drepturile pentru Iron Gold si o scot la toamna..

    Apreciază

  6. rrrevan zice:

    urmareste careva colectia young adult de la editura trei, bre?

    am gasit cateva serii foarte bine cotate acolo, desi recunosc ca in afara de Bardugo nu stiu nici un autor de acolo…dar ma uitam pe Goodreads si vad ca sunt chiar binisor cotate..

    de exmplu..The Darkest MInds, Mara Dyer, Penryn & the end of Days, Starbound, The Dogs, Chaos Walking…

    ce parere aveti?

    am pus titlurile trilogiilor in engleza sa le puteti gasi mai usor pe goodreads in caz ca vreti sa va uitati..

    Apreciat de 1 persoană

    • Alexa zice:

      Nu iti recomand The Darkest Minds. Primul sfert din carte e interesant, dar restul m-a plictisit de moarte. Poate as fi apreciat-o daca aveam 14 ani, dar nu mai am dispozitia sa citesc despre tipica fata cu puteri rare (care isi plange de mila aproape toata cartea) si o poveste de dragoste strecurata asa acolo (de parca nu se poate si fara). Tin sa mentionez ca am citit doar prima carte.
      Am incercat sa citesc Mara Dyer, dar mi se pare plina de clisee. Rezumand un review de pe goodreads a unei persoane in ale carei gusturi am incredere, cartea este despre ”a boring heroine with a severe lack of personality who meets a ridiculously good-looking, sexy, British bad boy – who could have anyone he wants – and he somehow finds himself madly in love with her. Why? Well, that remains the biggest mystery of all.”

      Apreciază

    • fansf zice:

      Despre „Câinii” lui Allan Stratton și trilogia „Penryn și sfârșitul lumii” am scris eu pe Bookblog. „Câinii” e un thriller supranatural destul de reușit, alert și dramatic, pe alocuri, în timp ce „Penryn” v-ar putea plăcea, dacă sunteți adolescente care suspină și se întreabă dacă sunt machiate cum trebuie atunci când văd pătrățelele pe abdomenul unui înger care hăcuiește oameni cu sabia. Pe alocuri e un horror destul de reușit, dar îți crapă neuronii, oripilați, când citești pasaje care descriu ce-am scris eu mai sus. Ness, Bardugo și Salla Simukka sunt pe pe listă de mult timp, acum am de gând să încerc noua serie publicată de ei, „Cerneală”. A, și am mai scris despre o trilogie YA de la Trei, tot pe Bookblog: „Half Life”, de Sally Green, cu vrăjitori; destul de întunecată și violentă, având în vedere că e cu adolescenți.

      Apreciază

    • rrrevan zice:

      va multumesc pentru pareri. m.ati convins sa stau departe de colectia respectiva. Desi tot mi.am luat cartile de Bardugo. Sper sa fie bune

      Apreciază

  7. rrrevan zice:

    se pare ca nu sunt prea multi fani YA pe aici 😀

    imi fac datoria de stalker al Grupului Art (:P) si va informez ca Paladinii urmeaza sa inceapa o noua serie, si anume Takeshi Kovacs.

    Apreciază

  8. haggard zice:

    astia de la paladin se pornesc greu si se opresc repede

    Apreciază

  9. Fennris zice:

    Au luat cei de la Nemira seria celor de la Trei cu Price of Thorns 😁😁 au anuntat pe fb acum pe pagina de Young Adult, in martie sau aprilie cica e progrmata sa apara 😁😊🙃. Desi am luat volumul celor de la Trei nu m-a impresionat deloc volumul, insa cred ca a fost traducerea de vina, o sa ii mai dau o sansa acum de la Nemira.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      O veste minunata, Mark Lawrence este cel mai „destept” scriitor de fantasy al momentului. era pacat sa nu il avem in romana.

      Apreciază

    • mj zice:

      Sper sa fie vreo greseala, insa conform inregistrarii de la bibnat apare acelasi traducator care a fost la Trei. Mi-am exprimat parerea la vremea respectiva despre asta, iar eu unul sigur nu voi cumpara a doua oara aceeasi carte cu aceeasi traducere, si daca o fi „revizuita” tot nu pot avea incredere. Pacat. Chiar voiam sa-i mai dau o sansa, sa o recitesc.

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Sincer, nu ma-am uitat cine a tradus cartea, insa ma gandeam ca nu au cumparat drepturile cu tot cu traducerea celor de la trei 😦

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        hmm…si eu o trecusem pe lista de cumparaturi, dar daca ceea ce spui e adevarata, o sa zic pas.

        se pare ca e o adevarata penurie de traducatori 😀 si cei de la Art au starnit o mini furtuna pe facebook odata cu anuntarea lansarii volumului 6 din Harry Potter…. Half Blood Prince = Print Semisange in viziunea celui ce a facut traducerea si a celui care a redactat volumul. Ceea ce nu ar fi o reala problema, atata timp cat poate e vorba doar de o interpretare proprie si mai …speciala pentru titlu…..numai sa nu fie toata cartea tradusa special 😀

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Am vazut si eu de dimineata, printul semisange WTF ?!?!? 😂😂😂 eu inteleg ca vor sa fie originali, dar nici chiar asa 😂😂 iar in legatura cu Nemira, posibil ca tracatorul sa fie acelasi insa sa repare la redactare din greseli 😁 zic si eu 😊

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Daca repara greselile traducatorului ca si la Istoria naturala a dragonilor… vai de cititorul roman.

        Apreciază

    • rrrevan zice:

      mda…se pare ca e vorba de o traducere mai originala a celor de Grup 😦 si cand ma gandesc ca am cumparat toate cele 5 volume de pana acum….sper sa nu fi aruncat banii :((((

      inca nu le-am citit, pentru ca astept sa apara toate, dar chiar acum am rasfoit primul volum, luandu-ma dupa un comentariu de pe facebook, si am mai vazut ca sunt mai multi termeni care sunt schimbati in aceasta traducere de serie…de exemplu ”muggles” nu mai e tradus ca ”incuiati” ci ca ”mageamii”..

      in fine. eu am ajuns la concluzia ca de fapt toate aceste balbe ale Grupului din ultima vreme reprezinta o brilianta strategie de marketing bazata pe principiul nu exista publicitate negativa ci doar publicitate 😀 drept exemplu, postul cu Printul Semisange mai are putin si ajunge la 200 comenturi…cat nu au avut tot anul pe pagina la un loc :))))

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Hahaha, hai ca m-am uitat si eu pe pagina editurii Arthur, pe ei nu ii am la follow si ce am cititi acolo la comentarii ma apuca rasul, chiar ma batea gandul sa iau si eu seria pentru ai mei nepoti, insa m-am linistit dupa ce am citit acolo :))))

        Apreciază

Lasă un comentariu