Stirile fantasy ale lunii decembrie 2017

Stiri fantasy din tara

O sa-mi incep aceasta postare urandu-va un An Nou plin de bucurii si de sanatate, sa fie toate editurile alaturi de voi, sa va umple bibliotecile si sa va tina ochii si buzunarele ca sa puteti citi cat va doreste sufletul!
Vorbeam luna trecuta despre efectele Gaudeamusului asupra cititorului roman. Dincolo de toate aspectele pozitive, iata si unul negativ: Mos Gaudeamus a dat si anul acesta de pamant cu Mos Craciun, saracindu-l pe acesta de daruri pentru o anumita categorie de cetateni. Noroc ca ramasesem restant cu Furia Diminetii si cu Problema celor trei corpuri si a avut Mosu’ ce sa indese sub brad, ca zicea altfel lumea ca a intrat in casa de indivizi certati cu cultura.
Dar totusi, ca sa vedeti ca nu-i Craciunul chiar asa de negru la cititorii de fantasy din Romania, mai apare si cate o veste doesebita. La inceputul lunii decembrie Liviu Szoke de la fansf  imi atragea atentia asupra unui roman fatasy aparut la o editura noua, roman despre care voi vorbi mai jos. Este vorba despre editura StoriaBooks, editura pe a-l carui site uitandu-ma zilele acestea am avut o surpriza de proportii. La categoria in curs de aparitie este listat romanul The Cruel Prince al scriitoarei Holly Black. Aceasta este cunoscuta pentru serii ca Magisterium, Modern Faerie Tales, dar mai ales pentru seria fantasy pentru copii Cronicile Spiderwick. Si chiar daca romanul aflat in curs de aparitie este YA fantasy, faptul absolut remarcabil este ca acesta va fi plubicat pentru prima data in limba engleza pe 2 ianuarie 2018! Adica avem o carte abia aparuta pe piata engleza de carte, aflata in curs de aparitie si in limba romana!!! Ce pot sa zic, la cat mai multe.

Aparitii editoriale din tara

Editura Rao

In bataia aripilor (Mana stanga a lui Dumnezeu #3) – Paul Hoffman – Bomba lunii decembrie este acea ca iata, RAO este pe primul loc. Nu doar ca publica o continuare mult asteptata dar si duce la final o serie fantasy. Sa mai vad si The Republic of Thieves si ma declar fan Rao 🙂 . Trebuie sa recunosc ca vroiam sa citesc de mult aceasta serie, dar nu m-am apropiat de primul roman, de frica sa nu o lase Rao de izbeliste si sa fiu nevoit sa citesc finalul in engleza. Dar iata ca toate grijile au trecut si pot cauta linistit Mana Stanga a lui Dumnezeu pe unde o mai fi ea de gasit dupa atata timp de la aparitie.

Editura StoriaBooks

Novicele (Invocatorul #1) – Taran Natharu – Ma bucur de fiecare data cand vad o noua editura aparand pe piata de la noi si promovand literatura fantasy. Si chiar daca toate titlurile de pana acum a celor de la StoriaBooks sunt din categoria YA sau literatura pentru copii, eu le urez succes, sperand ca la un moment dat se vor gandi si la noi, cei adulti si dornici de povesti fantastice. Pana atunci, avem de la ei Novicele, o poveste clasica a baiatului de la tara care fuge in lume si devine erou, intr-o lume fantasy clasica, cu oameni, elfi, gnomi, orci si cu magi care invoca demoni.

Stiri fantasy externe

Se pare ca odata cu venirea sarbatorilor de iarna fantezia se muta din rafturile librariilor in realitatea cotidiana, de la Mosul cu darul ubicuitatii, la renii zburatori si la elfi, cu totii se ingramadesc sa umple lumea de magie asa ca nu mai are nimeni timp de fantezia aia „imaginara”, de prin carti. Deci tot ce-mi ramane de semnalat vine din universul cinematografic.

Excelenta platforma Netflix ne-a cadorisit de sarbatori cu un film fantasy care pe mine unul m-a cucerit. Este vorba despre Bright (Stralucire) si filmul are de toate: elfi, orci, centauri, zane, magie, artefacte magice, profetii, un lord intunecat, chiar si un dragon trecand agale pe cer intr-una din scene. Faptul ca actiunea se petrece intr-un Los Angeles modern dintr-un univers alternativ sau ca filmul este in esenta unul politist nu schimba deloct faptul ca acesta este probabil cel mai fantasy film al anului 2017. Pe scurt, un politist din LAPD (Will Smith) primeste ca partener primul politist orc din istorie si acestia trebuie sa protejeze o bagheta magica extraordinar de puternica de o secta de elfi ce vor sa-l readuca la viata pe Lordul Intunecat, cel ce a facut ravagii pe pamant cu 2000 de ani in urma. In rest, elfii conduc lumea reprezentand elita bogata a societatii, orcii o ard in gang-bang-uri prin ghetouri si oamenii sunt undeva pe la mijloc.

Si daca tot vorbim de filme, trebuie sa recomand si un serial care imi face ziua mai vesela de fiecare data cand apare un nou episod. Este vorba despre Happy si spune povestea unui fost politist decazut la statututl de asasin platit, alcolic si scursura a societatii care se aliaza cu un mic unicorn albastru zburator, prietenul imaginar al fiicei sale, pentru a o salva pe aceasta din mainile unui Mos Craciun psihopat! Actiunea este intensa si intunecat/hilara, jocul actoricesc este excelent iar replicile sunt savuroase.

 

Aparitiile editoriale ale lunii noiembrie

Hymn (Psalms of Isaak #5) – Ken Scholes – Primul roman al seriei Psalms of Isaaks, Lamentation este de multa vreme pe lista mea de lectura si a ajuns destul de sus pe aceasta, urmand probabil sa ii vina randul anul acesta, cu atat mai mult cu cat, iata, si ultimul roman al seriei, cel cu numarul cinci a vazut lumina tiparului. Un amestec interesant de fantasy si sf post apocaliptic, cu personaje complexe, intrigi si jocuri de putere, cu idei indraznete, Psalms of Isaak are tot ce imi doresc de la o serie fantasy.

The Girl in the Tower (Winternight Trilogy #2) – Katherine Arden – La inceputul anului 2017, Katherine Arden facea furori in lumea fantasy cu The Bear and the Nightingale, un roman fantasy inspirat din folclorul rusesc. Iata ca nu s-a incheiat anul si autoarea revine cu cel de-al doilea roman al trilogiei incepute in ianuarie si care continua povestea Vasyei, obligata sa fuga de acasa din cauza mamei ei vitrege si care ajunge deghizata in baiat in anturajul Marelui Print al Moscovei. Oare nu ar putea preda doamna aceasta un curs de „scris rapid” unor scriitori pe care ii stim noi?

God’s Last Breath (Bring Down Heaven #) – Sam Sykes – O alta serie care s-a bucurat de succes a ajuns la final in luna decembrie si anume Bring Down Heaven, o serie in care, in absenta zeilor, pentru a readuce pacea in lume Lenk, eroul principal al romanelor, aduce la putere pe demonul Khoth-Kapira. Doar ca in final, asa cum era de asteptat se pare ca aceasta nu a fost cea mai stralucita idee si cel care parea salvatorul omenirii poate devenii blestemul ei.

A war in Crimson Embers (The Crimson Empire #3)  – Alex Marshall – Se pare ca a fost o luna a finalurilor de serii caci si A War in Crimson Embers incheie o serie inceputa in 2015 cu romanul A Crown for Cold Silver. Epic fantasy cu o eroina generaleasa (ma rog, intelegeti voi) si o gasca de cinci capitani proscrisi ce conduc o armata de mercenari pentru a se razbuna, pentru a darama un imperiu si in final pentru a salva ce a mai ramas in picioare de o armata intunecata de origine supranaturala.

Year One (Chronicles of the One #1) – Nora Roberts – Dintre toate aparitiile editoriale ale lunii decembrie, aceasta pare sa fie cea mai bine primita si asta datorita faptului ca Nora Roberts pare a fi o scriitoare prolifica, cu peste 200 de titluri la activ si un palmares ce cuprinde romane romantice, thriller, mistery dar si paranormal sau fantasy, aceasta avand o armata de fani. In Year One o epidemie ucide mai bine de jumatate din populatia lumii. In haosul care urmeaza, stiinta decade si locul ei este luat de magie, atat cea benefica cat si cea intunecata si malefica. In aceasta noua lume, un grup de oameni isi unesc talentele in incercarea de a supravietui.

Nemo Rising – C. Courtney Joyner – Si ca sa vedeti ce le mai trece unora prin cap, iata ca, dupa mai bine de un secol, asteptarea s-a terminat si avem in sfarsit continuarea la 20.000 de leghe sub mari!!! Uraaaa 🙂 . Bietu’ strabunicu, n-a mai trait sa o prinda pe asta. Probabil ca la fel vor zice si stranepotii nostri despre ultimul roman Cantec de Gheata si Foc. Individul, pardon autorul, se declara scenarist si regizor de succes, cu mai bine de 25 de filme in CV. Cautati-l pe imdb, merita.

 

Dezideriu Szabo

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii decembrie 2017

  1. Speaking of Nemo… Ideea nu e nouă, s-a mai făcut, de către însuşi maestrul francizelor de tot felul, KJA.. Aici ai un link la ediţia britishe a romanului (cea originală, americană, a apărut demult, fix acum 15 ani, pe 2 ianuarie 2002; eu am paperbackul de la Pocket Books): https://www.amazon.co.uk/Captain-Nemo-Kevin-J-Anderson/dp/085768342X

    Apreciat de 1 persoană

  2. George Frigura zice:

    Multumesc si un an nou fericit pentru toata lumea!

    Apreciat de 1 persoană

  3. rrrevan zice:

    Un An Nou mai bun pentru toti sa fie.

    Revenind la oile noastre, pe cand un interviu cu responsabilii principalelor edituri de la noi legat de aparitiile pe 2018?

    Apreciat de 1 persoană

  4. Fennris zice:

    La multi ani si un an nou fericit sa avem cu totii. Mi se pare interesanta seria din care face parte Novicele si are note bunicele pe goodreeads si ce sa zic, bun venit si mult succes editurii Storiabooks, i-am pus la follow pe fb.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Daniel zice:

    Daca RAO va duce la final si “The Godless World” mai ca-ti calc pe urme…dar e greu tare, RAO are multe pacate. “Nasterea iernii”, anul aparitiei 2014…ianuarie chiar. Mai aveam bucurii la Paladin, au inceput lansat… s-au pierdut pe drum. Nu mai spun de Trei, astia m-au lasat cu ochii in soare, mai corect spus in becul veiozei de pe noptiera, la niste titluri fantasy bune, chiar foarte bune. Preferam finalizarea ciclului “Imperiul faramitat” a lui Laurance sau “Umbra corbului” a lui Ryan in locul “masinii de scris” Sanderson. Dar cand Trei dispare-n neant, RAO are impresia ca avem vieti matusalemice iar Nemira a hotarat ca 2017 sa fie anul reeditarilor, intru-n “ceața” si ma bucur de ce gasesc acolo. “Furios”pe seceta prelungita de fantasy am incercat YA…bune “furiile” desi par a fi mai degraba SF. Incantat de scriitura alerta a lui Pierce Brown mi-am fortat norocul cu “ciorile” lui Bardugo…bine ca nu intru-n cazinouri ca tare repede ma mai paraseste. “Banda celor sase ciori” m-a facut sa fiu foarte atent cu YA. Mai aveam ceva bucurii la Abercrombie dar se pare ca a dat ce avea mai bun in “Prima lege” ,restul fiind bune doar pentru bugetele autorului si editurilor. Te astept cu o parere la “Mana stanga alui Dumnezeu”. S-auzim de bine!

    Apreciat de 2 persoane

    • valentinoooo zice:

      Dacă ai citit „Dulce răzbunare” ai remarcat, poate, că Abercrombie mai are destule gloanţe de tras, nu le-a terminat pe toate cu „Prima lege”. Şi nu spune că „Dulce răzbunare” face parte din acelaşi ciclu, legătura este aproape inexistentă, cartea se poate citi fără să ai habar de „Prima lege”. De acord în ceea ce-l priveşte pe Sanderson, sincer m-am cam săturat de tonele lui de maculatură care sunt tot mai departe de geniala „Sufletul împăratului”.

      Apreciat de 1 persoană

    • rrrevan zice:

      da, Nemira anunta un an bun…si dovedesc inca o data ca sunt singura editura de la noi care stiu sa isi si promoveze cat de cat afacerea.

      Cea mai buna veste ptr mine de la ei este faptul ca vor continua Cronicile Malazane

      Apreciat de 1 persoană

      • valentinoooo zice:

        Unde ai citit că va continua Malazan Book? Pe blogul Nemira nu scrie nimic, nu am văzut vreo ştire despre asta nici în altă parte…

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        pe facebook, la postarea cu linkul catre acel articol de pe blog, si cauta in comentarii.

        au raspuns acolo ca vor continua seria

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        de asemenea si pe blogul lui Liviu Szoke….dar, prima data vor reedita si volumele aparute intr.un nou format.

        acum, depinde de cei de la nemira….daca or sa scoata cate un volum pe an….iar nu le cumpara nimeni si se plang de vanzari. Eu in locul lor, cat timp reeditez si scot pe piata volumele deja existente, as mai pregati doua. Asa ai veni pe piata cu 5 volume la intervale foarte mici, si dublate de o promovare bine tintita, recastigi increderea cumparatorilor ca vor apuca sa citeasca si sfarsitul seriei

        Apreciat de 1 persoană

      • valentinoooo zice:

        Îmi pare rău, am căutat şi pe Facebook şi pe blogul lor, dar nu am găsit nimic despre Cronicile Malazane, cea mai bună serie fantasy apărută până acum în România (părerea mea, subiectivă, normal :-). Cred că ai confundat dorinţa cu realitatea; au mai fost nişte discuţii pe bloguri, ale fanilor, dar eu nu am văzut nicăieri confirmarea editurii…

        Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        @ Valentino, confirm ca am vazut si eu comentariul, il gasesti la postarea cu noile aparitii pentru acest inceput de an, este postarea de ieri. Eu sunt multumit si de Paladin si de Nemira si daca anul acesta o sa fie la fel ca anul trecut, eu ma declar mega multumit.

        Apreciat de 1 persoană

      • valentinoooo zice:

        OK, am văzut acum, pe telefon a fost puţin mai complicat să văd toate răspunsurile, sper că n-am fost prea agasant. Sper doar ca acest enunţ, destul de eliptic, „vom continua seria” să devină realitate cât mai repede. Silozul 3 este, de asemenea, una dintre cărţile pe care le aştept cu nerăbdare…

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        Silozul 3 e deja tradusa si predata, din ce apare pe blogul tusei Vero.

        Apreciat de 1 persoană

      • Adevaruri despre dacisti zice:

        Cam tarziu…
        Eu unu’ deja mi-am facut (aproape) plinul de cronici Malazane.

        https://ibb.co/fdEQbm

        Si zilele astea trebuie sa-mi soseasca Fall of Light si The first colected tales of Cauchelain and Korbal Broach.

        Apreciat de 1 persoană

      • orizontverde zice:

        Eu mi-am gasit Toll the Hounds la un bazar in Istambul cu vreo 10 lei (echivalent) 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        va invidiez. de multe ori m-am gandit sa imi cumpar si eu variantele in engleza la diferite serii, dar mi-e teama ca m-as chinui mai mult sa inteleg anumite expresii decat sa ma bucur de lectura in sine

        Apreciat de 1 persoană

      • Adevaruri despre dacisti zice:

        @Orizontverde
        La bani am ieşit chiar mai bine decât dacă le luam de la noi. Înafară de „Gardens of the Moon” pe care am dat 50 de lei, majoritatea m-au costat în jur de 35-45 de lei; pe „Night of knives” am dat 15 lei… Nu e mare diferenţă la preţ, dimpotrivă. „Memories of ice/ Amintirile gheţii” de pildă la noi, fără reducere, e aproape 100 de lei, ban cu care îmi iau trei volume şi înţeleg măcar ceva din ele. Pe când dacă le iau de la Nemira dau o căruţă de bani şi mă uit ca curca-n crăci că nu înţeleg nimic din traducerea pe care mă feresc să o cataloghez aşa cum merită.

        @rrrevan
        În esenţă sunt de acord, ca dovadă că încă mai aştept să scoată Rao „Republic of thieves”. Doar că unii traducători nu prea ştiu meserie şi pur şi simplu DISTRUG povestea traducând-o cuvânt cu cuvânt. Aşa că decât să cumpăr o carte bună din care înţeleg te miri ce şi mai nimic, prefer să o iau în original, mai ales că înţeleg destul de bine limba engleză.

        Apreciat de 1 persoană

      • orizontverde zice:

        Tocmai ma chinui cu traducerea de la Nemira a Istoriei naturale a dragonilor si trebuie sa-ti dau dreptate…

        Apreciat de 1 persoană

    • Mikey zice:

      Sincer sa spun, in afara de Lavie Tidhar si Tchaikovky, nu ma prea dau in vant dupa titlurile anuntate. Oricum, Nemira are obiceiul sa vina cu surprize mereu, asa ca nu imi fac griji ca o sa raman fara lecturi. Totusi, mi-as dori mai mult SF si F pur, in detrimentul YA-urilor si fantasyului romantic care de la an la an sunt tot mai prezente, ceea ce e bine, insa raportul devine disproportionat.

      Reiterez dorinta de-a se continua Spatiul Revelatiei, Peter V Brett – The Skull Throne (fara vreun alt an de pauza), si cate ceva din seria Cultura,

      Apreciat de 1 persoană

      • Mikey, și eu am același sentiment: că suntem copleșiți de YA și fantasy romantic, iar SFFH-ul propriu-zis a trecut în umbră. Ce adaug eu e că și acolo pare a prima selling-power în fața oricăror alte criterii. Partea bună: rămân tot mai mulți bani în portofel, pe care-i redirecționez spre cumpărat cărți în engleză. O fi bine? O fi rău?

        Apreciat de 1 persoană

      • Mikey zice:

        Explozia asta de YA-uri, mai mult sau mai putin mascate, sper sa fie justificata si de o crestere a numarului de cititori, respectiv a vanzarilor. Caz, in care, eu zic ca e bine. Pentru ca, teoretic, in vreo 10 ani, cand adultii devin vajnici „exploratori ai lumii de maine”, ar trebui sa avem un public copt, deja format. Dar poate ca ceva se pierde pe drum…
        Oricum, fata de anii trecuti, sunt mai putini timpi morti in timpul anului, in care sa nu avem pe ce sa punem mana. Doar ca trebuie sa asteptam sezonierele targuri de carte 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Predalien zice:

        Spatiul revelatiei va fi continuat (as per MDP), in primavara trebuie sa predea al doliea volum.

        Apreciat de 1 persoană

      • Mikey zice:

        @Predalien: Multam de veste 🙂

        Apreciat de 1 persoană

    • Adevaruri despre dacisti zice:

      *Bauchelain

      Apreciat de 1 persoană

  6. Mikey zice:

    La Multi Ani, tuturor, si mult timp liber sa aveti, pentru citit!

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mikey zice:

    Si mie mi-a placut Bright-ul. Oameni, orci si elfi traind in marile metropole, reinventand separarea rasiala/sociala. Misto! In plus, cica Netflixul ar vrea sa profite de franciza si sa mai scoata filme. Deocamdata ar fi planuit un sequel.

    Apreciat de 1 persoană

  8. rrrevan zice:

    Dupa ce dadeau ca absolut sigura aparitia in primul trimestru al anului, acum Words of Radiance este amanata, din nou, pentru partea a doua a anului :)))

    Apreciat de 1 persoană

  9. rrrevan zice:

    Apare Norse Mythology a lui Neil Gaiman…dar apare la Arthur, sectiunea copii….in caz ca va intereseaza, sa nu o ratati.

    Eu personal nu inteleg decizia lor….e un mister pentru mine ce se intampla la grupul ART

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu