Stirile fantasy ale lunii noiembrie 2017

Stiri fantasy din tara

Ca in fiecare an, luna noiembrie vine Mos Gaudeamus, acest personaj de poveste al cititorilor de orice fel care, spre deosebire de Mosul cu Craciunul, vine si pe la secte mai mici si mai eretice ca acea a cititorilor de fantasy sau de science fiction. Si daca elfii de la Nemira au deschis sacul mosului inca de luna trecuta, etaland din timp cadourile, iata ca anul acesta cei de la Paladin au fost vedetele si si-au pastrat surpizele pana aproape de sorocul targului. Nu pot sa zic ca nu am inca asteptari mari (scria cu majuscule in scrisoarea catre Mos: SANGELE REGELUI!) si totusi doua titluri vin sa spele parte din pacatul preaamagirii cititorului.

Editura Paladin

Al Cincilea Anotimp (Pamantul Sfaramat #1) – N. K. Jemisin – Al Cincilea Anotimp este dupa opinia mea cea mai importanta traducere a anului din domeniul literaturii fantastice. Si chiar daca pana la finalul seriei aceasta se dovedeste a fi mai aproape de sf decat de fantasy, acest roman la fel ca si seria din care face parte ramane o opera de capatai a fictiunii din ultimi ani. Castigator de drept al premiului Hugo, Al Cincilea Anotimp se distinge prin scriitura impecabila, prin personajele remarcabile, dar mai ales prin povestea originala care iese din orice tipar si merge cu curaj acolo unde nimeni nu a indraznit sa mearga pana acum. Ati crezut ca ati citit totul despre Apocalipsa. La Jemisin aceasta vine atat de des incat pare a face parte din ciclul anotimpurilor. Imaginativa de aici incolo poveste si personaje capabile sa se ridice la inaltimea ei!

Furia Diminetii (Furia Rosie #3) – Pierce Brown – In sfarsiiiiiiit! Astept dupa romanul acesta inca de anul trecut. La naiba, dupa ce am citit primul roman al seriei, daca Paladin iesea anul trecut cu romanul doi si trei la pachet, la dublu pret, saream cu banul! Probabil ca seria Furia Rosie este dovada clara ca editurile de la noi nu stiu sa bata fierul cat e cald. Scoate frate o editie de lux scumpa, pentru ahtiati, rapid si fara timpi de asteptare si de banii castigati mai publici o carte! Eeee, dar nu ma plang, fata de alte serii, macar asta a ajuns la final.

Toate pasarile din cer – Charlie Jane Anders – Si ca sa raman in zona gri dintre fantasy si science fiction (bine, ok, Furia Diminetii e ditamai sf-ul, nu se pune), Paladin ne propune un roman care e taman la mijloc. O vrajitoare si un tocilar ce inventeaza masina de calatorit in timp 2 secunde (!?), schimbari climatice si apocalipsa, chestiile uzuale. Evident ca stiinta distruge mediul si magia incearca pe ascuns sa-l repare, ramane de vazut ce vor face doi prieteni din copilarie care au pornit pe cai diametral opuse in momentul cand totul se duce de rapa.

Editura Trei

Aliati in slujba dreptatii (Nascuti din Ceata #4) – Brandon Sanderson – Asa cum anuntam acum cateva luni, Editura Trei pare hotarata sa duca seria Nascuti din Ceata pana la capat. O sa ma abtin de la orice comentariu referitor la restul seriilor fara a ma putea abtine insa de la o remarca: ce frumos si plin de subantelesuri ar fi sunat Aliajul Legii asa cum este titlul original… In fine, faceti cunostinta cu Wax si Wayne, doi eroi aparte, Sherlock si Watson cu abilitati generate de metale, luptand cu raufacatorii intr-un Scadrial aflat la inceput de revolutie tehnologica, unde eroii primei trilogii sunt personaje de legenda si de mit.

Editura Nemira

Wild Cards (Wild Cards #1) – George R.R. Martin – Stiam despre acest proiect al lui Martin de ceva vreme dar nu m-am gandit ca-l voi vedea tradus si la noi deoarece nu cred ca piata romaneasca de literatura fantastica este pregatita sa absoarba o serie ajunsa la 26 de romane (al 27-lea este in pregatire). Cu atat mai mult cu cat este vorba despre o poveste scrisa sub forma de antologii pe tema data, cu nuvele scrise de o intreaga pleiada de scriitori. Pe scurt, in 1946 este eliberat un virus extraterestru care ucide 90% dintre persoanele infestate, transfoma 9% in fiinte deformate (Jokeri) si 1% in Carti Salbatice, supereroi cu diverse puteri. Seria acopera peste 60 de ani de istorie alternativa, cu mai multe valuri de virusari a populatiei umane si trateaza tema supereroilor dintr-un unghi ceva mai diferit.

Editura Crux

Metamorfoze – Robert E. Howard, Arthur Conan Doyle – antologie realizata de Oliviu Craznic si Andreea Sterea – Salutam mai demult incursiunea celor de la Crux in zona clasicilor literaturii fantasy si iata ca acestia merg mai departe cu proiectul lor. De data aceasta ni se propune o colectie de povestiri fantasy scrise de creatorul lui Conan Barbarul dar si de parintele lui Sherlock Holmes.

 

Secretul Regelui Nemuritor: un prolog (Nlithia #0.1) – Mircea M. Tara – Imi fac datoria fata de fantasyul romanesc si semnalez noul roman al lui Mircea Tara. Acesta are loc in acelasi univers ca si Inima Dragonului doar ca actiunea se petrece cu  14 ani mai devreme. Trebuie sa recunosc ca nu am citit primul roman dar increderea pe care incep sa mi-o castige unii autori romani si recenziile excelente tind sa devina motivatii suficient de puternice pentru a incerca sa-mi fac loc in lista interminabila de lectura si pentru aceasta serie.

Editura Rao

Regatul Cetii si al Furiei (Regatul Spinilor si al Trandafirilor #2) – Sarah J. Maas – Rao a postat ca fiind in curs de aparitie cel de-al doilea roman din seria YA fantasy Regatul Spinilor si al Trandafirilor, roman care castiga anul trecut premiul Goodreads Choise la categoria sa si care are un scor ametitor de 4,71 pe acelasi site. Si ca sa subliniez succesul de care aceasta serie pare sa se bucure in randul tinerilor cititori amintesc ca cel de-al treilea roman al seriei tocmai a castigat acelasi premiu. Chiar daca acest premiu nu mai inseamna mare lucru din punctul meu de vedere, o fi ceva la mijloc…

 Stiri fantasy externe

Si daca tot pomeneam mai sus de Premiile Goodreads Choise o sa vorbesc putin de cumplita dezamagire pe care acestea mi-au provocat-o anul acesta, la fel ca si anul trecut defapt, daca stau bine sa ma gandesc. Intr-un an extraordinar pentru literatura fantasy in care s-au finalizat serii monumentale ca The Aspect Emperor, The Traitor Sun Cycle, Orasul Scarilor sau Demon, in care Mark Lawrence si Brian McClellan au inceput serii noi si in care am avut debuturi excelente ca Blackwing sau Kings of the Wyld, premiul pentru cel mai bun roman fantasy merge la… Animale fantastice si unde le poti gasi – scenariul original de J. K. Rowling. PE BUNE???? Mergeti ma pe pustiile fanteziei, dar ce boscheti cauta toti cotcodacii sa voteze la categoria asta, ce eu ma duc la categoria de literatura „best-seler-trendy-nu-lai-citit-fraiere” sa-mi bag epicozitatile preferate in fata. Sincer sunt profund afectat de mizeria asta care vine de la un site pe care altfel il apreciez enorm si nu trece zi sa nu-l vizitez. In rest, la sectiunea YA Fantasy, asa cum ziceam avem Court of Wings and Ruin de Sarah J. Maas iar la categoria science fiction Artemis al lui Andy Weir, autorul excelentului Martianul.

Si daca tot incepe luna cu Mosii si vorbim despre lucruri care ma calca pe bataturi, hai sa vorbim si despre masinaria de produs bani a HBO-ului, Mos Martin. Anul viitor o sa avem sezonul sapte al Game of Thrones, sezon anuntat de producatori ca fiind ultimul al serialului. Dar cand ai o gasca care face oua de aur (sau ma rog, un urs care …. aur), nu-l trimti la pensie ca deh, i-a venit vremea si poate mai are si alte treburi. Nu, il ti la produs, sa curga rahateii de aur. Asa ca, Mos Martin si Bryan Cogman, producatorul executiv al serialului HBO au discutat luna trecuta despre al cincelea posibil spin-off al seriei. Si asa cum zice Martin, nu putem spera sa vedem toate cele cinci seriale, in viitorul apropiat cel putin, dar e posibil sa avem doua sau chiar trei seriale in acelasi univers din care primul este preconizat sa apara in 2019 sau 2020. Si daca cei de la HBO au tinut un secret total cu privire la subiectele celor cinci posibile seriale, Martin ne spune ca s-a concentrat in ultima vreme pe proiectul Fire and Blood, proiect ce se va concretiza prin doua romane care vor spune istoria Casei Targaryen in Vesteros. Cu toate ca initial Martin promitea ca aceasta serie va apare abia dupa ultimele doua romane Cantec de Gheata si Foc, acesta a revenit asupra deciziei si a anuntat ca primul roman ar putea sa apara in 2018. De unde gurile rele au dedus ca primul spin-off al serialului s-ar putea sa aiba legatura cu Casa Targaryen. Asa ca, daca sunteti in aceasi oala ca si mine si mai credeti in Mos Mart… scuze, in Mos Craciun si in aparitia miraculoasa a ultimelor doua romane CdGsF, probabil ca o simpla ecuatie matematica ne poate linisti: buzunarele noastre < buzunarele HBO. Mult mai mici…

Aparitiile editoriale ale lunii noiembrie

Oathbringer (Arhiva Luminii de Furtuna #3) – Brandon Sanderson – De departe cea mai importanta aparitie editoriala a lunii si probabil a anului, cel de-al treilea roman al mega-seriei lui Branderson vine cu cele aproape o mie trei sute de pagini ale sale sa imi umple viata de epicozitate. Scorul de 4,74 de pe goodreads si cronicile entuziaste nu fac decat sa ma tina pe jaratec pana in momentul in care cartea va ateriza in biblioteca mea, cu atat mai mult cu cat aceasta este o serie la care, cu toate ca are preconizate zece romane, am sperante mari sa-i vad finalul. Daca romanele raman la acelasi standard ca si primele doua, Arhivele Luminii din Furtuna  se va instala in mod sigur pe primele locuri ale celor mai importante serii din istoria literaturii fantasy.

Deadhouse Landing (Path to Ascendancy #2) – Ian C. Esslemont – Cocreator al  universului Malazan alaturi de Steven Erikson, Esslemont isi continua istoria ascensiunii Imparatului Kellanved si a adjunctului sau cunoscut ca si Dansatorul. De data aceasta autorul spune povestea sosirii celor doi pe mica insula Malaz si a cuceririi acesteia, primul pas spre crearea maretului imperiu cu care ne vom intalni in Cronicile Malazane ale lui Erikson. Acesta este cel de al optulea roman Malazan al lui Esslemont si cel de al douăzecilea din univers daca luam in calcul si scrierile lui Erikson!

Seventh Decimate (The Great God’s War #1) – Stephen R. Donaldson – unul dintre cei mai importanti autori fantasy ai anilor 70-80, creatorul lui Thomas Covenant Necredinciosul, revine la respectabila varsta de 70 de ani cu o noua serie. In razboiul secular dintre regatele Belleger si Amika, vrajitorii ambelor tabere au folosit cele Sase Decimari: Foc, Vant, Molima, Cutremur, Seceta, Fulger. Dar se pare ca exista si o a Saptea Decimare, una care anuleaza puterile primelor sase si tabara care va pune prima mana pe aceasta cunoastere va castiga razboiul. Trebuie sa recunosc ca mi-a placut foarte mult Blestemul Nobilului Foul la vremea cand am citit-o dar urmatoarele doua romane ale seriei Thomas Covenant Necredinciosul mi-au diminuat mult entuziasmul, dar cu toate acestea, Donaldson ramane un nume important al genului fantasy, motiv pentru care orice care roamn scos de acesta merita macar semnalat.

Shadowborn (Seraphim #3) – David Dalglish – Semnalam anul trecut cel de al doilea roman al unei serii care mi se parea interesanta, Seraphim a lui David Dalglish. Iata ca seria ajunge acum la final si povestea ajunge de la o mica rebeliune la un razboi total intre ultimii supravietuitori ai omenirii, adapostiti pe sase insule ce plutesc deasupra Oceanului Fara Sfarsit. Seria pare sa aiba de toate, politica, religie, tradari dar si Serafimi, soldati de elita inaripati ce stapanesc gheata, focul si fulgerul.

The Nine (Thieves of Fate #1) – Tracy Townsend – Trebuie sa recunosc ca a fost ceva care m-a atras la aceasta carte din primul moment in care am auzit de ea, dincolo de opiniile foarte entuziaste a unor recenzori de a caror opinie tin cont in general. Apoi am citit premiza: In universul romanului, stiinta a devenit religie, Dumnezeu Experimentatorul mentine umanitatea in viata ca un experiment. Acesta isi reevalueaza experimentul periodic observand cum isi duc viata cei noua, indivizi alesi la intamplare si a caror identitate este cunoscuta doar de Dumnezeu. Si sa nu uitam de factiunile si creaturile care isi doresc ca umanitatea sa cada testul… Pe mine m-a convins!

Dezideriu Szabo

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

61 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii noiembrie 2017

  1. Fennris zice:

    Hehe, eu am spart pusculita ca sa pot cumparat tot ce imi doream 😁😁 Iar in legatura cu Mos Martin, da, este foarte clar ca atat HBO cat si el nu se mai pot satura de bani, insa inca sper ca o sa apara Winds of winter la anul, macar inaintea ultimului sezon al serialului, care apropo, o sa apara in 2019 si in niciun caz la anul.

    Apreciază

  2. adi zice:

    Sincer eu mi-am luat gandul ca o sa mai citesc ultimele doua carti din seria ASOIF. Asta e, viata merge inainte. Am sa ma multumesc cu serialul care o sa fie dus pana la capat. Nu cred ca o sa fie un sfarsit foarte diferit de cel imaginat de Martin. Adica nu e ca si cum in serial ramane pe tron John Snow si in carte o sa fie Harry Potter. Plus ca nu prea inteleg cum o sa incheie Martin povestea doar in 2 volume. Ar trebui ca ultimele doua carti sa aiba ritmul primelor 3. Si chiar si asa mi se pare greu cu atatea fire narative.

    Apreciază

  3. skandalouz zice:

    Nu stiu daca a fost vreun an cand premiile goodreads au fost mai departe de realitate decat anul curent. Insa nici nu poti avea asteptari daca lumea poate vota si fara sa citeasca. Este de fapt un premiu pentru cea mai populara carte/autor. Cred ca si de aici numele Choice award in loc de Best Book award.

    Apreciat de 1 persoană

  4. Mikey zice:

    Eu nu as fi atat de aprig cu Mos Martin. Omul e un mic copil care scrie cand si cum simte. Nu are disciplina lui Sanderson sau King, dar asta nu il face un ahtiat dupa bani. Pur si simplu, in momentul de fata, eu cred ca s-a cam plictisit de ASOIAF si a ramas, cumva, blocat in actul creatiei. Nemaisimtind pasiune, nu isi poate canaliza toate resursele inspirationale in acest proiect, asa ca se dedica altora, care ii plac. Asa functioneaza omul… Iar cand scrie din pasiune se simte pentru ca o face dumnezeieste. Altfel, ar iesi o supa reincalzita, de care, cred ca ar fi constient si el. Cel putin asa imi explic eu fenomenul Martin. 🙂
    In alta ordine de idei, Gaudeamusul mi-a adus vreo 20 de carti (SF si F) care ma vor tine ocupat peste iarna, deci, deocamdata, nu ma plang de lipsa aparitiilor. Nici nu mai stiu pe ce sa pun mana. 🙂 Abia astept sa le discutama aici; Jemisin, Sanderson, Brown, asa ca Dezideriu, ai mila mai pregateste rogu-te niste recenzii 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  5. fansf zice:

    Dezideriu, o poți pune și pe asta. Dacă vrei, firește: http://www.storiabooks.ro/shop/young-adults/novicele/. Eu am început deja să o citesc și sună destul de bine.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Lestat zice:

    Tocmai am terminat de citit Oathbringer, fara sa dau spoilere, mentionez doar ca Sanderson nu m-a dezamagit 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  7. Dan zice:

    In anul 2018 incepe seria Iron Gold, continuarea, peste 10 ani, a evenimentelor din Furia diminetii. Asa ca, nu considera ca ai ajuns la final. Asteptarile chinuitoare nu dispar asa usor..

    Apreciat de 1 persoană

    • rrrevan zice:

      stii tu ca are de gand Paladinul sa o tipareasca?

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        😂😂😂😂 abia apare in 2018…credeam ca spui ca in 2018 o scoate paladinul

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Hahaha, da, ar fi fost o minune sa apara si la Paladin. Eu nu cred ca e o problema asa de mare cu faptul ca mai scoate o trilogie Brown important ca asta de la Paladin are un sfarsit, ar fi fost mai aiurea sa se razgandeasca sa se opreasca la trilogie si sa o transforme intr-o serie cu 6 carti.

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        pai se pare ca o sa fie ceva de genul 😂😂 urmeaza inca o trilogie, cu o serie din personajele din trilogia incheiata.

        Dar macar asta are un sfarsit, asa ca nu ma deranjeaza.

        Apreciază

      • Dan zice:

        Evident, nu era vorba de Paladin. Editura Art/Paladin este prea birocratica, cu o distributie haotica si un PR slab. Inca sper ca MDP sa impuna o cadenta si o rigoare inginereasca (potrivit formatiei sale de baza). Au foarte multe copyright-ui, de ani buni, pe care risca sa le piarda.
        Eu ti-am oferit un capat de ata de care sa tragi si sa descoperi pe internet informatii in plus. Iti dau o mana de ajutor. Acceseaza link-ul :https://www.fantasticfiction.com/b/pierce-brown/iron-gold.htm

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        am tras deja, de aici si raspunsul la propriul meu post 😎

        dar sunt perfect de acord cu caracterizarea celor de la Paladin, si am spus si eu acelasi lucru…habar nu au sa isi conduca afacerea. Si lasand la o parte deja cunoscuta problema privind promovarea, va ofer drept exemplu ultima mea comanda de la dansii

        Am plasat.o pe data de 28 noiembrie. Pana pe data de 4 Decembrie, nu am primit nici un semn in afara mesajului automat de la server. Pe 4 m.au sunat, abia ca sa confirme comanda, si de atunci o tot astept. 8 zile mai tarziu, cartile mele inca nu au ajuns….probabil ca vine cineva pe jos, cu ele in rucsac…

        Apreciat de 2 persoane

  8. george frigura zice:

    Nici comanda mea nu a ajuns, facuta tot pe 28, confirmata tot pe 4 iar cand am sunat ieri la editura mi s-a raspuns ca spera sa livreze comanda la finalul saptamanii. Cu toate astea, daca mentin un ritm bun de aparitie pentru cartile promise pot sa ma impac cu livrarea intarziata a comenzilor …

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      eu o sa le trimit inapoi comanda. cum adica ” spera sa o livreze la sfarsitul saptamanii” ?? e bataie de joc si dovada clara de incompetenta

      Apreciază

    • adi zice:

      Ce sa zic, comanda la Paladin pe 30.11, nici azi azi pe 13.12 nu a venit. Tot sun la Paldain sa ii intreb de sanatate si ei imi spun ca o sa ma contacteze. Asa ca astept. Viata e un lung sir de asteptari :))

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        o sa astept si eu sa ma sune curierul, si cand o va face o sa ii zic sa le duca pachetul inapoi.

        Daca o sa imi revina dorinta de a achizitiona respectivele carti, o sa astept sa le iau de la elefant sau librarie.net, asa macar stiu ca in mai putin de 24 ore le am.

        Eram un mare fan al Paladinului, acum sincer imi pare rau de toate aceste serii care au ajuns pe mana lor, pentru ca la amatorismul de care dau dovada, cine stie cand si daca vor fi terminate

        Apreciază

  9. george frigura zice:

    Eu prefer sa mentin comanda si sa platesc la editura deoarece nu pot sa nu apreciez faptul ca editura ne aduce/traduce/produce cartile noi/drogul 🙂 si interesul meu este ca aceasta editura sa prospere si sa isi faca treaba in continuare. Nu vreau sa imbogatesc niste intermediari care nu au niciun rol in procesul de productie doar pentru ca editura Art/Paladin nu si-a dimensionat corect nevoile de personal pentru acest val de comenzi postGaudeamus 2017. Am mai comandat de la Paladin dar nu am mai intampinat aceste probleme si cred ca este doar ceva temporar, o criza de care ne vom amuza prin martie cand Paladinul ne va livra in 24h exemplarele din „Words of Radiance”….

    Apreciat de 1 persoană

    • rrrevan zice:

      Esti un om mai rabdator decat mine. Si nu are nici o legatura dimensionarea personalului cu ceea ce se intampla, in opinia mea. Pot sa inteleg ca a fost apreciat gresit interesul, ca s-a editat un tiraj prea mic poate, ma rog, chestii de logistica, care oricum, nu isi au locul atunci cand tu ca si grup editorial te pregatesti 11 luni pentru un eveniment.

      Dar as fi asteptat macar un e-mail din partea editurii, prin care sa ma anunte de intarzierile intervenite cu comanda mea, si un termen estimativ de livrare. Dar asa, de 9 zile nu stiu nimic de cartile comandate, si daca incerci tu sa te interesezi, esti dus cu zaharelul.

      Apreciază

      • george frigura zice:

        Recunosc ca nici nu imi trecuse prin cap posibilitatea unui tiraj scazut ci imi imaginam un singur angajat intr-un depozit obscur care trebuie sa pregateasca sute de comenzi si nu reuseste sa impacheteze si sa plaseze la curier decat 20-30 de comenzi pe zi…eu sunt multumit ca ei chiar traduc si aduc in Romania serii celebre pe care le asteptam cu un mare interes si de aceea le acord clementa, mai ales in situatia in care stiu ca lucrurile bune se construiesc in timp, cu knowhow si cu ani buni de experienta in spate iar Paladinul este lansat de doar 3-4 ani(cred)…

        Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      Si eu sunt de accord cu George, pana la urma au scos cartile, ca au avut prea multe comenzi incat exista intarzieri la comenzi asta nu ma poate decat sa ma bucure. De ce nu ati fost la Gaudeamus sa le luati de acolo ? Eu nu am putut ajunge, insa e ok pot sa mai astept sa le command putin mai tarziu, sau sa ma duc intr-o librarie sa le achizitionez daca chiar nu vreau sa mai astept. Iar in ceea ce priveste WOR, nu cred ca o sa apara in martie :))) asta ca sa va mai iau din elanul optimist 😀

      Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        foarte simplu, pentru ca ma desparteau 400km de Gaudeamus. Si daca stii ca ai probleme cu stocurile, distributia etc, nu mai accepti frate comenzi. Sau anunti lucrul asta, pe site sau pe client.

        Asa se face comertul atunci cand vrei sa ai o afacere de succes.

        Dar asa ne.am obisnuit noi romanii sa acceptam orice.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Aici nu pot decat sa iti dau dreptate 1000%. Si eu cred ca afacerile in Romania merg pe principiul las-o ca merge si asa, nu prea ii pasa nimanui de client, pentru ca sunt altii 100 care asteapta.
        Dar nah, poate o sa ne civilizam si noi romanii in viitor, atat clientii cat si comerciantii.

        Apreciază

      • george frigura zice:

        Eu declar Martie sus si tare in speranta de a avea cartea la Bookfest :)…autosugestie..sper ca la anul sa aflam si ca doamna Ana Veronica Mircea a inceput sa traduca Oathkeeper…

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        tusa Vero mi.a raspuns pe blogul dansei, si a spus ca traducerea e gata pana la sfarsitul anului, si ca in paralel se lucreaza si la redactare. Deci teoretic, ar fi gata tradusa si redactata la inceputul anului.

        Dar chiar si asa, in cel mai bun caz, eu cred ca dupa jumatatea anului o sa apara, desi cei de la Paladin au spus hotarat pe fbk ca termenul final este primul trimestru din 2018

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Hahha, sper sa nu fie Oathkeeper si sa fie Oathbringer 😁

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        oricum, in ceea ce priveste mega seria lui Sanderson, m-am dezumflat un pic…speram cat la cat de prolific este el, termina cu seria in 7-8 ani.

        Dar am dat peste un interviu cu el, si se pare ca Stormlight o sa fie compusa din doua mini serii de 5 carti fiecare. Deci omul a declarat ca le termina pe primele 5, apoi ia cativa ani pauza, si abia apoi urmeaza restul 😦

        citat: „But it.s also because i want to start preparing readers for the break that.s going to happen at book five. I will stop writing the series for a few years, and the the „back five” (as i.m calling it) will focus on some different characters than the front five”

        Apreciază

      • Mikey zice:

        Paladinul a pierdut un an aiurea analizand, probabil, vanzarile si impactul primei parti, „Calea Regilor”. Sau cine stie de ce… Eu sper sa nu faca la fel si dupa aparitia WoR-ului ca ajungem sa le citim cu nepotii nostri in parc. Ar fi cazul ca editura sa demareze de pe acum actiunile de achizitie, contractare, traducere, etc a Oathbringer-ului.

        Apreciază

    • Mikey zice:

      Pe mine m-au sunat la cateva zile dupa comanda si m-au intrebat daca sunt de acord cu conditiile livrarii, adica 5-7 zile lucratoare. Mi s-a parut ok si-am pastrat comanda. Pana la urma la ei pe site am gasit cele mai bune preturi deci am facut o economie bunicica. Ar trebui sa ajunga zilele astea…

      Apreciază

  10. george frigura zice:

    Heh Oathbringer este varianta corecta :)…Eu nu pot fi dezamagit de Sanderson, el deja a livrat mai mult decat au facut-o alti autori consacrati intr-o viata iar tot ce a scris am citit cu placere fara a simti vreodarta ca s-a indepartat de subiect sau ca a intervenit monotonia.
    Revenind la Paladin, asteptarile mele pentru 2018 sunt WoR, inceperea traducerii la Oathbringer, continuarile ambelor serii de James Corey/Daniel Abraham precum si cel putin o carte din seriile Earthsea de Ursula K Le Guin si The Reckoners de Sanderson…in total 5 aparitii noi, sper ca nu este prea mult pentru un an intreg 🙂

    Apreciază

    • Mikey zice:

      Sanderson e un robot. Fenomenal omul… Cat despre continuarea la „Trezirea Leviatanului”, iarasi, un an pierdut aiurea. Trebuia sa avem deja Calibas War si sa ne pregatim la anul pentru Abaddon’s Gate. Asa mi se parea normal si comercial logic, fiind astfel inaintea serialului. Cat despre doleantele anului 2018, cel mai mult astept Daniel Abraham si Brent Weeks 🙂

      Apreciază

      • george frigura zice:

        In comanda mai sus amintita este si Brent Weeks cu care nu am facut inca cunostinta dar care a urcat cateva pozitii in lista mea de lectura in urma postarii tale 🙂

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        Absolut e acord cu tine…nu inteleg de ce nu profita de potentialul acestor doua serii…mai ales ca in cazul The Expanse este si serialul….si tinand cont ca deja sunt cate…6-7 carti aparute? se putea merge cu doua carti pe an, dublate de o promovare decenta, si aveau vanzari foarte bune

        Apreciază

    • Mikey zice:

      Doua carti pe an, cred, totusi ,ca este nerezonabil. Cartile sunt destul de voluminoase iar ideal ar fi ca la o serie sa ramana acelasi traducator, deci ar fi cam complicat pentru el sa le traduca. Una insa pe an, indiferent de serie, mi se pare necesar. Altfel, cititorul pierde legatura cu ele.

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        de ce sa nu fie rezonabil….uite, ungurii au tradus 6 carti din serie, cehii 5, si tot asa….numai noi avem o carte in cativa ani. La altii de ce este rezonabil?

        Intotdeauna ne multumim cu putin si cautam si scuze pentru asta…

        Apreciază

      • Catalin Maria zice:

        Sunt total de acord cu rrrevan. Editurile noastre incearca atat de multe titluri si serii fara a continua intr-un ritm rezonabil niciuna. Pana o sa scoata ei cartea 2 noi am si uitat de ea. Nu inteleg de ce cei de la Paladin nu vor sa inteleaga piata actuala, de exemplu eu sunt abonat la site-ul lor si nu sunt bombardat deloc cu informatii despre noile aparitii. Trebuie sa caut eu, ca si fan, dar nu am timp de asa ceva in fiecare zi sau saptamana, pentru ca trebuie sa fac bani ca sa pot cumpara toate cartile care apar. Asa ca ei trebuie sa incerce sa imi vand cartile, sa ma atraga cumva. Dar multe edituri nu se promoveaza mai deloc, nu au tot felul de campanii care sa atraga cumparatorii. Editura ART a avut o reducere de 25% pentru Gaudeamus si nu au facut fata comenzilor, asa ca trebuie sa gaseasca tot felul de solutii comerciale, dar cred ca nu cauta nimeni.
        Eu cred ca daca insisti cu o serie buna si bine promovata nu ai cum sa pierzi. Dar daca tu publici o carte la 2-3 ani atunci cand autorul scoate una pe an si dai vina numai pe cititori este cam de porc. Mai bine sa publice 4-5 carti din serie si dupa sa „ne bata obrazul”.
        Faptul ca nimeni nu promoveaza „The Expanse” este de neinteles. Nu pricep de ce nici pe Facebook sau pe site sau blog nimeni nu explica muritorilor ca aceasta carte sta la baza unui serial SF foarte interesant, ceea ce a lipsit in ultimii ani in cadrul serialelor SF. Si asa mai departe. Eu am alta specializare decat marketing sau psihologia vanzarii, dar pot intelege ca daca nu incerci sa imi vinzi ceva, nu am cum sa cumpar.

        Apreciază

      • Catalin Maria zice:

        Am uitat sa adaug: de peste un an pe site-ul Paladin la categoria bestseller este „Calea regilor”, dar nu s-au dat peste cap sa publice volumul 2 astfel incat atunci cand a aparut volumul 3 sa anunte cu surle si trmbite ca l-au dat deja la tradus si o sa apara in curand, bla bla bla. NU, ei stau si asteapta sa facem noi ce? Sa ii batem intelegator pe spate si sa le spunem ca o sa asteptam la nesfarsit?

        Apreciază

      • Mikey zice:

        Sunt de acord cu amandoi, si va impartasesc ideile, insa de dragul discutiei, o sa devin putin avocatul editurilor 🙂 Sunt absolut de acord ca ne multumim cu putin si ca la unele edituri, in speta Paladinul, e nevoie de mai multa promovare online. Insa trebuie sa tinem cont si de contextul pietei de sf&f din Romania si de faptul ca mult din ceea ce se intampla acum se datoreaza in principal unor oameni entuziasti care incearca sa imbine pasiunea cu mentinerea dpdv financiar pe linia de plutire. Tocmai de aceea sunt mai rezervat in a-i critica f exigent. Legat de Paladin, sa nu uitam ca e parte a unui grup editorial, cu restrictiile financiare aferente, pornit de un sf-ist (M. Haulica), continuat de un altul (MDP), fiecare cu propria viziune. Deci, la cum vad eu lucrurile, poate deformat, Paladinul ca si alte edituri mici, nu au depasit cu mult stadiul de afacere de familie, de unde si lipsa unui specialist in marketing online sau a mai multor oameni in vanzari. Nu plec de la premisa dezinteresului. Eu apreciez ce incearca ei sa faca acolo, si ii sustin, asta neinsemnand, insa, ca nu-mi voi expune dezamagirile.

        @rrrevan M-ai facut curios si m-am uitat si eu la editiile Expanse-ului din Ungaria, si intr-adevar, sunt aproape la zi cu aparitiile, au pastrat si copertile lui Donciu, arata f bine. Nu am reusit sa vad, insa, si anul aparitiilor iar la cat am reusit sa inteleg (adica nu prea multe) pe prima parca au scos-o in 2013, deci au avut timp sa lucreze la continuari.

        P.S. Ramane cum am stabilit, au pierdut aiurea un an, nescotand continuarile la The Expanse si Sanderson 🙂

        Apreciază

  11. george frigura zice:

    La Rao tocmai a aparut ca fiind in curs de aparitie „In Bataia Aripilor” de Paul Hoffman – cartea a treia din seria „Mana stanga a lui Dumnezeu”…oare pe cand un Scott Lynch sau un Brian Ruckley?…

    Apreciază

  12. haggard zice:

    a aparut paul hoffman-in bataia aripilor.in alta ordine de idei paladin in 2018 va fi o surpriza placuta.vor fi destule titluri deosebite.

    Apreciază

    • rrrevan zice:

      dezvaluie mai multe 😁

      Apreciază

    • Fennris zice:

      Pentru mine si anul asta e o surpriza foarte placuta Paladin, mi-ar placea sa ia sub tutela lor seria Reckoners a lui Sanderson. In rest, indiferent de aparitii eu o sa ma bucur de ele 😁😁☺️

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        tu esti un super mega optimist pozitiv 😀 😀

        Apreciază

      • george frigura zice:

        Totusi, sa fim realisti, Paladin-ul a confirmat anul acesta si a avut activitate intensa…Referitor la The Reckoners nu inteleg de ce le-au separat in Paladin si Young Art, Earthsea, The Reckoners si alte cateva sunt doar pe young art iar Furiile sunt si Paladin si Young Art(la o comanda din urma cand am comandat Furia Rosie si Furia Aurie am primit Furia Aurie in formatul Paladin si Furia Rosie in formatul Young Art)…trist…

        Apreciază

  13. fansf zice:

    La Brian Ruckley nu mai are rost să vă gândiți, Rao a anunțat de mult că nu va mai continua seria. La Paladin ar trebui să fie Sanderson, volumul doi de Jemisin din seria Pământul Sfărâmat (traducerea e deja predată), Războiul lui Caliban (are deja ISBN luat), Guy Gavriel Kay, Lumea Inelară, Helliconia (poate doar primul volum, poate și volumul doi), Cantică pentru Leibowitz, poate și Metro 2034, Cavalerul (The Knight) al lui Gene Wolfe, Seveneves și Anathem, poate doar una, poate amândouă. Și or mai fi și altele, poate îl voi convinge din nou pe MDP să facem un interviu.

    Apreciat de 1 persoană

  14. AlexColita zice:

    Paladinul a fost peste nemira in acest an din punct de vedere al aparitiilor fantasy

    Apreciază

  15. rrrevan zice:

    ati primit careva comenzile de la Paladin?

    Apreciază

  16. George Frigura zice:

    Si eu am primit-o, acum 3 zile, insa o carte comandata lipsea din colet si nu aparea nici pe factura…o sa revin cu o noua comanda dupa sarbatori…cartea lipsa este Assassins Creed – Fratia…

    Apreciază

  17. rrrevan zice:

    eu am anulat comanda si o sa astept sa apara pe elefant, le iau de acolo.

    Ambele Assasins le.am luat de la un mall la 19 lei fiecare. Daca tarabistii de la Paladin nu vor sa ia.ei pretul intreg, o sa astept oferte si pentru ceea ce ma intereseaza.

    Apreciază

Lasă un comentariu