Stirile fantasy ale lunii octombrie 2017

Stiri fantasy din tara

Intr-o luna in care Nemira ne-a rasfatat, eram decis sa incep aceasta postare cu critici acide la adresa Paladinului. Intre timp acestia ne-au aruncat un oscior, dar nemultumirile raman. Ma uit in ultimul timp cu jind in biblioteca la Calea Dragonului, roman ce sta necitit de aproape un an, in asteptarea unei continuari. Imi place Abrahams, The Long Price Quartet a fost una dintre cele mai „destepte” serii pe care le-am citit si imi doresc sa ma apuc si de aceasta serie. Si asa o sa fac cat de curand, doar ca, dupa primul roman voi apela mai mult ca sigur la editiile         Roadele lunii octombrie   in limba engleza. Nu stiu care este politica editoriala a celor de                                                 la Paladin, dar eu nu ma mai vad asteptand dupa continuarile seriilor lor (apropo, in afara de Lavondis care si-a vazut continuarea dupa 5 ani, mai exista vre-un roman numarul doi al vre-unei serii fantasy incepute de ei?) si nu cred ca sunt singurul, cea ce inseamna ca Paladinul risca nu numai sa nu-si atraga noi clienti dar sa ne piarda si pe noi, astia inraiti. Pacat…

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

Partea intunecata a Magiei (Nuantele Magiei #1) – Victoria Schwab – Aceasta serie a Victoriei Schwab a starnit ceva valva in randul pasionatilor de fantasy si chiar daca este YA, abia astept sa ma lamuresc despre ce este vorba. Schwab scrie bine si din cate am inteles aceasta poveste cu mai multe Londre in lumi paralele este plina de imaginatie. Sper doar ca aceasta – imaginatia –  sa fie mai bogata decat elementele de „psihologie” adolescentina atat de abundente in Acest cantec neimblanzit.

Istoria naturala a dragonilor (Memoriile lui Lady Trent #1) – Marie Brennan – M-a atras acest roman inca de la aparitia lui si chiar daca parerile sunt impartite, abia astept sa-l citesc. Mi s-a parut interesant unghiul din care este abordata tema dragonilor, acea a unei femei de stiinta a la Darwin intr-o lume asemanatoare cu Anglia victoriana. Ramane de vazut daca lectura se va ridica la inaltimea asteptarilor, cert este ca dimensiunea prietenoasa a cartii ma incurajeaza sa-i dau o incercare.

Dragonul de Gheata – George R.R. Martin – Nu pot sa trec cu vederea acest roman pentru copii, atat datorita autorului cat si a universului in care se petrece actiunea, acela al seriei Cantec de Gheata si Foc. Un roman plin de ilustratii, numai bun pentru a initia noua generatie de cititori de fantasy. Probabil ca acestia, odata ajunsi la maturitate vor apuca sa prinda publicarea romanului The Winds of Winter al aceluiasi autor, din cadrul aceleiasi serii. Copii lor vor citi probabil si cel de-al saptelea roman…

Fellside – M.R. Carey – Chiar daca Fellside este un roman care se incadreaza mai mult in sfera horror-ului (a fost pe lista nominalizarilor goodreads pentru cel mai bun roman horror in 2016), mi-a atras atentia nu numai faptul ca este catalogat si ca paranormal fantasy  ci numele lui M.R. Carey, cel care ne-a daruit Fata cu toate darurile, una dintre lecturile mele preferate de anul trecut. Ramane de vazut daca acesta a reusit sa aduca aceasi sensibilitate si profunzime din zona zombie in cea a fantomelor.

Festinul ciorilor, Dansul Dragonilor (Cantec de Gheata si Foc # 4-5) – George R.R. Martin – Sincer sa fiu, mai postez aceste reeditari doar din fascinatie pentru copertile superbe care aproape ca ma fac sa mai cumpar odata toata seria. In rest, in ultima vreme, numele lui Mos Martin incepe sa-mi starneasca alergii intelectuale. Sa-ti bati joc de fani de dragul banilor celor de la HBO, fiindca de acum este clar ca despre asta este vorba, mi se pare un comportament de joasa speta.

Editura Paladin

Orasul Scarilor (Orasele Divine #1) – Robert Jackson Bennett – Chiar daca cei de la Paladin l-au incadrat in mod inexplicabil la colectia de Science Fiction, Orasul Scarilor va fi probabil unul dintre cele mai importante romane fantasy traduse in romana anul acesta. Bennett scrie „devastator” de bine si de inteligent iar seria Oraselor Divine este una de referinta ale fantasyului din ultimi ani. Lumea imaginata este extraordinara, atmosfera este una neobisnuita (perioada interbelica cu iz rusesc, indian si scandinav !), actiunea este exploziova iar personajele… da, personajele sunt de neuitat. Si cea ce este cel mai important pentru cititorul de la noi, acest roman poate fi citit si de sine statator 😉 .

Editura Smart Publishing

Caderea Imparatilor (Apa Vie #1) – Stachecian – Am primit de curand, spre a-mi da cu parerea acest roman fantasy romanesc si imi fac datoria de a-l semnala aici, chiar daca a aparut in luna septembrie, pana voi apuca sa lecturez cartea. La prima vedere, acesta pare a fi inspirat din basmul romanesc si la prima rasfoire scriitorul pare sa stapaneasca cu talent limbajul basmului stravechi, creand o atmosfera cu iz de poveste spusa la gura sobei. Promit sa revin cu impresii dupa ce voi citi romanul.

 Stiri fantasy externe

Ca in fiecare an, platforma goodreads.com a dat startul voturilor pentru cele mai bune romane ale anului. In faza de semifinale, la categoria fantasy au intrat cateva dintre titlurile remarcabile ale anului, un an care s-a dovedit deosebit de bun pentru fanii genului, dar si o serie de titluri din zona urban/paranormal despre care nu am auzit. Totusi lipsesc cateva titluri importante ca The Unholy Consult, With Blood Upon the Sand sau excelentul roman de debut Blackwing, la fel ca si proaspat aparutul The Fall of Dragons al lui Miles Cameron. Cu toate acestea gasim votat in semifinala romanul Oathbringer al lui Brandon Sanderson, roman care va aparea de abia peste vreo zece zile! Si eu sunt convins ca cel de al treilea roman al Arhivei luminii din furtuna isi are locul printre cele mai bune romane fantasy ale anului dar sa votezi un roman pe care nu l-ai citit mi se pare putin deplasat.

Aparitiile editoriale ale lunii octombrie

The Fall of Dragons (The Traitor Son Cycle #5) – Miles Cameron – The Traitor Son Cycle este unul dintre cele mai bune lucruri care mi s-au intamplat anul acesta (pe plan literar 😉 ). Aceasta serie a atins o coarda din mine si a rezonat cu ea. Cand am terminat de citit A Plague of Swords, stateam si ma intrebam oare cum s-a ajuns pana aici de la povestea din primul roman, de la batalia pentru o manastire, la cea ce poate fi definit ca un razboi mondial fantasy? Abia astept sa citesc concluzia acestei serii excelente, poate una dintre cele mai bune ale ultimilor ani.

The Core (Seria Demon #5) – Peter V. Brett – O alta serie epica a ajuns in luna octombrie la al cincelea si ultimul roman. Actiunile lui Arlen si Jardir au starnit un atac total al demonilor. Dar pentru prima data razboiul se poarta atat la suprafata cat si in Miezul pamantului, in imparatia subterana a demonilor. Fiecare dintre eroii seriei trebuie sa-si asume rolul destinat pentru a opri cea ce pare a fi un razboi de anihilare totala. Mor de nerabdare sa aflu concluzia, in cale imi sta doar romanul de mai sus pe care doresc sa-l citesc cu ceva mai multa ardoare decat pe acesta.

The Shard of Fire (The Chronicles of Gilgamesh Row #1) – K.J. Parker – Parker este un scriitor prolific care are cateva romane remarcabile la activ. Sau asa am auzit, deoarece nu am reusit pana acum sa-l citesc. Descrierea romanului suna bine: magi, vrajitori, cavaleri, intr-un peisaj cu iz mitologic. In plus nume ca Gilgamesh sau tinuturi ca Ur ma duc cu gandul la o zona mitica mai putin explorata. Astept sa apara si primele recenzii mai serioase si poate ca acesta va fi primul meu Parker.

La Belle Sauvage (The Book of Dust #1) – Philip Pullman – Philip Pullman revine in universul din Materialele Intunecate cu o noua trilogie. Actiunea acestui prim roman se petrece cu 10 ani inainte de cea din Busola de Aur si o readuce pe Lyra Belacqua in prim plan. In rest vom regasi daemonii, alethiometrele, si Magisteriumul si bineinteles, nelipsitul praf, suportul magiei si a calatoriei intre lumi.

The Stone in the Skull (Lotus Kingdoms #1) – Elizabeth Bear – Si acest roman este primul dintr-o trilogie a carei actiune se petrece intr-un univers al unei serii anterioare si este vorba de data aceasta despre Eternal Sky, univers de inspiratie orientala. De data aceasta actiunea se petrece la vreo cincizeci de ani dupa cea din seria initiala si aduce in prim plan un set nou de personaje. Faptul ca eroul principal este un automat de alama creat de catre un vajitor demult decedat in jurul miezului unei fiinte umane mi-a starnit foarte mult interesul. Doar ca, se pare ca e bine sa citesti prima trilogie inainte de a te apuca de acest roman, deci…

Blade of Empire (The Dragon Prophecy #2) – Mercedes Lackey, James Mallory  – Iata ca si pe vremurile noastre se mai scrie fantasy de ala clasic, cu elfi. Si nu numai elfi, caci autorii ne mai propun unicorni, goblini, minotauri, grifoni si driade, pe langa clasicii vrajitori si cavaleri. Faptul ca Mercedes Lackey este o tantica cu o lista lunga de romane de pe vremea fantasyului clasic poate explica acest lucru.

A Plague of Giants (Seven Kenings #1) – Kevin Hearne – Un alt scriitor de fantasy cu state lungi de plata in domeniu, Kevin Hearne este creatorul seriei The Iron Druids Chronicles serie ce numara deja opt romane si il asteapta pe al noua-lea. Cele sase natiuni din Teldwen sunt invadate de doua rase de uriasi si doar descoperirea unei noi magii, care sa cheme fiarele miraculoase la lupta de partea omenirii le poate salva. Interesant…

Dezideriu Szabo

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

42 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii octombrie 2017

  1. rrrevan zice:

    Sunt total de acord cu tine in ceea ce priveste Paladinul, si nu e prima data cand spun asta…

    Chiar nu inteleg politica lor. Au incepute nenumarate serii, si in loc sa le continue si sa isi asigure niste „vacute de muls” ca sa zic asa, continua sa inceapa noi si noi serii…si e pacat, caci au drepturile de publicare pentru unele dintre cele mai bune serii sf si fantasy din ultimii ani…adica sa ai The Expanse, si 2 ani sa nu fii in stare sa scoti decat primul volum, in conditiile in care The Expanse este pentru SF la momentul actual ce este Game of Thrones pentru fantasy, ridica mari semne de intrebare asupra competentei persoanelor de acolo…….si asta fara sa jignesc pe nimeni, Chiar as fi curios sa aud un punct de vedere a cuiva de la Paladin asupra acestui lucru, caci de altfel lipsa vanzarilor si a cititorilor este una din scuzele preferate ale editurilor atunci cand se abandoneaza un proiect……pai bai frate, daca tu din februarie 2016 nu esti in stare sa mai publici macar inca un roman, nu zic de 3-4 cum ar fi un ritm normal de aparitie, ce pretentii ai atunci…

    in fine….asa cum am zis, dupa Gaudeamus probabil ca voi abandona editurile romanesti si o sa devin client depository.

    Si apropo de Lavondis…i-am intrebat pe domnii de la Paladin cand apare urmatorul volum….ghici care e fost raspunsul? „seria nu va fi continuata, din pacate, din cauza……(ghici ce)…..vanzarilor mici”

    Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      Hai nu mai fiti rai, au anuntat si „All the birds in the sky”, iar in ceea ce priveste seriile continuate, intr-adevar sunt deficitari(doar la Assassin’s creed, seria lui Brown si Asimov), insa din cate stiu eu aveau si termen limita sa inceapa seriile pentru care aveau drepturile de autor si nu au riscat sa ramana cu banutii dati.Anul asta a fost un an pentru noi aparitii, sunt convins ca la anul se vor concentra pe continuarea seriilor, daca nu chiar anul asta pentru ca stiu ca mai sunt programate „Morning star” si Asimov parca.

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        Pai si? in loc de All the birds, un roman cu 3,6 pe goodreads si review.uri destul de slabe, puteau sa anunte Caliban.s War, nu?

        Apreciază

      • rrrevan zice:

        Si nu sunt rau….eu chiar vreau sa cumpar toate aceste carti. Vreau sa citesc si eu o serie intr-un ritm acceptabil….Pai intr-un comentariu pe facebook, spuneau dansii ca da, o sa urmeze si Caliban.s War, candva anul viitor…..deci 1 roman la doi ani. Splendid. Probabil au angajat omul care s-a ocupat de Roata Timpului la RAO, si aplica aceeasi strategie.

        Pai cu putin noroc, poate nu mor pana termina ei de publicat seria…

        Apreciază

  2. Calea Dragonului mie mi s-a părut foarte, foarte bună (deși în SF, cu mult mai celebra serie The Expanse, autorul nu mi-a plăcut deloc), sper ca Paladin s-o continue. Lavondyss, continuarea genialului Mitago, nu mi s-a părut neapărat foarte proastă, dar cert nici prea grozavă, motiv din care nu cred că o să plâng după continuarea seriei. Sper în schimb să mai scoată ceva de Morgan, fie SF, fie fantasy, dar nu știu dacă au drepturile și la altceva decât Omul Negru (un SF excelent).

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Eu recunosc ca nu am cumparat seria Mitago, nu prea ma atrage genul abordat.SI din cate stiu si eu nu prea au avut succes cu seria.Nimanui nu cred ca ii convine sa mearga in pierdere, uitati-va si la Nemira cu seria lui Erikson 🙂 asa ca nu cred ca are rost sa ii blamam prea tare, pana la urma este o afacere si ca orice afacere care este mereu in pierdere in cele din urma va da faliment si nu cred ca ne dormim niciunul asta.

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        Corect, este o afacere, dar ca sa ai succes cu ea, trebuie sa stii sa o conduci.

        SI culmea ironiei este ca, si aici ma repet pentru a nu stiu cata oara, Paladinul a achizitionat unele dintre cele mai bune serii din ultimii ani!! Dar habar nu au ce sa faca cu ele!!!!!

        Sa nu mai vorbim de promovarea inexistenta. Au un site mediocru de care daca nu esti fan inrait fantasy sau sf, nu ai auzit, si o pagina de facebook, pe care la fel……o urmaresc fanii hardcore. In rest…..? Se publica carti, si atata….se asteapta sa fie descoperite de vreun potential cumparator. Daca treaba merge, e bine, daca nu, asta….vanzari mici domle, lipsa cititori in Romania….

        Si nu este adevarat ca exista un numar mic de cititori sf si fantasy. Exista chiar o cerere mare pentru asa ceva, doar ca editurile isi bat joc de acesti oameni, care aleg in cele din urma alte surse. Si daca doresti, putem discuta pe exemple concrete, dar cred ca le stim cu totii.

        Apreciază

    • Mikey zice:

      MDP spunea ca au pe lista scurta de aparitii Richard Morgan – The Steel Remains. Cat despre SF, si eu ma intreb daca au in planuri si altceva, poate din universul lui Takeshi Kovacs, mai ales ca se vehiculeaza si aparitia unui serial.

      Apreciază

  3. rrrevan zice:

    a aparut Aliati in slujba dreptatii. o gasiti la Trei pe site

    Apreciază

  4. rrrevan zice:

    prima parte din Broken Earth la Paladin – in curs de aparitie, postat pe site

    Apreciază

  5. rrrevan zice:

    apropo de ce comentam in legatura cu seriile Paladinului, din comentariile de pe pagina dansilor de facebook reiese ca abia acum negociaza achizitia drepturilor pentru volumele urmatoare din cel putin 2 serii….profesionalism desavarsit…

    Apreciază

  6. Catalin Maria zice:

    Astazi, 12.Nov.2017, cei de la Nemira, raspunzand la o intrebare pe Facebook, au anuntat ca vor republica Cronicile Malazane in 2018, probabil in formatul nou si vor continua seria. Sper sa se indeplineasca.

    Apreciat de 1 persoană

  7. Mikey zice:

    Eu zic sa nu ne grabim cu aruncatul pietrelor prea tare in Paladin. Se stie ca luna noiembrie e luna lor, iar aparitiile cam incep sa-si arate fata. Tocmai citeam, din nou, interviul cu Mihai-Dan Pavelescu dupa preluarea mandatului la Paladin si comparam promisiunile lui cu realitatea, iar adevarul e ca se cam respecta. E adevarat ca nu apar lunar, asa cum intuia dansul, insa, important e ca apar. Daca punem la socoteala si aparitiile deja anuntate pentru sfarsitul anului sau inceputul anului urmator ca Words of radiance, Morning star, Seveneves sau Calibans War ar fi undeva la doua treimi din titluri, restul in 2018, deci ar fi in grafic. In plus, el spunea ca au prioritate la aparitii, cartile deja contractate, deci mai trebuia sa avem rabdare pana ce politica editoriala sa intre pe un fagas normal. Nici mie nu imi convine situatia, iar cei de la Paladin, daca ne citesc, ar trebui sa stie ca pentru cititorii avizi, o pauza de 2-3 ani intre continuarile unei serii e cam mult, pentru ca se uita actiunea si personajele si se cam pierde legatura cu feelingul cartii, putandu-se ajunge la dezinteresul fata de respectiva serie. Mai ales daca cititorul parcurge in paralele mai multe serii, asa cum se intampla.

    Apreciat de 1 persoană

  8. george frigura zice:

    Si Nemira si Paladin au aparitii marcante in aceasta toamna-iarna si promit deasemenea un inceput de an glorios pentru 2018…nu pot sa ma plang de intarzieri dar sper totusi ca Paladinul sa nu copieze editura Rao. O dezamagire de la Paladin vine din faptul ca au raspuns unui cititor pe facebook ca pentru „Words of Radiance” au primit doar jumatate din traducere si au lasat sa se inteleaga ca acesta este motivul pentru care nu o sa apara cartea in acest an. Eu urmaresc blogul doamnei Ana Veronica Mircea si pot spune ca inca din august-septembrie dansa a anuntat pe blog ca editura Paladin a amanat lansarea WoR pentru „early 2018” ceea ce a condus la o relaxare a termenului de predare.

    Apreciat de 1 persoană

  9. Fennris zice:

    O sa avem si Morning star la Gudeamus, in sfarsit apare 😁😁

    Apreciază

  10. valentinoooo zice:

    Unde aţi văzut asta? Pe site-ul lor nu apare 😦

    Apreciază

  11. rrrevan zice:

    Acum a aparut si pe site.ul Paladin Morning Star

    Apreciază

  12. rrrevan zice:

    Broken Earth, All the birds in the sky si City of Stairs disponibile pe site

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Hehehe eu astept Gaudeamus, vreau sa iau The Broken Earth, City of Stairs si Morning Star impreuna 😀

      Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        Si eu tot reducerile de la Gaudeamus astept 😁😁😁
        Astea 3 le.am ochit si eu. Plus Robotii. Plus Harry Potter 😎😂

        Apreciază

      • fansf zice:

        Salut! Nu pomenește nimeni de Printre ceilalți, de Jo Walton, premiată pe drept cu Hugo și Nebula. Nu că am tradus-o eu, dar este cea mai frumoasă carte fantasy care s-a scris despre cărțile SF și fantasy. Poetică, lirică și serioasă în același timp, o să ajungeți să puneți zeci de cărți pe lista de citit după ce o veți termina. Garantez! Și să șțiți că nu e nici în genul lui Mythago, deși se petrece în Anglia și Țara Galilor.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Sincer, eu am cam pus-o pe lista de asteptare din cauza review-urilor slabute, insa daca tu o recomanzi am sa o iau. 😁

        Apreciat de 1 persoană

      • rrrevan zice:

        nu ma atrage povestea din Printre ceilalti….de aceea am ignorat.o. Daca tu zici ca e asa buna, o sa ma mai gandesc. Poate o iau

        Apreciat de 1 persoană

  13. george frigura zice:

    Gaudeamus e aici dar eu voi mai astepta cu achizitiile pana saptamana viitoare, am observat din anii trecuti ca pentru un wishlist de 1000-1100 lei in timpul targului platesc aproximativ 700 lei in saptamana imediat urmatoare cand editurile aplica o noua reducere „postGaudeamus” 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  14. rrrevan zice:

    sunt amarat…am dat din greseala peste niste review.uri pentru Oathbringer….sunt in extaz oamenii….se rostogolesc pe jos de placere 😂😂
    si noi tot asteptam Words of Radiance….

    Apreciază

  15. Bogdanel zice:

    Buna seara. Singura mea observatie este legata de ice Dragon. A zis GRRM la un moment dat pe site-ul lui ca NU face parte din universul Westeros/ASOIF. Chiar daca Nemira sau si altii au scris asta pe coperta.

    Apreciază

  16. george frigura zice:

    Aseara am primit pe mail o notificare privind aparitia articolului aferent lunii Noiembrie iar acum nu il gasesc! Il astept cu interes si sper sa fie repostat!

    Apreciază

Lasă un comentariu