Stirile fantasy ale lunii mai 2017

Stiri fantasy din tara

Trebuie sa recunosc ca privesc de fiecare data cu jind marile targuri de carte de prin capitala, frustrat de distanta considerabila de la mine pana acolo. Participarea mea de anul trecut la Gaudeamus ca si invitat al Paladinului nu a facut decat sa ma „intristeze” si mai mult.  Asa ca, nu mica mi-a fost bucuria sa descopar in luna mai Targul de Carte Gaudeamus la Oradea. Adica la doi pasi de mine! Prada se poate vedea in imaginea alaturata 🙂 . Asasinul din Umbra era inca in curs de aparitie pe pagina celor de la Paladin asa ca am fost propulsat instant in al noualea cer cand am vazut-o pe raft. Si mai tare m-am bucurat ca astfel de manifestari se desprind de gravitatia „strivitoare” a capitalei si ajung si pe la noi, pe satelitii astia multi si populati pe care unii ii numesc cu o unda de superioritate „provincie”. La mai multe, la mai dese si la mai raspandite.

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

Aleasa Dragonului – Naomi Novik – Gata, e aici, a sosit inamicul public numarul unu, romanul care a furat anul trecut toate premiile pe care le merita The Fifth Season este pe rafturile librariilor de la noi. Si evident ca nu ma voi putea abtine si va trebui sa dau un ochi si sa vad despre ce a fost tot acest mare fasss. Si promit ca voi incerca sa fiu cat mai impartial posibil. Deocamdata lucrez pe mai multe fronturi: zen, meditatie transcedentala si ciuperci nebune ca sa-mi inlatur frustrarile si sa ma pot apropia de carte.

Vassa si Noaptea – Sarah Porter – Reinterpretarea urban fantasy a unui basm rusesc, Vassa si Noaptea ne poarta in atmosfera unui Brooklyn plin de magie, terorizat de patronul unui ABC local, pe numele sau Babs Yagg. Ok, Baba Yagga tocmai a primit o pereche de … bile. Mai departe avem o papusa magica si pe posesoarea acesteia, o eroina hotarata sa rupa blestemul care s-a abatut asupra cartierului. Nu e pentru mine, dar e fantasy (urban, YA, etc.) asa ca va aduc la cunostinta.

Editura Trei

Razbunarea Ciorilor (Cele Sase Ciori #2) – Leigh Bardugo – Si iata si un roman pe care-l asteptam cu sufletul la gura. Psihopatii mei favoriti s-au intors in cea mai non-YA serie YA fantasy pe care am citit-o. Mor de curiozitate sa vad ce mai pateste gasca celor sase deranjati la mansarda, cu atat mai mult cu cat scorul de pe goodreads este de 4,63. Adica mult. Singura dezamagire este ca acesta pare sa fie ultimul roman din seriei.

Editura Rao

Tainica iscodire a celor tacute (Cronicile Ucigasului de Regi #2,5) – Patrick Rothfuss – In primul rand as vrea sa remarc ca este a doua luna consecutiv cand editura Rao apare la aceasta rubrica! In al doilea rand as vrea sa recunosc ca Rothfuss este probabil autorul care m-a dezamagit cel mai crunt. Chiar mai mult decat R.R. Martin. Si cu toate acestea, cochetam de mult cu aceasta cartulie si ma bucur ca o voi putea savura in limba romana. Nu pentru Rothfuss ci pentru Auri, unul dintre cele mai emotionante si mai interesante personaje ale Cronicilor Ucigasului de Regi.

Regina Umbrelor (Tronul de Clestar #4) – Sarah J. Maas – Si cu riscul de a transforma rubrica aceasta intr-una dedicata fanteziei pentru tinerii adulti (!?) ma vad nevoit sa amintesc si acest roman si numai pentru simplul fapt ca este al patrulea roman dintr-o serie aparuta la Rao. Deci se poate si pe acolo, pe la ei. A dat cineva cu apa vie prin redactie? Daca o sa vad si al doilea roman al seriei Lumea fara Zei o sa le iert toate pacatele.

 Stiri fantasy externe

A fost facuta publica lista scurta a nominalizarilor pentru Premiile Gemmell, probabil cele mai importante premii dedicate fantasyului „adevarat”: heroic, epic si traditional. In finala au intrat urmatorii:

Premiul Morningstar (cel mai bun debut)

  • Mark de Jager, Infernal (Del Rey UK)
  • Christopher Husberg, Duskfall (Titan)
  • Megan E O’Keefe, Steal The Sky (Angry Robot)
  • Adrian Selby, Snakewood (Orbit)
  • Jon Skovron, Hope and Red (Orbit)

Premiul Ravenheart (cea mai buna imagine de coperta)

  • Alessandro Baldaserroni pentru Black Rift de Josh Reynolds (Black Library)
  • Jason Chan pentru  Wheel of Osheim de Mark Lawrence (Harper Voyager)
  • Sam Green pentru The Bands of Mourning de Brandon Sanderson (Gollancz)
  • Kerby Rosannes pentru Nevernight de Jay Kristoff (Harper Voyager)
  • Paul Young pentru Wrath de John Gwynne (Tor)

Premiul Legend (cel mai bun roman)

  • John Gwynne, Wrath (Tor)
  • Jay Kristoff, Nevernight (Harper Voyager)
  • Mark Lawrence, The Wheel of Osheim (Harper Voyager)
  • Brandon Sanderson, The Bands of Mourning (Gollancz)
  • Gav Thorpe, Warbeast (Black Library)

Si daca tot vorbim de premii, recent au fost decernate premiile Aurealis, principalele premii pentru literatura speculativa din Australia, premii ce se acorda romanelor din zona fantasy, science fiction si horror. Lista premiilor fiind lunga voi aminti doar noiminalizarile si castigatorul de la sectiunea roman fantasy.

  • Nevernight, Jay Kristoff (Harper Voyager)
  • Fall of the Dagger, Glenda Larke (Hachette Australia)
  • Den of Wolves, Juliet Marillier (Pan Macmillan Australia)
  • Vigil, Angela Slatter (Jo Fletcher Books)
  • Road to Winter, Mark Smith (Text Publishing)
  • Sisters of the Fire, Kim Wilkins (Harlequin Australia)

Si pentru cei care (din greseala, evident) au ratat filmul King Arthur, va reamintesc ca inca il mai puteti vedea in toata splendoarea sa 3D la cinematograf. Filmul este cel mai bun fantasy pe care l-am vazut pe marile ecrane in ultimii ani si demonstreaza ce poate face un regizor genial dintr-o tema fumata si rasfumata. Filmul mi-a placut atat de mult incat, daca timpul nu ar fi o moneda rara in ultima vreme pentru mine, m-as fi pus sa-i scriu o recenzie. Nu ratati!

Aparitiile editoriale ale lunii mai

City of Miracles (The Divine City #3) – Robert Jackson Bennett – Iata ca una dintre cele mai fascinante serii fantasy ale ultimilor ani ajunge la final. Primele doua romane m-au acaparat prin proza de calitate, inteligenta si cu mesaj, prin personajele „solide” si mai ales prin ideile originale, atmosfera uluitoare si universul impresionant imaginat de Bennett. Si tinand cont ca acest roman il are din nou pe Sigrud in prim plan si ca actiunea revine in „hipnotizantul” oras Bulikov e clar ca lectura lui va fi un loz castigator garantat, fara nici o teama de eventuale dezamagiri.

Assasin’s Fate (The Fitzand the Fool #3) – Robin Hobb – Robin Hobb tocmai a mai terminat o serie de chinuri si necazuri pentru sarmanul Fitz. Mai femeie, mai dute si mai chinuie pe altul ca pe mine ma doare de cat ai dat in bietul bastard. Glumesc, evident si din pacate se pare ca Hobb chiar are de gand sa-l lase in pace pe sarmanul om, acesta fiind ultimul roman din cele saisprezece care compun una dintre cele mai profunde si mai frumoase universuri fantasy imaginate vreodata, universul Elderlings.

A Court of Wings and Ruin (A Court of Thorns and Roses #3) – Sarah J. Maas – Si daca tot vorbeam mai sus de Maas, iata ca aceasta a mai adaugat un roman la noua ei serie, serie care va cuprinde in total sase volume si al carei prim roman a fost tradus si publicat si la noi de catre cei de la Rao. Probabil ca exista deja fani prin tara care se vor bucura de aceasta aparitie, ramane doar ca cei de la Rao, cu noul lor elan muncitoresc sa tina pasul cu aceasta prolifica autoare.

Lightning in the Blood (Ree Varekai #2) – Marie Brennan – Acest mini-roman de o suta si ceva de pagini mi-a atras atentia in primul rand deoarece este semnat de Marie Brennan, autoarea enciclopediilor cu dragoni ale lui Lady Trent. Si dupa ce am dat un ochi pe descrierile celor doua volume am ajuns la concluzia ca acestea merita mai multa atentie si ca ar putea fi un motiv pentru o prima intalnire cu aceasta scriitoare aflata pe val. Personajul principal este un spirit legendar invocata prin magie pentru a lupta cu un dusman stravechi si manifestat intr-un trup de femeie.

The Empire’s Ghost – Isabelle Steiger – Niciodata nu poti sa sti cand va rasari urmatoarea stea a fantasyului asa ca incerc sa caut printre debutantii genului carti interesante in speranta ca voi putea la un moment dat sa ma dau mare si sa zic: „V-am spus eu!”. Romanul de debut al lui Isabelle Steiger suna interesant. Printre ruinele unui fost maret imperiu, un dictator nemilos apare si incearca sa subjuge regatele ce se lupta sa renasca din cenusa acestuia. Intriga, geopolitica si magie, ramane de vazut cat de bine sunt puse in slove toate acestea.

The Dread Goddess (Book of Icons #2) – Jillian Kuhlmann – „Uimitoarea continuare a romanului The Hidden Icon, perfecta pentru fanii lui Bradley Beaulieu si NK Jemisin.” Hei, stai putin, asta sunt eu. Adica e perfecta pentru mine? Da, se pare ca da, dupa ce am citit mai multe despre cele doua romane ale seriei cred ca e musai sa le citesc. Idei originale, scriitura de calitate, zei umbland printre muritori sub forma unor icoane umane si multa mitologie, toate acestea ma fac sa cred ca e exact genul de fantasy pe care vreau sa-l citesc.

Dezideriu Szabo

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii mai 2017

  1. rrrevan zice:

    Vad acolo la „captura” ta volumul patru din Cronicile….e editie in engleza?

    Apreciază

  2. Catalin Maria zice:

    La Paladin a aparut si Oliver Bowden – Assassin’s Creed. Frăția.

    Apreciază

  3. rrrevan zice:

    Paladinul a scos ultimile doua luni pe banda rulanta 😁😁 acum vad ca se regrupeaza…dar din ce informatii au aparut si pe fbk si pe alte surse, ar mai trebui sa iasa anul asta cu Words of Radiance, primele doua volume din Broken Earth, ultimul volum din fundatia si Morning Star

    Sa vedem acum. Ar fi intr adevar un an excelent pentru ei.

    Apreciază

  4. george frigura zice:

    GRRM a postat pe blogul lui in 22.07.2017 :
    „And, yes, I know you all want to know about THE WINDS OF WINTER too. I’ve seen some truly weird reports about WOW on the internet of late, by ‘journalists’ who make their stories up out of whole cloth. I don’t know which story is more absurd, the one that says the book is finished and I’ve been sitting on it for some nefarious reason, or the one that says I have no pages. Both ‘reports’ are equally false and equally moronic. I am still working on it, I am still months away (how many? good question), I still have good days and bad days, and that’s all I care to say. Whether WINDS or the first volume of FIRE AND BLOOD will be the first to hit the bookstores is hard to say at this juncture, but I do think you will have a Westeros book from me in 2018… and who knows, maybe two. A boy can dream…”

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Ce penibil, am renuntat la serie, sunt atat de multe carti pe lume incat nu ma mai agit.Plus, ca imi e suficient serialul, cred ca am sa ma multumesc cu finalul din serial(chiar daca altul o sa fie finalul din carti)

      Apreciază

      • george frigura zice:

        Sincer eu ma asteptam sa anunte o data de lansare la Worldcon-ul de la Helsinki de peste doua saptamani…dezamagirea este cu atat mai mare…sunt convins ca daca el renunta la serie, Daniel Abraham sau Brandon Sanderson o pot finaliza in maxim 2 ani. Pentru mine personal mi-as dori un ASOIAF finalizat cu doua carti marca Joe Abercrombie…

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Ce mai aproape de stil, este clar Daniel Abraham.

        Apreciază

  5. Robert zice:

    salutari!
    Ceva stiri noi?…?:D

    Apreciază

    • george frigura zice:

      Salut! Nemira si Paladin incep incet-incet sa scoata/anunte noutatile pe care le-au pregatit pentru toamna asta deci sper sa urmeze curand si un articol aici 🙂

      Apreciază

  6. george frigura zice:

    Btw, pentru cine nu stie FinalChapter a scos si cartea a 3-a din seria lui Jim Butcher si au o oferta la 81 Ron toate trei(cand au aparut primele doua am spus o sa comand doar dupa ce apare si cartea nr.3 ca sa nu mai patesc cum am patit cu Compania Neagra…acum toate trei stau linistite in biblioteca mea si isi asteapta randul :))

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Da, au scos primele 3 volume, insa sunt sceptic ca or sa mai continue cu seria, iar Nemira(mai mult) dar si Paladin au inceput sa tureze motoarele, Nemira scoate in curand Best served gold a lui Abercrombie, ceea ce e o mare surpriza, anuntasera ca nu vor mai scoate prea curand vreun volmul de-al lui.Plus un nou volum din seria The Witcher 😁

      Apreciază

      • rrrevan zice:

        mda…Paladinul se transforma intr.o editura de targuri de carte…nu stiu care sunt problemele dumnealor, dar vad ca doar in aceste perioade vin cu aparitii noi.

        Ceea ce nu e chiar asa de rau ptr Romania, ca nah…macar publica. Dar parca era mai ok sa aiba o continuitate in aparitii.

        Apreciază

      • Salut, seria Dosarelor Dresden va continua pana la final, noi asta planuim si o s-o facem. Din pacate forte multi cititori sunt de parerea ca nu o sa ducem seria la final si atunci nu cumpara volumele aparute, ceea ce face misiunea noastra si mai grea pentru ca vanzari mici inseamna bani putini pentru volumele urmatoare si un ritm lent in care putem sa le scoatem. Ca sa va faceti o idee, cele 15 volume necesita in total 45000 euro ca sa ajunga in librarii. Pentru o editura mica e mult. Urati-ne succes nu fiti sceptici!
        Pe curand!

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Succes si sunt alaturi de voi, faceti o treaba exccelenta. Mersi de carte, pleaca cu mine in concediu 🙂

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Eu sunt ok cu asta, atat timp cat scot cartile promise 😀 😀

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Aveti dreptate, imi pare rau ca sunt sceptic, stiu ca nu este vina voastra(mai ales ca eu v-am promovat pe acest site cand am anuntat aparitia primului volum) ca in trecut anumite edituri au dat cu bata in balta si ne-au lasat cu ochii in soare si am ramas cu seriile neterminate.Recunosc si ca nu am cumparat cele 3 volume dar promit ca am s-o fac si asta pentru ca ati fost deschisi cu noi si ati venit sa sa ne oferiti anumite explicatii prin acest comentariu de pe acest site.Va doresc mult succes si vanzarile pe care vi le doriti.

        Apreciază

Lasă un comentariu