Stirile fantasy ale lunii martie 2017

Stiri fantasy din tara

Sincer, dat fiind faptul ca in luna martie a avut loc Final Frontier, ma asteptam sa avem parte de mai multe carti interesante pe rafturi. Si daca Nemira a reusit sa compenseze aceasta „saracie” cu un titlu care face cat zece, Paladin nu a adus nici o ofranda pe altarul fantasy-ului.  Dar si lor pot sa le iert aceasta scapare (doar de data asta) tinand cont ca au lansat excelentul pachet Robert A. Heinlein, o pagina din istoria science fictionului care trebuia sa ajunga si la cititorul roman.

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

Soarele Umbrit (Vise Intunecate #2) – N. K. Jemisin – In sfarsit a aparut si acest volum pe care il astept de ceva vreme. Dupa ce-l voi citi pot sa ma laud ca am citit toate romanele lui Jemisin, intrand in randurile fanilor care se respecta. Si cum din nu stiu ce motiv primul roman nu m-a prins cum trebuie (nu din cauza cartii ci a unei perioade mai agitate din viata subsemnatului) probabil ca voi savura ambele romane ale seriei pentru a patrunde asa cum trebuie in visele desertice ale orasului Gujaareh.

Sabia de Sticla (Regina Rosie #2) – Victoria Aveyard – Vesti bune si pentru iubitorii de YA fantasy, caci Nemira continua una dintre seriile de succes ale genului. Probabil ca primul roman si-a gasit fani si printre cititorii romani asa ca acestora le urez lectura placuta. Eu unul voi sta de o parte, dar nu va luati dupa mine, e fapt cunoscut ca nu ma inteleg prea bine cu YA-ul. Poate putin, atunci cand e vorba de alti Rosii si alti Argintii (si Aurii). De fapt chiar mai mult cand acestia sunt de pe Marte 🙂 .

Editura Trei

Lumea de Apoi (Penryn si Sfarsitul lumii #2) – Susan Ee – Si ca sa vedeti ce baiat bun si impaciuitor sunt, voi promova nu doar inca un YA, ci unul scos de tradatoarea editura Trei. Ingerii au adus Apocalipsa asupra lumii noastre si au facut-o praf. Acum, in al doilea roman acestia trebuie sa recladeasca sandramaua pe care au daramat-o si probabil sa se mai confrunte si cu probleme sentimentale „importante”, tinand cont de genul din care face parte romanul.

Editura Crux

Inima Dragonului (Nlithia #1) – Mircea M. Tara – Navigand pe pagina celor de la Crux in cautare de noutati fantastice mi-au cazut ochii pe coperta acestui roman. Si minunandu-ma ca in sfarsit vad o coperta atragatoare la o carte Crux (copertile de la cartuliile Conan ar castiga de departe premiul intr-un concurs al celor mai oribile coperti de carte) am dat un click pe ea sa vad mai multe detalii. Si iata ca asa am ajuns sa adaug Inima Dragonului pe lista mea de lectura. Romanul este un high fantasy cu magie, rase ne-umane si dragoni a carui poveste pare sa se sprijine si pe o scriitura buna. De verificat…

 Stiri fantasy externe

 Ticaie ceasul si se apropie momentul cand o noua carte Arhivele Luminii din Furtuna ne va pompa supradoze de epicozitate in sistem. Evenimentul de proportii cosmice va avea loc in luna noiembrie si este asteptat cu sufletul la gura de adeptii sectei brandersoniene din intreaga lume. Si ca sa nu se spuna ca nu au fost semne, iata si COPERTA. Aceasta este realizata de artistul Michael Whelan care de-a lungul carierei sale de peste 40 de ani a castigat 15 premii Hugo si care, cu toate ca nu mai face ilustratii comerciale de multa vreme, se implica in realizarea copertilor unor titluri care-l pasioneaza (brandensonian si dl. Whelan). Daca vreti, puteti vedea cum a luat nastere imaginea de pe coperta aici.

Si daca tot vorbim de coperti, iata ca Peter Newman a facut publica coperta celui de al treilea roman din seria Vagrant. Romanul se va numi The Seven si va continua povestea la zece ani dupa evenimentele din The Malice. Sincer copertile primelor doua romane ale seriei mi s-au parut mai tari, dar nici aceasta nu este de lepadat. Totusi ma sacaie un pic, dar probabil ca nu datorita calitati imagini ci deoarece mi-a adus aminte ca nu am citit inca The Malice si ca ar trebui sa fac ceva in aceasta privinta. Deoarece, de exemplu, sunt atat de in urma cu evenimentele seriei incat nu pot sa-mi dau seama cine este personajul din mijloc. Halal cultura…

Aparitiile editoriale ale lunii februarie

Sins of Empire (Gods of Blood and Powder #1) – Brian McClellan – Noau carte a lui McClellan mi se pare de departe cea mai importanta aparitie editoriala a lunii, cu atat mai mult cu cat recenziile sunt explozive, proclamandu-l ca fiind cel mai bun roman al autorului. Si la cat de buna a fost seria Powder Mage, tremur de nerabdare sa ma vad cu cartea in mana. Actiunea se petrece in acelasi univers ca si cea din prima serie, doar ca in alta parte a lumii si implica un „set” nou de personaje, exceptie facand Vlora si Olem care reapar si in noua serie.

Strange the Dreamer (Strange the Dreamer #1) – Laini Taylor -In afara de romanul lui McClellan, putine au fost cartile care sa-mi atraga atentia luna aceasta, asa ca iata-ma cu YA-ul pe locul doi. In lumea romanului, oamenii s-au razboit cu zeii cu ceva vreme in urma si au iesit invingatori. Doar ca zeii au lasat niste progenituri in urma si acestea au crescut si urmeaza sa-si asume rolurile pentru care au fost creati. Suna ceva mai interesant decat YA-ul obisnuit asa ca promit ca daca apare si pe la noi o sa-i dau o sansa.

Witchy Eye – D.J. Butler – Bine ati venit la stirile YA ale lunii martie 🙂 . Si cu toate ca fac haz de necaz, romanul de fata pare sa fie chiar interesant. Acesta este un amestec de istorie alternativa, fantasy si magie care populeaza muntii Apalasi cu aspiranti la titlul de Imparat al Lumii Noi, cu preoti-vrajitori yankei, cu membri ai unei rase nu-chiar-umane si cu Lazari ne-morti (!?). Principalele puncte forte par sa fie imaginatia debordanta a autorului, complexitatea lumii create precum si scriitura excelenta.

 Brother’s Ruin (Industrial Magic #1) – Emma Newman – Brother’s Ruin este primul roman al unei serii descrisa ca apartinand genului gas lamp fantasy, care este de fapt un amestec de fantasy si steam-punk. In anul 1850 Marea Britanie prospera datorita Societatii Regale a Artelor Esoterice, Societate ce pandeste aparitia unor noi magi pentru a-i cumpara de la familiile lor si a-i antrena ca discipoli ai Artelor Oculte.

Phantom Pains (The Arcadia Project #2) – Mishell Baker – Arcadia Project este o organizatie secreta care monitorizeaza traficul dintre Pamant si o realitate paralela plina de creaturi mitice si magice. Seria este descrisa ca un fel de Barbati in Negru cu zane si magie in loc de extraterestrii. Punctul forte de data aceasta este personajul principal, o femeie cu tulburare de personalitate borderline, ramasa fara ambele picioare, cu cicatrici multiple si cu leziuni cerebrale in urma unei tentative de suicid!

The Djinn Falls in Love & other stories – Mahvesh Murad (editor) – Acest volum este o antologie de povestiri clasice sau noi noute care au ca tema Djinii din mitologia orientala. Printre autorii care semneaza textele antologiei mi-au atras atentia Neil Gaiman, K.J. Parker, Nnedi Okorafor, Helene Wecker si Claire North.

Spymaster (The Dragon Corsairs #1) – Margaret Weis si Robert Krammes – Un roman de aventuri fantasy/steam-punk in universul trilogiei Dragon Brigade, de la autoarea deja clasicei serii Dragonlance Chronicles. Trecand peste faptul ca doamna pare sa aiba o fixatie asupra dragonilor, romanul are de toate: politica, intriga de curte, piraterie, dirijabile, multa actiune si evident… dragoni.

Dezideriu Szabo

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

33 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii martie 2017

  1. Fennris zice:

    Probabil spre bookfest vor aparea mai multe noutati, cei de la Paladin au anutat ca e posibil sa scoata Morning Star la bookfest 😀 :D, asta ca tot vorbeai de aurii, argintii si alte culori.

    Apreciază

  2. adi zice:

    Eu astept cu nerabdare sa se apuce o editura de la noi de Mark Lawrence. Dar am impresia ca raman doar cu asteptarea.

    Apreciază

    • Fennris zice:

      Din planurile pe care si le-au facut editurile, anul asta in niciun caz nu o sa apara, iar in ceea ce-l priveste pe Lawrence probabil se pot contracta orice alta serie mai putin Printul Spinilor(sau cum se numeste seria) pentru ca cei de la Trei au luat seria pe 5 ani si ramane la ei in tot acest timp.Eu zic sa te axezi pe ce or sa scoata editurile de la noi anul asta, an care o sa fie destul de consistent in noutati.

      Apreciat de 1 persoană

      • fansf zice:

        Seria a fost tradusă cu numele „Imperiul Fărâmițat.” Ar mai fi un an sau doi până să expire drepturile luate de Trei, apoi cineva s-ar putea lua de ea. Din ce-am înțeles printre rânduri, ar exista ceva interes să apară, căci e probabil cea mai deplânsă serie abandonată de la Trei.

        Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        Eu as fi preferat seria lui Anthony Ryan, mai degraba, decat seria lui Lawrence, nu mi-a placut absolut deloc Printul spinilor.

        Apreciat de 1 persoană

      • orizontverde zice:

        De gustibus… Amandoua sunt excelente. Dar asta e „gustibusul” meu 🙂 . Daca ma intrebati pe mine in momentul asta ce ar trebui tradus: SERIA LUI MILES CAMERON!!!

        Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        Ca si dorinte eu am lasat un comentariu pe blogul lui Liviu la interviul cu coordonatorul colectiei sf&f de la Paladin si anume John Gwynne cu seria The Faithfull and the Fallen si James Islington cu trilogia Licaniuns, despre care am tot citit in ultima vreme si sunt foarte laudate 😀 dar si seria lui Cameron este foarte interesanta.:D

        Apreciat de 2 persoane

  3. Mikey zice:

    Credeam ca sunt singurul pe care nu l-a convins „Luna Ucigasa” 🙂 In schimb, mi-a placut mult de la Trei, Col Buchanan si mi-ar placea sa fie continuat altundeva (ca tot se vorbea de abandonurile Trei).

    Apreciază

    • George Frigura zice:

      Cu Luna Ucigasa si eu am avut o mica problema insa am inteles ca este destul de greu sa transformi in ceva grandios uciderea a zeci, sute sau chiar mii de oameni atunci cand ucigasul nu trebuie sa miste nici macar un deget pentru asta….Iar de la editura Trei parerea mea este ca cea mai slaba carte din oferta de fantasy a fost chiar Printul Spinilor(cred ca din cauza traducerii), restul cartilor fiind bune spre foarte bune si inca sper ca toate seriile abandonate de Trei sa fie reluate sau cumparate de alte edituri.

      Apreciază

  4. Anne Tharesse zice:

    Imi place la nebunie acest site – la fel de mult pe cat imi plac cartile prezentate si recomandate aici!

    Apreciază

  5. George Frigura zice:

    Eu inca tanjesc dupa Roza Alba(cartea a treia din prima trilogie Black Company al lui Glen Cook), cred ca am ramas setat pe Cook dupa ce a fost abandonat de Millennium…

    Apreciază

  6. Fennris zice:

    A aparut la precomanda pe Nemira, Destinul bufonului, volum ce incheie trilogia bufonului si au mai scris intr-un post pe facebook ca vor sa publice si seria Liveship Traders, iar primul volum ar fi programat sa apara anul acesta 😳😁😁

    Apreciat de 2 persoane

  7. fansf zice:

    Jemisin, cred eu, își arată adevărata valoare abia în trilogia ce va apărea tot la Paladin, The Broken Earth, cea pe care o tot lăudăm eu, Dezideriu și Tudor Ciocârlie.

    Apreciază

  8. haggard zice:

    liveship traders-robin hobb este la nemira sigur.iar rao mi-a confirmat ca roata timpului vol. 7 este la tipar.se pare ca anul 2017 va fi cel mai bun an pentru sf@fantasy ever pt. romania

    Apreciat de 3 persoane

  9. adi zice:

    Se pare ca cei de la Sony au sa faca o adaptare tv ptr Roata Timpului.

    Apreciază

  10. haggard zice:

    cum am anuntat roata timpului vol. 7 este la precomanda pe rao.vor scoate cate un vol. pe an.

    Apreciază

  11. Fennris zice:

    Ohoho!!! Am zis ca n-am sa mai apuc ziua asta 😂😁

    Apreciat de 1 persoană

  12. Ihrielle zice:

    Câteva titluri fantasy au apărut în martie și la editura Tritonic: „Tenebre” – Daniel Timariu, „Câinii diavolului” – Cătălina Fometici, „Cine doarme și visează” – Cezarina Anghilac 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  13. adi zice:

    Super, dar parca un volum / an e cam putin, dar decat deloc……Observ ca au pastrat si „‘minunatul” format. Pana acum 2017 e un an bun.

    Apreciază

Lasă un comentariu