Stirile fantasy ale lunii februarie 2017

Stiri fantasy din tara

Dupa un inceput de an exploziv, apele s-au mai linistit, dar sunt convins ca motivul este acela ca editurile isi aduna energie pentru Final Frontier-ul de la inceputul lui aprilie. Totusi voi avea de semnalat cateva aparitii editoriale si luna aceasta cu toate ca pe unele dintre ele le semnalez doar acum din motive care tin de „rateuri” de promovare. Nu e prima data cand ma simt obligat sa critic marketingul grupului Art, grup editorial pe care in rest il apreciez mult. Dar sa descopar abia in februarie un roman de Brandon Sanderson aparut in luna decembrie a anului trecut… Pe bune, tinand cont ca grupul tinta al acestui autor sta cu ochii pe Paladin, nu s-ar putea face o promovare unitara, astfel incat cititorului de sf/fantasy care urmareste aparitiile de la Paladin sa i se „arunce” in fata un roman care s-ar putea sa-l intereseze? Nu ar fi mai eficient sa promovezi pe o singura pagina aparitiile grupului, structurate pe categorii, astfel incat acel cititor de sf/fantasy sa gaseasca intr-un singur loc aparitiile de gen ale fiecarui imprint al grupului? Fiindca pe cititorul de care vorbesc nu-l intereseaza daca romanul pe care si-l doreste a aprut la Paladin, la Art, sau la Young Art. Pe el il intereseaza sa gaseasca din prima, ba si mai bine, sa i se anunte de cum intra pe internet, cu surle si trambite, ca a aparut la una dintre imprinturile grupului romanul Steelheart de Brandon Sanderson! Zic si eu…

Aparitii editoriale din tara

Editura Young Art

steelheart-cover_bigSteelheart (Razbunatorii #1) – Brandon Sanderson – Cu toate ca a aparut deja din decembrie anul trecut, vestea a ajuns mai greu in Ardeal 🙂 . Intr-un viitor apropiat, un satelit aparut pe cer si denumit sugestiv Calamitate transforma diversi indivizi in supereroi. Sau ma rog, super raufacatori, caci majoritatea indivizilor loviti de „calamitate” isi folosesc puterile pentru a acumula putere si a deveni tirani locali. Orasele Americii sunt conduse de gangsteri cu super-puteri si doar o mana mica de rebeli, Razbunatorii le opun rezistenta. Pentru mai multe detalii puteti citii recenzia aici.

un-vrajitor-din-pamantsimareUn vrajitor din Pamantsimare (Ciclul Pamantsimare #1) – Ursula K. Le Guin – Cu toate ca nu sunt un mare fan al reeditarilor, cred ca aceasta era necesara. Editia publicata de editura Alexandria este veche si greu de gasit si trebuie sa tinem cont ca este vorba de un roman fantasy ce poate fi considerat clasic, una dintre perlele genului, scris de o doamna de geniu a literaturii de fictiune. Sper numai ca editura Young Art sa duca seria pana la capat, editura Alexandria publicand doar primele patru din cele sase romane ale seriei.

Editura Nemira

razbunarea-asasinuluiRazbunarea Asasinului (Trilogia Farseer #2) – Robin Hobb – Ati mai vazut asa ceva pe la noi? Luna si romanul, in trei luni gata seria. Pacat ca-i o reeditare. Oare cum ar fi sa vedem romanele seriei Liveship Traders aparand asa? Sau macar la interval de doua luni. Pana una alta, ca sa nu ma las purtat de euforie si de vise nebunesti o sa reamintesc ca seria Omul Aramiu a aparut la interval de un roman pe an. De fapt inca astept ultimul roman…

Editura Trei

3047Bariera (Vraji in Savannah #1) – J. D. Horn – Si ca sa nu zica nimeni ca vorbesc doar de Nemira si de Paladin (sau ma rog, Paladin/Art/Young Art), iata ca mai dau un ochi si prin ograda „tradatoarei” edituri Trei. Sincer o fac in asteptarea continuarii roamnului Banda celor Sase Ciori, dar nu ma dau in laturi sa semnalez si alte aparitii care merita mentionate, cum ar fi de exemplu Bariera. Romanele seriei Vraji in Savannah intra la categoria urban/paranormal fantasy si spun povestea unor vrajitoare din sudul Americii. Stiti voi, mlastini, voodoo si aligatori.

Stiri fantasy externe

searm-and-steelNu este nici un secret ca sunt un mare fanghosts-of-tomorrowMichael R. Fletcher. Beyond Redemption, romanul de debut al acestuia m-a cucerit imediat iar continuarea acestuia, Mirror’s Truth mi-a demonstrat ca Fletcher este un autor care se perfectioneaza si care mai are multe de spus. Si iata ca nu am gresit, caci anul acesta „seful de sanatoriu” Fletcher vine nu cu unul ci cu doua romane. Si daca Swarm and Steel care va aparea in august si care este dupa cu spune autorul o poveste de dragoste in taramul iluziei manifestate, ne readuce in universul primelor doua romane, dar cu un set nou de personaje si intr-o locatie noua, Ghost of Tommorow, un roman sf, vine cu o poveste complet noua. A venit de fapt, caci data aparitiei este 1 martie (un martisor minunat) si trebuie sa recunosc ca sunt extrem de curios sa vad cum se descurca Fletcher in afara universului inovativ pe care l-a creat in primele romane.

the-coreChiar daca initial Peter V. Brett declarase ca the-core-676x1024ultimul roman al seriei Demon va aparea in 2018, iata ca acesta s-a pus serios pe lucru (nu ca alti scriitori) astfel incat The Core va aparea in luna august a acestui an! Si drept dovada, acesta a facut publice copertile editiilor din Marea Britanie si SUA. Pe coperta editiei americane o vom avea pe Leesha, singura dintre personajele principale care nu si-a gasit inca locul pe copertile seriei. Dar surpriza cea mai mare este coperta editiei din Marea Britanie de pe care ne priveste inamicul suprem, insusi Alagai Ka. Ce pot sa zic, astept cu sufletul la gura confruntarea finala dintre indragitii eroi ai seriei si hoardele de demoni, cu atat mai mult cu cat de data aceasta batalia va fi dusa si in Miez, in adancimile intunecate de unde vin demonii.

Aparitiile editoriale ale lunii februarie

with-blood-upon-the-sandWith Blood upon the Sand (The Song of the Shattered Sands #2) – Bradley P. Beaulieu – Acest roman este dupa parerea mea cea mai importanta aparitie editoriala a lunii. Primul roman al seriei, Twelve Kings in Sharakhai a cucerit inimile cititorilor cu universul exotic si plin de mister in care se desfasoara actiunea, cu unul dintre cele mai puternice personaje feminine pe care l-am intalnit in lecturile recente si cu intriga si povestea captivanta. Si iata ca din ce se aude acest al doilea roman este mai bun decat primul! In mod sigur With Blood upon the Sand va figura pe multe din topurile celor mai bune romane din 2017.

 norse-200x300Norse Mythology – Neil Gaiman – O carte eveniment in care Neil Gaiman, un scriitor de o mare valoare, rescrie miturile mitologiei nordice din care s-a inspirat de atatea ori, intr-o serie de povestiri care incep cu crearea celor noua lumi ale maretului copac Yggdrasil si se termina, evident, cu Ragnarok. Odin, Thor, Loki, toti zeii vechiului nord prind viata sub pana maiastra a unuia dintre clasicii in viata ai literaturii fantastice. Sper din tot sufletul ca editura Paladin va publica aceasta carte in seria de autor dedicata lui Gaiman. Sper atat de mult, incat promit sa astept cuminte si sa nu ma arunc asupra variantei in limba engleza.

conjuring-of-light-200x300A Conjuring of Light (Shades of Magic #3) – V. E. Schwab – Primele doua romane ale seriei Shades of Magic care spun povestea unui calator intre patru orase Londra din lumi paralele foarte diferite a facut multa valva, seia bucurandu-se de un mare succes. A Conjuring of Light este ultimul roman al seriei, cu toate ca Schwab a declarat ca este posibil sa se intoarca in universul seriei cu alte romane. Si cu toate ca intra la categoria YA, astept cu nerabdare aparitia la Nemira a lui A Darker Shade of Magic, primul roman al trilogiei.

kingscage-200x300King’s Cage (Regina Rosie #3) – Victoria Aveyard – Si daca tot am dat-o pe YA, trebuie sa mentionez si acest roman, cu atat mai mult cu cat primul roman al seriei a vazut deja lumina tiparului in limba romana la editura Nemira si ma gandesc ca seria si-a facut deja fani prin randul tinerilor cititori din tara. King’s Cage se pare ca nu va incheia seria, urmand un al patrulea roman in 2018.

kings-of-the-wyldKings of the Wyld (The Band #1) – Nicholas Eames – Iata ca unul dintre romanele pe care le semnalam in stirile de luna trecuta a aparut deja si a facut-o cu un mare Bang – 4,58 pe Goodreads! Actiune fantasy in tenta clasica, cu o banda de mercenari „expirati” care se reunesc pentru o ultima misiune. In rest, monstri, vrajitori, arme mitice si batalii epice. Iar cele cateva citate pe care le-am citit denota o scriitura savuroasa care m-a convins ca e musai sa citesc acest roman.

cold-counselCold Counsel – Chris Sharp – Adevarul este ca, prins fiind in toata avalansa de romane fantasy moderne care incearca sa spuna ceva nou, ma apuca uneori dorul de o poveste clasica. Cold Counsel pare sa fie acest gen de roman. Clanurile trolilor se unesc sub un singur stindard pentru a-si recupera muntii ocupati de mult timp de goblini. Evident ca elfii nu sunt de acord cu acest razboi iar pe fir mai intra si o vrajitoare dornica de razbunare.

in-calabriaIn Calabria – Peter S. Beagle – Romanul Ultimul Unicorn al lui Beagle este deja un clasic nu doar al literaturii fantastice, ci al literaturii universale. Dupa aproape 50 de ani scriitorul revine cu o fabula despre unicorn, adaptata la timpurile noastre. Dincolo de subiectul interesant, care trateaza impactul aparitiei miraculosului in lumea noastra materialista, romanul pare sa se bucure de scriitura superba a unui maestru al cuvintelor si al ideilor.

Dezideriu Szabo

 

 

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii februarie 2017

  1. Fennris zice:

    Da, Steelheart a fost promovata si pe facebook cam dupa o luna de cand a aparut si nu inteleg de ce.Eu consider ca orice carte de Sanderson aparuta este un eveniment si asta doar prin simplul fapt ca este unul din cei mai buni scriitori de fantasy.

    Apreciază

  2. mj zice:

    De când am văzut prima dată coperta ediției pentru UK a The Core m-a dat pe spate. Demonul arată într-un mare fel. Pentru cei care vor să vadă o imagine la o rezoluție mai mare și de asemenea să citească și despre povestea din spatele coperților pot să o facă aici http://fantasy-faction.com/2017/peter-v-brett-the-core-cover-reveal (hint: nu e CGI).

    Bine că mi-ai adus de Kings of the Wyld (I în loc de Y în articol), o marcasem și eu de urmărit când am văzut prima dată coperta anul trecut, însă abia acum am citit cu atenție descrierea și am văzut că early reviewers (printre care văd că și Sebastien de Castell) au numai cuvinte de laudă la adresa ei.

    Apreciat de 1 persoană

  3. vali zice:

    Măi, da voi prin librării nu mergeți? Că în librării Steelheart era peste tot pe masa de noutăți 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  4. Alexa zice:

    Apropo de Art, editura Paladin a scris pe pagina lor de facebook ca incearca sa pregateasca Morning Star pentru ” luna mai, să apară la Bookfest.” E cel mai astepta roman si pentru mine. I need it in my life right now!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu