Asteptarile fantasy ale anului 2017

Acum ca am evaluat aparitiile editoriale ale anului 2016 e timpul sa privim inainte si sa vedem ce carti fantasy sunt asteptate sa apara in 2017. Si chiar daca nu am vorbit despre aparitiile editoriale de la noi ale anului trecut – le stiti cu totii si nu au fost suficiente pentru a realiza un top 10 – imi voi exprima de data aceasta si asteptarile pe care le am de la editurile noastre pentru 2017. Poate se uita cineva …

Cele mai asteptate romane fantasy din 2017 ale paginii cititorului de fantasy

Cea ce nu o sa vedeti pe lista mea de asteptari vor fi cele doua romane pe care m-am saturat sa le tot astept, cele ale lui Martin si Rothfuss. Asa ca…

unholly-consult1. The Unholy Consult  (The Aspect Emperor, #4) – R. Scott Bakker

Asta e, daca apare Bakker intr-un an, e pe primul loc! Si cum sa nu fie cand in sfarsit se sparge buboiul. Uriasa armata a lui Anasurimbor Kellhus va invada Golgoterath si se va lua la tranta cu Consiliul si cu imfamii Inchoroi si abominatiile lor. Anul acesta de 4 Iulie e sarbatoare 🙂 .

the-stone-sky2. The Stone Sky  (The Broken Earth #3) – N. K. Jemisin

Un alt final de serie pe care-l astept cu nerabdare si nu numai ca sa aflu concluzia acestei serii exceptionale, dar si ca sa vad ce va scie Jemisin dupa, caci aceasta devine o scriitoare tot mai buna cu fiecare roman asa ca urmatorul roman sau serie nu poate sa fie decat si mai si.

THORN3. The Thorn of Emberlein (Ticalosul Gentilom, #4) – Scott Lynch

Cartea asta o asteptam si anul trecut, dar macar Lynch are o scuza ( de fapt doua) si sunt convins ca anul acesta se va tine de cuvant. Romanul va dezvolta revelatiile surprinzatoare din The Republic of Thieves si-i va arunca pe genialii excroci in mijlocul unui razboi pentru care nu sunt de loc pregatiti.

red-sister4. Red Sister (Book of the Ancestor #1) – Mark Lawrence

Ce poate fi mai exceptional decat aparitia unei noi serii de Mark Lawrence! Individul are imaginatie garla, scrie excelent iar personajele sale sunt intunecate si stralucitoare in acelasi timp. Si sunt cu atat mai extaziat cu cat Lawrence se desparte de universul Imperiului Sfaramat si ne poarta intr-un univers imaginar nou.

city-of-miracles5. City of Miracles (The Divine Cities #3) – Robert Jackson Bennett

Bennett s-a impus ca fiind unul dintre cei mai sofisticati autori de fantasy din ultima vreme iar seria sa inceputa cu City of Stairs este una de referinta pentru fantasyul modern, imbinand o proza inteligenta cu o poveste si un decor care s-au desprins clar de stereotipurile romanelor clasice ale genului.

more-brett-222x3006. The Core (seria Demon #5) – Peter V. Brett

O postez cu oarecare retinere, nu ca nu o astept cu sufletul la gura dar nu sunt sigur daca apare anul acesta. Cu toata ca exista o data estimata de aparitie, 15 august 2017, deocamdata nu avem nici o coperta sau descriere, deci… Oricum, daca apare va fi finalul unei serii foarte bune, serie ce a reusit sa iasa in evidenta prin originalitate.

the-legion-of-flame7. The Legion of Flame (The Draconis Memoria #2) – Anthony Ryan

 The Waking Fire a fost debutul meu preferat de serie anul trecut. Anthony Ryan revine in forta cu o poveste fantasy/steam punk complexa si plina de aventura. Lumea noii serii este foarte interesanta, actiunea este captivanta iar finalul m-a facut sa tanjesc dupa acest nou roman preconizat sa apara in luna iulie.

skullsworn8. Skullsworn – Brian Staveley

Brian Satveley a demonstrat cu trilogia Chronicles of the Unhewn Throne ca stie sa scrie epic fantasy de calitate. Acesta revine in universul trilogiei cu un roman de sine statator care o are ca protagonist pe Pyrre Lakatur, o asasina dintr-un ordin religios, personaj secundar in romanele seriei mai sus amintite.

sins-of-the-empire9. Sins of the Empire (Gods of Blood and Powder #1) – Brian McClellan

 Un alt Brian care m-a cucerit anul trecut. Cu toate ca, din nu stiu ce motive nu am rezonat cu Promise of Blood, anul trecut am decis sa duc la final seria Powder Mage si ma bucur ca am facut-o. Magie cu praf de pusca, magie „clasica”, magie gen woodoo, zei aroganti sau nebuni, batalii epice si eroi de neuitat, ce poti sa vrei mai mult de la o serie fantasy. Acum McClellan revine in martie in acelasi univers dar cu un set nou de personaje si intr-o nou locatie.

with-blood-upon-the-sand10. With Blood Upon the Sand (The Song of the Shattered Sand #2) – Bradley P. Beaulieu

Continuarea unuia dintre cele mai bune romane din 2015, o poveste cu iz oriental, bine conceputa cu un personaj principal feminin foarte puternic si cu o mitologie si o istorie captivante.

Ce astept in 2017 de la editurile din Romania

Editura Nemira

51X5BPCQY7L._SL110_House of Chains (Cronicile Malazane #4) – Steven Erikson

Am tot respectul pentru Nemira dar, pe bune, acesta cred ca este singurul subiect care ma supara la ei. Seria are inca sapte romane, in ritmul acesta, cu un an sau doi intre ele, o sa vedem finalul… cand? Ca in cazul asta ma oboseste matematica. Mai astept, dar daca nu vine pana in decembrie, de Craciun imi fac cadou versiunea in limba engleza. Si va fi un client in minus (cred ca mai multi) atunci cand Nemira va binevoi sa publice acest roman.

FoolsFate-UK1Fool’s Fate (Omul Aramiu #3) – Robin Hobb

Robin Hobb creeaza dependenta asa ca stau cu primele doua romane in biblioteca si il astept pe al treilea, caci parca vad ca daca incep seria nu ma mai pot opri. Sper sa urmeze apoi si celelalte romane ale lui Hobb din acelasi univers si in special trilogia Liveship Traders.

the-shadowed-sunThe Shadowed Sun (Vise Intunecate #2) – N. K. Jemisin

Heloooo, ati uitat de asta? E Jemisin, a luat anul trecut Premiul Hugo, nu e ca si cand ar fi un roman oarecare al unei autoare oarecare. E singura carte de Jemisin pe care nu am citit-o, asteptand cuminte sa o cumpar de la Nemira, in semn de suport si toate alea, dar deja ma rade lumea ca nu am parcurs integrala Jemisin.

daylight-warThe Daylight War (Seria Demon #3) – Peter V. Brett

Nu pentru mine, ca eu am citit-o ci pentru toti fanii din tara care stau cu sufletul la gura si o asteapta. Am vazut ce-si propune Nemira pentru anul acesta si faptul ca anumite continuari lipsesc mi se pare dezamagitor.

Editura Paladin

18966806Morning Star (Furia Rosie #3) – Pierce Brown

Sa nu aud pe nimeni ca zice ca acesta nu ar fi un roman fantasy. Uitativa la topul bestfantasyybooks.com al celor mai bune romane fantasy din 2016. Lasand gluma la o parte e romanul pe care il astept cu cea mai mare nerabdare, anul acesta!

calibans-warCaliban’s War (The Expanse #2) – James S. A. Corey

Ca sa raman in registrul sf, imi doresc sa vad si aceasta carte pe rafturi anul acesta. Am citit primul roman si mi-a deschis un apetit urias pentru aceasta poveste.

kings-bloodThe King’s Blood (Moneda si Pumnalul #2) – Daniel Abraham

Ma ard mainile sa scot primul roman din biblioteca dar mi-e frica sa nu stau apoi sa astept continuarea ani de zile. Totusi aparitia acestui roman mi-ar da un pic de incredere ca Paladin ne poate livra intr-un ritm multumitor urmatoarele patru romane ale seriei.

bone-forestThe Bone Forest (Mitago #3) – Robert Holdstock

Sunt adancit acum in universul magic la lui Lavondyss si sper sa nu mai astept atat de multi ani pana la urmatoarea intalnire cu fascinanta lume a mitagourilor si a arhetipurilor ce ne bantuie subconstientul.

fifth seasonThe Fifth Season (The Broken Earth #1) – N. K. Jemisin

Mi-a soptit mie o pasarica ceva, sper sa fie anul acesta. Din nou, nu pentru mine ci pentru toti fanii literaturii sf/fantasy care merita sa faca cunostinta cu unul dintre cele mai bune romane ale ultimilor ani.

WordsOfRadianceCoverWords of Radiance (Cronicile Luminii din Furtuna #2) – Brandon Sanderson

Asa, ca sa va luptati si voi cu acest colos de o mie si ceva de pagini de magie si epicozitate pura 🙂

Editura Trei

crooked-kingdomCrooked Kingdom (Banda celor sase ciori #2) – Leigh Bardugo

Stiu ca ne-ati sedus si ne-ati abandonat si ca nu ar trebui sa am asteptari, dar macar cartea asta cu ciorile mele preferate sa ne-o publicati si noua, fraierilor care am crezut in voi la un moment dat.

Editura FinalChapter

pericol-mortalPericol de moarte (Dosarele Dresden #3) – Jim Butcher

Baieti, stiu ca e greu sa supravietuiesti pe piata romana de carte dar va urez succes si sper sa ne puteti inbucura anul acesta macar cu acest volum. Nu de alta, dar am cam prins dependenta de Dresden.

Editura Rao

Astept multe carti de la aceasta editura dar sunt convins ca nu merita sa-mi consum energia tastand dorinte desarte, adresate unei edituri care a demonstrat ca o doare in #@$ de citittorii ei…

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Topuri si premii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Asteptarile fantasy ale anului 2017

  1. Fennris zice:

    Anul asta prin toamna e programat sa apara si Oathbringer al lui Sanderson iar in ceea ce priveste editurile de la noi cred ca o sa fie un an excelent din punct de vedere al aparitiilor 😁 Si cu toate ca RAO ne-a amagit groaznic eu astept de la ei vol. 7 din Roata timpului ai Republica hotilor a lui Lynch, carti care sper sa le scoata poate chiar acum in primavara.Iar la Nemira in afara de Malazan 4 o sa apara tot ce ai trecut tu pe lista de asteptari.

    Apreciat de 1 persoană

  2. fansf zice:

    Parcă știam că Pericol de moarte a apărut la finalul anului trecut. Poate ne aude Iulian Băbălău și ne lămurește.

    Apreciază

  3. Adevaruri despre dacisti zice:

    Ceea ce aştept eu cel mai mult de la Nemira, atât anul ăsta cât şi în toţi anii ce vor veni, este să nu mai dea pe mâna traducătorilor debutanţi (sau nepricepuţi) capodopere literare. Păi, când am văzut în Deadhouse Gates a lui Erikson „year of the Cull” tradus „anul lui Cull”, ori ” the Cull’s victims”- „victimele lui Cull” mi-a venit să dau cu cartea de pământ. Oare domnului traducător chiar nu-i sare în ochi acel „the” din faţa lui Cull, de unde rezultă că nu prea are cum să fie nume? Sau dacă e scris cu literă mare presupunem automat ca e nume (la atât se rezumă cunoştinţele domniei sale în materie de limbă engleză)? Oare chiar nu ştie ce înseamnă „to cull” (=the process of segregating organisms from a group according to desired or undesired characteristics) şi că în context se putea traduce prin „epurare”? Pe bune, de traduceri din astea e în stare orice absolvent de clasa a VIII-a; de asta am şi preferat să-l citesc pe Erikson în original. Chiar nu merită să dau atâţia bani pe o traducere care face dintr-o poveste monumentală o oroare de duzină. Dintre Nemira şi Rao nu ştiu cine îşi desconsideră mai mult cititorii.
    Măcar RAO are oameni competenţi care ştiu că o traducere bună nu înseamnă să treci o frază dintr-o limbă în alta, cuvânt cu cuvânt; nici nu vreau să-mi închipui ce ieşea din The Lies of Locke Lamora dacă ajungea pe mâna traducătorilor editurii Nemira.
    Sincer prefer să aştept câţiva ani în plus, dar să primesc o carte pe care să o pot savura cu adevărat decât să am an de an un volum care nu face nici doi bani.
    Cu tot respectul, dar dacă plătesc „top dollar” vreau şi conţinut de calitate.

    Apreciază

  4. Alien zice:

    Nemira spuneau într-un comentariu pe facebook că nu au in plan să mai continue seria Malazan,

    Apreciază

Lasă un comentariu