Stirile fantasy ale lunii octombrie

Stiri fantasy din tara

Ce pot sa spun decat: traiasca Gaudeamus! Atata rasfat pe capul nostru nu stiu de cand nu a mai fost. Vorba aia, numai buzunarele sa ne tina. Iar cea ce ma bucura cel mai tare este faptul ca surprizele cele mai placute vin de la Paladin, editura pe care am cam luat-o la „tranta” in ultima vreme. Dar tinand cont de titlurile cu care ne imbucura, e clar ca Paladin si-a spalat toate pacatele in ochii mei. Oare cum am putea sa avem cate un Gaudeamus macar o data la trei luni?

Aparitii editoriale din tara

Editura Paladin

bookpic-cele-o-suta-de-mii-de-regate-17419Cele o suta de mii de regate (Inheritance #1) – N. K. Jemisin – Sunt un mare fan Jemisin, am ajuns sa o consider ca fiind cea mai buna scriitoare de fantasy a momentului si ma bucur nespus de mult ca cititorul de limba romana va avea ocazia sa faca cunostinta cu romanul de debut al acesteia. Cu o intriga inteligenta, un final neasteptat, o scriitura de exceptie si personaje a caror memorie te bantuie mult timp dupa ce ai pus cartea de o parte, Cele o suta de mii de regate este o lectura de exceptie. Nu o ratati!

bookpic-furia-aurie-15278Furia Aurie (Furia Rosie #2) – Pierce Brown – Furia Aurie este romanul a carei aparitie o asteptam cu sufletul la gura. Sincer, nu o data era sa cad prada ispitei si sa achizitionez varianta in limba engleza… Primul roman al seriei mi-a placut enorm de mult si abia astept sa vad in ce directie isi duce Brown povestea, cu atat mai mult cu cat recenziile vorbesc de un roman la fel de bun (daca nu ceva mai bun) decat Furia Rosie.

Editura Nemira

joe-abercrombie-jumatate-de-razboi-c1Jumatate de razboi (Marea Sfaramata #3) – Joe Abercrombie – Iata ca Nemira a reusit sa mai incheie o serie importanta. Si chiar daca acest fapt nu compenseaza lipsa unui roman Malazan in 2016, tot merita o bulina rosie. Chiar daca primul roman a fost cam prea low fantasy pentru gustul meu, voi merge mai departe cu seria, cu speranta ca de la Jumatate de Rege si pana la Jumatate de Razboi, Abercrombie sa-si mai fi intrat in mana si sa fi scos vreun Logan sau vreun Glokta din maneca.

 susan-denard-vrajitoarea-adevarului-c1Vrajitoarea Adevarului (Taramul Vrajitorilor #1) – Susan Dennard – In luna noiembrie Nemira va lansa o noua serie YA fantasy, Taramul Vrajitoarelor, serie care insumeaza pana acum doua romane din patru preconizate si care se bucura (cam ca toate romanele de gen) de un scor bun pe goodreads. Si chiar daca nu ma numar printre fanii genului (cu mici exceptii) ma bucur sa semnalez astfel de aparitii, cu gandul ca orice „tanar adult” prins in plasa genului este un potential viitor cititor de fantasy 🙂 .

ovidiu-eftimie-arhanghelul-raul-c1Arhanghelul Raul – Ovidiu Eftimie – Iata si o viitoare aparitie editoriala mai ciudata, un science fiction/paranormal/urban fantasy romanesc, cu un erou intors din morti pentru a preveni Apocalipsa ce va lua forma unei invazii a nemuritorilor prin gaura spatio-temporala din gara de la Teius si un agent SRI infiltrat in randul nasilor de tren CFR !!! Si cum in studentie am avut niste peripetii cu politia feroviara in gara din Teius iar nasii isi au un loc aparte in toate peregrinarile mele feroviare din acea perioada, nu pot sa ratez acest roman.

 Stiri fantasy externe

 sandersonDMG Entertainment a acizitionat drepturile de ecranizare si liceentele pentru The Cosmere, universul romanelor interconectate ale lui Brandon Sanderson care include seriile Nascuti din Ceata si Arhiva Luminii de Furtuna dar si romanele Warbreaker si Elantris. DMG se obliga prin contract sa investeasca 270 de milioane de dolari, jumatate din suma necesara pentru ecranizarea primelor trei romane marca Sanderson. Compania a demarat deja in viteza adaptarea romanului Calea Regilor si a angajat echipa de scenaristi din spatele filmelor Saw (!?) pentru adaptarea cartii. In paralel, DMG doreste sa demareze adaptarea primului roman din seria Nascuti din Ceata. Si fiind clar ca asta e vestea cea mai veste pe anul acesta, l-am intrebat pe Google cine sunt DMG astia si am aflat ca domniile lor au in portofoliu filme ca Iron Man 3 si Looper, asta pe langa cateva seriale de succes chinezesti. In plus, compania este coproprietar al Valiant Comics, companie americana de benzi desenate fondata de un fost editor sef de la Marvel.                 Ce sa zic, sa fie intr-un ceas bun, eu unul abia astept sa vad mistbornii topaind prin ceata, la vanatoare de inchizitori.

game-of-thrones-illustrated-ss04-630x945Si daca tot vorbeam de bani, ia sa vedem ce mai face corporatia R.R. Martin si closca sa cu oua de aur. Pai publica luna aceasta un nou roman din seria Cantec de Gheata si Foc! Sau ma rog, o noua editie (oare a cata?) ilustrata a romanului Urzeala Tronurilor. Pe bune nea Martine? Dar o editie ilustrata a lui The Winds of Winter, asa, ca sa se bucure si sufletele noastre, pe cand? Caci sincer sa fiu am inceput sa ma satur de reeditari, seriale ce o iau inaintea serie, enciclopedii si alte minuni. Ati muls vaca asta de a-ti lasat-o stearpa. Fanii asteapta CONTINUAREA. Ma rog cel putin aia care mai au inca nervi sau nu au dat coltu’.

Nu pot sa inchei aceasta editie a stirilor fara sa va reamintesc ca pe 4 noiembrie apare in cinematografe Doctor Strange, varianta magica a Avengers-ilor lui Marvel. Trailerele arata demential, iar cu Bendict Cumberbatch, Mads Mikkelsen si Tida Swinton in distributie, nu poate fi decat exceptional. Eu unul stiu deja unde o sa fiu vineri seara 🙂 .

Aparitiile editoriale ale lunii octombrie

blood-mirrorThe Blood Mirror (Lightbringer #4) – Bret Weeks – Chiar daca m-am oprit deocamdata la primele doua romane ale acestei serii, pe motiv ca, pe langa povestea excelenta, exista cateva chichite la scriitura lui Weeks care ma racaie la retina, voi merge mai departe la un moment dat caci seria este remarcabila din multe puncte de vedere pana intr-acolo incat consider aparitia lui The Blood Mirror ca fiind una dintre cele mai importante aparitii editoriale ale lunii care a trecut.

a-plague-of-swordsA Plague of Swords (Traitor Son Cycle #4) – Miles Cameron – Am de gand sa ma apuc cat de curand de aceasta serie care pare sa faca tot mai multa valva. Cameron este un scriitor prolific si fiecare dintre romanele sale a primit nenumarate aprecieri. In plus, decorul medieval foarte bine documentat si subiectul bine ancorat in epic fantasy fac din aceasta serie una greu de ignorat de un pasionat al genului.

goldenhandGoldenhand (Abhorsen #5) – Garth Nix – Iata si continuarea unei serii YA demna de remarcat, mult mai buna decat toate „siropariile” genului. Mai mult decat atat, universul imaginat de Garth Nix este unul original, facand din Abhorsen o serie mult mai interesanta decat altele care par sa urmeze aceleasi tipar standardizat de univers fantasy. Si chiar daca nu am citit decat primul roman, sunt sigur ca la un moment dat imi voi face timp sa citesc si restul seriei. Singura problema ar fi ca, tinand cont de faptul ca seria a fost publicata in romaneste de complet neserioasa Rao, sunt slabe sanse sa citesc Goldenhand in limba romana, cel putin nu in urmatorul deceniu 🙂 .

wall-of-stormsThe Wall of Storms (The Dandelion Dynasty #2) – Ken Liu – Ken Liu este scriitor, traducator, avocat si programator, in plus mai este si castigator al premiilor Hugo, Nebula si World Fantasy. Nu e de mirare deci ca primul roman al primei sale serii epic fantasy a facut valuri printre iubitorii genului. Seria pare sa exceleze in constructia universului imaginar si in intrigile comparate cu cele din Urzeala Tronurilor. Cu asa un autor si cu asa laude, acum ca si cel de al doilea roman a fost publicat, ar cam fi timpul sa ma apuc de citit…

chaosmageChaosmage (The Age of Darkness Trilogy #3) – Stephen Aryan – Cu acest roman se incheie seria inceputa in 2015 (!) cu BattleMage, roman ce isi incanta cititorii cu unele dintre cele mai grandioase scene de batalie cu magi pe post de artilerie grea. Scriitura pare a fi lejera si plina de savoare, cea ce adaugat la subiect, ma indeamna sa cred ca seria merita „incercata”.

a-city-dreamingA City Dreaming – Daniel Polansky – Am mai vorbit despre Polansky, un autor interesant, prolific si bine cotat pe care din pacate nu l-am „gustat” inca. Acesta revine cu un urban fantasy straniu, al carui protagonist, un magician cunoscut ca M, se lupta pe strazile New Yorkului sa previna Apocalipsa (de la Teius la NY 🙂 ). Doar ca vorbim de un oras care viseaza si este populat de lupi de Wall Street, divinitati induse de drog, zombie hipsteri si o retea de metrou fantoma.

a-taste-of-honeyA Taste of Honey – Kai Ashante Wilson – Iata un scriitor care scrie infiorator de bine si care, in The Sorcerer of the Wildeeps a creat un univers fantasy uluitor, greu de uitat. Acum autorul revine in acelasi univers si subiectul pare sa fie si mai interesant decat in prima nuvela. Doar ca, din nou avem o poveste de iubire gay. Asa cum spuneam si atunci cand scriam despre nuvela mai sus amintita, nu am nici o problema cu orientarea sexuala a omului si in The Sorcerer… relatia dintre cei doi eroi chiar avea sens. Dar ok, am inteles mesajul, nu ne putem bucura acum de o poveste fascinanta, dar fara romantism, de orice fel ar fi el. Nu, se pare ca nu. Asa ca voi ignora povestea de amor si voi savura povestea fantasy din aceasta nuvela deoarece in mod sigur Ashante Wilson este un autor pe care nu-l poti ignora.

Dezideriu Szabo

Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

35 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii octombrie

  1. Fennris zice:

    Paladin anunta si alte surprize pentru targ, chestiune care ma intriga si ma face foarte curios sa vad ce mai au in desaga.Iar in ceea ce il priveste pe Abercrombie si-a mai revenit in volumul doi, tocmai ce l-am terminat de citit, merita desi mi se pare ca si el s-a folosit de anumite clisee generale, insa cu toate astea volumul doi e mult peste primul 😀

    Apreciază

  2. Daniel zice:

    Offf!…despre Demon tot nici o veste…

    Apreciază

  3. Mikey zice:

    Pe mine nu ma da pe spate oferta. O sa achizionez de la targ vreo 10 carti, dar aveam alte asteptari. Paladinul nu e nici pe departe sa-si ispaseasca pacatele, Furia Aurie fiind adevarata surpriza. Pe Jemisin s-au decis sa o o scoata la lumina datorita, probabil, numeroaselor nominalizari la premii, fiind o scriitoare pe val, insa asta face parte din aceeasi politica de scos bani. Nu ca as critica asta, insa, in conceptia asta nu o sa vedem prea curand titluri ca Brent Weeks de exemplu (ca si asa l-am vazut in lista de aparitii externe). Pe Sanderson poate il scoate mai repede daca baietii de la DMG Entertainment se grabesc cu filmele alea 🙂 Oricum eu cred ca Nemira mai are ceva pus deoparte pt targ.

    Apreciază

    • adi zice:

      Clar ca Paladinul mai are pana recupereaza. Dar cu 2 carti scoase e sarbatoare. Eu inca mai astept Ancillary Justice, anuntata acum cativa ani( oare 3?). Cat despre legatura ecranizare / aparitie roman, eu zic sa nu ne facem prea mari asteptari. The Expanse vine cu sezonul doi. Nu am auzit sa apara urmatorul volumul Paladin. Si ca tot veni vorba, nu cumva au anuntat ca au in pregatire si alta serie a lui Abraham, The Dagger and the Coin? Eu asa imi amintesc, dar posbil sa ma insel…..

      Apreciază

  4. Valmon zice:

    Credeam ca seria lui Miles Cameron s-a terminat. E o surpriza pentru mine volumul 4, dar nu stiu daca sa ma bucur sau nu. Mi s-a parut ca seria este din ce in ce mai slaba.

    Apreciat de 1 persoană

  5. Fennris zice:

    Au postat cei de la Paladin pe site Calea Dragonului 😀 😀 http://www.editura-paladin.ro/carte/calea-dragonului daca or sa scoata si Calea Umbrelor eu ma declar mega multumit de ei anul acesta.

    Apreciază

  6. george frigura zice:

    Wow editura Paladin ne bombardeaza cu noi aparitii marcante si fura finalul de an editurii Nemira…Senzational!!!…si Words or Radiance promis pentru Bookfest…:)

    Apreciază

    • Fennris zice:

      WOW, chiar ca senzational, de unde ai informatia despre Words of Radiance ??

      Apreciază

    • Catalin Maria zice:

      Eu unul nu prea cred. Este asa de mare cartea, incat nu cred ca o au tradusa. Sa ne uitam la ultima carte anuntata – Existenta de David Brin. Cartea a fost tradusa de Ona Frantz anul trecut si predata in septembrie 2015. Le-a luat peste 1 an sa o redacteze si sa o publice, asa ca daca reusesc sa publece „Words or Radiance” inseamna ca devin chiar seriosi in ceea ce priveste SF/F.
      Chiar imi pare rau ca Paladin sunt o editura de Bookfest/Gaudeamus si imi pare rau ca au carti anuntate de peste 3 ani, fara nici o sansa de publicare (Helliconia. Primăvara de Brian Aldiss, Printre ceilalți de Jo Walton, Cavalerul de Gene Wolfe).
      Oricum, ii felicit pentru David Brin – Existenta, Daniel Abraham – Calea dragonului, Dmitri Gluhovski – Metro 2033, N.K. Jemisin – Cele o suta de mii de regate, Pierce Brown – Furia Aurie si Robert Holdstock – Lavondyss (aparuta la 3 ani dupa prima carte). Nu inteleg de ce intarzie cu Asimov? Ana Veronica Mircea a tradus toate cartile de foarte mult timp.
      Una peste alta Paladin nu a avut niciodata asa de multe lansari SF/F in o luna de zile. Asa ca poate ii ajutam si noi, aratand ca suntem interesati de aparitiile lor si asteptam sa le cumparam.

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Eu deja am tot pe lista de cumparaturi, ramane sa vedem daca vor reusi sa scoata la bookfest WOR.Tot intr-un comentariu pe facebook au scris ca vor scoate pana la sfarsitul anului asta si primul volum din Assassin Creed, ceea ce este mult peste asteptarile pe care le aveam de la ei.

        Apreciază

  7. Catalin Maria zice:

    Se pare ca lucrurile au inceput sa se miste la Paladin datorita faptului ca noul redactor sef este Mihai Dan Pavelescu.

    Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      Ma indoiesc ca asta este motivul, cred ca au avut vanzari ceva mai bune care au reusit sa miste un pic lucrurile.Sper sa o tina tot asa 😁

      Apreciază

      • Catalin Maria zice:

        Asa sa fie, dar nu prea au scos nimic notabil in 2016. In afara de „Trezirea leviatanului” si „Furia rosie”, nu am vazut alta carte care sa se vanda foarte bine. Chiar nu conteaza, imporatant este sa nu dispara, ca altii, ci sa publice in continuare.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        M-am tot uitat pe topul lor de vanzari pe care il au in site, vad ca pe primul loc e incontinuare Calea regilor si se laudau ca au avut succes si cu celelalte imprinturi, sa speram ca nu o sa fie o a doua Tritonic, eu inca am incredere in ei sii ii voi sustine(prin cumpararea cartilor) de fiecare data.

        Apreciat de 1 persoană

  8. adi zice:

    Oare nu ar fi posibila o negociere intre Paladin si Trei, ca primii sa preia seriile incepute de cei de la Trei? Macar Lawrence si Ryan, de moment ce tot nu au de gand sa le termine si e pacat de ele sa ramana asa in aer. Poate il intreaba Dezideriu pe dl Pavelescu.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      o sa-mi fac o lista de intrebari de la voi pt dl Pavelescu. deci cine mai are sugestii…

      Apreciază

      • Catalin Maria zice:

        O prima intrebare ar fi daca va continua seriile incepute deja sau are in plan alte carti? Va continua seria Asimov si cu Robotii? Intreb acest lucru pentru ca stiu ca nu prea este adeptul republicarilor, preferand autori noi.
        O rugaminte ar fi sa nu inceapa foarte multe serii, in special fantasy, ci sa incerce sa publice in cele incepute deja (McAuley, Bujold, Corey, Holdstock, Sanderson, Jemisin).
        Alta intrebare ar fi ce se intampla cu Ancillary Justice, A Stranger in Olondria, The Yiddish Policemen’s Union, Kraken, Helliconia. Primăvara, Among others si The wizard knight? Exista sanse sa mai apara?
        Iar speranta si rugamintea cea mai mare ar fi daca reuseste sa convinga editura sa publice cat mai des, nu la intervale de 5-6 luni intre carti (si nu ma refer la cartile dintr-o serie, ci in general).

        Apreciat de 1 persoană

    • fansf zice:

      Editura Trei a contractat copy-right-urile pentru serii întregi, deci cel puțin cinci ani sunt blocate. Iar Paladin are peste 70 de cărți ale sale care trebuie scoase, deci nu mai întrebați de continuarea seriilor de la Trei la Paladin, pentru că deocamdată nici nu încape în discuție. Asta am auzit-o direct de la domnul Pavelescu. Iar Dezideriu vi-o va confirma după vizita la Gaudeamus.

      Apreciat de 1 persoană

    • Fennris zice:

      Salutare, pe mine m-ar interesa ce planuri de viitor au(ma gandesc la anul viitor) si cum doresc sa abordeze seriile lungi de peste 3 volume, adica la ce rata de aparitie se gandesc sa scoata volumele din seriile lungi.

      Apreciază

  9. haggard zice:

    sugestia mea ar fi sa profite de faptul ca este la paladin si sa grabeasca editarea pentru ca la paladin nu se stie niciodata.baza este tot la nemira.anul viitor va fi unul tare pentru ei.

    Apreciază

  10. Aliens zice:

    Alastair Reynolds – sa se continue seria Revelation Space la Paladin

    Apreciază

  11. Mikey zice:

    Eu zic ca asta este vestea sfarsitului de an. Ramasesem cam descumpanit dupa plecarea lui M Haulica de la ei, insa reaparitia lui M.D. Pavelescu in peisaj ma face sa cred ca ce va urma va fi de bun augur. Succes d-lui Pavelescu in noul post si multa dibacie si putere de lucru in relatia cu cei de la editura. In plus de ce s-a intrebat, pe mine m-ar interesa ce titluri agreeaza mai mult dansul din lista de achizitii de la Paladin si ce autori si titluri noi si-ar dori. As mai avea ceva intrebari legate de functionarea editurii, mai exact de libertatea decizionala a coordonatorului de colectie, insa probabil sunt treburi de bucatarie interna. Ar fi interesant de stiut ce asteptari are editura de la publicul SFF, ca sa stim si noi daca mai are rost sa-i paruim aici 🙂
    Si da, va incerca d-ul Pavelescu sa aduca titlurile cumparate de Trei, in speta Alastair Reynolds si Mark Lawrence?

    Apreciază

  12. Catalin Maria zice:

    O sa ne povesteasca cineva despre ce s-a vorbit la lansarile Paladin?

    Apreciază

  13. haggard zice:

    asteptam toata suflarea cu interes

    Apreciază

  14. george frigura zice:

    Da da, abia astept sa aflu ce promisiuni s-au facut la Gaudeamus 🙂

    Apreciază

  15. orizontverde zice:

    In mare agitatie de la targ nu am reusit sa stau cu dl Pavelescu la o discutie mai ampla dar am stabilit ca ii voi trimite o lista cu intrebarile voastre (si ale mele) pe care o voi pune pe site dupa ce primesc raspunsurile. Impresiile personale si „secretele” aflate le postez cat de curand la stirile lunii noiembrie.

    Apreciază

  16. haggard zice:

    aleluia.poate acum vom vedea si noi o deschidere catre cititori a editurii paladin.pana acum acestia au facut orice numai sa nu afle cineva si sa le cumpere cartile..o fi de vina dezideriu??????

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Nu, e meritul meu, e meritul dl Pavelescu. A fost initiativa lui sa ma invite sa vorbesc la lansarea de la Gaudeamus, cea ce indica clar o deschidere spre cititori. Oricum, in momentul de fata avem o relatie amicala cu Paladinul si o „ureche” care ne asculta acolo. Evident nu voi inceta sa trag editura de acea ureche daca este cazul 🙂 . Intre timp am trimis intrebarile voastre si cateva personale catre dl Pavelescu si am primit promisiunea ca in weekend imi va raspunde la ele. Revin cu interviul in momentul in care le primesc.

      Apreciază

Lasă un comentariu