Stiri fantasy din tara
A venit vara, cu furtuni si canicula, cu ploi si fenomene meteo extreme si cu coduri de toate culorile. Singura zona din tara in care este liniste si o dulce toropeala este Comitatul aparitiilor editoriale de fantasy. Aici, ca si la hobbiti, nimeni nu se da in vant dupa ceva nou. Noroc cu Nemira (din nou) ca altfel ma vedea obligat sa „emigrez” direct in Lumea de Mijloc a fantasyului international, acolo unde vara aduce o furtuna de aventuri epice si o grindina de carti spectaculoase.
Aparitii editoriale din tara
Editura Nemira
Victoria Vulturilor (Temeraire #5) – Naomi Novik – Asa cum era de asteptat, Nemira este consecventa si merge mai departe cu seriile incepute. Chiar daca nu cred ca o sa reusesc sa-mi strecor in lista de lectura aceasta serie lunga care nu intra neaparat in zona mea de interes (plus ca am eu o raca cu Naomi Novik), Temeraire ramane totusi o serie importanta in zona fantasy/istorie alternativa/dragoni a ultimilor ani si ma bucur sa o vad tradusa in limba romana.
Stiri fantasy externe
Cu toate ca nu e chiar asa de noua, am dat peste aceasta stire abia acum, asa ca o postez cu surle si trambite pentru aceia care, ca si mine, sunt in urma cu noutatile. Pentru toti cei care stiau deja, nu pot decat sa zic: felicitari 🙂 Mark Lawrence a semnat cu HarperVoyager un contract pentru o noua trilogie care se va numi Red Sister. Actiunea romanelor se va desfasura intr-un univers nou (wow!) si va avea un protagonist principal feminin. Asa cum povesteste Lawrence pe blogul sau, ideea i-a venit dupa ce a vazut imaginea alaturata, realizata de graficianul Tomasz Jedruszek, imagine realizata de acesta in urma unei glume a scriitorului in care Lawrence spunea ca ar trebui sa scrie o carte numita Printesa Spinilor. Si asa a luat nastere Nona, eroina (sau tinand cont ca este vorba de Lawrence, antieroina) seriei Red Sister. Si daca va uitati mai atent la imagine, puteti sa ghiciti care este pentru mine cel mai asteptat roman fantasy pe 2017 🙂 .
Si daca tot vorbeam deja de lista celor mai asteptate romane din 2017, un alt roman a venit in tromba si s-a instalat pe primele locuri. Este vorba de Skull Sworn, viitorul roman al lui Brian Staveley. Asa cum speram, acesta revine la universul vast si permisiv al seriei Chronicles of the Unhwen Throne cu un roman de sine statator (deocamdata) care o are ca protagonista pe Pyrre Lakatur, femeia asasin din ordinul zeului mortii Ananshael, una dintre cele mai interesante personaje secundare ale seriei.
A fost facuta publica lista scurta a nominalizarilor pentru British Fantasy Awards 2016. Anuntarea castigatorilor si ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe data de 25 septembrie 2016. Pana atunci, nominalizarile pentru cele mai importante categorii sunt:
Premiul Robert Holdstock pentru cel mai bun roman fantasy
Guns of the Dawn de Adrian Tchaikovsky (Tor)
Half a War de Joe Abercrombie (HarperVoyager)
The Iron Ghost de Jen Williams (Headline)
Signal to Noise de Silvia Moreno-Garcia (Solaris)
Sorcerer to the Crown de Zen Cho (Macmillan)
Uprooted de Naomi Novik (Macmillan)
Premiul Sydney J. Bounds pentru cel mai bun debut
The Long Way to a Small Angry Planet de Becky Chambers (Hodder & Stoughton)
Sorcerer to the Crown de Zen Cho (Macmillan)
The Vagrant de Peter Newman (HarperVoyager)
The Heir to the North de Steven Poore (Kristell Ink)
When the Heavens Fall de Marc Turner (Titan Books)
Sambata 25 Iunie, Fundatia Locus Science Fiction a anuntat castigatorii Premiilor Locus 2016. Premiile pentru cele mai importante categorii au fost castigate de:
Cel mai bun roman science fiction: Ancillary Mercy de Ann Leckie
Cel mai bun roman fantasy: Uprooted de Naomi Novik (nuuuuu, din nou, de pe aceasi lista cu excelentul The Fifth Season al lui Jemisin, castigatoare iese Novik)
Cel mai bun roman YA: The Shepherd’s Crown de Terry Pratchett
Cel mai bun roman de debut: The Grace of Kings de Ken Liu
Aparitiile editoriale ale lunii iunie
The Wheel of Osheim (The Red Queen’s War #3) – Mark Lawrence – Iata ca si a doua trilogie a lui Mark Lawrence a ajuns la final si acesta se impune ca unul dintre cei mai buni scriitori de fantasy ai momentului. Cu o imaginatie deosebita, cu un talent extraordinar in „construirea” de antieroi si cu un ritm de un roman pe an, Lawrence intra in randul greilor genului. Pe langa toate calitatile cu care autorul ne-a obisnuit deja, romanele seriei The Red Queen’s War au demonstrat ca acesta nu este doar un scriitor de grimdark ci poate schimba registrul atunci cand vrea, adaugand o doza sanatoasa de umor si ironie intr-un univers intunecat si plin de violenta.
Age of Myth (The Legends of the First Empire #1) – Michael J. Sullivan – Michael J. Sullivan a facut furori in mediul fantasy cu The Riyria Revelations si The Riyria Chronicles, cele doua serii care ii au ca protagonisti pe remarcabili Hadrian Blackwater si Royce Melborn, luptator si hot, duoul infractional cunoscut ca Riyria. Acum Sullivan se intoarce in acelasi univers de factura clasic fantasy (elfi, gnomi, etc.) dar cu aproximativ trei mii de ani in urma, explorand mitologia primelor doua serii. Noua serie va fi compusa din cinci romane si cea ce mi se pare absolut fabulos si de un bun simt demn de urmat si de alti autori, la fel ca si in cazul seriei The Riyria Revelations, Sullivan nu a publicat acest prim roman decat in momentul in care a terminat de scris toate romanele seriei! Deci ne putem astepta la romane The Legends of the First Empire pe banda rulanta (de fapt unul pe an) si daca sunt la fel de bune ca si romanele primelor serii, nu au decat sa curga 🙂 .
Saint’s Blood (Greatcoats #3) – Sebastien de Castell – Romanul de debut al lui de Castell, Traitor’s Blade a luat lumea fantasyului prin surprindere, introducand o noua voce greu de ignorat. Acum seria inceputa de acesta a ajuns la cel de-al treilea roman care pare sa se bucure de acelasi succes si apreciere ca si primele doua. Zice lumea ca aciunea este un fel de capa si spada a la Cei Trei Muschetari cu un dram de magie si cu cele mai intense descrieri de lupte cu spada. De citit…
The Seascape Tattoo – Larry Niven, Steven Barnes – Da, acel Larry Niven, unul din clasicii in viata ai science fictionului, parintele Lumii Inelare, s-a dat la fantasy. Si daca tot e un clasic, tot asa pare ca va fi si romanul sau, un sword & sorcerie cu spadasini, vrajitori, necromanti si toate ingredientele unei aventuri fantastice ca pe vremea lui Fritz Leiber & co.
White Sand (White Sand #1) – Brandon Sanderson – Oare de cand nu am mai vorbit de Brandon Sanderson? De suspect de mult timp, se parea ca omul s-a imbolnavit, sau ceva… Dar fiti fara griji caci sindromul branderson loveste din nou, de data aceasta cu un volum de … benzi desenate! Volumul este varianta grafica a unui roman mai vechi, nepublicat al lui Sanderson. Actiunea se petrece pe planeta Taldain, parte a universului Cosmere si are la baza un nou sistem magic marca branderson, acesta implicand manipularea nisipului !?
League of Dragons (Temeraire #9) – Naomi Novik – Si uite asa, se termina si seria Temeraire cu un palmares impresionant de noua romane. Sincer, din punctul meu de vedere, mai bine isi vedea Novik mai departe de dragonii majestatii sale, decat sa se apuce sa mai scrie YA-uri siropoase care sa ia toate premiile meritate de un roman genial ca The Fifth Season. Asta e, am eu ceva cu femeia asta si promit ca pana la urma o sa-mi fac timp si de Uprooted-ul ala sa vad care-i faza. Oricum ar trebui o minune ca sa ma convinga ca e mai bun decat romanul lui Jemisin…
Brandon Sanderson a scris pe blogul lui ca o sa se axeze pe seria Stormlight acum ca a terminat restul proiectelor pe care le incepuse, momentan are un progres de 58% la volumul trei si este preconizat sa apara anul viitor.Asta ca sa ne facem o idee cat de mult taraganeaza lucrurile mos Martin si cat de lent este ca scriitor.Iar Nemira a anuntat ca va incepe seria Truthwitch, e o trilogie YA care e scrisa de o tipa, imi pare in genul seriei Tronul de clestar(parca se numea) a Sarei J Maas, serie aparuta la RAO.Asta ca si noutati, au anuntat pe pagina de facebook.
ApreciazăApreciază
Pai de Sanderosn nu-mi fac griji, omul e o masina de scris. Dar apropo de Martin, nu pot sa nu ma gandesc la exemplul dat de Sullivan, care nu si-a lansat primul roman al noii serii pana nu a avut gata manuscrisele la toate romanele seriei.
ApreciazăApreciază
E de apreciat, asta inseamna sa-ti pese de cititori, nu vreau sa-l critic pe Martin, insa 6 ani mi se pare extrem de mult pentru a termina o carte.Cand ma gandesc ca s-ar putea sa vedem abia in 2021 seria ASOIAF terminata, ma ia cu groaza. 😭😭😭
ApreciazăApreciază
Hahaha. Si totusi, am vazut o serie Game of Thrones care a mers mai departe. Si ma gandesc acum oare cu cata „miere” s-a ales Mos Martin ca sa ofere HBO-ului posibilitatea de a o lua inaintea cartii…. hmmm
ApreciazăApreciază
Da, cam ai dreptate, nu m-am gandit la asta pana acum.Asa e cand totul se invarte in jurul banilor 😊
ApreciazăApreciază
Se pare ca pana la urma sunt 6 carti in noua serie a lui Michael J. Sullivan. A confirmat insusi autorul ca lucreaza la a 6-a carte si a adaugat si aceasta intrare pe goodreads (a se vedea descrierea) https://www.goodreads.com/book/show/30613608-untitled.
ApreciazăApreciază
Mersi de info, eu ma uitasem pe blogul lui Sullivan unde apar doar cinci.
ApreciazăApreciază
Am citit de Brandon Sanderson trilogia Născuți din ceață și mi-a plăcut foarte mult. Omul acesta este genial. Plănuiesc să citesc și Calea regilor. Sper să îmi placă la fel de mult. Mulțumesc pentru noutăți (și eu am rămas puțin în urmă) :))
~Magpie
ApreciazăApreciază