Stirile fantasy ale lunii ianuarie

Stiri fantasy din tara

E inceput de an si la noi, de obicei, luna ianuarie este ca si lunea: nu creste nici iarba. Asta daca nu punem la socoteala Nemira care se detaseaza tot mai tare de spiritul mioritic si devine exceptia care intareste regula. Si daca majoritatea titlurilor Nemira au fost science fiction, exista si vreo doua titluri demne de remarcat aici. In rest, speram ca in luna februarie sa inceapa anul 2016 si la Paladin/Art.600p400-1

Tot de la Nemira am mai primit luna aceasta un cadou demn de amintit si anume un interviu in exclusivitate cu Peter V. Brett, autorul remarcabilei serii Demon, interviu pe care-l puteti citi aici.

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

victoria-aveyard---regina-rosie---c1Regina Rosie (Regina Rosie #1) – Victoria Aveyard – Acest roman a fost publicat in 2015 si a castigat anul trecut premiul Goodreads pentru cel mai bun debut, strangand un numar aproape dublu de voturi fata de romanul de pe locul doi, Elias si spioana Carturarilor (nu ca ar fi foarte greu pentru un roman sa fie mai bun decat acesta). Sunt curios cum arata romanele aflate mai jos de acela al lui Sabaa Tahir. De fapt nu, nu sunt curios… Si revenind la Regina Rosie, acesta s-a bucurat de recenzii foarte bune, singurul lui defect fiind acela de a fi inca un roman YA fantasy 🙂

george-rr-martin_g-dozois---strazi-intunecate_vol-2_c1Strazi Intunecate (Antologie de urban fantasy #2) – Gardner Dozois, George R.R. Martin – Asa cum ziceam si atunci cand semnalam aparitia primului volum, chiar daca nu sunt neaparat un fan al subgenului, ma bucur ca Nemira ofera publicului roman o privire in ungherele lui intunecate. In afara de Diana Gabaldon nici unul dintre numele autorilor nu-mi suna cunoscut dar sunt convins ca volumul merita rasfoit.

Ediitura Rao

coperta_3380.gifBarbati sub arme (Discworld #15) – Terry Pratchett – Cine zicea ca Rao nu-si continua seriile? Iata ca acesta vine cu al 15-lea roman din renumita serie a regretatului scriitor de fantasy umoristic. Este o dovada clara ca nu Rao e devina ci noi, cititorii astia lipsiti de rabdare. Nu va mai agitati, o sa vedem si continuarea la Roata timpului, daca nu noi, macar nepotii nostri.

coperta_3376.gifFire, domnita monstru (Cele Sapte Regate #2) – Kristine Cashore – Si ca sa subliniez ce am spus mai sus, iata o noua continuare a unui roman fantasy de la Rao! Si chiar daca titlul original al seriei este Graceling Realm, Rao i-a dat si o „aroma” de ASoIaF, asa, ca sa moara de ciuda aia care zic ca Nemira e mai tare 🙂  `A, am uitat sa mentionez ca si acest roman este YA fantasy…

Stiri fantasy externe

18377268George R. R. Martin, gandindu-se poate ca dupa chefurile de Revelion fanii sai au nevoie de un dus rece care sa-i aduca cu picioarele pe pamant, a anuntat in postarea s-a de Anul Nou ca The Winds of Winter este la luni distanta de a fi finalizat si asta daca scrisul merge bine. Acesta primise un termen pentru luna octombrie 2015 de la editorii sai din SUA, astfel incat romanul sa poata fi lansat in aprilie, odata cu cea de a sasea serie a serialului Game of Thrones. Termenul s-a amanat pentru sfarsitul anului, dar stim ca nici acesta nu a fost respectat. Si ca sa devina si mai insuportabil, Martin isi anunta fanii sa stea linistiti ca surprizele din roman nu vor fi stricate de noile episoade, deoarece serialul HBO si urmatoarele doua romane vor merge pe cai separate!!! Si drept dovada acesta publica o lista cu 13 personaje moarte in serial dar vii in romane si o lista cu 20 de personaje care vor juca roluri decisive in viitorul cartilor dar care nu vor aparea in serial…. Sandersooooon, ajutor!!!!

Secret-History-cover-188x300Poftim? M-ati strigat? Vine baiatu’ … cu un roman Nascuti din Ceata secret! Acum cateva saptamani, Amazon a publicat din greseala ultimele pagini din Bands of Mourning (Mistborn #6) incluzand un post scriptum in care Brandon Sanderson dezvaluia ca va publica Mistborn Secret History un roman a carei scriere a tinut-o secreta si a carei lectura o recomanda dupa lectura lui Bands of Mourning. Actiunea romanului se petrece in paralel cu actiunea din prima trilogie dar va contine informatii care vor raspunde la mai multe intrebari ramase fara raspuns si revelante pentru continuarea seriei. Si colac peste pupaza (vis a vis de stirea anterioara) Bands of Mourning a fost publicat cu o luna mai repede decat data anuntata!

More-Brett-222x300Si daca tot aminteam mai sus de Peter V. Brett, iata si o veste buna de la acesta. Creatorul seriei Demon a anuntat ca nu are de gand sa paraseasca universul seriei dupa The Core, romanul care va incheia acest ciclu al povestii si ca are de gand sa largeasca acest univers cu cateva nuvele si romane de sine statatoare dar si cu o noua serie care va duce povestea mai departe. Cel de-al cincelea roman al seriei actuale este preconizat sa apara in 2017 si sa incheie povestea lui Jardir, a lui Arlen si a celorlalte personaje indragite ale cartilor Demon.

c

 Aparitiile editoriale ale lunii ianuarie

c

City-of-Blades-195x300City of Blades (The Divine Cities #2) – Robert Jackson Bennett – Din punctul meu de vedere, City of Blades este nu doar cea mai importanta aparitie editoriala a lunii ianuarie dar si unul dintre cele mai asteptate romane fantasy ale acestui an. Talentul scriitoricesc deosebit al lui Bennett si universul suprarealist din City of Stairs, univers in care se desfasoara actiunea romanului, imi da certitudinea ca voi avea parte cat de curand de o lectura deosebita.

0765378574.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Bands of Mourning (Nascuti din Ceata #6) – Brandon Sanderson – Masinaria de scris Branderson loveste din nou, asa cum spuneam mai sus publicand acest roman mai repede decat prevazuse. Universul Mistborn este unul pe care l-am indragit de mult, odata cu prima lectura a Ultimului Imperiu si ma bucur sa ma reintorc in el, chiar daca intr-o maniera mai western. Si chiar daca nu este Calea Regilor, fiecare poveste spusa de Sanderson are farmecul ei si are darul de a te acapara si de a te purta prin aventuri neasteptate.

1101967323.01._SCLZZZZZZZ_SL300_This Census-Taker – China Mieville – Orice aparitie a unui roman de Mieville merita mentionata, chiar si pentru simplul fapt ca acesta ar putea fi urmatorul „datator pe spate” si „schimbator de reguli”. Asa cum spunea un recenzor de pe goodreads, ca de obicei la Mieville, stranio-metrul este setat la 11 si tot ca de obicei la Mieville romanul este foarte, foarte bun.

26157017Occupy Me – Tricia Sullivan – Si ca sa ramanem in zona straniului, acest roman aflat la granita dintre science fiction si fantasy mi-a atras atentia pe cand cautam aparitiile editoriale ale lunii. O femeie-inger cu aripi intr-o alta dimensiune, un om tinut captiv in propriul corp de catre un ucigas, un quetzlcoatl carnivor si multe alte ciudatenii, iar in miezul acestora, o servieta care contine nenumarate realitati alternative. Eu unul nu pot rata asa ceva!

0857664905.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Steal the Sky (The Scorched Continent #1) – Megan E. O’Keefe – Aventuri gen Locke Lamora intr-un univers steam punk fantasy! Un excroc de origine nobila si tovarasul sau vor sa fure un vas aerian pentru a fugi din Aransa dar se trezesc prinsi intr-o revolutie si in cruciada personala a unui comandor exilat. Cred ca e suficient pentru a starni interesul oricarui iubitor de fictiune.

1783297379.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Pagan Night (The Long Winter #1) – Tim Akers – Spirite demonice vanate de Inchizitori, zei nebuni, cavaleri sfinti si case nobile purtand batalii politice pentru prestigiu si putere, toate atributele necesare pentru debutul unei noi serii epic fantasy. Trebuie sa recunosc ca nu-mi place coperta de loc, dar in rest suna bine. Ramane de vazut…

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

21 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii ianuarie

  1. Iuliana Vlad zice:

    Buna seara,

    Felicitari pentru site-ul dvs, este foarte frumos. Si eu sunt cititoare pasionata de SF si Fantasy, de cand am invatat sa citesc, este marea mea pasiune.

    Recent, (acum cateva luni 😛 ) m-am hotarat sa-mi transform pasiunea in afacere, visam de mult la asta dar n-am avut curaj.

    As vrea sa va rog, intrucat aveti talentul cuvantului scris, sa-mi faceti si mie o recenzie site-ului pe Pagina Cititorului de Fantasy. Va ofer cadou un Suport sticle de vin Dragon Hatchling. Sper ca va plac dragonii, eu ii ador.

    http://www.fandecor.ro/cumpara/suport-sticle-de-vin-dragon-hatchling-62

    Va multumesc si sper sa ne auzim cu vesti bune.

    O zi fantastica,

    Iuliana VLAD GOTHIC FAIRY

    Skype: tiensiuliana

    Tel: +40741144882

    Email: office@fandecor.ro

    Website: http://www.gothicfairy.ro/

    http://www.fandecor.ro/

    Facebook: https://www.facebook.com/gothicfairy.ro/

    logo gothic

    Apreciază

  2. Andrei zice:

    Si eu sunt fericit ca termin „Roata timpului” editata la Rao la 80 de ani. Nu-i asa ca e tare cand ai certitudini? Cea mai tare editura din Romania!

    Apreciat de 1 persoană

  3. adi zice:

    Are cineva noutati legate de continuarea seriilor fantasy la Editura Trei?

    Apreciază

  4. melisander zice:

    ce este spiritul mioritic? si cum te indepartezi de el? vorbind numai si citind numai straini? oaia behaie @beeee sau @meeeh?! snobismul mioritic face parte din spiritul mioritic.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Pai despicarea firului in patru s-ar putea incadra in acel spirit. Sau sa fii editura si sa te faci ca publici carti. Si tot romanul pe care-l citesc acum l-as fi citit si daca l-ar fi scris un roman. Din pacate l-a scris un englez. Oare asta ma face snob?

      Apreciază

    • Andrei zice:

      Tot din spiritul mioritic mai face parte si atitudinea de gica-contra sau frustrarile care nu au nicio baza argumentativa.

      1. Blog-ul acesta a sprijinit aparitiile romanesti (vezi recenzia la „Haiganu”, recenzie care m-a convins si pe mine sa cumpar cartea), dar si editurile romanesti atunci cand acestea si-au facut treaba. Chiar in articolul asta sunt cateva fraze laudative la adresa editurii Nemira. Sa fim insa incantati cand Rao ne „cadoriseste” cu un volum la cinci ani dintr-o serie?

      2. Cititul autorilor romani vad ca a devenit noul hipsterism si s-a ajuns la situatii penibile in care unii sar in capul altora ca de ce le place „Dune” si nu „Mineral”. Wtf?

      3. Cam cat fantasy au scos romanii astfel incat lumea sa-l si citeasca in mod constant? Eu am citit fantasy romanesc, de la Sadoveanu pana la Liviu Radu, de la Vladimir Colin la Marian Coman si chiar Adina Popescu. Am in plan si „Drumul spre Vozia” al preotului MIhai Andrei Aldea. Dar in rest? La noi fantasy-ul abea se naste cu adevarat. Pe partea de SF stam destul de bine, dar pe partea de fantasy abea incep sa se miste lucrurile si chiar si asa, multe dintre aparitii se limiteaza la romane pentru copii. Epic/high fantasy destul de putin spre deloc. Si atunci pe ce ne certam? E piata plina de autori talentati ca Marian Coman sau Liviu Radu si noi ne incapatanam sa citim doar Martin si Tolkien?

      Apreciat de 2 persoane

    • George Frigura zice:

      Te inseli! Fanii SF&F citesc tot ce este bun(si accesibil) indiferent de nationalitatea/religia/apartenenta politica a autorului. Recenziile sunt cele care ne dau o idee la ce sa ne asteptam iar pe acest blog au fost postate recenzii ale unor autori romani, mai mult, sunt convins ca oricare dintre cititorii fideli ai acestui blog au bifat cel putin 4-5 romane de profil scrise de autori romani…

      Apreciază

  5. haggard zice:

    dezideriu continua sa publici.te urmaresc cu mare placere si faci o treaba foarte buna.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Anria zice:

    Stie cineva cand o sa apara The words of radiance de Brandon Sanderson tradus in romana?

    Apreciază

Lasă un comentariu