Stirile fantasy ale lunii noiembrie

Stiri fantasy din tara

Trebuie sa recunosc ca luna noiembrie a reprezentat una dintre cele mai mari dezamagiri pentru mine. Asteptam cu sufletul la gura (si cu buzunarul tremurand) explozia de surprize de la Gaudeamus, cu mare regret ca nu pot fi acolo dar curios ca un copil in fata bradului de Craciun. Si … fsssssss. Cineva l-a impuscat pe Mos Craciun! Si daca nu am ce sa le reprosez celor de la Nemira care ne-au bombardat cu noutati in ultimele doua luni, sunt putin dezamagit de cei de la Paladin, care si-au spalat „pacatele” cu Calea Regilor, dar de la care asteptam macar inca un titlu important si total dezamagit de editura Trei, care se pare ca urmeaza acelasi tipar dezvoltat de-a lungul timpului de Tritonic, Millenium Books sau Rao si anume acela de a incepe serii fantasy majore si de a le abandona, privand cititorul roman de bucuria de a le citi pana la capat. In acest context nu pot decat sa salut aparitia noilor colectii, de la edituri tinere si sa sper ca acestea nu se vor infecta cu sindromul Rao.

Aparitii editoriale din tara

Editura Nemira

george-rr-martin_gardner-dozois_strazi-intunecate_lat1024px_1Strazi Intunecate (antologie de urban fantasy #1) – Gardner Dozois si George R.R. Martin – Chiar daca nu sunt neaparat un fan infocat al acestui subgen al literaturii fantasy trebuie sa salut aceasta aparitie editoriala care promoveaza o latura mai putin publicata a genului. Pentru mine cele doua nume mari care au realizat compilatia sunt o garantie a calitatii textelor chiar daca singurul autor care-mi atrage atentia la o prima privire este Glen Cook.

Editura FinalChapter

ro-nori-de-furtuna-jim-butcher-storm-frontNori de Furtuna (Dosarele Dresden #1) – Jim Butcher – Asa cum semnalam si intr-o stire separata, a fost lansat primul roman din mult laudata serie Dosarele Dresden. In mod sigur este cea mai importanta aparitie editoriala a lunii si un roman pe care astept cu nerabdare sa-l citesc. Vreau sa multumesc pe aceasta cale echipei FinalChapter pentru exemplarul din Nori de Furtuna pe care mi l-au oferit si pentru promptitudinea cu care au dat raspuns unei sesizari aparute in discutiile de pe blog. Va doresc mult succes si sper sa pot scrie cat mai des despre voi 🙂

Editura Rao

coperta_3340_big.gifMostenitoarea Focului (Tronul de Clestar #3) – Sarah J. Mass – Oricat ar parea de fantastic, editura Rao continua o serie inceputa. Din pacate nu este vorba nici de Ticalosul Gentilom, nici de Roata Timpului sau Lumea fara Zei ci de o serie fantasy YA. Cu toate acestea o semnalez atat pentru fanii genului cat si in speranta ca poate, vre-un angrenaj intepenit din masinaria Rao a inceput sa se miste. Slabe sperante…

Stiri fantasy externe

Se pare ca la anul ne vom putea bucura de mai multe seriale inspirate din romane fantasy de succes, caci daca luna trecuta anuntam cu euforie ca vom vedea Magicienii lui Lev Grossman pe micul ecran, acum este randul seriei Shannara a lui Terry Brooks sa ne incite cu un trailer pentru un viitor serial. Si chiar daca serialul fantasy/science fiction va fi produs de MTV (!?), imaginile din trailer au reusit sa-mi starneasca interesul.

Snakewood-CoverSi cum ne apropiem rapid de finele lui 2015, unele editurile au inceput sa-si promoveze aparitiile pentru anul viitor, hotarate sa-si promoveze debutantii pe listele cu cele mai asteptate romane pe 2016. Astfel prestigioasa editura Orbit a facut valva in jurul romanului Snakewood de Adrian Selby, facand publica nu doar coperta romanului ci si harta acestuia (deosebit de complexa) si primele 20 de pagini din cea ce se anunta a fi un nou succes in zona grimdark fantasy-ului. Sincer trebuie sa recunosc ca m-au convins si am trecut acest roman la lista mea de lecturi pentru anul viitor. Sper sa se ridice la nivelul asteptarilor.

Chronicles-of-Exile-2_front-672x1024In aceasi ordine de idei, Tor a facut publica coperta roamnului Dragon Hunters de Marc Turner, al doilea din seria The Chronicle of the Exile. Primul roman al seriei, When the Heavens Fall, descris ca avand influente din Erikson si Cook mi-a atras atentia de ceva vreme iar coperta exceptionala a acestui al doilea volum m-a facut de-a dreptul curios.

Aparitiile editoriale ale lunii noiembrie

B00Y7RWXJI.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Builders – Daniel Polansky – The Builders este un nou text scurt din excelenta colectie 2015/2016 de la Tor si se afla in capul listei mele de lectura si asta nu doar datorita laudelor pe care le-a primit de la cei care au citit-o deja dar si pentru ca nu am ajuns inca sa cunosc proza lui Polansky si mi se pare cea mai buna ocazie de a face cunostinta cu aceasta. Pe scurt, dark fanntasy cu elemente de wierd west ai carei protagonisti sunt animale antropomorfe 😉

1780872062.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Ascendant’s Rite (Moontide Quartet #4) – David Hair – Ultimul roman al unei serii epic fantasy care s-a bucurat de aprecieri deosebite si pe care sunt nerabdator sa o explorez. Doua civilizatii despartite de milenii se ciocnesc odata cu aparitia unei punti intre ele. Magie, actiune, politica si personaje remarcabile, cam acestea sunt elementele care par sa defineasca seria.

0857665057.01._SCLZZZZZZZ_SL300_City of Wonders (Seven Forges #3) – James A. Moore – Aceasta este finalul altei serii pentru care incerc sa-mi fac timp de ceva vreme. James A. Moore este un scriitor premiat de thriller, dark fantasy si horror iar Seven Forges este prima lui incursiune in genul epic fantasy, o incursiune reusita dupa cate se pare. In mare este vorba despre primul contact dintre doua rase si inevitabilul razboi care urmeaza.

0316368695.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Black Wolves (The Black Wolves Trilogy #1) – Kate ElliottBlack Wolves a fost unul dintre romanele fantasy a carei aparitite a fost promovata de ceva vreme si care pana acum a starnit reactii foarte bune. Fantasy cu arome orientale, romanul promite o gramada de actiune si forte intunecate, trezite pentru a invinge un rau mai mare… sau mai mic?

163388094X.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Geomancer (Vampire Empire #4) – Clay si Susan Griffith – Vampire Empire este o combinatie originala de science fiction, istorie alternativa, steam punk, urban fantasy, vampiri si … dragoste. Din cate se pare, seria este inca un „musai de citit”! Totusi, nu prea imi dau seama cand as putea sa ma delectez cu toate aceste carti care se adauga la o lista tot mai mare 😦

Dezideriu Szabo
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

30 de răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii noiembrie

  1. kyodnb zice:

    cica The Builders a lui Polanski nu ar fi cine stie ce…eu am incercat citeva pagini din Low town si nu m-a atras scriitura…o sa mai incerc

    Apreciază

  2. alex0000cool zice:

    Eu unu sunt multumit , dupa un an secetos toamna a venit cu o multime de titluri noi , si Paladin chiar daca se misca greu e important ca se misca , ultima mea dorinta e ca macar Trei sa duca la bun sfarsit seriile incepute .

    Apreciază

  3. Xander zice:

    Salut,
    Trebuie sa ne luam adio de la colectiile SF/F scoase de editura Trei . Dl. Pavelescu ne confirma incetarea colaborarii cu cei de la Trei :
    http://www.cititorsf.ro/2015/11/16/pasarea-domnului-the-sparrow-mary-doria-russell/#comment-664215.
    Singura veste buna este ca probabil Sanderson va aparea cu ultimul volum din seria inceputa.

    Apreciază

  4. Altul zice:

    O sa fac si eu o analiza personala, apropo de prima parte din articol:

    1. Imaginati-va ce horror ar fi fost piata romaneasca de sf&f fara Nemira. Thank God for Nemira!

    2. In Paladin eu unul continui sa am mare incredere. Am un feeling bun legat de ei. E genul care mai impiedicat, mai tavalit, dar totusi atinge linia de sosire. Au scos Calea Regilor, prima parte din Night’s Angel e tradusa, Asimov e tradus o parte, o alta in curs de traducere. E mai greu cu editatul la ei, dar totusi fac ceva, ceea ce e bine chiar si pentru ritmul Paladin. Plus ca sunt sigur ca vor face ceva dolari cu Martianul si Calea Regilor.

    3. Trei…marea dezamagire. Urasc pur si simplu editurile care fac asa ceva. Bai frate, inainte sa lansezi o colectie, verifica naiba (asta ca sa nu zic in ceva a mea) daca exista cerere. Asa vei scuti si lumea de nervi, pe tine de cheltuieli si vei mai salva si paduri! Sau daca tot lansezi, fa naiba publicitate cum trebuie, ca sa afle lumea! Ei pe pagina lor de FB abea daca au vorbit de colectia sf&f!

    4. Rao continua o serie insa in stilul management-ului lor dezastuos, nu una din seriile cele mai cerute. Poate cea mai neserioasa editura de la noi. Si din plangerile si reclamatiile altora, Rao nu face asta doar cu seriile fantasy. Cu orice serie din orice domeniu, enervand cititori din diverse categorii. Nu pot sa zic decat #ruiemao.

    In concluzie…peisajul e trist si fara Nemira am fi pierduti cu totii. Asteptam si Paladinul la linia de sosire, sa avem macar doua pe care sa ne bazam!

    Apreciat de 1 persoană

    • Altul zice:

      Si inca ceva: felicit Paladin pentru grafica. In opinia mea stau mai bine chiar si decat Nemira. Stiu ca unora nu le place hardcover, dar biblioteca mea are orgasm profund de cate ori asez o carte de la Paladin in ea.

      Si pe langa critica editurilor, sa nu uitam ca, din pacate, exista si snobismul hipsteresc al cititorilor („cititul in romana e prea mainstream, eu citesc in engleza”). Nu mai zic ca am multi colegi la serviciu pasionati de sf&f, dar ei asteapta sa le ia moca de pe torrente. I don’t wanna live on this planet anymore…

      Apreciat de 1 persoană

      • orizontverde zice:

        Corect. Si eu citesc in engleza (de la editura Torent) dar doar carti pe care nu sper sa le vad traduse la noi. Si sunt multe dintre ele pe care le si cumpar in engleza de la bookdepository. Dar daca stiu ca ceva se traduce, stau si astept ca altfel se duce naibi de tot piata de sf/f.

        Apreciază

    • orizontverde zice:

      Corect, Nemira e baza. Nu stiam de Night’s Angels, dar o astept cu nerabdare (cred ca la Paladin se mai tipareste inca manual 🙂 ). Cat despre Trei… rusine. Tot ce pot sa sper e ca Nemira sa reia candva seriile incepute de ei.

      Apreciază

    • Xander zice:

      De acord cu comentariile dar cu un mic amendament in legatura cu Paladin-ul.Planul editorial al editurii nu este axat doar pe aparitia noutatilor ci pe un mix de reeditari si titluri noi iar asta face ca in cazul seriilor incepute , finalizarea lor sa se faca la calendele grecesti.Staff-ul de la Paladin , cu exceptia d-lui Haulica, sufera de un soi de autism arogant care-i face sa stea intr-o sfera opaca care-i izoleaza de cititori.Nu stiu care sunt planurile editoriale ale Paladinului/Art , dar lucrurile ar merge mai bine daca editura si-ar descoperii cititorii si nu cititorii pe ei.

      Apreciat de 1 persoană

    • mj zice:

      Eu încă nu sunt convins de Paladin. Au scos acum într-adevăr 2 cărți, însă după cât timp ? Plus că fără a investi măcar un pic și în promovare nu fac nimic. Tot o mână de oameni o să le cumpere și atât. Și e păcat pentru că o să ajungă ca la alte edituri ce au scos niște volume în trecut și acum nu se mai reeditează. Mai zicea Michael Paulică la Gaudeamus că își dorește să iasă la anul ce spera să iasă anul ăsta, plus încă niște titluri noi precum The Hundred Thousand Kingdoms de Jemisin, însă până nu văd nu cred. A amintit și de Metro 2033 care ar fi aproape de a fi publicată, sau ceva de genul. De asemenea, spunea pe un alt blog într-un comentariu că Night Angel e tradusă deja de ceva timp, chiar e peste puterea mea de a înțelege de ce durează atât să apară cărți care sunt deja traduse.

      Legat de Trei, din 7 volume publicate în colecția fantasy am citit 5. De departe cea mai slabă traducere e la Prințul Spinilor, nu m-ar mira ca ăsta să fie unul dintre motivele pentru care probabil nu a avut succes această carte (mie cel puțin mi-a lăsat o impresia proastă, și eu sunt fan grimdark în principal). La fel ca și la Paladin, dacă ar fi promovat mai mult anumite serii (la Mistborn mă refer aici, e cea mai bună serie a lor – și una dintre cele mai bune serii fantasy în general – și merita o promovare pe măsură) sunt sigur că lumea ar fi aflat de ele. Multă lume nici nu știe că există colecții sf&f la această editură, majoritatea o asociază cu psihologia (lucru care nu mă miră, din moment tot ce promovează ține de psihologie). Ca o paranteză, în încheiere, tocmai observ că editura Trei are un site nou, arată bine, e curat. Însă cum să pui categoria „fantasy” ca subcategorie la „young fiction” ?! Sper că nu asta e percepția lor legată de acest gen…

      Sper că editura Nemira să fie și la anul la fel de prolifică, sunt atâtea cărți fantasy bune care merită citite…

      Apreciat de 1 persoană

      • mj zice:

        Ca o completare, nu cred că ar strica să avem și anul ăsta niște articole la modul „Viitoarele apariții…” pentru 2016 de la editura Nemira 🙂

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Sper sa fie… Vedem ce aflam la inceput de an.

        Apreciază

      • Altul zice:

        He heee, mj e cel mai vehement contra Paladin. Cu toate ca motivele sunt foarte bune, eu totusi am incredere, mai ales ca e dl. Haulica acolo. Poate la anul erupe vulcanul Paladin si nu mai avem loc in biblioteca. Ei, ei? Cum ar fi? 😀

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Tot promoul ramane baza. Si acolo au o problema… In plus daca ar prinde o serie popularizata, gen AoIaF, doar ca nu prea mai sunt din astea 🙂

        Apreciat de 1 persoană

      • Altul zice:

        Sanderson e de viitor. Daca ii fac promo bun, nu au cum sa nu scoata bani. Sa ai drepturi pentru Stormlight Archive este o chestie de care ar trebui sa profite. Si Night’s Angel e foarte bine cotata, dar si ea trebuie prezentata ceva mai asiduu cititorului roman. Ca in alte tari e o serie foarte populara. Si ar mai fi Martianul care poate vinde bine. Deci nu e nevoie musai de ceva gen ASOIAF. E nevoie de promo, cum ai zis si tu, si aparitii mai dese, ca sa aiba omul de unde sa aleaga.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Pai cum stau cu promoul s-a vazut cu An Ember in the Ashes. A fost cea mai proasta politica de marketing pe care am vazut-o. Consider ca am cat de cat habar despre ce se intampla in fantasy, dar am ratat cartea, atat de bine a fost camuflata.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Eh, sa zicem ca aia nu a fost scoasa la Paladin. Aici mai degraba se poate face misto de promo-ul editurii Art. Parca Art este…in orice caz, nu Paladin direct.

        Apreciază

  5. Fennris zice:

    Din pacate vestea cu Trei s-a adeverit, ma bucur totusi ca vor termina seria lui Sanderson(desi asteptam sa continue si cu Ryan care mi se pare o serie excelenta).Din cate am vazut eu, Nemira a scos anul asta aproape tot ce au propus la inceputul anului, cu vreo 2 mici exceptii, pentru mine este un mare WOW, chiar nu ma asteptam sa reuseasca tot ce si-au propus.

    Apreciază

  6. Catalin Maria zice:

    Paladin are sansa sa dea lovitura cu seria „The Expanse”. Serialul incepe peste 2 saptamani si are sanse sa fie un fel de „Game of Thrones” pentru SF. Cu siguranta nu va fi acelasi lucru si poate doar pentru ca nu este HBO.
    Ei promit de ceva timp publicarea „Leviathan Wakes”, carte gradusa deja, dar la cum se misca Paladin, nu cred ca o sa profite de ocazie.
    Au lansat multe carti in Youngart care ar fi putut fi in Fantasy Masters. Eu cred ca nu prea sunt interesati de SF/F si spera sa castige de pe urma modei YA. Promovarea la Paladin si Trei este aproape inexistenta si prost gandita.
    Nemira nu cedeaza de peste 20 de ani si au avut si putin noroc in ultimii ani cu Game of Thrones si Hunger Games.
    Am fost criticat ca iau apararea editurilor, dar ii aparam mai mult pe cei ce incearca sa publice SF, iar in ultima vreme chiar cred ca cei care conduc diferite edituri nu au planuri bine puse la punct si se gandesc doar la cum sa castige cat mai repede. Cred ca daca ar fi promovata corespunzator, cartile SF/F ar avea mult mai mult succes.
    Multe edituri de la noi nici nu interactioneaza cu cititorii, asa ca…
    Dar deja visez mult prea mult.

    Apreciază

    • Altul zice:

      Paladin are sanse cu multe serii (ce-i drept, au achizionat drepturi numai pentru „bombe”). Dar sa le scoata MAI REPEDE. Nemira era la inaltime chiar si inainte de GoT sau Hunger Games. De Nemira stia toata lumea chiar si in anii ’90 (cand nu erau atatea metode de promo). Si de ce stia toata lumea? Pai era editura aia cu Asimov, Sven Hassel si tot ce aveau in general in Nautilus. Deci cu ce s-a remarcat Nemira? Fiind seriosi in aparitii. Traditie continuata si in prezent. Asa era si Rao pe vremuri.

      Deci Paladin in primul rand trebuie sa si scoata seriile alea si in al doilea sa faca promo foarte bun.

      Apreciat de 1 persoană

    • Mikey zice:

      Am vazut episodul pilot din The Expanse si daca nu-l strica pe parcurs, va strange multi adepti. Chiar ma gandeam si eu la asta. Este o sansa pentru Paladin sa scoata urgent primul volum pana ce nu evolueaza serialul prea mult. Sa vedem daca cei de acolo au mirosul acut.

      Apreciază

    • mj zice:

      Să vedem cum va fi perceput serialul. Cartea, din ce am înțeles eu de la niște prieteni în ale căror recomandări am încredere, nu ar fi cine știe ce. Dacă ar fi fost după mine, o carte SF care cred că ar fi putut să devină un serial foarte bun, poate mai bun ca BSG, ar fi Pandora’s Star. Dar cine știe, poate ne face HBO vreo surpriză pe viitor 🙂

      Apreciază

    • orizontverde zice:

      Corect. Nemira este dovada vie ca un management si un marketing eficient pot garanta succesul. Sper ca nou venitii pe piata sa invete de la ei.

      Apreciază

      • kyodnb zice:

        speranta moare ultima :D…nu vezi, cu fapte reale, ca lumea nu se uita si in ograda celuilalt… sa-i „fure” macar un picut de „know how”…ce pretentii sa mai emiti…
        vedeti exemplul benzii desenate Harap Alb Continua, unde in doi-trei ani au facut treaba buna pe o nisa a pietii la fel de mica ca si SF-ul si Fantasy-ul.

        Apreciază

  7. kyodnb zice:

    norocul si-l fac oamenii cu mina lor…nu e chiar corect sa spui ca cei de la Nemira au avut noroc cind lucrurile sunt bine gindite si facute cum trebuie…

    Apreciat de 1 persoană

  8. Mikey zice:

    Din cate imi dau seama, fara sa cunosc subterfugiile interioare, atat Paladin cat si „defunctul” Trei, sufera de sindromul imbogatirii peste noapte. Nu ii judec, pentru ca nu e usor sa scoti literatura fantasy in Romania, insa trebuie sa inteleaga ca este un public de nisa, restrictiv si putin numeros. Deci abordarea trebuie sa fie diferita. Mihai-Dan Pavelescu a incercat sa ne aduca autori „hardcore” ca Lawrence si Ryan. Col Buchanam a fost de asemenea o surpriza placuta. Desi este (a fost) o colectie mica, ramane una dintre cele mai frumoase, pentru ca este sincera. Nu au incercat sa pacaleasca cititorul. Nu le-au coafat pentru a atrage cititorii nefamiliarizati, nu le-au amestecat in amalgamuri de urban, gaslamp, shenmo, romance si y.a.-uri. Au ramas la epic fantasy pur. Se pare ca vor continua seria Mistborn si vor termina Southern Reach-ul lui Vandermeer. Pe restul speram sa le duca M.D. Pavelescu la alta editura si sa le continue.
    La Paladin, desi, aparent, exista o mai mare atentie in a continua ciclul SFF, nici aici nu intrevad o preocupare acerba. Se pare ca si Michael Haulica intampina greutati in a-si impune politica de aparitii, insa se pare ca nu de el depinde prea mult… Daca aici mai adaugam si schimbarea formatelor (vezi curcubeul colectiilor; BestSell, Arthur, Excalibur, Young Art, Black Pocket…) a reeditarilor haotice (vezi Fahrenheit451, Abatorul 5 sau McAuley), parca nici la Paladin nu sunt tocmai conditii propice. Practic anul acesta au fost doar trei aparitii fantasy, dintre care o nuvela (Sufletul Imparatului) si una ce tinde catre mainstream (Fata Inecandu-se). Ramane Calea Regilor, care insa este de exceptie. Putin totusi…
    De Nemira doar de bine 🙂 Ar mai fi cateva titluri restante si la ei, dar sunt sigur ca le vom vedea la anul.
    Legat de promo, poate si noi ar trebui sa dam o mai mare atentie dituriilor mici, specializate indeosebi pe autori autohtoni, care anul acesta au facut o impresie extrem de buna. Salut aici aparitiile celor de la Crux, Herg Benet si Tracus Arte.

    Apreciat de 1 persoană

  9. haggard zice:

    din pacate ceea ce am spus eu cu trei sa adeverit.la rao se intampla lucruri care sfideaza orice logica si denota faptul ca este haos.la nemira de cand este ana nicolau se pare ca singurul lucru pt care trebuie sa ne facem griji este bugetul propriu????????.la paladin in decembrie vor aparea some kind of fairy tale,leviathan wake si inca cateva insa si acestia platesc tribut lipsei de comunicare.per total editurile care publica sf@fantasy se comporta ca cele care editeaza lucrarile epocale ale geniilor gen copos,gica popescu sau jiji becali etc .sa se apropie lansarea serialului leviathan wake si tu sa nu promovezi cartea pe care tu o editezi mi se pare o fractura de logica.de michael haulica ne luam toti pt ca este singurul pe care il cunoastem de la paladin.mai stim pe altcineva.nu cred.cei de acolo nu comunica cu nimeni si au pretentii sa ii stie lumea si sa cumpere milioane de carti de la ei.aspectul este valabil pt toti cu ex. nemira.sa continuie si altcineva aceste idei ca eu deja m-am enervat.

    Apreciază

  10. mj zice:

    ca să nu mai adaug un alt comentariu offtopic la articolul cu jim butcher, mistborn 3 e acum și oficial pe site-ul trei http://www.edituratrei.ro/carte/Brandon_Sanderson_Eroul_Evurilor/2869/

    Apreciază

Lasă un comentariu