Stirile fantasy ale lunii august

Stiri fantasy din tara

   Nu vreau sa ma uit in urma ca sa vad de cate ori am adaugat comentarii sarcastice la aceasta rubrica de-a lungul acestui an. Nu vreau si nu o fac, dar stiu ca mai adaug o luna la colectia de luni „sterpe”, lipsite de orice fantezie. Cartea pe care Paladin a adaugat-o la categoria fantasy acum cateva zile, nu vreau sa o mentionez. Nu de la o editura care a promis marea cu sarea si acum ne baga pe gat vrajeli cu pricolici. Poate le-as fi inghitit ca si divertisment daca veneau alaturi de un roman sau doua din acelea importante. Asa, nu au decat sa o puna pe raft cu minionii de la Rao si sa nu se mai bata cu pumnul in piept ca ar avea un cuvant de spus pe piata de fantasy si sf din Romania.

Stiri fantasy externe

2014-JUL-Joe-Abercrombie-300x251Dupa ce si-a finalizat trilogia YA fantasy cu o viteza remarcabila (doua romane in 2015), Joe Abercrombie si-a anuntat noua carte. Aceasta va fi o culegere de povestiri scurte mai vechi dar si inedite care va aparea la editura Gollancz. Toate povestirile vor face parte din universul Prima lege si vor avea ca protagonisti personaje cunoscute ca Glokta, Jezal, Logen Ninefingers, Bethod si Monza Murcatto. Volumul va purta numele de Sharp Ends si va fi publicat in luna aprilie a anului viitor.

Au fost acordate premiile David Gemmell pentru 2014/2015. Castigatorii pe categorii sunt:

WordsOfRadianceCoverPremiul Legend pentru cel mai bun roman fantasy – Words of Radiance – Brandon Sanderson. Asa cum se intampla si cu The Way of Kings premiul cel mare merge la Sanderson. Universul Stormlight Archives este unul dintre cele mai complexe din peisajul fantasy modern si nu este de mirare ca ambele romane ale seriei aparute pana acum au fost castigatoare ale celui mai important premiu pentru literatura fantasy.

7-rozdzialow-The-Emperors-Blades-Briana-Staveleya-do-pobrania-_bw71127Premiul Morningstar pentru cel mai bun roman de debut – The Emperor’s Blades – Brian Staveley. Nu pot decat sa ma bucur pentru aceasta alegere deoarece sunt un mare fan al seriei The Unhewn Throne si sunt convins ca Brian Staveley este un scriitor demn de urmarit, care merita toate incurajarile posibile pentru a-si continua munca excelenta pe care o depune in domeniul fantasyului.

1378102648615463463Premiul Ravenheart pentru cea mai buna coperta de roman – Words of Radiance – artist Sam Green. Aceasta alegere a starnit cateva discutii legate de sistemul public de vot folosit la decernarea premiilor. Brandon Sanderson este deosebit de activ pe retelele de socializare si are „legiuni” de followersi dispusi sa voteze in masa pentru idolul lor, reducand drastic sansele de a castiga ale unor autori mai „timizi” in mediile sociale electronice.

MV5BMjA2ODQxODQ3NF5BMl5BanBnXkFtZTgwMzk3MzYyNTE@._V1_SX214_AL_Sony Pictures a anuntat data lansarii filmului The Dark Tower dupa romanul cu acelasi nume, de Stephen King. Filmul va fi regizat de Nicolaj Arcel, cel care a regizat The Girl with the Dragon Tatoo si va fi lansat la inceputul lui 2017. Roland Deschain pe marile ecrane ? Tan-tanam! Lista mea cu cele mai asteptate filme tocmai are un nou lider 🙂

THORNO veste trista pentru fanii ticalosilor gentilomi, printre care ma numar si eu: a fost amanata data publicarii celui de al patrulea volum al seriei pentru 2016. Vestea este si mai trista daca tinem cont ca motivul acestei amanari este starea de sanatate a lui Scott Lynch. Scriitorul, descris de cei care-l cunosc ca fiind o persoana prietenoasa si bine dispusa, capabila sa puna un zambet pe fata oricui, sufera de episoade de anxietate si depresie.

MV5BNTgxOTI4NzY2M15BMl5BanBnXkFtZTgwMjY3MTM2NDE@._V1_SX214_AL_Presedintele HBO, Michael Lombardo a anuntat ca serialul de televiziune Urzeala Tronurilor va avea cel putin 8 sezoane. Aaaaaaa, ooooops, hmmmmm !@?? Ooook, se apuca Sanderson de termint Seria Cantec de gheata si foc? Sau va aparea de acum cate un sezon la fiecare cinci ani. Si daca vor fi 7 romane (daca vor fi vreodata gata), de unde 8-9 serii? Partea cea mai enervanta a anuntului facut de presedintele HBO este acea ca George R. R. Martin le-a dezvaluit producatorilor finalul seriei inca de la primul sezon! Mama lor de corporatisti… 🙂

Aparitiile editoriale ale lunii august

23157777Fool’s Quest (The Fitz and The Fool #2) – Robin Hobb – Orice roman al lui Hobb este un eveniment, motiv pentru care aparitia acestui roman mi se pare cea mai importanta aparitie editoriala a lunii. In mod sigur FitzChivarly este unul dintre cele mai complexe personaje din peisajul fantasy si orice poveste ce-l are ca erou este demna de atentie. Sper sa o vedem si la Nemira cat de   curand…

0316229296.01._SCLZZZZZZZ_SL300_The Fifth Season (The Broken Earth #1) – N. K. Jemisin – Pentru mine, deocamdata, Jemisin inseamna The Inheritance Trilogy, trei romane excelente care se remarca in primul rand prin scriitura desavarsita. Se spune ca Luna Ucigasa, de care vreau sa ma apuc cat de curand este si mai buna, iar despre The Fifth Season se spune ca le depaseste pe toate!

0765380900.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Chasing the Phoenix (Darger and Surplus #2) – Michael Swanwick – Un roman science fiction fantasy a carei actiune se petrece intr-un viitor indepartat, intr-o lume cazuta in ruina. Un om si prietenul sau, un caine modificat genetic sunt doi super-excroci, in cautarea urmatoarei lovituri. Primul roman al seriei, Dancing with Bears va intra cat de curand la lecturat dupa care, sunt aproape sigur ca voi trece si la acest al doilea roman. La asa coperta, imi e greu sa ma abtin…

110188472X.01._SCLZZZZZZZ_SL300_Three moments of an explosion – China Mieville – O culegere de 28 de povestiri, multe dintre ele publicate pentru prima data, care reprezinta o colectie uluitoare de idei nebunesti ale maestrului genului wierd fantasy. Tot ce poarta semnatura lui Mieville trebuie incercat si sunt convins ca aceasta culegere este la fel de „ametitoare” ca si toate scrierile sale.

Acest articol a fost publicat în Stiri fantasy și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

102 răspunsuri la Stirile fantasy ale lunii august

  1. Altul zice:

    Sa vedem cu ce vin Paladin la Gaudeamus. Daca nici atunci nu sunt gata cu ceva „bunatati” ii declar mai nesimtiti chiar si decat Rao. Rao cel putin nu este editura dedicata sf&f (cu toate ca asta nu e o scuza sa nu continui macar seriile incepute), dar Paladin…Culmea ironiei: sa te lansezi ca editura sf&f si tot ce ai lansat pana acum ok sa fie o reeditare a lui Asimov.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Mda, poate termina totusi seria cu pricolicii 😉 Pacat, au scos cateva carti bune, dar anul acesta au fost dezamagitori.

      Apreciază

      • Paladin zice:

        Mi se pare puțin cam deplasată reacția la cartea Adinei Popescu, mai ales când sunt convins că nu ați citit nici măcar câteva rânduri din volum. Cartea este un roman fantasy satiric cu personaje fantastice autohtone (pricolici, zmei, zâne etc.) și a câștigat Torfeul Arthur de literatură pentru copii. Probabil că știți serii sau cărți fantasy dedicate publicului 12+, de care se pot bucura foarte bine și adulții (Materiile întunecate de Philip Pullman și Coraline de Neil Gaiman sunt două titluri care-mi apar rapid în minte). Cartea este publicată de Editura Arthur, dar am considerat că acest volum poate fi citit la fel de bine și de fanii seriilor fantasy care urmăresc aparițiile de pe site-ul Paladin. De aceea volumul apare și pe site-ul respectiv. Cred că merită să dați o șansă acestei cărți care vă poate surprinde plăcut, în ciuda reținerilor dumneavoastră. Și îmi pare rău să remarc că, în genere, avem mai multă încredere în literatura tradusă și mai puțin în cea semnată de autori români.
        Cât despre cărțile scoase de imprintul Paladin, ne pare rău că n-am reușit să publicăm toate cărțile pe care le-am promis. Dar asta nu însemnă că nu ne vom ține de promisiuni și nu le vom publica în continuare. O parte dintre ele vor apărea chiar în cursul acestui an – unele înainte de Gaudeamus, iar alte titluri vor fi disponibile la târg.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Nu am nimic cu Adina Popescu si cu cartea ei si o felicit pentru trofeul castigat. Problema este confuzia creata de postarea acesteia la categoria fantasy a siteului Paladin, categorie pe care atat eu cat si majoritatea celor care frecventeaza acest blog o urmaresc cu asiduitate in asteptarea titlurilor mari promise de Paladin. E clar ca daca intri pe siteul Paladin in asteptarea lui The Way of King si gasesti Cartea Pricoliciului, reactia o sa fie una negativa. Este o problema de comunicare si de a pune fiecare lucru la locul sau.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Astept cu nerabdare urmatoarele aparitii si motive cat mai multe ca sa va pomenesc de bine!

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Sincer, pentru mine faptul ca ati intrat pe acest site si ne-ati raspuns la intrebarile si nemultumirile legate de editura Paladin, unele mai acide altele mai putin acide, ma face sa cred ca inca mai exista sperante(pt cartile promise) si ca va pasa de noi cititorii, care asteaptam cu interes cartile editurii Paladin.Mult succes si la cat mai multe aparitii.

        Apreciază

  2. haggard zice:

    din ce am auzit trei va scoate tot ce a promis iar dupa gaudeamus se va vedea daca vor continua ,RAO in sfirsit vor scoate vol 7 roata timpului si atat iar la nemira inca se negociaza asupra drepturilor de autor la malazan incepand cu vol 3 iar daca se va rezolva cronicile malazan vor aparea mult mai repede cel putin 2 vol pe an sau chiar mai mult.iar o veste si mai buna este ca il vor si pe ian c esslemont.

    Apreciază

  3. haggard zice:

    am vazut si eu acum.inseamna ca treaba este buna.ei cumparasera numai primele 2 vol.legat de copertile de la wok si wor mi-au placut si mie seamana cu copertile formatiilor de progresive metal din anii 70 si 90 cand aveau niste coperti grozave la fel si muzica.

    Apreciază

  4. Bughy1k zice:

    Din cate am observat, cartea care apare pe site-ul celor de la Paladin este castigatoarea marelui premiu al concursului de creatie literara Trofeul Arthur, adica nu are nicio legatura cu imprintul Paladin, ci cu Arthur. Greseala lor e ca acea carte apare pe toate cele trei site-uri inrudite (Paladin, Art si Arthur). Cat despre promisiuni, toate editurile promit marea cu sarea si putine se pot tine de cuvant. Paladin e un imprint al celor de la Art, asa ca nu e editura de sine statatoare, asa cum se mentioneaza, ceea ce inseamna ca intaietatea revine cartilor publicate la Art si Arthur (mai mult ca sigur datorita vazarilor mult mai mari de la cele doua branduri). Iar in interviul in care s-au „promis” diverse carti, se mentioneaza clar ca nu e ceea ce se va publica neaparat, ci ceea ce se doreste. Ma rog, nu vreau sa le iau apararea prea mult. Si eu sunt oarecum dezamagit de raportul mic de carti publicate fata de cele mentionate spre a fi publicate…

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Nu am nimic cu cartea respectiva sau cu autorul, dar pe siteul Paladin apare la sectiunea fantasy, acolo unde ma uit dupa cu totul alte carti.

      Apreciază

    • Altul zice:

      E foarte adevarat ca este un imprint si ca nu s-a specificat ca apar toate cartile anul acesta. Si totusi: in 8 luni absolut nimic? Eu am inteles ca nu apar toate cartile, dar de la cateva pana la nimic este totusi o diferenta. Probabil ca o sa spui ca au scosc totusi ceva, dar pliantele alea de 100 si ceva de pagini nu le poti pune la socoteala. Exact cum face RR Martin. Toata lumea asteapta Winds of Winter, dar apare total altceva, cand firesc era ca „Lumea de Gheata si de Foc” de exemplu sa apara dupa ce se termina seria. Dar ma rog…

      Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Au scos 4 carti in Mai, si doar una dintre ele e o nuvela de doar 160 de pagini (140 fara reclamele de la final). De atunci Art nu a mai publicat nimic, nici sub editura mama si nici sub celelalte doua (cu exceptia cartii la care se face referire in articol). Eu va inteleg supararea. Dupa cum am zis, nici eu nu sunt incantat de programul lor publicistic, dar voi cam exagerati. Sau cel putin asa lasa impresia comentariile citite. Dar, ma rog…

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Care ar fi alea 4 carti scoase in mai ? Si poti sa mentionezi si din zona SF ca sa nu zici ca exageram. Au anuntat multe pt anul asta, iar atunci cand in primele 9 ale anului nu ai decat o aparitie decenta, nu te poti astepta sa ingrasi porcul in ajun.

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Sunt sigur ca stiti cele 4 carti, dar le voi enumera: Parcul Gorki, Ultimul politist (fiind politiste presupun ca trebuie ignorate, chiar daca sunt carti publicate), Fata inecandu-se si Sulfetul Imparatului (fantasy amandoua). SF nimic. Si nu poti spune ca nu sunt carti bune. Bineinteles niciuna dintre ele nu e cartoiul lui Branderson, nici Anchilliary Justice, sau Yiddish Policemen’s Union, carti ce sunt asteptate de cei mai multi de aici. Si nu, nu cred ca vor ingrasa porcul in ajun. Defapt, eu am cam renuntat sa le astept cartile si daca se vor hotari totusi sa publice ceva din ce ma intereseaza, voi cumpara. Ceea ce nu inteleg eu e de ce se face atata caz despre subiectul asta. Faptul ca le dai in cap atunci cand nu actioneaza cum iti doresti si nu publica ce vrei, cand vrei, mi se pare o chestie inutila si tipica celor care isi ridica in slavi campionul si apoi il arunca in tepi cand a pierdut un meci din 10. Asta nu inseamna ca nu poti arunca o critica la adresa lor – ba chiar merita -, doar ca ce e prea mult strica. Parerea mea :).

        Apreciază

      • Altul zice:

        Nu exageram deloc. Editura Trei de exemplu nici macar nu e dedicata sf&f si are o rata a aparitiilor excelenta. Nu mai zic de numarul volumelor. Nu trebuie sa intelegi gresit. Daca Paladin nu vrea, nu ii trage nimeni de manuta, iar daca aparea o singura carte din cele mentionate de HNU (WOK de exemplu), nici nu mai comentam. Dar repet, de la a nu publica tot ce au promis pana la a nu publica absolut nimic din tot ce au promis e cale lunga si ar trebui sa intelegi de ce „exageram” in conditiile astea.

        Apoi Ursu nu a inteles o chestie: din moment ce rostesti niste titluri, lumea asteapta. Si lumea asteapta macar unul sau doua din aceste titluri. Dar cand lumea asteapta noua luni fara a se concretiza nimic…e normal sa fie si ceva iritare. Il sfatuiesc sincer de la anul sa nu mai spuna nimic si ce-o fi o fi.

        Apreciat de 1 persoană

      • Bughy1k zice:

        Repet, Paladin nu e o editura de sine statatoare, ci doar imprint, asta insemnand ca editura care publica e defapt Art, care, din cate stiu, nu e specializata pe sf/fantasy. E la aproximativ ca la 3, doar ca in cazul lor au colectii si nu au ales sa se foloseasca de un alt nume sub care sa publice cartile de gen. Si nu ursu se ocupa de sf/fantasy, ci haulica. Si ultimul lucru…observ ca nu e vorba de cate carti s-au publicat, ci de faptul ca nu s-a publicat WOK. Nici Trei nu a iesit cu foarte multe carti anul asta si era aproape la fel de criticata ca Paladin pana a aparut al doilea volum din Mistborn, moment in care a devenit o editura demna de respect.

        Apreciat de 1 persoană

      • Fennris zice:

        Noi discutam aici de aparitiile fantasy dupa cum se vede.Intr-adevar, nu ma intereseaza ca au scos 2 carti politiste, eu si pe cei de la trei i-am criticat, problema sta in felul urmator, trei au zis ca vor scoate Cantecul sangelui si vor continua seriile incepute anul trecut si sunt in grafic.Paladin in schimb, au aruncat o gramada de nume in fata ceea ce nu mi se pare foarte corect, in interviul respectiv se discuta de planurile lor pentru 2015 nu pentru urmatori 5 ani.Mie mi se parea normal sa anunte ce au concret, nu sa arunce niste nume asa doar de dragul de a da niste declaratii. Si in plus nu se agita nimeni pe aici, doar facem si noi haz de necaz 😀

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Da, s-a prezentat o lista foarte frumusica de carti ce s-ar dori publicate. Ca simplu cititor, am fost mai mult decat incantat sa vad unele dintre acele nume si sunt dezamagit ca nu a aparut nici macar una dintre cartile pe care le-as dori de pe acea lista. Pe de alta parte, trebuie sa te gandesti si din punctul de vedere al editurii, care probabil nu a atins vanzarile asteptate si acum s-a hotarat sa amane tot pana sunt multumiti. Interviul a fost la inceput de an, din cate tin minte. In cateva luni se pot schimba multe si nu cred ca poate fi invinuit nimeni pentru asta. Sper sa nu ramanem doar cu sperantele. Cheers.

        Apreciază

      • Altul zice:

        „Nici Trei nu a iesit cu foarte multe carti anul asta si era aproape la fel de criticata ca Paladin pana a aparut al doilea volum din Mistborn, moment in care a devenit o editura demna de respect.”

        Vezi? Asta e dovada ca nu suntem exagerati. Am vazut ca Trei se misca si a fost suficient. Diferenta intre Trei si Paladin e ca Trei au scos inclusiv o continuare, pe cand Paladin nici prima parte dintr-o serie.

        „Pe de alta parte, trebuie sa te gandesti si din punctul de vedere al editurii, care probabil nu a atins vanzarile asteptate si acum s-a hotarat sa amane tot pana sunt multumiti.”

        Vanzari la ce? Serios acum, cand lumea asteapta WOK sau Night’s Angel, ei se asteptau sa cumpere cineva ce au scos ei in mai? E numai vina lor ca nu au atins vanzarile. Trebuie sa explicam din nou principiul cerere-oferta?

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Frustrarea ta a fost de la inceput ca nu s-a publicat WOK. Si acum te comporti ca un copilas caruia nu i s-a cumparat jucaria pe care a dorit-o. Dar lasa ca vine mos craciun si ti-o pune in sosetuta, asta daca se vor tine de cuvant si o publica pana de sarbatori. Deci, o editura trebuie defapt sa se uite pe astefel de site-uri si sa vada ce doreste un unul sau altu ca apoi sa-si faca un plan pentru anul respectiv. Sa numere de cate ori a aparut numele unei carti in cadrul comentariilor la un articol si astfel sa prioritizeze publicarile in functie de acele numere. Suna bine, dar si un pic cam fantasy.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Bughy1k, tragi concluzii stupide. Eu am spus de cateva ori ca frustrarea mea vine din faptul ca nu au scos NIMIC, nu neaparat WOK. WOK l-am dat ca exemplu. Intr-un alt comentariu am si zis ca nu cred ca il cumpar cand apare, pe motivul ca la ritmul de publicare de la Paladin mi-e ca o sa citesc nepotilor ultima parte din carte. De la Paladin astept si Asimov si Night’s Angel si romanul lui Jemisin etc. Dar in fine, nu cred ca vrei sau poti sa intelegi la ce ma refer eu legat de Paladin.

        Si apoi vii si spui asta dupa ce mai devreme ai spus ca sunt nemultumiti de vanzari, de parca poti sa vinzi vidul.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Haideti sa nu ne mai contram, cred ca ne comportam toti ca niste copii carora li s-au promis jucarii daca sunt cuminti si acestea nu au mai venit. Au zis ca vor scoate WOK pana la gaudeamus si The martian odata cu lansarea filmului, asa ca eu zic sa nu ne mai agitam si sa asteptam cuminti 😀 😀

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Nu sunt concluzii stupide. Tu ai zis cu gura ta, sau ma rog, degetele tale, ca daca publicau WOK, adica prima parte dintr-o serie, nu ai fi avut nimic cu ei, asa cum ai zis si de trei ca e ok dupa ce au publicat Fantana Inaltarii. „Diferenta intre Trei si Paladin e ca Trei au scos inclusiv o continuare, pe cand Paladin nici prima parte dintr-o serie.” Si au scos ceva, doar ca nu ce doreai tu. E o chestie diferita. Nu poti spune ca Fata inecandu-se si chiar si Sufletul imparatului sunt NIMIC (plus cele doua politiste, care chiar daca in acest context sunt ignorate, pentru editura conteaza). SI da, trebuie sa atinga vanzarile, asltfel cum ai vrea sa obtina profit si sa fie motivati in continuare sa publice? Dupa tine, o editura trebuie sa publice fara sa se gandeasca la vanzari, pentru ca exista cativa indivizi care vor cumpara, in total, cateva zeci de exemplare, din acele sute sau mii tiparite, care vor ramane pe rafturi pentru a face suport prafului. Dar nu trebuie sa ne gandim la asta. Nu, trebuie sa-l satisfacem pe gogu de pe net, ca altfel mai posteaza un comentariu negativ. In fine, fiecare cu parerea lui. Putem sa ne contram pana la aparitia tuturor cartilor de pe lista, dar ar fi o pierdere de timp.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Bughy1k, eu nu ma contrez cu tine, problema este ca esti ilogic.

        De exemplu reproduci ce am zis eu cu prima parte dintr-o serie, cand eu nu ma refeream la WOK, ci la modul general. Vezi tu pe 2015 vreo serie inceputa la Paladin, fie ea WOK, NA sau HTK. Iar un comentariu mai sus am scris clar „WOK” de exemplu. Asa ca, din cate se poate observa, intelegi ce vrei tu.

        Dupa care spui iarasi o tampenie: normal ca trebuie sa vanda, dar din moment ce ei nu scot cartile pe care publicul le cere, ce ai vrea sa vanda? Scaieti? Uita-te in oglinda si repeta acolo ca tu crezi ca Paladin poate sa-si atinga target-ul de vanzari cu „Sufletul Imparatului” si daca in continuare nu te simti penibil, inseamna ca ai o problema.

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Tot o dai cu acea cartulie de 100 de pagini de la inceput, ignorand complet ca nu e singura carte publicata, nici macar singura de fantasy. Apoi spui ca eu sunt ilogic cand vb despre vanzari. Au scos 4 carti de la care asteapta vanzari. Nu sunt cartile pe care le vrei tu, sau alti cativa din acei TOTI pe care i-ai mentionat. (Apropo, am cam observat modificari in comentariile tale, exista vreo optiune de edit?). Si nu cred ca eu am probleme, din moment ce nu sunt eu acela care se plange la fiecare articol de o editura s-au alta ca nu a publicat nu stiu ce carte.

        Apreciază

    • Altul zice:

      Si apropo de vanzari, revin la principiul economic cerere-oferta. Cum oi vrea tu ca Paladin sa faca vanzari din moment ce nu au o oferta decenta (momentan), nu stiu.

      Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Si care ar fi acea oferta decenta? Am achizitionat o mare parte dintre cartile lor, inclusiv reeditarile, fiind un new guy on the block in lumea cititului. Si mi s-au parut mai mult decat OK. Adica o oferta „decenta”.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Si eu am cumparat de la ei destul (tot Asimov + altele). Noi ne referim strict pe anul acesta. Anii trecuti Paladin a fost destul de decenta si tocmai de aceea am spus intr-un comentariu la un alt articol sa le mai dam o sansa, cand un comentator mai vehement decat mine i-a comparat cu Rao. Dar pe anul asta, daca ei asteapta vanzari-fluviu din patru carti (printre care doua nuvele), inseamna ca trebuie sa-si concedieze managerul.
        Gandeste-te si tu: daca te duci la un restaurant si astepti o friptura de vita, iar in loc de asta ti se ofera un ou ochi prajit pe o felie de paine…nu o sa ti se para ok.

        Cat despre faptul ca ne plangem de unele edituri, e absolut normal sa existe si critica. Eu unul nu mi-am luat teapa de la Rao, dar daca tu iti cumparai sase volume din Roata Timpului si trezeai ca Rao s-a gandit sa-ti lase placerea sa te descurci de restul de sapte, nu ti-ar fi convenit. Sau daca o trilogie la ei iese in 6-7 ani, cand si acum 50 de ani ieseau carti mai repede si fara atata tehnica. Iar critica e ceva normal. E o piata unde sunt clienti. De ce nu am criticat Nemira pana acum? Au si ei unele probleme minore, dar sunt atat de minore ca nici nu ai de ce sa te impiedici de ele.

        Dar apropo de vanzari si de Rao, sunt o gramada serii pe care vreau sa le cumpar de la ei. Dar cand vezi ritmul, cum sa mai scoti banii din buzunar? Si nu sunt singurul in situatia asta. Asta ca sa vezi de ce nu fac vanzari editurile: pentru ca unele sunt neserioase!

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Nu stiu care e problema celor de la Paladin. Dar am observat ca la Art si Arthur s-au publicat, anul asta, mult mai multe carti decat la Paladin, ceea ce ma face sa ma gandesc ca au miscorat bugetul pentru Paladin, ca rezultat al vanzarilor nu tocmai acceptabile pe care le-au avut pana atunci, la toate cartile. Cand faci bugetul pe un an, iei in considerare vanzarile din anii anteriori. In vara asta nu au publicat nimic. Se tot face comparatia asta cu Nemira, dar Nemira e o editura de sine statatoare, care se specializeaza pe sf/fantasy. E si normal ca ei sa-si permita sa scoata mai multe carti, din aceste genuri, din moment ce nu investesc la fel de mult si in altele. Despre tepele legate de serii, e o chestie foarte nasoala sa incepi sa cumperi carti ce altcatuiesc o serie, iar editura sa se opreasca la jumatate din publicat. Pentru cititori e o semn de neseriozitate. Dar ei iau in considerare cate exemplare au vandut si daca nu au ajuns cu vanzarile la minimul dorit pentru a continua, o opresc. Nu cred ca o editura incepe o serie cu gandul de a trolla cititorii sistand publicarea ei la jumatate.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Rao sunt trolli, crede-ma. Intra pe pagina lor de Facebook si vezi cati intreaba de Roata Timpului. Numai la un scroll scurt vezi 50 de oameni. Nu am avut eu rabdare sa vad toate postarile. Iar eu sunt unul din cei care asteapta continuarea si nu au postat nimic. Dar Rao asa face, si nu doar cu seriile fantasy. Cu aproximativ tot. La o asemenea cerere, tu sa te faci ca te uiti in alta parte…e trolling. Trolling mai e si sa lasi serii neterminate, dar sa incepi altele din acelasi domeniu!

        In fine, chestiile astea nu se limiteaza doar la vanzari. Conteaza si ce cap are ala de conduce, si cand se fac schimbari ce viziuni au oamenii noi s.a.m.d. si nu in ultimul rand cum te prezinti in fata publicului. Si asta se reflecta foarte mult in vanzari. Repet cazul meu: nu cumpar de la Rao decat serii terminate, tocmai ca le-am vazut prostul obicei. Apropo, au ajuns pe la 15 serii neterminate (din ultimele calcule)….

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Asta seamana oarecum cu seriile politiste si noir de la paladin, din care au aparut doar primele carti din fiecare serie inceputa…Plus cateva de la sf/fantasy. Nu stiu ce sa mai zic. Astept sa va ce mai fac in lunile care au ramas din an, dar eu nu cred ca paladin va mai supravietui mult. Probabil va trebui sa recurgem la actizitionarea de carti in engleza.

        Apreciază

      • Altul zice:

        „eu nu cred ca paladin va mai supravietui mult”

        Daca vor continua in ritmul asta, nici eu nu cred. Putem spune mai clar dupa Gaudeamus. Daca nu dau lovitura la Gaudeamus…s-au cam dus.

        „Probabil va trebui sa recurgem la actizitionarea de carti in engleza.”

        O idee foarte buna. Cu toate ca eu prefer sa citesc in romana, dar daca e cazul…

        Apreciază

      • Bughy1k zice:

        Toata lumea prefera sa citeasca in limba nativa, dar la cum se desfasoara treburile pe la noi, mai greu. In Romania, cererea de sf/fantasy e prea mica, in raport cu mainstream sau romance/erotic, pentru a stimula oferta. Din aceasta cauza nu pot da vina pe edituri, sau cel putin numai pe edituri, cand in tara asta cititorii sunt mai putini decat imigrantii care se preconizeaza ca ne vor „invada”.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Cererea de fantasy nu e mare, dar in opinia mea e decenta. Daca ai o oferta buna si seriozitate in aparitii (elemente de care vorbeam mai sus), poti sa ai succes. Si aici dau exemplul Nemira. O duce foarte bine pe piata de sf&f, are vanzari excelente si lume care cumpara cu incredere de la ei. Dar Nemira are oferta buna (nu nuvele de 100 de pagini), serii pe care le duce la bun sfarsit (chiar daca unele mai greu), grafica buna (aici si Paladin sta bine, recunosc), iar cand promite niste aparitii, pai frate, chiar apar. Inca nu am vazut un titlu anuntat de Ana Nicolau care sa nu fie pe rafturi.

        Stiu ca vei zice ca Paladin nu e editura de sine statatoare, dar din moment ce vorbim strict de piata sf&f, vanzari si alte elemente, trebuie facuta comparatia si cu alte edituri. Nemira e editura sf&f si are succes mai mare decat editurile de romance si asta se poate observa in vanzari, like-uri pe facebook (da, este un criteriu), cerere s.a.m.d. Dar, repet: cum iti tratezi clientii, sa te trateaza si ei pe tine. De la Nemira am in momentul de fata 4 carti care sunt primele din serii si pe care le-am luat de la ei fara teama ca raman cu 4 serii neterminate.

        Apreciază

    • Paladin zice:

      Nu este o greșală, am considerat că acest volum poate fi citit la fel de bine și de către copii, cât și de fanii literaturii fantasy care urmăresc aparițile imprinturilor Grupului Editorial Art. Așa cum scriam mai sus, considerăm că volumul poate fi citit atât de copii, cât și de publicul matur, precum alte serii sau cărți fantasy de care se pot bucura mai multe tipuri de cititori, indiferent de vârstă.

      Apreciază

  5. mj zice:

    nu știu ce să zic de trei, sper să nu renunțe, practic ei sunt a doua editură după nemira în momentul de față și tocmai ce am descoperit că lucrează să termine seria mistborn http://i.imgur.com/YESsMRX.png. după mine ar fi o pierdere pentru că deși nemira a scos și scoate în continuare lucruri bune, n-au cum să „facă față” la tot.

    Apreciat de 1 persoană

    • michael zice:

      intru și eu în vorbă, de curios ce sînt. ați putea oferi un argument pentru „practic ei sunt a doua editură după nemira în momentul de față”? n-am nimic cu afirmația asta, dar chiar vreau să aflu cum sînt percepute editurile. poate reușim să ne îmbunătățim prestația. m-ar interesa să aflu ce cred cititorii că facem prost, dar noi credem că facem bine. deci: are mai multe titluri Trei decît Paladin? arată mai bine cărțile? practică prețuri mai bune? are autori mai valoroși? (vorbesc doar de cei publicați, pentru că ce are în portofoliu fiecare nu prea contează, cîtă vreme nu sînt pe piață).

      Apreciază

      • Fennris zice:

        DIn punctul meu de vedere, mai important a fost ca sunt in grafic si s-au tinut de cuvant legat de apartitiile pentru anul acesta.Au anuntat pe partea fantasy 4 titluri(parca) si sunt in grafic, din pacate Paladin a anuntat multe dar nu a scos mai nimic, insa am receptionat mesajul de la Paladin si asteptam cuminti :D, iar ca o mica paranteza, personal urasc copertile cartonate, dar asta e doar parerea mea 😀

        Apreciază

      • Altul zice:

        In primul rand, multumim ca va aratati interesul si vreti sa aflati cum gandesc cititorii.

        Grafica de la Paladin este excelenta pana acum. Nimic de obiectat aici.

        Problema cea stridenta, asa cum a spus si Fennris, este cea legata de aparitii. Abea asteptam in ianuarie 2015 „Way of kings”, „Night’s Angel” si alte titluri promise (nu toate, dar macar o parte) si ne apropiem de octombrie, iar rafturile mele din biblioteca plang cu lacrimi amare pentru ca voiau Paladin pe ele.

        Iar ca sa raspund punctual:

        „are mai multe titluri Trei decît Paladin?” – > da

        „arată mai bine cărțile?” – > si grafica de la Trei si cea de la Paladin este ok

        „practică prețuri mai bune?” -> eu unul nu ma uit foarte tare la bani, dar VREAU CARTILE 🙂

        „are autori mai valoroși?” – > in opinia mea, autorii anuntati la Paladin sunt mai valorosi (Brent Weeks de exemplu). Problema este ca la Trei, asa cum sunt autorii, totusi au aparut.

        Inca o data multumim pentru interes, si sper ca nu am deranjat cu nimic.

        O zi excelenta!

        Apreciază

      • michael zice:

        Hai să vorbim, dacă tot sîntem aici. Și nu, nu m-am supărat, nu m-a deranjat nimic. Aveți tot dreptul să vă placă sau să nu vă placă o carte, o editură sau politica ei. În fond, pentru voi face ceea ce facem, pentru voi s-a înființat Paladinul.
        Despre anunțuri. Am hotărît să anunț titlurile și autorii pe care i-am contractat luîndu-mă și eu după editurile de-afară (care anunță cînd au semnat cu un autor, deși vor mai trece un an, doi, trei pînă să apară cartea, parte din cărțile contractate nefiind nici măcar scrise; și totuși, editurile fac anunurile astea, fără a se gîndi că vor avea parte de „hai, domnule odată, ai anunțat cartea aia, dă-i drumul pe piață etc.ˮ) și plăcîndu-mi ideea că știu ce urmează să apară. Ani de zile am așteptat tîrgurile de carte (în postura de cititor) ca să văd ce-au mai scos editurile. Și mereu m-am gîndit că mi-ar plăcea să știu ce urmează să apară cu mai multă vreme înainte, lucrul ăsta dîndu-mi senzația că, într-un fel, sînt și eu parte a procesului editorial, că pot sugera o copertă, eventual alte cărți ale autorului respectiv care ar merită să apară pe lîngă cea anunțată etc.
        Lumea noastră e mică, traducătorii sînt puțini și toate editurile îi vor pe aceiași, pe cei mai buni. Și să vrei și nu poți avea cărțile gata așa cum ți-ai dori. Iar dacă eu aș pune monopol pe un traducător, să-mi facă o serie în doi ani, asta va însemna că celelalte edituri nu vor avea parte de el prea curînd și cititorii le vor reproșa lor că au început o serie și n-o mai termină sau au anunțat o carte, două, nouă și nu le mai publică.
        De anunțat, evident că se anunță mai multe titluri decît se publică (dacă ai ales calea asta de a comunica cu cititorii). Și cumpăratul durează mult, uneori mai mult decît o să-i ia traducătorului să transpună cartea în românește. Dar e mult mai ușor să enunți lista ingredientelor unei mîncări decît s-o gătești. Iar gătitul, uneori, cam durează. Dacă ai 20 de cărți cumpărate, e foarte ușor să pui lista lor pe net. Dar va dura destul de mult pînă vor fi traduse, redactate, paginate, tipărite. Și cînd termină George R.R. Martin un roman și îl anunță pe următorul cam durează. Și ce facem? Îi scoatem ochii că nu lucrează zi și noapte numai la cartea asta? Poate omul mai are și alte angajamente. Poate omul mai vrea să respire.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Dvs. aveti dreptate. Eu doar spuneam de ce Trei momentan are un plus dpmdv.

        Referitor la Paladin, pe mine ma intereseaza altceva si cred ca dvs. imi puteti spune: putem avea siguranta ca intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat, vom tine in maini trilogia Night’s Angel sau Way of Kings sau cartea lui Jemisin?

        Ca anul asta, ca anul viitor, ca peste doi ani…nu conteaza. Dar putem spera ca proiectele vor fi duse la bun sfarsit?

        Multumesc!

        Apreciază

      • michael zice:

        Way of Kings este într-o fază finală de lucru, apare sigur în toamna asta. Că va fi în cotombrie, că va fi la Gaudeamus… sigur apare. Așa am înțeles de la colegii mei. Primele volume ale seriilor lui Brent Weeks și N.K. Jemisin sînt traduse, dar nu cred că vor fi pe piață anul ăsta. Și cred că am învățat că mai bine anunț doar titlurile în curs de apariție. Mai bine zic de două titluri și scoatem trei decît să anunț că avem traduse 9 titluri și să scoatem doar 5. Așa că nu mai spun ce titluri avem gata traduse (fantasy, desigur). Cînd vor pleca la tipar (sau după ce vor veni) vor fi anunțate pe pagina de FB.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Domnule Michael, va respect si am apreciat munca pe care ati depus-o pe oriunde ati fost, insa interviul de la inceputul anului a fost despre cu totul alt subiect, mi se pare normal sa se anunte ce autori au fost contractati(pentru urmatorii ani), dar trebuia sa specificati asta mai clar, poate.Avand in vedere ca discutia era despre ”ce va propuneti pentru 2015″ cred ca era mai bine sa anuntati cele cateva titluri concrete si atat, nu ne puteti acuza pe noi ca am fost dezamagiti cand acel interviu nu a fost suficient de clar, si credeti-ma, l-am citit de mai multe ori.Intr-adevar, ati metionat la un moment dat ca titlurile mentionate sunt ce va doriti dumneavoastra sa se intample si ca nu tine in totalitate de propia persoana.O atentie sportita in declaratiile viitoare ar fii benefica atat noua(clientilor) cat si editurii Paladin.Va doresc numai reusite si astept cu interes evolutia editurii Paladin 😀

        Apreciază

      • michael zice:

        Mie mi se pare destul de clar începutul acelui interviu: „Hai să ne înțelegem de la început. Tot ce am să-ți spun înseamnă planurile mele. Care s-ar putea să nu se realizeze întocmai, pentru că mai sînt și alții implicați în munca la Paladin (traducători, redactori, tehnoredactori, colegul care face copertele etc.) și nu se știe niciodată cînd ne apucăm de o treabă, cît de dificilă va fi. Ca să nu mai vorbim de alte interese ale grupului editorial, care pot schimba prioritățile noastre.” Tocmai de-asta cred că am fost destul de atent la ce – și cum – am zis. Aveți tot dreptul să vă faceți speranțe și aveți tot dreptul să fiți dezamăgiți dacă ele nu se împlinesc. Și mie mi-ar fi plăcut să se întîmple ce speram în ianuarie. Nu s-a întîmplat. Sîntem dezamăgiți împreună. 🙂
        Dar am înțeles, am să fiu mai atent la ce spun și mai bine nu mai dau informații dacă nu sînt sigur că ele se vor adeveri după cum spun.

        Apreciază

  6. Fennris zice:

    Indiferent ce or sa aleaga, daca termina seriile incepute au tot respectul meu 🙂

    Apreciază

  7. Catalin zice:

    Legat de cele 8 sezoane, nu inseamna ca vor lungi adaptarea cartilor. Sunt destule evenimente care pot fi adaptate cum ar fi ”Robert’s rebellion” , sau povestirile din Dunk & Egg.

    Apreciază

  8. haggard zice:

    la paladin va aparea si leviathan wake pana in decembrie

    Apreciază

  9. mj zice:

    încă o dată nemira nu dezamăgește, urmează demon #2 https://nemira.ro/demon-sulita-desertului. nu știu cine a făcut coperta (dacă e vreun artist român sau dacă e preluată din altă parte), însă îmi place foarte mult.

    Apreciază

  10. haggard zice:

    da.am vazut si eu.dupa cum se vede cei de la nemira atenteaza in mod serios la finantele mele.sper sa scoata pana la gaudeamus toate titlurile pe care le-au promis.oameni seriosi.oricum marele of ramane paladin.eu nu inteleg cum poti sa cumperi drepturile pt autori importanti iar dupa aceea sa stai in stand by.

    Apreciază

  11. haggard zice:

    MJ sunt de acord cu tine ca copertile de la nemira si trei sunt opere de arta.te fac sa cumperi.

    Apreciază

  12. adi zice:

    Salut. Ca tot vorbea lumea de Rao, tocmai termin vol 6 Roata Timpului si probabil sunt sanse mici sa le scoata si pe toate celelalte. Dar sper macar sa scoata la un interval de timp rezonabil dupa lansare ultimul vol din Cronicile ucigasului de regi. Imi aduc aminte ca parca au scos relativ repede ultimul volum din seria Mostenirea, Paolini. Cat despre Paladin ce sa zic…Ancillary era anuntat de anul trecut si nu a aparut, acum pulseaza cu Sanderson si Abraham. Despre Nemira, jos palaria, cu toate ca daca ar fi sa la reprosez ceva ar fi faptul ca nu au publicat si celelalte 3 romane din universul First Law. Ziceau unii pe cele forumuri ca ar fi mai bune decat seria initiala. Dar daca apare seria Shattered Sea e ok.

    Apreciază

    • orizontverde zice:

      Nu te baza pe Rao pt Cronicile Ucigasului de Regi. A treia carte de la Ticalosii Gentilomi a aparut de 2 ani si Rao nu a mai tradus-o. Si nu vorbim de orice serie ci de una deosebit de apreciata si bine cotata.

      Apreciază

      • adi zice:

        Eu zic sa fim optimisti. Din cate se vede Rothfuss nu se grabeste sa o termine. Si poate intre timp se mai schimba ceva la Rao. Sincer astept mai mult cartea asta decat urmatoarea a lui Martin

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Ai citit cartea a treia din serie ? Stiu ca ziceai la un moment dat ca ti-ai luat-o in engleza, pe cand o recenzie la carte ? 😀

        Apreciază

    • Altul zice:

      Din cate am auzit, Nemira are drepturi pentru tot ce inseamna Abercombrie, deci in viitor o sa apara tot. Aceeasi situatie si la Robin Hobb. Cat despre Rao, ce-i drept, si eu sper ca fraierul la vol. 3 din Kvothe, dar sa vedem…

      Apreciază

      • adi zice:

        Rothfuss a publicat si doua nuvele despre doua personaje din Cronicile Ucigasului de Regi, The lightning tree, despre Bast, in antologia gardner & martin si The slow regard of silent things, despre Auri.. Ar fi frumos sa apara si la noi.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Parca sunt publicate in Rogues, nu? La Nemira o sa apara alta antologie: Dangerous Women, deci nu cred ca anul asta vedem ceva. Cu siguranta o sa apara si Rogues, dar nu anul acesta. Sau poate Nemira ne face o surpriza, cum a facut cu The Witcher.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Cu Kvothe, inca nu e vina lui Rao ci a lui Rothfuss. In cea ce-l priveste pe Lynch insa… Republic of Thieves e superba si faptul ca Rao priveaza cititorul roman de bucuria acestei lecturi e de neiertat.

        Apreciază

  13. Adevaruri despre dacisti zice:

    Salut!
    A citit cineva „Drumul spre Vozia” de Mihai Andrei Aldea?Am inteles ca e primul roman fantasy romanesc.
    Am gasit ceva detalii aici:
    http://www.drumul-spre-vozia.ro/
    Si sunt curios de parerea cuiva care a citit-o.
    Numai bine!

    Apreciază

  14. Fennris zice:

    Oare a inceput Pladin sa se trezeasca ? Vad ca a scos volumul doi din „al cincilea val”!

    Apreciază

    • Altul zice:

      Asa pare. Au o carte noua si la fantasy. Eu inca sunt convins ca Paladin poate repara dezastrul de anul acesta. Sa vedem ce va fi pana la finele anului.

      Apreciază

      • Fennris zice:

        Important e sa isi si doreasca asta :)))

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Eram cat pe aici sa dau o replica sarcastica vizavi de cartea fantasy postata de Paladin, dar m-am hotarat sa dau inainte un ochi pe goodreads si mi-am dat seama ca este vorba despre „An Ember in the Ashes” (Un taciune aprins in cenusa), roman fantasy aparut in luna aprilie anul acesta care a facut ceva valva si a carei aparitie o semnalasem la vremea respectiva in Stirile fantasy ale lunii respective. Din pacate, mutilarea titlului si coperta absolut insipida, erau cat pe aici sa ma induca in eroare si sa ma faca sa ignor traducerea de la Paladin.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Pe bune ? Eu nici n-am bagat in seama cartea aia, mi s-a parut precum cartea cu pricolici.Bine ca ai sesizat sa arunc si eu un ochi mai atent.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Ca sa nu mai zic ca e un exemplu perfect de marketing defectuos, traducere total nefericita plus reclama 0.Am citi si eu pe goodreads acum, si e destul de laudata cartea.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Sincer se putea lansa cartea cu un tam-tam mare. Carte aparuta anul acesta, cu recenzii bune, doar trebuia sa-i pui o coperta atractiva (vezi cea a editiei in limba engleza), sa-i pastrezi titlul original care suna mult mai bine si sa bagi laude de la diversi care conteaza. Paladin a reusit sa faca exact pe dos. Si dupa aia se plang de vanzari… marketing de doi bani. Daca nu incepea discutia aici, nu as fi verificat sa vad despre ce e vorba si as fi ignorat complet cartea, pana intr-acolo incat as fi citito in engleza, fara sa stiu ca a fost tradusa la noi 🙂

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Am verificat si pe facebook, nimic nici acolo…no comment

        Apreciază

      • Altul zice:

        Exat ce discutam si mai sus cu Bughy1k, apropo de Paladin. Pai cum sa faca vanzari in ritmul asta? Dupa cele doua nuvele, scot si ei o carte buna, si vorba aia, nici macar nu se folosesc de Facebook pentru promo, care-i moca! Eu am descoperit cartea pentru ca mi se parea cifra „11” de la categoria de fantasy cam mare fata de ce stiam eu. Unul din managerii de la ei clar trebuie dat afara.

        Apreciază

      • Fennris zice:

        Ehh Facebookul nu e tocmai moca, dar nici nu e extrem de scump, dar e clar ca macar acolo trebuia sa fi fost promovata cartea.Nemira imediat au postat pe facebook viitoarele aparitii.Clar ceva nu functioneaza cum trebuie acolo.Am vazut si eu cartea tot din cauza faptului ca era cifra 11 in loc de 10 cum stiam, dar ma jur ca nu am bagat-o in seama deoarece am crezut ca e precum cartea cu pricolici, iar titlul cartii nu m-a ajutat deloc, nici n-am fost tentat sa caut sa vad despre ce e vorba, pana nu ati mentionat voi aici.

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Cred ca e o concluzie perfecta pentru lunga discutie purtata in ultima vreme pe blog referitor la vanzari si aparitii editoriale. E clar ca la Paladin ceva este disfunctional. Publica o carte buna, dar ii schimba numele, ii pun o coperta anosta si nu-i fac nici un fel de promo. Rezultatul: cumparatorii care ar putea fi interesati de respectiva carte o ignora complet. Daca nu ma simteam obligat sa raspund aici in cunostinta de cauza, nu as fi verificat autorul si as fi uitat de ea… In felul acesta e greu sa mentii o colectie.

        Apreciază

      • Altul zice:

        Macar o sa ii faci tu publicitate la „stirile lunii septembrie” :))).

        Apreciază

      • orizontverde zice:

        Hahahaha, poate ma si platesc cei de la Paladin 🙂

        Apreciază

    • Paladin zice:

      Volumul 2 din Al cincilea Val și Elias și spioana cărturarilor (An Ember in the Ashes) au fost scoase sub imprintul Youngart al Grupului Editorial Art, nu de Paladin. Acestea apar pe site-ul Paladin deoarece se integreză în domeniile pe care le reprezintă imprintul și se adresează unui public care urmărește aparițiile din zonele SF&F.

      Apreciat de 1 persoană

      • orizontverde zice:

        Inteleg dar asta tot nu justifica banalizarea titlului si coperta anosta si nici lipsa de publicitate,, chiar daca „vina ” revine Editurii Art. Ma bucur cand un roman este tradus in acelasi an in care a aparut si va felicit (sau pe Art, ma rog), dar faptul ca romanul a fost „deghizat” pana la a nu fi recunoscut mi se pare o greseala. Daca nu ar fi inceput pe acest blog o discutie legata de el l-as fi ocolit in mod sigur. Acum se afla pe lista mea de cumparaturi dar nu datorita marketingului Editurii Art ci datorita propriilor „investigatii” 🙂 Cred ca o astfel de situatie ar trebui adusa la cunostinta celor care se ocupa de publicitatea Grupului Editorial Art.

        Apreciază

      • Altul zice:

        @Paladin

        Pentru moment mi-ati redat increderea. Asa cum a spus si Fennris mai sus, faptul ca v-ati dat interesul sa vorbiti cu noi e un maaaaaaaaaare (cu mult mai multi de „a” decat am pus eu) plus si repara multe din impresiile initiale. Chiar va multumesc ca ati facut asta!

        Acum asteptam in continuare, dar cu alt moral! 😀

        Apreciază

  15. haggard zice:

    ma indus in eroare si pe mine .oricum buna cartea.

    Apreciază

  16. nicaieri zice:

    cred ca daca aceste discutii s-ar muta pe pagina de facebook al celor de la paladin s-ar putea schimba ceva in atitudinea lor fata de promisiunile facute in ianuarie

    Apreciază

  17. michael zice:

    Mai departe.
    „are mai multe titluri Trei decît Paladin?” – > da
    Răspuns corect: NU. Ambele edituri au cîte 25 de titluri publicate. Azi. Dar Paladin a scos prima carte la șase luni după prima carte publicată de Trei.
    Tot timpul cele două edituri au mers în paralel. Și totuși senzația e că Trei se mișcă mai bine. Cineva chiar spunea într-o revistă că Trei e în plin avînt, pe cînd Paladin e în cădere liberă. Și asta era pe la sfîrșitul lui 2013 sau în 2014, dacă nu mă înșel. Omul nu numărase titlurile. Dar aparaența asta era. Probabil pentru că Trei anunța că peste două luni vor publica două cărți și alea două apăreau, iar Paladin anunța că a achiziționat zece cărți și alea de-abia își căutau traducătorii.
    Nu știu cum e mai bine. Nu știu, așa, în teorie. În practică, e clar că e mai bine să nu anunți nimic, să lași oamenii să sugereze unei edituri să cumpere o carte și să nu le spui că deja ai luat-o…
    Vreau să vă asigur că întotdeauna citesc ce spuneți și țin seama și de asta atunci cînd solicit cumpărarea unui titlu. Și mă bucur acum știind că o parte din titlurile despre care vorbiți sînt în portofoliul editurii și, într-un an, doi, vor ieși pe piață.
    Vă mulțumesc pentru interes și îmi pare bine că pot să vă aduc, chiar și cu oarecare întîrziere, autorii preferați în limba română.

    Apreciază

    • Altul zice:

      E bine ca am lamurit asta. Poate ca asa e, la Trei pare mai alerta treaba. Si anul asta am vazut ceva actiune de la cei de la Trei cu toate ca cel mai mult dupa Nemira, asteptam de la Paladin!

      Sa nu uitati de intrebarea mea de mai sus! 😀

      Si inca una. Sa inteleg ca pe viitor putem face propuneri de titluri aici si putem avea siguranta ca le citit?

      Multumesc!

      Apreciază

      • michael zice:

        Citesc blogul ăsta de cînd a apărut. Și n-am de gînd să renunț. 🙂

        Apreciază

      • Altul zice:

        Perfect! 🙂

        Raspund aici si la re-ul dvs. de mai sus. Ma bucur sa aud ca sunt traduse. Repet: eu personal, ca fan sf&f care are asteptari de la Paladin, ma linisteste sa stiu ca proiectele sunt in derulare si ca vor fi duse la capat. Pana la urma trecem peste perioada, daca macar stii ceva. Cred ca asta ne-a chinuit mai tare pana acum. De cand ati intervenit dvs. si persoana de dinainte, eu unul sunt mai chill si mi-am recapatat increderea in Paladin, editura care de altfel pana anul acesta nu a dat gres. Anul acesta s-a fisurat ceva…

        In ceea ce tine de titluri, nu e neaparat rau sa fie anuntate cu ceva timp inainte, daca aveti in vedere sa scoateti macar unul-doua din ele ceva mai repede. Cred ca asta ar fi solutia, iar pentru restul cand sunt in curs de aparitie. Ma inspir aici putin de la Nemira, care asa procedeaza si mie mi se pare suficient de ok.

        Si am vorbit de fantasy, dar astept si Asimov! 😀 Apropo de asta, felicit ideea unei reeditari Asimov. Chiar era cazul!

        Apreciază

      • michael zice:

        Mergem mai departe și cu Asimov, bineînțeles. Marginea Fundației este tradusă, se lucrează la traducerea volumului 5, Fundația și Pămîntul. Așteptăm și traducerea volumului Eu, robotul, ca să pornim și seria roboților. Dar mai mult n-am cum să vă spun, chiar nu știu cînd se vor redacta, cînd se vor publica. Ideea mea era ca în 2016 să încheiem publicarea celor trei serii: Imperiul – Fundația – Roboții.

        Apreciază

    • mj zice:

      De ce consider că Paladin a dezamăgit până în acest moment ? Să luăm cel mai bun exemplu. S-a anunțat că urmează să apară The Way of Kings (nici nu mai fac referire la celelalte nume importante anunțate, se cunosc bine). Încă de anul trecut (2014) s-a spus că traducerea e gata (dovadă stă și postarea doamnei Ana Veronica pe blogul său despre acest fapt în octombrie 2014 https://anaveronica.wordpress.com/2014/10/17/avanpremiera-5/), că urmează să apară pe final de an, cel mai probabil la Gaudeamus, când colo pauză. Iar s-a lăsat de înțeles că nu trebuie să vă faceți griji, la anul, în 2015, va apărea, mai sunt doar câteva lucruri de rezolvat la editură. A trecut bookfest și nu a apărut nimic. mâine poimâine se face octombrie și încă nimic. Am așa o vagă impresie că nici la gaudeamus nu va fi gata. În schimb ce a apărut de la Paladin în 2015 (evident mă refer la domeniul fantasy și iau în calcul doar ce e important, nu mă uit la editura Arthur sau YoungArt)? O nuvelă (ce-i drept de Sanderson și premiată pe deasupra) de 150 de pagini și mai are și copertă cartonată (!!!). (Ca o mică paranteză – nu înțeleg trendul acesta legat de coperțile cartonate, sper cu tărie să nu fie cazul și la viitoarele apariții, indiferent de numărul paginilor unei cărți). Cum ar trebui să se simtă un cititor când îi este servită o asemenea lansare, știind ce s-a anunțat (voiam să zic ceva și de preț, dar nu e cazul acum) ?

      În schimb ce au făcut celelalte edituri ? Editura trei a scos la bookfest o carte foarte bună, Blood Song, iar la mijlocul verii a venit cu volumul doi din Mistborn. Nu mai spun că deja urmează să apară și a treia carte din aceeași serie (se poate vedea aici http://i.imgur.com/YESsMRX.png). Mie mi se pare că s-au mișcat destul de binișor (mai ales dacă va ieși într-adevăr și Hero of Ages până la final de an), nu credeți ? Pe urmă avem Nemira, care este clar pe locul 1 anul acesta, a scos deja destule cărți, nici nu cred că trebuie să le enumăr, se găsesc la o căutare simplă pe site-ul lor, nu mai spun că au avut și câteva surprize.

      Îmi place să cumpăr cărți în română în principal pentru a susține editurile și întreaga industrie românească (deși am și cărțile în engleză, ăsta e modul meu de a-mi arăta susținerea). Însă când lucrurile stau la modul descris mai sus ce pot eu face ? Am ajuns în situația în care și prietenii mă întreabă de ce tot insist să cumpăr cărți în română. Și mereu le ofer același răspuns, pentru a susține industria. Însă mi-e foarte greu și am obosit în același timp să mai apăr industria când văd cum se mișcă lucrurile în ultima vreme.

      Apreciază

      • michael zice:

        Nu am ce comenta aici, aveți dreptate, sînt de aceeași părere. Nu pot decît săsper că editura va sta cu fața spre cititor și va face ceea ce face pentru cititor. Cel mai rău lucru pentru o editură este să-și dezamăgescă cititorii. Sper să ne vedem cît de curînd la lansarea cărții lui Sanderson.

        Apreciază

    • orizontverde zice:

      Am incercat sa las discutia sa mearga de la sine si nu am intervenit, dar acum ca s-au tras concluziile si acestea sunt pozitive, o sa spun si eu cateva cuvinte. In primul rand vreau sa va multumesc in numele cititorilor acestui blog ca ne acordati atentie si ca ne-ati raspuns la „nemultumiri”. Nu o sa revin la ce s-a discutat deja, o sa incerc doar sa punctez cateva chestiuni care s-ar putea remedia pentru a face din Paladin acea editura pe care toti ne-o dorim. Dincolo de ce sa promis si ce s-a publicat anul acesta, una dintre frustrarile mele este legata de siteul Paladin, care mi-a creat confuzii si chiar si unele reactii mai dure la adresa editurii. Consider ca ar trebui facuta o delimitare clara intre Art si Paladin pe site si una si mai clara intre produsele Fantasy si YA sau fantezie pentru copii. Atunci cand astepti titluri importante din domeniu si vezi ca pe site, in partea stanga, numarul de carti fantasy afisat a crescut peste noapte, dai iama pe pagina ca si copilul in cadourile de Craciun. Si cand in loc de Calea Umbrei, sa zicem, dai de Cartea Pricoliciului, s-ar putea sa ai o reactie negativa, pe care sunt convins ca nici autorul si nici cartea nu o merita. Eu asa am reactionat. Cred ca o delimitare clara a categoriilor pe siteul Paladin ne-ar scuti pe viitor de astfel de confuzii. A doua problema pe care am mai semnalat-o este cea legata de aparitii care nu sunt promovate corespunzator si o sa dau din nou exemplul cu An Ember in the Ashes. Daca ati fi pastrat titlul original si ati fi scris mare pe pagina ca ne oferiti un roman fantasy publicat anul acesta, saream toti in sus de bucurie. Asa am descoperit doar din intamplare ca e o aparitie care merita mentionata, putea sa treaca complet pe sub radarul cititorilor interesati. Si sincer nici coperta traducerii nu e de nici un ajutor. Deci consider ca ati ascuns la propriu un jaratec aprins in cenusa 🙂 La fel a trecut neobservata si Mireasa Printului, un fantasy clasic care e considerat de multi un titlu de referinta in istoria genului si pe care am remarcat-o abia de curand pe siteul Paladin. Si aici cred ca intervine din nou confuzia creata de listarile de-a valma, sub eticheta de fantasy, a unor romane din zone foarte diferite.
      Si apropo de promisiuni si planuri editoriale, consider ca e foarte important ca editurile sa ne anunte la inceput de an cam ce pregatesc, chiar daca publicarea titlurilor se amana si asta dintr-un motiv foarte simplu. Daca stiu ca anul acesta va aparea un anumit volum pe care vreau sa-l citesc, astept cu stoicism ca sa sprijin efortul editorial romanesc. Altfel il cumpar in limba engleza. Si sunt convins ca nu sunt singurul care procedez astfel.
      Va multumesc inca odata ca tineti cont de parerile noastre si sper sa ne umpleti rafturile bibliotecilor!

      Apreciază

      • michael zice:

        Și eu mulțumesc pentru interesul arătat față de cărțile Paladin. În ceea ce privește site-ul, încadrarea cărților, promovarea etc. pot să vă spun că aici sînt perfect de acord cu dvs. O să transmit colegilor de la editură observațiile dvs. și sper să se țină seama de ele pe viitor. Mulțumesc încă o dat și rămîn mai departe un cititor fidel al cititorului de fantasy.

        Apreciat de 1 persoană

  18. haggard zice:

    domnule michel nu cred ca in romania la aceasta ora nu sunt traducatori din limba engleza. pare penibil.cei de la raoau angajat o firma de traducere.treaba cu traducerea nu tine.este clar pt mine ca ceva nu merge la paladin.vorba romanului omul sfinteste locul.restul e can can.sa auzim de bine.

    Apreciază

    • michael zice:

      Cred că cei de la RAO au angajat o firmă ori pentru că sînt pline străzile de traducători buni fără contact, ori pentru că au alte probleme. Și mai cred că n-am spus chiar că din lipsă de traducători etc. etc. Am spus că sînt puțini, îi folosim toți și mai rar lucrează la o serie un volum după altul. iar de penibil are fiecare parte, în funcție de cum vede lucrurile: prin experiență proprie sau prin ceea ce își imaginează despre realitate. Să știți că nu oricine citește cărți în limba engleză poate fi și traducător. Și chiar știu despre ce vorbesc. Să auzim de bine, da.

      Apreciază

  19. haggard zice:

    daca paladin scoate way of kings ,cavalerul, ancilary justice ,kraken si d. abraham s-au spalat de toate pacatele .am exagerat un pic cu penibil dar asa am obtinut o reactie din partea celor implicati.pregatesc banii?

    Apreciază

    • michael zice:

      în afară de Leckie, toate cele menționate sînt traduse. dar data apariției nu ține de mine. mi-ar plăcea și mie să apară toate astea în 2015. eu aș mai adăuga pe listă și Leviathan Wakes. 🙂

      Apreciază

  20. haggard zice:

    multumesc michael pt participarea la aceste discutii.cred ca sunt constructive pt toata lumea. dezideriu a punctat foarte bine.ar fi fost bine daca si MDP ar fi participat .asa am fi aflat si noi ce se mai pregateste pe la trei.oricum gaudeamus este mai important pt mine decat craciunul si sper sa merite.

    Apreciază

Lasă un comentariu