The Way of Kings de Brandon Sanderson

The Way of Kings

200px-TheWayOfKings(Calea Regilor)

                                                       de Brandon Sanderson

 

   Sa incerci sa descrii The Way of Kings in cateva pagini este o provocare serioasa si nu cred ca as fi avut curajul sa o accept, daca nu as fi fost chiar in acest moment adanc „scufundat” in universul The Stormlight Archives prin intermediul celui de al doilea volum al seriei. Stiind ca cititorii de limba romana se vor putea bucura cat de curand de acest roman extraordinar gratie bunavointei editurii Paladin, am considerat ca merita efortul sa promovez cea ce este deja, dupa doar doua romane din zece preconizate, o serie de referinta a fantasyului epic modern.

   Brandon Sanderson se instaureaza incet, incet ca unul dintre scriitorii de marca ai genului fantasy. Dupa un debut deloc iesit din comun, Sanderson se impune pe scena fantasy odata cu seria „Nascuti din ceata” care il va evidentia ca pe o voce aparte, cu un suflu nou si o viziune moderna. Toate acestea, combinate cu un ritm de scris neegalat de alti scriitori ai genului i-au adus onoarea de a incheia seria „Roata timpului” a regretatului Robert Jordan (al carui fan se declara). Dar, mai mult ca sigur, Brandon Sanderson va intra in istoria genului fantasy alaturi de marii maestrii ai acestuia pentru seria The Stormlight Archives (Arhivele Luminii din Furtuna).

   Unul dintre elementele care nu trebuie sa lipseasca dintr-un proiect fantasy care se respecta si care da un farmec aparte genului este constructia lumii in care se desfasoara actiunea. Din acest punct de vedere The Way of Kings este de neegalat. Nu cred ca s-a mai scris vre-o serie fantasy al carei cadru sa fie detaliat cu atata acuratete. Brandon Sanderson a realizat, dupa o munca de documentare si planificare de zece ani, un decor complex si detaliat pentru aceasta serie, decor completat nu doar de obisnuita harta de carte fantasy ci si de nouasprezece planse cu schite, harti si desene care il introduc pe cititor si mai adanc in atmosfera nepamanteana a romanului. Iar atunci cand vine vorba de constructia lumii, Sanderson nu s-a limitat doar la obisnuitele tinuturi, rase si popoare, istorie, religie, tehnologie si sisteme magice ci a luat lucrurile de la zero si a imaginat o planeta cu niste conditii climaterice foarte specifice si o intreaga ecologie adaptata la acestea. Caci Roshar, lumea seriei The Stormlight Archives este ravasita la intervale scurte de timp de Mari Furtuni, uragane devastatoare care strabat principalul continent de la sud-est spre nord-vest, maturand totul in cale. Intreaga ecologie a Rosharului este adaptata la aceste furtuni si la aluviunile argiloase pe care acestea le lasa in urma: plante asemanatoare coralilor sau cu capacitatea de a se retrage in pamant in caz de pericol, nise ecologice dezvoltate in spatele unor obstacole naturale, animale cu carapace asemanatoare crustaceelor si variind de la micii cremlings pana la uriasii diavoli de prapastie. Oamenii s-au adaptat si ei acestui climat, orasele lor fiind ascunse in spatele formelor de relief ce ofera adapost, constructiile sunt solide si orientate pentru a nu se opune vanturilor ravasitoare. Dar furtunile aduc cu ele si altceva: Lumina din Furtuna, energia misterioasa ce incarca pietrele pretioase folosite ca moneda de schimb, ca sursa de iluminare si ca si componente in diverse instalatii tehnologico-magice (fabrialurile). Pe langa tot acest ecosistem natural, exista si un „ecosistem magic” format dintr-o mare varietate de spreni. Acestia sunt creaturi ale naturii, un fel de elementali fara consistenta fizica, cu diferite dimensiuni si forme, a caror aparitie este declansata de anumite evenimente, fenomene naturale, emotii umane, etc. Chiar daca in general sunt lipsite de inteligenta acestea pot dobandi constienta si pot interfera si comunica cu oamenii.

   Populatia Rosharului este si ea extrem de diversificata. Exista o multime de natiuni, cu obiceiuri si culturi diferite dar si cu diferente rasiale foarte distincte. Acestea pot fi subtile, cum ar fi diferite nuante ale pielii si ale parului sau mai evidente, de la spancenele lungi, purtate pe dupa ureche ale celor din insula stat Thaylenah sau pielea alba si ochii rotunzi ai neamului shin, pana la pielea marmorata cu nuante de rosu si negru si supunerea docila si tampa a rasei parshmen, ai carei indivizi sunt sclavi in majoritatea din natiunile Rosharului. Exista mai multe religii, dar cea mai importanta este Vorinismul, religia oficiala a marilor regate Alethkar si Jah Keved. Societatea vorinista este puternic stratificata, principala separatie fiind data de nuanta ochilor. Nobilii se nasc cu ochii deschisi si formeaza clasa Ochilor Luminosi, iar restul, cei cu ochii inchisi la culoare, Ochii Intunecati sunt lipsiti de privilegii si sunt supusi diferitelor case nobile. Si in interiorul acestor doua categorii mari exista o stricta impartire in caste. Exista o multime de detalii care contureaza foarte clar acest sistem social, dar o sa dau un exemplu care apare frecvent in cursul povestii si care ilustreaza foarte bine finetea detaliilor pe care le creeaza Sanderson, detalii care dau o senzatie acuta de realism lumii imaginate de autor. In societatea vorinista femeile isi pastreaza in permanenta mana stanga acoperita, aceasta fiind considerata mana de siguranta si expunerea ei in public fiind un act foarte grav de indecenta. Vestimentatia femeilor tine cont de acest aspect si de multe ori gesturile personajelor feminine ale romanului sunt afectate de acest tabu social.

   Istoria Rosharului pana la declansarea evenimentelor din The Way of King este si ea deosebit de complexa si diversele ei aspecte au implicatii profunde in derularea evenimentelor romanului. Schitata in cateva cuvinte, aceasta arata cam asa: Candva, in negura istoriei, umanitatea traia in Salile Tranquiline alaturi de Cel Atotputernic dar Viodbringer-ii (Cei ce aduc Vidul) au luat cu asalt vechiul camin al oamenilor si i-au exilat pe acestia pe Roshar, incepand astfel ciclul Dezolarilor, evenimente catrastofice in care fortele lui Odium, printre care se numara si misteriosii Voidbringers atatca Rosharul in incercarea de a-i alunga pe oameni in Damnare. Atotputernicul isi trimite cei zece Heralzi pentru a apara rasa umana. Acestia creeaza cele zece ordine ale Cavalerilor Radianti, pe care ii inzestreaza cu diferite puteri speciale dar si cu Armuri si Sabii de Cioburi, arme speciale care-i fac pe cei ce le poarta aproape invincibili. Dupa Aharietham, Ultima Dezolare in care se spune ca Voidbringers-ii au fost invinsi, Heralzii pleaca din lume lasandu-l in urma doar pe Talenelat’Elin, Heraldul Razboiului. Urmeaza Recreanta, era Cavalerilor Radianti incheiata prin tradarea omenirii de catre acestia, in urma careia Biserica Vorinista preia puterea si instaureaza Hierocratia, o dictatura religioasa in care ardentii conduc cu mana de fier „spre binele omenirii”. Aceasta este rasturnata de Sunmaker, un Mare Rege Alethi. In urma caderii Vorinismului ardentii isi asuma de buna voie statutul de sclavi, pentru a se indeparta de politica si a se devota in exclusivitate credintei. La 4500 de ani dupa Ultima Dezolare, o alianta condusa de Inaltul Print Gavilar Kholin supune Inaltii Printi Alethii si reunifica dupa mai multe secole principatele Alethi aflate intr-un continuu conflict, intr-un singur regar, Alethkar. Dupa instaurarea pacii, Regele Gavilar insotit de fratele sau Dalinar, Spinul Negru, descopera in timpul unei expeditii de vanatoare in tinutul pustiu aflat la sud de regatul sau Campiile Sfaramate si pe locuitorii acestora, rasa Parshendi care se dovedesc a fi rudele libere si rationale ale sclavilor Parshmen.

   Actiunea din The Way of Kings incepe odata cu asasinarea Regelui Gavilar de catre Szeth-son-son-Vallano, Asasinul in Alb, un asasin cu puteri deosebite, inarmat cu o Sabie Ciob, in noaptea in care acesta sarbatorea semnarea unui tratat de pace cu o delegatie Parshendi, delegatie care recunoaste in mod deschis ca se afla in spatele asasinatului. Actiunea continua dupa patru ani in toiul a cea ce se numeste Pactul Razbunari, razboiul pornit de Inaltii Printi ai Alethkarului, condusi de Regele Elhokar, fiul lui Gavilar, impotriva Parshendilor, razboi ce se poarta pe Campiile Sfaramate, o serie de platouri separate intre ele de crevase adanci. Este un razboi care, sub conducerea unui rege slab, a deviat de la scopul sau si s-a transformat intr-un sport, caci Campiile Sfaramate sunt teritoriul de pupare a diavolilor de prapastie si coconii depusi de acestia au in interior cate o nestemata a inimii, pietre pretioase ravnite atat de Inaltii Printi cat si de Parshendii. Asa ca Pactul Razbunarii s-a transformat in confruntari marunte, purtate de fiecare Inalt Print in parte impotriva unor cete de Parshendii, cu singurul scop de a pune mana pe pretioasele nestemate ale inimii si nimeni nu pare dornic sa termine razboiul si sa se intoarca acasa. Caci intr-o lume in care puterea se masoara in cate Armuri si Sabii Ciob poseda un Lord si in care pretul unui astfel de artefact poate echivala cu acela al unui mic regat, o sursa neasteptata de imbogatire este mai importanta decat orice cauza nobila, chiar daca pentru asta trebuie sa sufere si sa moara o multime de soldati cu Ochii Intunecati.

   Povestea este spusa din punctul de vedere al catorva personaje principale, iar in Interludiile dintre partile romanului, din punctul de vedere al catorva personaje minore, care par a nu avea nici o legatura cu firul principal al naratiunii, dar care completeaza imaginea de ansamblu asupra lumii si a unor evenimente paralele cu cele principale. Nu voi insista decat asupra catorva dintre personajele cele mai importante. Szeth-son-son-Vallano, este un asasin din Shinovar, o natiune pacifista dedicata adevarului. Acesta se autodefineste ca fiind Cel Fara Adevar, uraste ca trebuie sa ucida si plange atunci cand este nevoit sa o faca si este obligat sa se supuna oricarei persoane care ii poseda Piatra de Legamant. Dupa asasinarea lui Gavilar cotractul sau trece din mana in mana, pana ce ajunge in posesia unor proprietari misteriosi, ce au o lista lunga de asasinate, care include majoritatea regilor si conducatorilor din Roshar. Kaladin este un Ochi-Intunecat din Alethkar, instruit de tatal sau in meseria de chirurg, dar care viseaza sa ajunga soldat. Kaladin este unul dintre cele mai bine conturate personaje, povestea acestuia fiind urmarita atat in prezent cat si in trecut, descriind evenimentele care i-au dezvoltat personalitatea si care l-au adus in situatia actuala. Pe scurt acesta se inroleaza in armata Inaltului Lord Amaram pentru a-si proteja fratele mai mic, care ajunge fara voia lui in armata acestuia. Kaladin isi vede fratele ucis in batalie si reuseste prin iscusinta lui sa ucida un Purtator de Cioburi. Cu toate ca ar trebui sa intra in posesia Armurii si a Sabiei acestuia, Kaladin este tradat de Amaram care-i fura Artefactele, ii ucide tovarasii de arme si il trimite pe tanarul razboinic in sclavie. Acesta ajunge pe Campiile Sfaramate in proprietatea Inaltului Print Sadeas si este distribuit in unitatea de podari „Podul Patru”. Podarii sunt cei mai oropsiti membrii ai armatei lui Sadeas, acestia trebuie sa care poduri enorme de lemn si sa le treaca peste crevasele dintre platouri ca sa faciliteze trecerea armatei. Ei mai sunt si tinta arcasilor Parshendi si sunt folositi ca momeala pentru sagetile acestora. Cu toate ca a fi trimis la echipele de podari echivaleaza cu o condamnare la moarte, Kaladin reuseste sa faca din Podul Patru o unitate capabila sa se protejeze in timpul asalturilor, fapt pentru care este rasplatit de stapanul sau cu o condamnare la moarte. El este legat si lasat afara in timpul unei Mari Furtuni. Dar se pare ca daca ai un spren care te simpatizeaza, contactul cu un Uragan nu te ucide ci te intareste. Mult. Foarte Mult. Pana intr-acolo incat poti absorbi Lumina din Furtuna si poti deveni altceva. Ceva ce Rosharul nu a mai vazut de foarte multa vreme. Shallan Davar face parte dintr-o familie minora de Ochi Luminosi din Jah Keved si pleaca intr-o incercare indrazneata de a deveni ucenica renumitei Invatate Jasnah Kholin, sora actualului Rege Elhokar. Aceasta are insa o agenda ascunsa, caci ea incearca sa fure Soulcasterul Invatatei, un fabrial care permite transmutarea materiei dintr-un element in altul, artefact care-i va permite sa-si salveze familia de la falimentul iminent la care aceasta a ajuns dupa moartea tatalui lui Shallan. Dar planurile ii sunt date peste cap atunci cand isi descopera talente nebanuite, care-i aduc iertare din partea lui Jasnah, dar si recunoasterea ca Ucenica a acesteia. Dalinar Kholin, fratele lui Gavilar si unchiul actualului Rege este Inalt Print si general, participant activ la razboiul care a dus la unificarea Alethkarului. Dupa asasinarea fratelui sau, Dalinar incepe sa urmeze preceptele unei vechi carti, Calea Regilor care elogiaza onoarea si loialitatea. Principiile sale il fac sa para slab in ochii celorlalti Inalti Printi razboinici, iar viziunile pe care acesta le primeste – se pare – din partea celui Atotputernic in timpul Marilor Furtuni ii submineaza si mai mult autoritatea. Demni de atentie sunt si Adolin Kolin, fiul lui Dalinar, un duelist renumit si un curtezan si mai renumit, care dincolo de respectul si iubirea pe care i-o poarta tatalui sau se teme, datorita viziunilor, ca acesta si-a pierdut mintile, Renarin Kholin, fiul mai mic al lui Dalinar, bolnavicios si inteligent dar si Navani, vaduva fostului rege, o renumita artifabriana, indragostita de Dalinar.

   Nu voi spune nimic despre actiunea efectiva a romanului caci vreau sa las cititorului placerea de a savura suspansul, misterul si fiorii unei mari aventuri. Stiu ca acest roman nu este perfect, caci nu veti gasi la Sanderson nici scriitura fina a lui Rothfuss, nici profunzimea lui Erikson si nici maturitatea lui R.R. Martin, dar un lucru e sigur: cu The Way of King Sanderson a redefinit genul epic fantasy si l-a adus pe culmi ametitoare si nu veti gasi la nici unul dintre cei mai sus amintiti entuziasmul si grija pasionala cu care acesta isi construieste universul imaginar si povestea coplesitoare pe care vrea sa ne-o impartaseasca. In speranta ca traducerea in romana nu va intarzia sa apara nu pot sa zic decat atat: Spor la lectura!

In aceasi serie:

WordsOfRadianceCover

Words of Radiance
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

24 de răspunsuri la The Way of Kings de Brandon Sanderson

 1. kyodnb zice:

  suna interesant, doar ca pare cam stufoasa pt mine 😀

  Apreciază

 2. ToySoldier zice:

  Titlul tradus de editura Paladin ar fi „Sufletul Imparatului”. Suna cam aiurea. 😐 https://www.facebook.com/EdituraPaladin/photos/pcb.555042744635449/555042011302189/?type=1&theater

  Apreciază

 3. haggard zice:

  man abia astept sa apara la paladin.dupa recenzie se pare ca se aseamana cu dune sau imperiul malazan.oricum dupa ce o voi citi itivoi da un semn

  Apreciază

 4. haggard zice:

  scuza-ma.recenzia este superba.felicitari

  Apreciază

 5. Fennris zice:

  Felicitari pt recenzie, acum regret si mai tare ca au amanat astia de la paladin lansarea cartii 😀

  Apreciază

 6. Xander zice:

  Nu cred ca face parte din prioritatile editurii aparitia romanului, tinand cont ca apar 1-2 titluri in preajma targurilor sau evenimentelor sf.Daca apare nu vad seria dusa la sfarsit.Iar daca este asa mai bine nu apare de loc.Ghinionul domnului Haulica ca lucreaza cu edituri care nu au ca prioritate genul sf/fantasy.

  Apreciază

 7. mj zice:

  inca incerc sa inteleg de ce nu a aparut pana acum aceasta carte la paladin. cred ca a trecut mai bine de un an de cand se preconiza a aparea. in orice caz, cand o sa apara sper sa nu fie cartonata (hardcover).

  Apreciază

 8. drumulregeluipejos zice:

  Tocmai am terminat-o de citit in original si pot spune ca este fabuloasa.
  O pot pune la acelasi nivel cu Numele vantului (Patrick Rothfuss) sau cu Fratia Inelului (Tolkien).
  Abia astept sa apara si in romana (pentru nepot).

  Apreciat de 1 persoană

 9. drumulregeluipejos zice:

  Am terminat de citit (in engleza, nu stiu daca au aparut si in romana):
  – Mistborn (seria de 3 + 2 carti, astept in ianuarie sa iasa urmatoarea)
  – Legion
  si citesc in prezent la Sufletul imparatului (Emperor’s soul)
  Pana acum, pot spune ca nu am fost dezamagit.
  Mistborn e geniala – o lume acoperita de cenusa si negura prin care se „plimba” personajele noastre, unele dintre ele cu puteri alomantice.
  Legiunea – o nuvela simpatica, in care personalitatile multiple pot avea si aplicatii practice.
  Sufletul imparatului – nuvela de dimensiuni mari, in care personajul principal (o ea) este Forger (falsificator, imitator) si poate altera obiecte. In cazul de fata, trebuie sa altereze ceva mai mult…
  Va urma Elantris…

  Apreciat de 1 persoană

 10. Adi zice:

  Aveti idee cand apare continuarea?
  Words of Radiance a aparut deja de 2 ani si as prefera sa il citesc on engleza

  Apreciază

  • orizontverde zice:

   Cel de al treilea roman, Oathbringer? Se pare ca in 2017, dar Sanderson este singurul scriitor de la care poti avea surpriza sa publice mai repede decat a anuntat 🙂 Cat despre Words of Radiance in ormana, cu Paladin nu se stie …

   Apreciază

 11. catresoare zice:

  Felicitari pentru recenzie si totodata pentru acest blog excelent dedicat genului Fantasy, gen care ocupa primul loc in preferintele mele literare!

  Seria Arhiva Luminii de Furtuna este o adevarata INCANTARE…am citit si Words of Radiance deja si astept cu nerabdare Oathbringer. Pot spune ca este cea mai captivanta scriere fantasy pe care am citit-o in ultimul timp. Din punctul meu de vedere il depaseste cu mult pe Rothfuss (mai greoi, mai limitat ca imaginatie si mai putin entuziast), iar in comparatie cu George R.R.Martin, as spune ca Sanderson e cam tot pe acolo..:) N-am citit Roata timpului si nici „Melazanele”, dar sunt incluse in programul meu de lectura pe anul acesta. Abia astept!

  In orice caz, Calea regilor si Words of Radiance sunt carti absolut minunate, care ma duc cu gandul la copilaria mea si la cele cateva carti de pe care le-am citit atunci si am „respirat” prin ele si la cum ardeam de nerabdare sa urmaresc aventurile si trairile sufletesti ale eroilor din ele si la cum ma bucuram si radeam sau ma intristam si plangeam de mama focului alaturi de acei eroi.

  Pentru mine o carte are valoare atunci cand iti „atinge” sufletul. Iar The Stormlight Archive este o comoara de imaginatie care face acest lucru intr-un mod minunat de gratios si de barbar! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 12. Alexandru zice:

  Aveti Idee daca Words of Radiance va fi publicata si in romana?

  Apreciază

 13. Pingback: Oathbringer de Brandon Sanderson | Pagina cititorului de fantasy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s