The Providence of Fire de Brian Staveley

 

The Providence of Fire

staveley_anderson_providence-of-fire                                              (Providenta focului)

                                               de Brian Staveley

 

   Atunci cand scriam despre The Emperor’s Blades anticipam ca acest roman pregatea terenul pentru ceva mult mai mare si este pentru prima data cand ma bucur ca un autor este previzibil. Deoarece The Providence of Fire este ceva mult mai mare. Dupa ce a construit in primul roman o lume complexa, cu o istorie si o mitologie bogata, Staveley o exploateaza acum din plin. Daca in primul roamn a pregatit tabla de joc, a asezat piesele si a dat startul, acum jocul este in plina desfasurare si pot sa spun ca este un joc deosebit de atractiv. Am fost atat de impresionat de The Providence of Fire incat va trebui sa-mi infranez entuziasmul in randurile care vor urma.

   Actiunea romanului reia firul evenimentelor de acolo de unde le-a lasat The Emperor’s Blade. Valyn, alaturi de cei patru membri ai Aripii sale – comandoul Ketral al carui lider este – si fratele sau Kaden, mostenitorul Tronului Nefinisat, insotit de Rampuri Tan, maestrul sau Shin, Triste, misterioasa concubina din templul zeitei placerii Ciena si Pyrre, preoteasa–asasin a zeului mortii Ananshael, incearca sa puna la punct un plan de actiune in lumina noilor informatii pe care le au despre amploarea complotului impotriva familiei Malkeenian dar si despre implicarea in acest complot a vechilor dusmani ai omenirii, Csestriimii, crezuti de mult disparuti. Cei doi frati hotarasc sa se desparta din nou, caci Kaden doreste sa caute o alianta cu enigmaticii Ishienn, singurii care-i mai vaneaza pe supravietuitorii rasei nemuritoare din care se trage omenirea. Pentru aceasta el va trebui sa calatoreasca prin reteaua de porti kenta construita de Csestriimi pentru a se deplasa instantaneu dintr-un loc in altul, porti a caror existenta este cunoscuta doar de imparatul Annurului, de calugarii Shin si de vanatorii Ishienn. Doar cei care, intrand in vaniate se pot lepada de orice emotie, au capacitatea de a supravietui trecerii prin aceste porti asa ca doar Kaden si mentorul sau vor putea urma aceasta cale. Imparatul de drept al Annurului va calatori prin portile kenta, intai catre ascunzatoarea Ishiennilor iar mai apoi, insotit de Keil, un tovaras de calatorie neasteptat, catre inima imperiului, in cautarea de aliati. Dar orasul Annur este in mainile conspiratorilor iar Adare pare sa se fi aliat cu ucigasul tatalui lor in dorinta de a se instala pe tron ca Imparateasa, asa ca Kaden va ajunge la o concluzie extrema: daca ceilalti au acaparat toate piesele jocului, lui nu-i mai ramane decat solutia de a spulbera tabla de joc!

   Dupa despartirea de fratele sau, Valyn va cauta o cale ocolitoare care sa-l duca in siguranta in Annur, unde planuieste sa-l sprijine pe Kaden in tentativa acestuia de a revendica tronul imperial. Dar stepele nordice par sa fiarba, asa ca Valyn si insotitorii sai se trezesc in mijlocul unei uriase armate Urghul care marsaluieste spre vest, catre granitele Imperiului Annurian. Triburile urghul care-l venereaza pe zeul durerii Meshkent , s-au unit pentru prima data sub comanda unui singur conducator, razboinicul-shaman Pumn Lung si se pregatesc sa apere stepele de invazia iminenta a Armatei Nordului, condusa de regentul imperial il Tornja. Afland de la capetenia urghul cine este adevaratul asasin al tatalui sau, Valyn pleaca cu o parte din Aripa sa intr-o misiune disperata de a se razbuna si de a-l ucide pe tradator.

   Dupa ce aflase in primul roman cine i-a ucis tatal, Adare fuge pe ascuns din Annur si incearca sa ajunga in orasul sudic Olon, acolo unde adeptii zeitei Intarra, doamna luminii si a focului s-au regrupat, in speranta de a-l convinge pe liderul militiilor zeitei, autoproclamatii Fii ai Focului sa ii sustina cauza. Aici, un incident tragic o va ridica pe Adare in ochii multimii la statutul de profet al zeitei si ii va castiga loialitatea fanaticilor Fii ai Focului. In fruntea propriei sale armate, tanara printesa marsaluieste spre portile Annurului pentru a-l confrunta pe il Tornja, doar pentru a afla ca acesta a pornit spre nord pentru a apara imperiul de o invazie a salbaticilor urghuli si ca regentul ii va sprijini lui Adare pretentiile la tron, daca aceasta va veni in nord sa-l sprijine in razboiul iminent.

   Pe scurt, acestea sunt liniile narative principale, dar romanul ofera mult mai mult, caci dincolo de aceste evenimente se tes cele mai complexe intrigi si cele mai neasteptate aliante. Brian Staveley are abilitatea de a surprinde cititorul la fiecare pagina caci personajele sale nu sunt de loc predictibile si deciziile acestora sunt greu de anticipat. De fapt tinerii Malkeenieni pe care ii stiam din The Emperor’s Blades se transforma in focul evenimentelor in niste personaje care starnesc sentimente contradictorii, pana intr-acolo incat nu mai sti daca ii indragesti cu adevarat. In plus, Staveley presara mistere la tot pasul: oare dece e capabila Triste, fara a fi Csestriim, Shin sau Ishien sa calatoreasca prin reteaua kenta, cine este de fapt regentul il Torjna sau shamanul Pumn Lung, unde este adevarul in amalgamul de declaratii contradictorii ale celor care incearca sa-i foloseasca pe cei trei frati? Si daca toate acestea nu erau de ajuns pentru a te tine lipit de paginile romanului, autorul pare hotarat sa se foloseasca de toate elementele lumii pe care a creat-o si ii adauga in intriga nu doar pe Csestriimi dar si pe Lorzii leach Atmanii si pe zeii insisi.

   Brian Staveley a reusit cea ce putini scriitori reusesc: sa vina cu o continuare la un roman extraordinar care este mult mai buna decat acesta. Acolo unde The Emperor’s Blades era extraordinara, The Providence of Fire este fantastica. Nu stiu inca din cate romane va fi compusa seria Chronicles of the Unhewn Throne (eu sper la cat mai multe) dar sunt convins ca asistam la nasterea uneia dintre cele mai impresionante serii a fantasyului modern. Inca odata sper din tot sufletul sa vad aceste romane traduse in limba romana, iar pentru cititorii de limba engleza am un singur sfat: cititi aceste carti!

In aceasi serie:

7-rozdzialow-The-Emperors-Blades-Briana-Staveleya-do-pobrania-_bw71127

The Emperor’s Blades
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la The Providence of Fire de Brian Staveley

  1. Pingback: Săptămîna SF&F: 22 – 28 februarie 2015 | Galileo Online

  2. Pingback: Cele mai bune carti fantasy ale anului 2015 | Pagina cititorului de fantasy

  3. Pingback: The Last Mortal Bond de Brian Staveley | Pagina cititorului de fantasy

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s