Talion Revenantul de Michael A. Stackpole

Talion Revenantul

                            2692_47c95785     de Michael A. Stackpole

 

 

   Faptul ca editura Trei si-a deschis colectia fantasy cu fascinantul roman Ultimul imperiu al lui Brandon Sanderson a adaugat o bila alba in plus la palmaresul pe care aceasta si-l castigase deja cu colectia science fiction solida pe care o editeaza si m-a determinat sa stau cu ochii pe cartile lor. Asa se face ca, hotarat sa ma incred in gusturile rafinate ale editurii, m-am gasit cu Talion Revenantul in mana. Nu era prima data cand ma intalneam cu Michael Stackpole, o mai facusem prin intermediul romanului Atlasul secret publicat la Nemira, care a reusit performanta sa ma fascineze pe parcursul primei jumatati a lecturii, pentru ca apoi sa ma dezamageasca profund pe parcursul ultimei jumatati a volumului. Asa ca am avut o oarecare retinere fata de acest nou roman al autorului (de fapt este romanul sau de debut), retinere care din fericire s-a dovedit a fi nefondata.

   Talion Revenantul este un roman fantasy clasic, in nota tolkieniana. Pe scurt, actiunea se petrece in Imperiul Spulberat, o salba de regate ramase dupa destramarea unui mare imperiu, aflate intr-o continua competitie unul cu altul. Singurul garant al pacii si al stabilitatii este ordinul Talionilor, infiintat de catre vechiul imperiu in regiunea Talia, un ordin de razboinici, vrajitori si trupe speciale dedicat dreptatii si justitiei. Si daca talionii sunt militari de elita antrenati pentru a tine in echilibru balanta puterii, Justitiarii sunt elita elitelor, cei mai buni dintre talioni, razboinici solitari trimisi pe urmele celor mai rai dintre criminalii care bantuie Imperiul Spulberat. Romanul este scris la persoana intaia din perspectiva lui Nolan, un talion Justitiar, iar firul narativ alterneaza intre aventurile din prezent ale acestuia si perioada de ucenicie a tanarului Nolan in randul talionilor. Acesta este rechemat, inapoi in Taliana, pentru a primi o misiune secreta ce implica protejarea regelui din Hamis care este tinta unui posibil asasinat, eveniment ce ar putea destabiliza in mod catastrofal balanta puterii in fostul imperiu. Nu o sa spun mai mult, caci de aici actiunea devine tot mai interesanta si Nolan este prins intr-un cerc vicios de intrigi si secrete care vor conduce catre un final plin de suspans si de rasturnari de situatie pline de neprevazut. Capitolele care descriu ucenicia talionului aduc un plus de intelegere, atat asupra personalitatii lui Nolan si a motivatiilor acestuia, dar si asupra contextului general al roamnului, ajungand sa devina relevante pentru derularea actiunii. Stackpole reuseste sa uneasca cu maiestrie cele doua fire narative intr-un tot unitar relevant si sa creeze o poveste complexa si bine inchegata. Romanul este echipat cu scene intense de actiune iar finalul este pe masura acestora.

   Trebuie sa fiu carcotas si sa zic ca Talion Revenantul are lipsurile lui. Lumea imaginata de Stackpole nu are nimic deosebit, in afara multitudinii de nume de regate si provincii care in lipsa unei harti (ironic pentru cel ce avea sa scrie Hartile prevestitoare) devin cateodata destul de derutante. In plus, intr-o incercare de a multumi toti zeii cliseelor fantasyului de inspiratie tolkieniana, autorul introduce o intalnire cu elfii de padure si un personaj apropiat de Nolan care este un fel de orc prietenos si foarte inimos, toate aceste inflorituri neavand absolut nici o relevanta in contextul romanului. Dar dincolo de aceste neajunsuri, atunci cand tragi linia la final, rezultatul este unul multumitor. Chiar daca, in general, personajele nu sunt foarte atent dezvoltate, caracterizarea lui Nolan si profunzimea acestui personaj compenseaza din plin. In plus grija cu care este prezentat ordinul Talionilor si magia speciala a justitiarilor aduc o nota de originalitate care, adaugate la intriga antrenanta, la actiunea debordanta si la scriitura solida, confera romanului toate ingredientele necesare pentru o lectura placuta, presarata pe ici pe colo cu momente stralucitoare si cu revelatii surprinzatoare.

 

Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Talion Revenantul de Michael A. Stackpole

  1. popa ion zice:

    talion este un roman foarte bun si abia astept continuarea nemesis.trilogia de la nemira nu mi-a placut si nu o recomand vorba ta a inceput promitator si apoi a scazut in calitate .ultimul vol. lumea noua l-am citit cu noduri.

    Apreciază

  2. Pingback: Săptămîna SF | Galileo Online

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s