The six gun tarot de R.S. Belcher

The six gun tarot

                                   15793094  (Tarotul revolverului)

                                      de R. S. Belcher

 

 

Nu am auzit de wierd-western pana nu am gasit romanul The shotgun Arcana al lui R.S. Belcher pe una din listele cu cele mai bune romane fantasy ale anului 2014. Am descoperit ca acesta era al doilea dintr-o serie care incepe cu The six gun tarot si mi-am pus in gand ca va trebui sa vad la un moment dat despre ce este vorba. Acest moment a venit mai repede decat ma asteptam, dupa ce am incheiat o lupta cu cele peste 700 de pagini dezamagitoare si obositoare ale unui roman de la care aveam foarte mari asteptari (nu o sa-i dau numele din respect fata de editura care l-a publicat). Simteam nevoia sa experimentez ceva nou si fara pretentii care sa ma scoata din starea deprimanta a unei mari dezamagiri asa ca am intrat pe teritoriul necunoscut al wierd-western-ului…

   …Si am aterizat direct in Desertul de 40 de mile din Nevada, uscat si arid, gata sa-l ucida pe Jim Negrey, fugarul de 15 ani cautat de justitie pentru crima si pe iapa acestuia Promise. Dar soarta lui Jim este alta, caci Golgotha este aproape si chemarea acestui loc nu poate fi ignorata, asa ca tanarul patrunde in micul oras minier doar cu revolverul sau de calibru 44 si cu ochiul de sticla made in China (pe bune) al tatalui sau. Si asa cum artefactul dubios al lui Jim nu este doar un ochi de sticla, la fel si multi dintre locuitorii Golgothei nu sunt cea ce par. Caci adjunctul serifului, amerindianul Mutt este jumatate om si jumatate coiot, seriful Highfather este incapabil sa moara, sotia bancherului local este o asasina super antrenata a unui cult al Zeitei Mama, primarul orasului, un distins membru al congregatiei mormone este paznicul unui tezaur ce contine artefacte de natura divina iar patronul salonului din Golgotha, Malachi Bick este un inger izgonit din rai care dezbate notiuni legate de loialitate, la un pahar de wisky cu Lucifer. Dar nu e de mirare ca toate aceste personaje, bune si rele si-au gasit adapost aici, caci in adancurile Golgothei, Creatorul a inlantuit o creatura mai veche decat creatia si decat moartea, Marele si Batranul Vierme, esenta intunericului si a vidului dinainte de celebra propozitie: „Sa fie lumina”. Si asa cum era de asteptat, aceasta creatura atotputernica este pe cale sa se elibereze si sa devoreze nu doar lumea noastra si intreg Universul, dar si Raiul si Iadul, iar singurii care pot oprii aceasta Apocalipsa universala sunt personajele pestrite de mai sus, cu un pic de sprijin din cartierul mormon si cel chinezesc al orasului.

Cu tot acest amalgam de personaje, idei si genuri – si nu le-am enumerat decat pe cele mai importante – R.S. Belcher reuseste sa creeze un tot unitar coerent si usor de citit, cu atat mai uimitor daca tinem cont ca firul narativ este derulat din perspectiva unei duzine de personaje. Dar pe langa calitatea de a fi o lectura placuta si reconfortanta, The six gun tarot are un substrat mai profund, filozofic, unde se vehiculeaza notiuni din gnoza cestina, din lengendele din jurul fondarii bisericii mormone, din miturile universale ale Zeitei si din mitologia chineza. Si astfel intr-un roman catalogat ca un melanj de dark si urban fantasy, horror, western si steam-punk, autorul isi pune cititorul in fata unor intrebari despre liberul arbitru, morala, natura credintei si de ce nu, insasi natura constiintei umane.

   Trebuie sa recunosc ca acest roman a fost o surpriza placuta, caci dincolo de actiunea alerta, atmosfera originala si personajele iesite din comun, mi-a oferit si cateva momente de reflexie asupra unor teme mai serioase, intr-un mod relaxat si fara pretentii. Pot sa zic ca The six gun tarot este asemenea unei seri relaxate cu prietenii, la un pahar de vin, depanand aventuri trecute si facand filozofie de pahar, o mica placere „vinovata” de care si cei mai pretentiosi dintre noi au nevoie din cand in cand.

In aceasi serie:

20518813

The Shotgun Arcana
Acest articol a fost publicat în Recenzii și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s